Yakushima: Ontdek Het Mystieke Eiland Van Japan

Yakushima is een eiland dat bekend staat om zijn overweldigende natuurlijke schoonheid en het feit dat het door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het ligt ten zuiden van Kyushu in Japan en trekt avonturiers, natuurliefhebbers en fotografen van over de hele wereld aan, die allemaal komen voor de oeroude bossen en het diverse wildleven. Met zijn weelderige groene landschappen, betoverende watervallen en mystieke mist die vaak tussen de bergen hangt, biedt dit eiland een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven.

Mijn fascinatie voor Yakushima begon toen ik foto’s zag van de beroemde Yakusugi-cederbomen: sommige zijn meer dan 1000 jaar oud. Deze oude reuzen vertellen verhalen uit vervlogen tijden en staan symbool voor de kracht en veerkracht van de natuur. Wandelen door deze bossen geeft je een gevoel alsof je door een levend geschiedenisboek loopt, waar elke boom een nieuw hoofdstuk vol wijsheid lijkt te openbaren.

Het eiland is ook uniek omdat het één van ’s werelds grootste regio’s met gematigd regenwoud herbergt. Dat resulteert in hoge niveaus van neerslag; hierdoor heeft Yakushima bijzondere ecosystemen die nergens anders in Japan te vinden zijn. De diversiteit aan flora en fauna maakt iedere ontdekkingstocht op dit eiland tot een echt avontuur – of je nu langs kustlijnen loopt waar schildpadden hun eieren leggen of paden volgt die leiden naar adembenemende uitzichten over bergtoppen bedekt met mist.

Wat is Yakushima?

Yakushima is een eiland dat tot de Kagoshima prefectuur in Japan behoort. Het staat bekend om zijn rijke natuur en het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De eeuwenoude bossen met gigantische cederbomen, waarvan sommige meer dan 1000 jaar oud zijn, trekken bezoekers van over de hele wereld aan.

 • UNESCO Werelderfgoed: Sinds 1993
 • Bekende Boom: Jomon Sugi, geschatte leeftijd tussen de 2.170 en 7.200 jaar

Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 505 km² en is beroemd om zijn unieke ecologische systeem. Er heerst een subtropisch klimaat met veel neerslag, wat resulteert in weelderige groene landschappen en diverse flora en fauna. Hierdoor wordt Yakushima ook wel eens ‘het Alpen-eiland’ genoemd.

Klimaat Neerslag
Subtropisch Zeer hoog

De lokale bevolking leeft in harmonie met de natuur en maakt gebruik van duurzame praktijken om het milieu te beschermen. Toerisme draagt bij aan de economie, maar er wordt zorg gedragen dat dit niet ten koste gaat van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

Een bijzonder kenmerk van Yakushima is dat je er zowel warmwaterbronnen als bergen vindt die zelfs in de winter bedekt zijn met sneeuw. Dit contrasterende landschap biedt voor elk wat wils: of je nu komt voor ontspanning of avontuurlijke activiteiten zoals wandelen en bergbeklimmen.

Wanneer je door het dichte groen trekt, kun je verrast worden door allerlei wilde dieren die hier hun thuis hebben gemaakt; denk aan makaken (Japanse apen), herten en zelfs zeeschildpadden die op het strand hun eieren leggen.

Yakushima’s charme ligt niet alleen in haar adembenemende natuur maar ook in haar cultuur die doordrenkt is met mythes en legendes waardoor elke stap op het eiland voelt alsof je door een levend sprookjesboek loopt. Elk seizoen verandert het uitzicht dramatisch waardoor herhaaldelijke bezoeken net zo betoverend kunnen zijn als de eerste keer dat je voet zette op deze magische plek.

De geschiedenis van Yakushima

Yakushima is een eiland met een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. Het staat bekend om zijn eeuwenoude bossen en werd in 1993 door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De natuurlijke schoonheid heeft altijd centraal gestaan in de geschiedenis van het eiland.

Het eiland speelde al vroeg een belangrijke rol voor de bewoners van de regio. Door zijn afgelegen ligging was Yakushima strategisch gezien waardevol, zowel voor handel als culturele uitwisseling tussen verschillende gebieden in Oost-Azië. In de loop der tijd hebben diverse volkeren hun sporen nagelaten op het eiland.

 • Aangetrokken door de rijke cederbossen begonnen mensen in de Edo-periode (1603-1868) met houtkap op Yakushima.
 • Deze activiteit nam toe tot het punt waarop zorgwekkende ontbossing plaatsvond, wat leidde tot strikte bosbeheermaatregelen.

De lokale bevolking leefde traditioneel van visserij en landbouw, maar ook zij waren zich bewust van het belang om hun unieke milieu te beschermen. Hun kennis en tradities zijn essentieel geweest voor het behoud van het landschap zoals we dat nu kennen.

Tot op heden fascineert Yakushima bezoekers wereldwijd met zijn mysterieuze mistige wouden en ruige berglandschappen. Het is niet alleen thuisbasis voor vele endemische planten- en diersoorten maar vertelt ook een verhaal over menselijke interactie met de natuur die ons veel kan leren over duurzaamheid en respect voor onze omgeving.

Hieronder vind je interessante feiten over hoe Yakushima zich door de tijd heen heeft ontwikkeld:

Periode Gebeurtenis
Prehistorie Vroege nederzettingen worden gevestigd
Edo-periode Intensieve houtkap voor hoogwaardig cederhout
1993 Erkenning als UNESCO Werelderfgoed

Deze historische momentopnames onderstrepen hoe Yakushima’s verleden nog steeds bijdraagt aan onze waardering en begrip van dit unieke stukje aarde.

De natuurlijke schoonheid van Yakushima

Yakushima is een eiland waar de natuur op haar puurst lijkt. Het staat bekend om zijn oude cederbossen, waarvan sommige bomen meer dan 1000 jaar oud zijn. Deze bossen vormden zelfs de inspiratie voor de film ‘Princess Mononoke’ van Studio Ghibli.

 • Oude cederbossen: Wandelpaden leiden bezoekers langs majestueuze bomen zoals de Jomon Sugi, de bekendste en oudste boom op het eiland.

Het sublieme landschap strekt zich uit over bergen en kustlijnen. Met meer dan 1900 soorten flora en fauna is het eiland een hotspot voor biodiversiteit:

Soort Aantal
Plantensoorten Meer dan 1700
Zoogdiersoorten Ongeveer 16
Vogelsoorten Meer dan 190

De regenval in Yakushima is indrukwekkend met sommige plekken die tot wel 10 meter per jaar ontvangen. Dit zorgt voor weelderige groene mossen die rotsen en bomen bedekken, watertuinen creërend die recht uit een sprookje lijken te komen.

 • Watervallen: Spectaculaire watervallen zoals Oko-no-taki stromen krachtig neer, gevoed door de rijke regens.

Met zijn bergtoppen biedt Yakushima ook adembenemende uitzichten voor wie bereid is de klim aan te gaan. Mount Miyanoura bijvoorbeeld, is met zijn piek van 1935 meter het hoogste punt en belooft klimmers een onvergetelijke ervaring.

 • Uitzichtpunten: Vanaf verschillende bergen heb je panoramische vergezichten over het omliggende blauwgroene water.

Activiteiten als trektochten maken of duiken verbindt men direct met dit Japanse natuurschoneiland. Maar minstens zo indrukwekkend kan een rustige wandeling langs strand zijn waar nestelende loggerhead zeeschildpadden hun sporen achterlaten in het zand.

Yakushima’s natuurlijke schoonheid blijft behouden dankzij haar status als UNESCO Werelderfgoed sinds 1993; iets wat helpt om deze unieke habitat te beschermen voor toekomstige generaties.

 • UNESCO Werelderfgoed: Erkenning heeft bijgedragen aan conservatie-inspanningen.

Met elk bezoek wordt duidelijk dat Yakushima meer is dan alleen maar een bestemming; het’s een levende entiteit die respect afdwingt en verwondering wekt bij iedere natuurliefhebber.

Flora en fauna op Yakushima

Yakushima staat bekend om zijn weelderige, groene omgeving en de uitzonderlijke biodiversiteit. Het eiland herbergt een uitgebreide verzameling planten- en diersoorten waarvan sommige nergens anders ter wereld te vinden zijn.

De antieke cederbomen, bekend als Yakusugi, zijn een van de meest iconische kenmerken van het eiland. Sommige van deze bomen zijn meer dan duizend jaar oud, waarbij de oudste geschat wordt op wel 7000 jaar! Deze majestueuze ceders vormen het hart van het oerbos en trekken natuurliefhebbers aan van over de hele wereld.

 • Iconische Yakusugi-ceders
 • Oudste geschat op ±7000 jaar oud

Naast de beroemde cederbomen kent Yakushima ook een rijke ondergroei met diverse mossoorten, varens en wilde bloemen. Tijdens het voorjaar transformeert het landschap in een levendig palet met kleurrijke azalea’s en rhododendrons.

Wat betreft dierenleven is Yakushima thuisbasis voor verschillende unieke soorten zoals:

 • De Yaku-aap (Macaca fuscata yakui), een ondersoort van de Japanse makaak die alleen op dit eiland voorkomt.
 • De Ryukyu-vliegende vos, een grote vleermuis die zich tegoed doet aan fruit.
 • Verschillende endemische vogelsoorten zoals de Yakushimakeerkringvogel.

De waterstromen en watervallen bieden ook leefruimte aan vele zoetwatervissen en amfibieën. In stilte kun je soms zelfs getuige zijn van sierlijke dansjes tussen lichtstralen door bladerdaken heen die spelen met schaduwen in kristalheldere beekjes; werkelijk een magisch gezicht!

Voor natuurfotografie of simpelweg als liefhebber van natuurpracht is Yakushima dé plek om te bezoeken. Elk pad dat men bewandelt is gevuld met nieuwe ontdekkingen – elk seizoen brengt weer andere aspecten naar boven waardoor geen twee bezoeken ooit gelijk zullen zijn.

Activiteiten op Yakushima

Yakushima is een eiland met ongekende natuurlijke schoonheid, dat bezoekers de unieke kans biedt om zich volledig onder te dompelen in de weelderige groene wildernis. Het staat bekend om zijn oude cederbossen en het rijke ecosysteem. Voor natuurliefhebbers is dit de perfecte bestemming.

 • Wandelen
  Het eiland is een waar paradijs voor wandelaars met routes die variëren van licht tot zwaar. Eén van de meest populaire paden is naar Jomon Sugi, een gigantische cederboom die tussen de 2.000 en 7.200 jaar oud wordt geschat. De wandeling zelf kan wel 9 uur duren, maar ik beloof je dat het uitzicht op deze majestueuze boom elke stap waard maakt.
 • Warmwaterbronnen (Onsen)
  Na een lange dag wandelen kun je ontspannen in één van Yakushima’s vele natuurlijke warmwaterbronnen. Onsen zoals Hirauchi Kaichu Onsen, waar je kunt baden naast de oceaan, bieden niet alleen ontspanning maar ook therapeutische voordelen door het mineralrijke water.
 • Wildlife spotten
  Voor dierenliefhebbers heeft Yakushima veel te bieden. Je kunt er diverse wilde dieren observeren zoals Yaku-apen en Yaku-herten die vrijwel nergens anders ter wereld gevonden worden. Houd altijd voldoende afstand om deze schepsels niet te storen.

Hieronder vind je wat interessante data over het aantal bezoekers aan Yakushima:

Jaar Aantal Bezoekers
2019 300,000
2020 <100,000*
2021 >150,000

*De daling in bezoekersaantallen in 2020 kan worden toegeschreven aan reisbeperkingen door COVID-19.

Ecotoerisme speelt een grote rol op Yakushima en als bezoeker heb ik altijd geprobeerd mijn ecologische voetafdruk te minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken tijdens mijn verblijf hier.

Ten slotte is kajakken langs de kustlijn of snorkelen in het heldere water rondom het eiland iets wat je zeker moet proberen als je avontuurlijk ingesteld bent. De verscheidenheid aan activiteiten maakt Yakushima tot een ideale bestemming voor iedere type reiziger – of je nu komt voor rust en onthaasting of juist voor actie en avontuur!

Praktische informatie voor een bezoek aan Yakushima

Yakushima is een eiland dat je niet zomaar even aandoet. De voorbereiding is cruciaal om optimaal van je bezoek te kunnen genieten. Hier zijn wat tips die je reis naar dit natuurschoon vergemakkelijken.

Vervoer naar en op het eiland

Het bereiken van Yakushima kan per veerboot of vliegtuig. Vanuit Kagoshima vertrekken dagelijks meerdere veerboten, waarbij de snelste ongeveer 2 uur duurt. Er zijn ook directe vluchten beschikbaar vanaf verschillende steden in Japan.

 • Fast ferries kosten meer maar besparen tijd
 • Rondtouren op het eiland doe je best met een huurauto of via georganiseerde tours

Eenmaal aangekomen, houd er rekening mee dat openbaar vervoer beperkt is. Een auto huren geeft vrijheid om de verborgen schatten van Yakushima te ontdekken.

Accommodatie

Overnachten kan variëren van kamperen tot luxe resorts. Boek wel vooraf want plaatsen kunnen snel volraken, vooral tijdens piekseizoenen.

 • Kampeerplaatsen bieden een unieke natuurervaring
 • Minshuku’s (Japanse B&B’s) zijn populaire budgetvriendelijke opties
 • Hotels en ryokans bieden meer comfort en soms onsen-faciliteiten (warmwaterbronnen)

Weersomstandigheden en kledingadvies

Yakushima staat bekend om regen; het heeft zelfs bossen die behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst grotendeels dankzij de neerslag die ze ontvangen! Neem daarom altijd waterdichte kleding mee.

 • Draag laagjes kleding voor veranderlijk weer
 • Goede wandelschoenen zijn essentieel voor de ruige paden

Activiteiten op het eiland

Wandelen is veruit de populairste activiteit met routes zoals Shiratani Unsuikyo en Jomon Sugi. Maar ook snorkelen, duiken en warmwaterbronnen zijn geliefd bij bezoekers.

Let wel op:

 • Voor sommige wandelroutes heb je mogelijk een gids nodig
 • Check lokale reglementering rond natuurbehoud

Door deze praktische zaken op orde te hebben, wordt jouw avontuur op Yakushima gegarandeerd een ervaring om nooit te vergeten!

Conclusie

Mijn reis naar Yakushima was een onvergetelijke ervaring. Dit eiland, bekend om zijn oude bossen en diverse ecosystemen, heeft echt indruk op me gemaakt. De natuurlijke schoonheid van het eiland is overweldigend en de mystieke sfeer rond de eeuwenoude Jomon-ceders is bijna tastbaar.

Wat betreft duurzaam toerisme springt Yakushima eruit. Het bewustzijn rondom milieubescherming is hier zeer sterk en dat merk je in alles terug. Van de goed onderhouden wandelpaden tot de informatieve centra die bezoekers leren over het belang van deze unieke omgeving.

Hieronder vind je nogmaals de hoogtepunten:

 • Oude Bossen: Een wandeling door Shiratani Unsuikyo Ravine laat zien hoe majestueus de natuur kan zijn.
 • Duurzaamheid: De lokale gemeenschap werkt hard aan behoud en bescherming van hun erfgoed.
 • Uniek Ecosysteem: Zeldzame diersoorten zoals de Yakushika herten leven in harmonie met hun omgeving.

Als je ooit nadenkt over een bezoek aan Japan, mag Yakushima zeker niet ontbreken op je lijstje. Het biedt niet alleen een adempauze van het drukke stadsleven maar ook een kans om te verbinden met de natuur op manieren die elders in Japan lastig te vinden zijn.

Vergeet niet vooraf goed te plannen; accommodatie kan snel vol raken door de groeiende populariteit van dit UNESCO-werelderfgoed. En neem vooral voldoende tijd; elk pad en elke berg biedt nieuwe verrassingen die je niet wilt missen.

Ik hoop dat mijn artikelenreeks over Yakushima je heeft geholpen meer inzicht te krijgen in wat dit eiland zo speciaal maakt. Misschien zie ik je daar wel eens, als we beiden genieten van al het moois dat Yakushima te bieden heeft!