Zhangjiajie National Park: Een Natuurwonder Ontdekt

Zhangjiajie National Park in China is een adembenemend stuk natuur dat bekendstaat om zijn unieke zandstenen pilaren, weelderige vegetatie en diverse fauna. Dit park werd in 1982 het eerste nationale bosgebied van China en kreeg wereldwijde erkenning toen het door UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard. Mijn eigen ervaring met Zhangjiajie was niets minder dan magisch; de mist die tussen de torenhoge pilaren zweeft creëert een haast buitenaardse sfeer die je niet snel vergeet.

De natuurlijke schoonheid van dit park heeft ook als inspiratie gediend voor de zwevende bergen in James Cameron’s blockbuster ‘Avatar’. Met meer dan 3.000 verticale pieken, kristalheldere beekjes en spectaculaire ravijnen, biedt Zhangjiajie National Park niet alleen prachtige uitzichten maar ook talrijke wandel- en klimmogelijkheden voor avonturiers. Het is geen verrassing dat dit park jaarlijks miljoenen bezoekers trekt die op zoek zijn naar een ontsnapping aan de drukte van het stadsleven.

Als gepassioneerd reiziger heb ik veel nationale parken over de hele wereld bezocht, maar Zhangjiajie staat zonder twijfel hoog op mijn lijst van onvergetelijke bestemmingen. De Tianzi-berg, met zijn kenmerkende rotsformaties, is slechts één hoogtepunt van dit uitgestrekte gebied vol wonderen der natuur. Voor wie houdt van fotografie of gewoon wil genieten van moeder aarde op haar best, is Zhangjiajie National Park absoluut een must-visit locatie.

Overzicht van Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park is een betoverend natuurgebied in de provincie Hunan, China. Het park staat vooral bekend om zijn duizenden zandstenen pilaren die uit het dichte groen van de subtropische bossen rijzen. Deze formaties zijn vaak gehuld in mysterieuze nevels wat bijdraagt aan het sprookjesachtige uiterlijk. Ik heb zelf ook mogen ervaren hoe imposant deze natuurlijke structuren zijn.

 • De hoogste pilaar, genaamd ‘de Zuidelijke Hemelpoort’, torent maar liefst 1.080 meter boven de grond.
 • In 1992 erkende UNESCO Zhangjiajie als Werelderfgoed omwille van zijn unieke landschap en rijke biodiversiteit.

De flora en fauna in het gebied zijn zeer divers:

 • Meer dan 3.000 plantensoorten waaronder verschillende soorten orchideeën en rododendrons
 • Een habitat voor bedreigde diersoorten zoals de Chinese reuzensalamander en diverse aapsoorten

Met een oppervlakte die zich uitstrekt over meer dan 4.800 hectare biedt dit nationale park talloze wandelroutes voor avontuurlijke bezoekers. De glazen brug, die tot voor kort de langste én hoogste ter wereld was, geeft durfallen een adembenemend uitzicht op het landschap onder hun voeten.

Kenmerk Detail
Oppervlakte >4.800 hectare
Hoogste pilaar 1.080 meter (Zuidelijke Hemelpoort)
Aantal plantensoorten >3.000
Status UNESCO Werelderfgoed (sinds 1992)

Naast natuurpracht is er ook cultureel erfgoed te ontdekken; lokale etnische groepen zoals de Tujia hebben al eeuwenoude banden met dit land en dragen bij aan een rijk cultureel landschap dat net zo indrukwekkend is als het fysieke panorama.

Voor fotografie-liefhebbers biedt Zhangjiajie ongeëvenaarde mogelijkheden om vast te leggen hoe licht en schaduw spelen met de contouren van dit surrealistische decor – elke dag weer anders door veranderende weersomstandigheden.

Het bezoeken van Zhangjiajie National Park is echt een unieke ervaring waar woorden tekortschieten; je moet het zien om te geloven!

Historische achtergrond van Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Forest Park, gelegen in de provincie Hunan in China, is een plek die rechtstreeks uit een sprookjesboek lijkt te komen. Maar deze magische locatie heeft ook een rijke historie die teruggaat tot ver voor onze moderne tijd. Het park staat bekend om zijn meer dan 3000 verticale pijlers, waarvan sommige tot wel 200 meter hoog reiken en werd in 1982 officieel het eerste nationale woudpark van China.

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren de Tujia, Miao en Bai volkeren. Zij leefden eeuwenlang in harmonie met de natuurlijke schoonheid en mystiek van wat nu bekend staat als Zhangjiajie. De culturele invloeden van deze groepen zijn nog steeds merkbaar in het park door middel van traditionele dansen, kleding en gebruiken die bezoekers kunnen ervaren.

Tijdens de Tang-dynastie werd het gebied erkend voor zijn unieke landschap toen keizer Li Longji de naam Wulingyuan aan het gebied gaf. Deze naam wordt nog steeds gebruikt voor één van de vier grote delen binnen Zhangjiajie. Het idee dat landschappen zoals deze verbonden zijn met spirituele elementen was destijds al sterk aanwezig.

In 1992 kreeg Zhangjiajie internationale erkenning toen UNESCO Wulingyuan bestempelde als Werelderfgoed site. Dit versterkte niet alleen het belang op mondiaal niveau maar zorgde ook voor extra bescherming en onderzoek naar de unieke ecologie en geologische formaties.

 • Oude nederzettingen gevonden in dit gebied suggereren dat mensen hier al meer dan 100,000 jaar geleden leefden.
 • De Qingjiang rivier die door het park stroomt was eens een belangrijke handelsroute waardoor culturen met elkaar vermengden.

Het behoud van Zhangjiajie is niet alleen cruciaal voor culturele redenen maar ook omdat het thuis biedt aan vele bedreigde plant- en diersoorten. Zo is bijvoorbeeld de Chinese reuzensalamander hier te vinden, evenals talrijke zeldzame boomsoorten die nergens anders op aarde voorkomen.

Het doordringende besef dat we als mensheid slechts tijdelijk passanten zijn tussen deze eeuwenoude pilaren maakt een bezoek aan Zhangjiajie National Park des te meer betoverend; alsof je voet zet op land dat tijd zelf lijkt te hebben vergeten.

Natuurlijke kenmerken van Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park is een uniek wonder in de provincie Hunan, China, bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid. Het park staat vol met meer dan 3.000 zandstenen zuilen die hoog de lucht in torenen. Deze geologische formaties zijn door erosie gevormd en sommige bereiken hoogtes van wel 200 meter.

 • De weelderige vegetatie hier varieert met de seizoenen en biedt een steeds veranderend palet aan kleuren.
 • Zeldzame diersoorten vinden hun thuis in dit gebied, waaronder het Chinese waterree en verschillende soorten bedreigde vogels.

De dichte bossen van het park bestaan uit meer dan 98% plantendekking, wat bijdraagt aan de verscheidenheid aan ecosystemen. Hierdoor is er een rijke biodiversiteit ontstaan met talloze endemische plantensoorten.

 • Hoge luchtvochtigheid
 • Frequente mist
 • Rijkdom aan flaura en fauna

De heldere beekjes en rivieren die door het landschap slingeren, dragen bij aan de charme van Zhangjiajie. Het meest opvallende waterlichaam is misschien wel de Gouden Zweepbeek die zich over een lengte van ongeveer 7,5 kilometer uitstrekt.

Het karstlandschap vormt ook verschillende natuurlijke bruggen waarvan de Tianmenshan Mountain beroemd is om zijn enorme boogopening. Dit samen met mysterieuze grottenstelsels maakt dat Zhangjiajie niet alleen boven, maar ook ondergronds fascinerend is te verkennen.

Het klimaat in Zhangjiajie draagt aanzienlijk bij aan deze natuurlijke pracht:

Seizoen Kenmerk Bijzonderheden
Lente Aangename warmte Explosie van bloesems
Zomer Vochtig Weelderige groene bladerdek
Herfst Koel Kleurrijke bladverandering
Winter Mistig Sprookjesachtige ijsformaties

Bezoekers worden vaak betoverd door het optische fenomeen genaamd ‘zee van wolken’, waarbij nevel tussen de pilaren hangt alsof je je tussen zwevende eilanden bevindt. Een spektakel dat menig fotograaf graag wil vastleggen!

Bezienswaardigheden in Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Forest Park staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke pilaren die als inspiratie dienden voor de zwevende bergen in de film Avatar. Deze duizenden zandstenen kolommen, waarvan sommige meer dan 200 meter hoog zijn, creëren een onwerkelijk landschap dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

 • De Tianzi Mountain biedt panoramische uitzichten en is vernoemd naar een lokale boer die zichzelf tot koning uitriep.
 • Yuanjiajie is een ander prominent gebied binnen het park met de beroemde ‘Avatar Hallelujah Mountain’.

Een van de meest gefotografeerde locaties is de brug tussen twee pieken, bekend als de First Bridge under Heaven. Voor avontuurlijke reizigers zijn er talloze wandelpaden die door het dichte woud slingeren en langs heldere beekjes leiden.

Daarnaast mag je de Bailong Elevator niet missen, erkend door Guinness World Records als ’s werelds hoogste openlucht lift. Deze glazen lift brengt je binnen enkele minuten naar grote hoogte waar je kunt genieten van ongeëvenaarde uitzichten over het park.

Ten slotte vinden natuurliefhebbers in Zhangjiajie ook diverse flora en fauna. Het park herbergt zeldzame plantensoorten en bedreigde dieren zoals de Chinese reuzensalamander. Of je nu komt voor fotografie, wandelen of simpelweg om te genieten van deze unieke creatie van Moeder Natuur, Zhangjiajie zal zeker indruk maken.

Activiteiten en avonturen in Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park staat bekend om zijn adembenemende landschappen en het is een paradijs voor avonturiers. Hier kun je unieke activiteiten ondernemen die je nergens anders ter wereld vindt. Een van de meest populaire attracties is de glazen brug die hoog boven de canyon hangt. Het geeft bezoekers het gevoel dat ze over de wolken lopen, met een spectaculair uitzicht op het karstgebergte onder hen.

 • Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de vele paden die door het park slingeren.
  • De Golden Whip Stream biedt een rustigere wandeling langs kabbelende beekjes.
  • Voor wie meer uitdaging zoekt, is er de klim naar Tianmen Mountain met zijn beroemde hemelpoort.

Naast wandelen kun je ook gebruikmaken van ’s werelds langste kabelbaan, die je meeneemt op een indrukwekkende tocht naar boven waarbij je getrakteerd wordt op panoramische vergezichten. Vergeet niet je camera mee te nemen; deze rit levert gegarandeerd geweldige foto’s op!

In Zhangjiajie kun je ook kennismaken met lokale culturen. Het park ligt in de provincie Hunan, waar diverse etnische groepen zoals de Tujia en Miao leven. Ze bieden vaak culturele voorstellingen en ambachtelijke markten aan, waardoor je een uniek inzicht krijgt in hun traditionele manier van leven.

Voor adrenaline junkies is er zelfs nog meer te beleven:

 • Bungeejumpen bij Zhangjiajie Glass Bridge voor degene die durf heeft.
 • Zip-lining door de valleien om snelheid met schoonheid te combineren.

Deze mix van natuurlijke wonderschoon en spannende activiteiten maakt Zhangjiajie National Park tot een bestemming waar iedere avontuurzoeker zijn hart kan ophalen!

Praktische informatie voor een bezoek aan Zhangjiajie National Park

Een trip naar het adembenemende Zhangjiajie National Park vereist wat voorbereiding. Hieronder deel ik enkele nuttige tips die je helpen om jouw bezoek soepel te laten verlopen.

Beste Reistijd

Zhangjiajie is het hele jaar door prachtig, maar de beste tijd om te gaan is in de lente of herfst. De temperaturen zijn dan aangenaam en de natuur staat volop in bloei of toont haar sfeervolle herfstkleuren. Vermijd nationale vakanties zoals Golden Week begin oktober; het park kan dan erg druk zijn.

 • Lente (april – juni): fris met heldere luchten.
 • Herfst (september – november): comfortabele temperaturen en minder regenval.

Vervoer naar het Park

Het park ligt dichtbij de stad Zhangjiajie en is goed te bereiken per bus of taxi vanuit deze stad. Als je vanuit een andere plek in China komt, kun je vliegen naar Zhangjiajie Hehua International Airport en daarvandaan verder reizen naar het park.

 • Bus: Goedkoopste optie, vertrekt regelmatig.
 • Taxi: Sneller maar duurder, handig voor directe transfers.

Entreetickets en Tours

De entree voor Zhangjiajie National Park kan variëren afhankelijk van het seizoen. Een ticket is meerdere dagen geldig, dus neem daar zeker gebruik van als je alle hoeken van dit enorme park wilt verkennen. Overweeg ook een gids in te huren voor gedetailleerde uitleg over de flora, fauna en geologie van het gebied.

 • Volwassenenticket: Ongeveer CNY 248 (hoogseizoen)
 • Kinder-/Seniorenticket: Korting beschikbaar
Tickettype Prijs (CNY)
Volwassenenticket (hoogseizoen) ~248
Kind/Seniorenticket Korting

Accommodaties en Voorzieningen

Binnen of nabij het park vind je verschillende accommodatiemogelijkheden variërend van eenvoudige hostels tot luxueuze hotels. Het’s aan te raden om jouw verblijf ruim op tijd te boeken vooral als je in het hoogseizoen gaat reizen. Qua eten zijn er binnenin het park verschillende restaurants waar lokale gerechten geserveerd worden maar ze kunnen duurder zijn dan buiten het park.

 • Hostels/Hotels: Boek op tijd om teleurstelling te voorkomen.
 • Restaurants: Beschikbaar binnenin het park, lokale keuken tegen hogere prijzen.

Wandelpaden en Uitzichtpunten

Met honderden kilometers aan wandelpaden valt er veel te ontdekken in Zhangjiajie National Park. Mis niet de beroemde Avatar Hallelujah Mountain of probeer eens een wandeling over de glazen brug! Draag stevige schoenen want sommige paden kunnen uitdagend zijn.

 • Avatar Hallelujah Mountain: Inspiratiebron voor Pandora uit Avatar.
 • Glazen brug: Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Door bovenstaande tips ter harte te nemen ben ik ervan overtuigd dat jouw avontuur in Zhangjiajie onvergetelijk zal zijn!

De impact van het toerisme op Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park, bekend om zijn adembenemende natuurlijke pilaren, is een magneet voor toeristen geworden sinds het werd gebruikt als inspiratie voor de film Avatar. Dit heeft geleid tot een enorme stijging in bezoekersaantallen. Zo zag het park in 2019 alleen al bijna 6 miljoen toeristen. Deze groei heeft zowel positieve als negatieve effecten op het park en de omliggende gemeenschappen.

 • Economische groei: De lokale economie profiteert enorm door werkgelegenheid in hotels, restaurants en rondleidingen.
 • Infrastructuurverbetering: Toegenomen financiering heeft geleid tot betere wegen en faciliteiten voor bezoekers.

Maar er is ook een keerzijde:

 • Milieudruk: Paden en uitzichtpunten kunnen overbevolkt raken, wat leidt tot erosie en andere milieuschade.
 • Culturele impact: Het authentieke karakter van lokale dorpen kan verwateren door commercialisering.

Ondanks pogingen om duurzaam toerisme te bevorderen, blijft de balans tussen conservatie en exploitatie een uitdaging. Bijvoorbeeld:

 • Beperking van het aantal bezoekers tijdens piekuren
 • Invoeren van hogere entreegelden voor behoudsprojecten

Hieronder staan wat cijfers die de impact illustreren:

Jaar Aantal bezoekers
2017 4.5 miljoen
2018 5.3 miljoen
2019 6 miljoen

Deze trend zorgt ervoor dat beleidsmakers voortdurend op zoek zijn naar manieren om deze prachtige plek te beschermen terwijl ze toch de vruchten plukken van zijn populariteit onder reizigers wereldwijd.

Tips voor een geslaagde ervaring in Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park is een plek die je zintuigen prikkelt en herinneringen creëert die een leven lang meegaan. Om het meeste uit je bezoek te halen, zijn hier wat handige tips.

Plan je bezoek buiten het hoogseizoen. De lente en herfst zijn ideale momenten om de drukte te ontlopen. Je geniet dan van mild weer en de natuurlijke schoonheid van het park zonder dat je door hordes toeristen hoeft te navigeren.

 • April – Juni: Mild weer met bloeiende flora
 • September – November: Aangename temperaturen en herfstkleuren
Maand Weertype Toeristenaantal
April – Juni Mild & Bloeiend Gematigd
Sep – Nov Comfortabel & Kleurrijk Gematigd

Bereid je goed voor op wandelingen. Het park staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen, maar ook om de uitdagende paden. Goede wandelschoenen zijn een must, net als voldoende water en snacks.

 • Draag comfortabele kleding
 • Neem zonnebrandcrème mee
 • Vergeet je camera niet!

Kies voor lokale gidsen. Zij kennen het gebied als hun broekzak en kunnen verborgen parels laten zien die je zelf misschien niet zou vinden.

 • Gids helpt bij het navigeren door complexe paden
 • Kan interessante verhalen vertellen over de lokale cultuur en geschiedenis

Respecteer de natuurlijke habitat. Zhangjiajie is niet alleen mooi, maar ook thuis voor vele wilde dieren en plantensoorten.

 • Blijf op gemarkeerde paden
 • Laat geen afval achter
 • Neem alleen foto’s, laat alleen voetstappen achter

Met deze tips ben ik er zeker van dat jouw avontuur in Zhangjiajie National Park onvergetelijk wordt!

Conclusie

Mijn bezoek aan Zhangjiajie National Park was een onvergetelijke ervaring. De natuurlijke schoonheid en unieke geologische formaties zijn werkelijk adembenemend. Hieronder deel ik mijn belangrijkste bevindingen:

 • Zhangjiajie staat bekend om zijn meer dan 3.000 zuilvormige rotsformaties die uit het dichte groene bos oprijzen.
 • Het park is onderdeel van de Wulingyuan Scenic Area, welke in 1992 door UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard.
 • Dankzij de beroemde film ‘Avatar’ heeft het park nog meer bekendheid gekregen en wordt het nu vaak bezocht door filmfans van over de hele wereld.

Het bewandelen van de vele paden en het nemen van de kabelbanen biedt verschillende perspectieven op dit natuurwonder. De Tianzi Mountain en Yuanjiajie zijn hoogtepunten die je niet mag missen wegens hun panoramische uitzichten.

Economisch gezien draagt Zhangjiajie veel bij aan het lokale toerisme. Duizenden bezoekers komen jaarlijks naar deze plek, wat ten goede komt aan lokale bedrijven en werkgelegenheid.

Toerisme Statistiek Data
Jaarlijkse Bezoekers Meer dan 30 miljoen
Bijdrage Economie Aanzienlijk

Mijn Tips

Om optimaal te genieten raad ik aan om:

 • Buiten het piekseizoen te reizen voor een rustiger ervaring.
 • Goede wandelschoenen mee te nemen voor comfort tijdens lange tochten.
 • Voldoende tijd uit te trekken; er is zoveel te zien dat één dag simpelweg niet genoeg is.

Al met al heeft Zhangjiajie National Park een blijvende indruk op mij gemaakt en ik zou iedere natuurliefhebber of avonturier aanraden dit park op hun bucketlist te zetten. Het is niet alleen een visueel spektakel maar ook een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte en volledig kunt opgaan in moeder natuur. Ik hoop dat mijn ervaringen anderen inspireren om zelf ook eens af te reizen naar dit stukje paradijs op aarde!