Welke Maat Backpack Heb Ik Nodig? Vind Jouw Ideale Formaat

Het kiezen van de juiste maat backpack is essentieel voor elke reis. Of je nu een weekend weggaat of een wereldreis plant, het comfort en de functionaliteit van je rugzak kunnen je ervaring maken of breken. Capaciteit en pasvorm zijn daarbij sleutelwoorden. Het is belangrijk om een tas te vinden die groot genoeg is om al je spullen te dragen, maar niet zo groot dat hij onhandig wordt of overbodige ruimte inneemt.

De inhoud van een backpack wordt uitgedrukt in liters, wat aangeeft hoeveel erin past. Voor korte trips zijn rugzakken van 10 tot 30 liter vaak voldoende. Ga ik echter langer op pad of heb ik speciale uitrusting nodig dan kan een grotere rugzak tussen de 40 en 70 liter noodzakelijk zijn. Alles hangt af van mijn reisduur, bestemming en activiteiten.

Bij het bepalen van de ideale maat hou ik ook rekening met mijn lichaamsbouw. Een goed passende rugzak verdeelt het gewicht gelijkmatig over mijn heupen en schouders zonder te schuren of drukpunten te veroorzaken. Daarom meet ik mijn torso lengte en taille om ervoor te zorgen dat ik de perfecte pasvorm vind die bijdraagt aan een comfortabele tocht.

Waarom is het belangrijk om de juiste maat backpack te kiezen?

Het uitkiezen van de juiste maat backpack is cruciaal voor jouw comfort tijdens het reizen of hiken. Een te grote rugzak kan leiden tot overpakken en onnodig gewicht, terwijl een te kleine rugzak je dwingt essentiële spullen thuis te laten.

 • Comfort: Een goed passende backpack verdeelt het gewicht gelijkmatig over je schouders en heupen waardoor je minder snel last krijgt van pijnlijke drukpunten.
 • Balans: Met de juiste maat blijft je evenwicht beter bewaard, wat vooral bij activiteiten zoals bergbeklimmen of lange trektochten essentieel is.

Een andere reden waarom de grootte ertoe doet is de duurzaamheid van het materiaal. Overbelaste tassen slijten sneller, wat betekent dat ze vaker vervangen moeten worden.

Factor Kleine Backpack Gemiddelde Backpack Grote Backpack
Gewichtsverdeling Slecht Goed Matig
Ruimte voor Spullen Beperkt Voldoende Overvloed
Duurzaamheid Hoog Gemiddeld Laag

Bij het kiezen van een backpack moet je ook rekening houden met specifieke activiteiten die extra vakken of bevestigingspunten vereisen. Denk hierbij aan slaapzakcompartimenten of plaats voor wandelstokken en ijsbijlen.

Tot slot zijn er door luchtvaartmaatschappijen opgelegde restricties voor handbagage afmetingen. De juiste maat zorgt ervoor dat jouw tas altijd mee aan boord mag, zonder extra kosten voor ruimbagage.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe backpack, neem dan deze punten in overweging om zo een keuze te maken die bijdraagt aan een comfortabele en praktische reiservaring!

Het meten van je lichaamsafmetingen voor een backpack

Het vinden van de perfecte backpack begint bij het kennen van je eigen lichaamsafmetingen. Vooral de lengte van je torso en de omvang van je heupen zijn cruciaal voor een comfortabele pasvorm. Hier is hoe ik die maten nauwkeurig opmeet:

 • Torso lengte: Je hebt iemand nodig die helpt met het meten van de afstand tussen je C7-wervel, dat is het botje dat uitsteekt aan de bovenkant van je wervelkolom als je je hoofd naar voren buigt, tot aan het punt net boven je heupbotten waar ze rond naar voren komen (het iliac crest). Zorg ervoor dat het meetlint langs de contour van jouw rug loopt.
 • Heupomvang: Plaats het meetlint rondom het breedste gedeelte van je heupen. Dit zorgt ervoor dat de gewichtsverdeling optimaal is wanneer jij jouw backpack draagt.

Hieronder zie je een tabel met gemiddelde torso lengtes gekoppeld aan rugzakmaten:

Torso Lengte (cm) Backpack Maat
36 – 42 Small
43 – 48 Medium
49 – 52 Large

Het is belangrijk te onthouden dat deze maten slechts richtlijnen zijn en dat verschillende merken af kunnen wijken in hun maatsystematiek.

Nu vraag jij je misschien af: “Waarom is dit allemaal zo belangrijk?” Wel, een goed afgestemde backpack vermindert drukpunten en verspreidt het gewicht gelijkmatig over jouw lichaam wat essentieel is voor langdurig comfort tijdens wandelingen of reizen.

Eens ik mijn maten heb genoteerd, kijk ik altijd naar reviews of ga ik naar een gespecialiseerde winkel waar ik verschillende modellen kan passen. Daarbij let ik niet alleen op hoe een tas zit als deze leeg is, maar probeer ook uit hoe hij aanvoelt met wat gewicht erin; sommige winkels hebben hiervoor speciale zakjes met gewichten ter beschikking.

Herinner wel: hoewel maatvoering enorm belangrijk is, moet ook gelet worden op andere aspecten zoals materiaalgebruik, vakindeling en extra functies zoals waterbestendigheid of bevestigingspunten voor uitrusting. Daarmee wordt gegarandeerd dat jouw keuze niet alleen comfortabel maar ook praktisch zal zijn.

Als laatste tip wil ik meegeven nooit te besparen op kwaliteit bij de aanschaf van een goede backpack; jouw rug zal mij dankbaar zijn na die lange trektocht!

Het bepalen van de juiste capaciteit voor je backpack

Wanneer ik een nieuwe backpack zoek, is het essentieel om de capaciteit af te stemmen op mijn activiteiten. Een dagtocht vraagt natuurlijk om een kleinere rugzak dan een meerdaagse trektocht. Voor dagelijkse uitstapjes variëren backpacks meestal tussen de 10 en 30 liter. Ga ik echter langer op pad, bijvoorbeeld voor een huttentocht of wereldreis, dan kijk ik al snel naar modellen vanaf 40 liter.

 • Dagtrips: 10-30 liter
 • Weekend weg: 30-50 liter
 • Meerdaagse trekking: 50-70 liter
 • Lange reizen / Expedities: +70 liter

Voordat ik besluit welke maat rugzak het beste past, overweeg ik wat er allemaal mee moet. Voor korte trips zijn extra vakken voor waterflessen en kleine persoonlijke items vaak voldoende. Maar als ik kampeerspullen zoals een tent, slaapzak en matje moet meenemen, dan is het cruciaal dat de backpack groot genoeg is.

Hierbij is ook het seizoen van belang; in de winter heb ik meer en dikker materiaal nodig dan in de zomer wat resulteert in meer volume. Ik check altijd of er compressieriemen aanwezig zijn om zo efficiënt mogelijk te pakken.

Het gewicht speelt eveneens een rol bij mijn keuze. Een volgeladen grote backpack kan zwaar wegen op mijn schouders tijdens lange wandelingen. Daarom zorg ik ervoor dat het draagsysteem goed verstelbaar is en comfort biedt. Zoekende naar balans tussen grootte en comfort vind ik vaak reviews waarin mensen hun ervaring delen na het dragen van verschillende maten rugzakken; deze informatie gebruik ik graag ter referentie.

Tot slot denk ik na over duurzaamheid en materialen; hoe robuuster de stof, hoe langer mijn investering meegaat – vooral als die wordt blootgesteld aan ruige terreinen of wisselvallig weer.

Met deze punten in gedachten benader ik winkels of online platforms om opties te vergelijken waarbij functionaliteit én pasvorm centraal staan voor mij als avontuurlijke ontdekkingsreiziger!

Welke ruglengte moet je kiezen voor je backpack?

Het kiezen van de juiste ruglengte is cruciaal als je op zoek bent naar een nieuwe backpack. Je wilt tenslotte een tas die comfortabel zit en waarbij het gewicht goed over je lichaam wordt verdeeld. De lengte van je torso, niet te verwarren met je totale lichaamslengte, is hierin leidend.

Om de juiste ruglengte te vinden meet ik mijn torso meestal zelf op of laat dit doen in een gespecialiseerde outdoorwinkel. Hier volgen de stappen die ik neem:

 • Sta rechtop en kantel je hoofd naar voren.
 • Vraag iemand om het botje aan de bovenkant van je ruggenwervel (de C7-wervel) te zoeken, wat het hoogste punt is als je hoofd gekanteld is.
 • Plaats vervolgens jouw handen op jouw heupen zodat jouw duimen naar achteren wijzen en maak met beide handen een ‘shelf’ boven de heupgordels.
 • De persoon die helpt meet dan de afstand tussen het C7-bobbeltje en het midden van de denkbeeldige lijn tussen mijn duimen. Dit geeft mijn ruglengte weer.

Hieronder vindt u een tabel met gemiddelde ruglengtes gekoppeld aan backpack maten:

Torso Lengte (cm) Backpack Maat
< 46 Extra Small
46 – 48 Small
49 – 51 Medium
> 52 Large / Extra Large

Het belangrijkste bij deze matentabel is dat elke backpack fabrikant zijn eigen specificaties kan hebben, dus check altijd even hun maattabel.

Nog iets om mee te nemen in overweging: sommige backpacks bieden verstelbare rugsystemen. Die zijn vooral handig als jouw torso lengte tussen twee maten in valt of wanneer meerder personen gebruik maken van dezelfde tas.

Tot slot raad ik altijd aan om verschillende modellen te passen met wat gewicht erin. Zo krijg ik een realistisch beeld van hoe de backpack zich gedraagt wanneer hij beladen is. Want onthou: comfort staat voorop bij lange trektochten!

Het belang van het juiste draagsysteem voor je backpack

Een goed draagsysteem is cruciaal voor het comfortabel dragen van een backpack. Stel je eens voor dat je urenlang wandelt met een zware last op je rug. Zonder een passend draagsysteem krijg je onvermijdelijk te maken met pijnlijke schouders en een vermoeide rug. Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan hoe de backpack op jouw lichaam past.

 • Een ergonomisch ontwerp zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt.
 • Verstelbare schouderbanden, heupgordels en borstriemen helpen om de tas perfect af te stellen.
 • Ventilatiekanalen in de rug voorkomen overmatige transpiratie tijdens intensieve tochten.

Het kiezen van de juiste maat backpack hangt ook nauw samen met het draagsysteem. Een kleiner persoon heeft vaak meer baat bij een kortere ruglengte, terwijl iemand met een langer bovenlijf juist moet zoeken naar modellen die deze extra lengte kunnen accommoderen.

 • Ruglengtes variëren meestal tussen de 45 en 70 centimeter.
 • Sommige merken bieden speciale damesmodellen aan die beter aansluiten bij hun anatomie.

Vergeet niet dat functionaliteit hand in hand gaat met comfort. Bijvoorbeeld, veel moderne backpacks hebben systemen waarbij je makkelijk bij je spullen kunt zonder alles uit te hoeven pakken. Dit lijkt misschien een klein detail, maar als je na een lange dag snel bij je regenjas wilt kunnen zonder al te veel gedoe, dan is dit soort gebruiksgemak goud waard.

Tot slot wil ik nog even benadrukken dat duurzaamheid ook belangrijk is. Investeer in een kwalitatief hoogwaardige backpack die jaren meegaat; uiteindelijk bespaart dit geld én helpt het milieu. Zoek naar sterke materialen zoals ripstop nylon en controleer of naden goed zijn afgewerkt – dit zijn indicatoren van duurzame kwaliteit.

Met deze tips weet ik zeker dat jij straks de juiste keuze maakt voor jouw avonturen!

Conclusie

Het kiezen van de juiste backpack is cruciaal voor een comfortabele en efficiënte reiservaring. Na het doornemen van verschillende factoren zoals reisduur, activiteitentype en persoonlijke behoeften, heb ik een duidelijk beeld gekregen van wat nodig is.

 • Reisduur: Voor korte trips volstaat meestal een rugzak met een capaciteit van 20 tot 30 liter. Langere avonturen vereisen meer ruimte, vaak tussen de 40 en 70 liter.
 • Activiteiten: Een dagrugzak is perfect voor lichte uitstapjes terwijl voor trekking of kamperen grotere modellen aangeraden zijn.
 • Persoonlijk gebruik: Denk aan speciale vakken voor laptops of hydratatiesystemen als dat belangrijk voor je is.

Hieronder vind je een eenvoudige richtlijn:

Reistype Aanbevolen Capaciteit
Dagtrip 20-30 liter
Weekend weg 30-50 liter
Weekreizen 50-70 liter
Meer dan een week 70 liter of meer

Belangrijk om te onthouden is dat hoe groter de tas, hoe verleidelijker het kan zijn om deze te overladen. Dit kan leiden tot onnodige vermoeidheid en discomfort tijdens het reizen. Mijn advies? Kies altijd voor de kleinste tas die nog steeds voldoet aan je behoeften.

Als ervaren reiziger weet ik dat elke trip uniek is. Daarom raad ik aan om altijd je backpack eerst thuis in te pakken en hem even te dragen om comfort en pasvorm te testen voordat je op pad gaat. Met deze tips ben jij goed op weg naar het vinden van jouw ideale backpack maat!

Vergeet niet dat duurzaamheid ook belangrijk is; investeer in kwaliteit zodat jouw keuze niet alleen goed past bij je huidige avontuur maar ook bij vele toekomstige ontdekkingstochten!