Van Kanchanaburi Naar Ayutthaya: Reistips

Reizen van Kanchanaburi naar Ayutthaya is een prachtige ervaring die je meeneemt door het hart van Thailand’s rijke geschiedenis. Deze twee steden zijn steunpilaren van de Thaise culturele erfgoed, elk met hun eigen unieke verhalen en historische sites. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis of gewoon wilt genieten van de schoonheid van deze regio, dan is deze reis iets wat zeker op je lijstje moet staan.

Kanchanaburi staat bekend om zijn ontroerende oorlogsgeschiedenis en prachtige natuurlijke attracties zoals de beroemde Brug over de River Kwai en Erawan-watervallen. Ayutthaya, daarentegen, was eens de hoofdstad van het Koninkrijk Siam en staat vol met indrukwekkende ruïnes en tempels die getuigen van zijn glorieuze verleden. De overstap tussen deze twee historische plekken kan heel eenvoudig worden gemaakt, maar het vergt wel wat planning.

Het plannen van mijn reis begon met het kiezen tussen verschillende vervoersopties zoals trein, bus of huurauto. Elk vervoermiddel heeft zo zijn eigen voordelen afhankelijk van persoonlijke voorkeuren qua comfort, tijdsduur en flexibiliteit. In mijn zoektocht naar de beste manier om deze reis te maken, heb ik veel nuttige informatie verzameld die ik graag wil delen om jouw trip soepel te laten verlopen.

De geschiedenis van Kanchanaburi

Kanchanaburi, gelegen in het westen van Thailand, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege beschavingen. Deze stad aan de Kwai-rivier is vooral bekend om de beruchte ‘Brug over de River Kwai’, verbonden met de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens deze wereldbrand speelde Kanchanaburi een sleutelrol door zijn geografische ligging. Het was het centrale punt voor de Japanse aanvoerlijnen naar Birma, wat leidde tot de constructie van de beruchte Birmaspoorweg. Bekend als ‘De dodenspoorlijn’, werd deze onder erbarmelijke omstandigheden gebouwd door krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders. Geschat wordt dat meer dan 100.000 mensen hun leven verloren tijdens deze duistere periode.

 • In 1942 begon men met het bouwen van deze spoorlijn
 • De lengte bedroeg ongeveer 415 kilometer
 • Meer dan 60.000 krijgsgevangenen werden ingezet voor dit project

Vóór deze turbulente periode kende Kanchanaburi al eeuwenlang diverse machtswisselingen en culturele invloeden. Het maakte ooit onderdeel uit van het machtige Koninkrijk Ayutthaya en later ook van het Koninkrijk Siam.

De stad is tegenwoordig een plaats waar bezoekers niet alleen komen voor haar natuurlijke schoonheid maar ook om te leren over haar historische betekenis. Musea zoals het JEATH Oorlogsmuseum en verschillende oorlogsgraven bieden inzicht in wat zich hier tijdens WWII heeft afgespeeld.

Het boeiende verleden maakt Kanchanaburi niet alleen interessant voor historici en reizigers, maar herinnert ons ook aan de veerkracht en offers die samenhangen met dit stukje Thaise aarde.

Bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Kanchanaburi, bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige landschappen, is een must-visit voor iedereen die door Thailand reist. De stad biedt een mix van cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen.

De beroemde Brug over de River Kwai spreekt tot de verbeelding van velen door haar tragische geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen is deze plek indrukwekkend om te zien, maar het herbergt ook een belangrijke les over de gruwelen van oorlog.

 • JEATH Oorlogsmuseum: Een bezoek aan dit museum geeft je inzicht in de levensomstandigheden van krijgsgevangenen tijdens de bouw van de Birma-spoorlijn.
 • Erevelden: De Don Rak en Chungkai erevelden zijn rustplaatsen voor duizenden geallieerde krijgsgevangenen die hun leven lieten tijdens het werken aan ’s werelds beruchtste spoorweg.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Erawan National Park met haar schitterende watervallen verdeeld over zeven niveaus. Het kristalheldere water nodigt uit tot een frisse duik op een hete dag.

 • Hellfire Pass: Voor wie geïnteresseerd is in wandelingen vol historie, biedt Hellfire Pass een uniek pad door ruig terrein waar arbeiders ooit onder extreme omstandigheden werkten.

Vergeet ook zeker niet Sai Yok National Park te verkennen, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten en misschien wel lokale dieren in het wild kunt spotten. Met al deze unieke attracties is Kanchanaburi ongetwijfeld een plaats waar historie en natuur hand in hand gaan.

De brug over de rivier de Kwai

Wanneer je van Kanchanaburi naar Ayutthaya reist, is het onvermijdelijk dat je stuit op een plek geladen met historie: de beroemde brug over de rivier de Kwai. Deze historische constructie werd wereldberoemd door de film ‘The Bridge on the River Kwai’, maar haar echte verhaal is even indrukwekkend als tragisch.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden krijgsgevangenen en Aziatische arbeiders deze brug onder dwang van het Japanse leger. Het was onderdeel van de beruchte Birma-spoorlijn, bedoeld om troepen en bevoorrading te transporteren. Velen hebben hun leven verloren tijdens deze donkere periode, vaak aangeduid als ‘Death Railway’.

De brug die vandaag te bezichtigen is, is niet volledig origineel; bombardementen in 1945 hebben het middengedeelte vernietigd. Na heropbouw staat ze er nu als monument voor hen die geleden hebben en als toeristische trekpleister waar jaarlijks duizenden mensen komen reflecteren over het verleden.

Een bezoek aan deze iconische brug biedt ook praktische voordelen voor reizigers:

 • Je kunt er treinen zien passeren wat zorgt voor levendige foto’s.
 • Er zijn rondleidingen beschikbaar die dieper ingaan op de geschiedenis.
 • In nabijgelegen musea vind je meer informatie over ‘Death Railway’.

Mijn persoonlijke ervaring bij deze brug was er een van gemengde emoties; bewondering voor het menselijk kunnen tegenover een achtergrond van intens menselijk lijden. Wanneer je hier staat en uitkijkt over het water, kun je bijna niet anders dan stilstaan bij wat zich heeft afgespeeld langs deze oevers.

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis of simpelweg een uniek stukje Thailand wil ervaren mag een bezoek aan de Kwai-brug niet ontbreken tijdens hun reis. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om stil te staan bij onze geschiedenis en daarvan te leren.

Het Erawan Nationaal Park

Een bezoek aan het Erawan Nationaal Park is een onmisbare ervaring als je van Kanchanaburi naar Ayutthaya reist. Dit park staat bekend om zijn adembenemende watervallen die over zeven niveaus naar beneden stromen, elk met een eigen unieke schoonheid. Het kristalheldere water nodigt uit tot een verfrissende duik, vooral in de hogere niveaus waar de natuur nog ongerepter is.

Bijzonder aan het Erawan Nationaal Park is dat je er niet alleen kunt genieten van het water; er zijn ook verschillende wandelroutes die bezoekers door de rijke flora en fauna leiden. Onderweg kun je diverse soorten dieren tegenkomen, zoals apen en exotische vogels. Het park biedt daarmee zowel ontspanning als avontuur voor natuurliefhebbers.

 • Wandelpaden: Er zijn routes voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars.
 • Wildlife: Kans op ontmoetingen met lokale diersoorten.

Het kalkstenen gebergte rondom de watervallen vormt een indrukwekkend landschap dat door de jaren heen is uitgesleten tot prachtige formaties. Voor fotografie-enthousiastelingen biedt dit unieke decors volop inspiratie.

Voor bezoekers die meer willen weten over het ecosysteem, beschikt het nationale park over een informatiecentrum waar men alles kan leren over de biodiversiteit en geologie van dit gebied. Hierdoor wordt jouw bezoek niet alleen leuk maar ook educatief.

Bezienswaardigheden Beschrijving
Watervallen 7 niveaus van natuurlijke schoonheid
Kalkstenengebergte Indrukwekkende rotsformaties
Informatiecentrum Educatieve exposities

Afsluitend vind je in het park faciliteiten zoals picknickplaatsen en zelfs bungalows voor wie langer wil blijven genieten van deze serene omgeving. Vergeet dus niet tijd vrij te maken voor dit prachtige natuurgebied wanneer je onderweg bent tussen Kanchanaburi en Ayutthaya!

De reis van Kanchanaburi naar Ayutthaya

Reizen tussen Kanchanaburi en Ayutthaya staat bekend als een trip door de historische hartslag van Thailand. Deze reis neemt je mee langs adembenemende landschappen en belangrijke culturele bezienswaardigheden.

 • Met de bus: Een gangbare manier om deze route af te leggen is per bus. Bussen vertrekken regelmatig vanuit het centrale busstation in Kanchanaburi. Afhankelijk van het verkeer duurt de rit ongeveer 2 tot 3 uur.
 • Per trein: Voor wie graag op een relaxte manier reist, is er ook een treinverbinding. Hoewel trager dan de bus, biedt de trein prachtige uitzichten op het Thaise platteland.
 • Huurauto of motorbike: Sommige avonturiers kiezen ervoor zelf te rijden. Dit geeft vrijheid om onderweg stops te maken bij interessante plekken zoals de Erawan watervallen.

De weg slingert langs rivieren en door velden met op de achtergrond bergen die langzaam uit het zicht verdwijnen naarmate je dichterbij Ayutthaya komt. In Ayutthaya aangekomen wachten prachtige tempelruïnes die herinneren aan vervlogen tijden toen dit gebied nog het centrum was van één van Azië’s meest invloedrijke koninkrijken.

Het is essentieel om voor vertrek goed te controleren welke vervoersopties beschikbaar zijn en wat hun specifieke dienstregelingen zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van jouw tocht tussen deze twee iconische steden in Thailand.

Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Ayutthaya, ooit een florerende Siamese koninkrijk en nu een fascinerende historische site, staat bol van de must-see bezienswaardigheden. Hier vind je een overzicht:

 • Historisch Park Ayutthaya: Dit UNESCO Werelderfgoed is absoluut het hoogtepunt. Je zult versteld staan van de prachtige tempelruïnes en oude paleizen.
 • Wat Phra Si Sanphet: Bekend om zijn drie karakteristieke chedi’s die eens de as van Siamese koningen bevatten.
 • Wat Mahathat: Hier tref je de beroemde Boeddha-hoofd verstrengeld in boomwortels – een iconisch beeld voor veel Thailand-reizigers.

Bij het wandelen door dit openluchtmuseum krijg je echt het gevoel dat je door de geschiedenis heen loopt. Tempels zoals Wat Ratchaburana met zijn indrukwekkende prang (toren) bieden bovendien een inkijkje in oude religieuze kunst en architectuur.

Vergeet ook niet Wat Chaiwatthanaram te bezoeken aan de oevers van de rivier. Deze tempelcomplex inspireert met zijn uitgestrekte terrein en majestueuze torens. Het reflecteert perfect hoe Ayutthaya ooit als handelscentrum Azië met Europa verbond.

Musea zoals het Chao Sam Phraya National Museum geven context aan deze ruïnes met hun collecties gouden schatten en artefacten opgegraven uit lokale tempels. Het is ’n plek waar verhalen uit het verleden tot leven komen.

Tot slot mag ’n boottocht rond het eiland niet ontbreken voor ’n uniek perspectief op Ayutthaya’s geschiedenis en schoonheid. Je vaart langs verschillende belangrijke sites terwijl je geniet van zachte briesjes en uitzichten die alleen vanaf het water te zien zijn.

Elke hoek van Ayutthaya ademt historie en elke tempel vertelt z’n eigen verhaal. Een trip naar deze stad neemt je mee terug in tijd naar ’n periode waarin kunst, cultuur en religie naadloos samenvloeiden tot iets groots dat vandaag nog steeds bewondering wekt bij iedere bezoeker.

De oude tempelruïnes van Ayutthaya

Ayutthaya, ooit een bloeiend koninkrijk en nu een historisch wonder, herbergt talloze tempelruïnes die getuigen van zijn vergane glorie. Ik ben gefascineerd door de magische aura die deze plek omringt. Hier staan de overblijfselen van wat eens prachtige bouwwerken waren, verspreid over het landschap.

 • Wat Phra Si Sanphet
 • Wat Mahathat
 • Wat Ratchaburana

Deze eeuwenoude structuren vertellen stuk voor stuk een verhaal uit een tijd waarin Ayutthaya het politieke en handelscentrum van Thailand was. Neem bijvoorbeeld Wat Phra Si Sanphet; met zijn karakteristieke drie chedi’s was dit de grootste en heiligste tempel in het koninkrijk, exclusief gebruikt voor koninklijke ceremonies.

Wat Mahathat is misschien wel het meest gefotografeerde beeld in Ayutthaya: het beroemde Boeddhahoofd dat verstrengeld is met boomwortels. Het biedt niet alleen een onvergetelijk zicht maar roept ook vragen op over hoe natuur en cultuur samen kunnen vervloeien na eeuwenlang verwaarlozing.

Bij mijn bezoek aan Wat Ratchaburana werd ik getroffen door de indrukwekkende prang (Khmer-stijl toren) die boven alles uittorent. Deze tempel huist ook crypten met muurschilderingen die jammer genoeg grotendeels vernietigd zijn door schattenjagers in de jaren ’50.

Tijdens m’n wandeling tussen deze ruïnes zorg ik ervoor altijd respect te tonen voor hun culturele betekenis en fragiele staat – ze worden tenslotte bedreigd door zowel menselijke activiteiten als natuurlijke elementen zoals erosie en vegetatiegroei.

De restauratiepogingen zijn bewonderenswaardig; veel tempels zijn gedeeltelijk herbouwd om bezoekers een idee te geven van hun oorspronkelijke grootsheid. Toch blijft er altijd ruimte voor de verbeelding hoe deze plaats eruit moet hebben gezien ten tijde van koningen en krijgers.

Ik moedig iedere reiziger aan om zich onder te dompelen in deze tastbare geschiedenisles – het is werkelijk alsof je door een levend museum loopt! Met elke stap ontvouwt zich meer van Ayutthaya’s intrigerende verleden; ’t is beslist een hoogtepunt voor zowel geschiedenisliefhebbers als fotografen.

Het Ayutthaya Historisch Park

Ayutthaya, eens een bloeiende Siamese hoofdstad en nu een UNESCO Werelderfgoed, herbergt het indrukwekkende Historisch Park. Dit park is verspreid over het moderne stadscentrum van Ayutthaya en staat vol met prachtige ruïnes die getuigen van de rijkdom en cultuur van het oude koninkrijk.

 • De tempelcomplexen zijn een must-see voor elke bezoeker
  • Wat Phra Sri Sanphet staat bekend om zijn iconische rij chedis
  • Wat Mahathat is beroemd om de Boeddha-hoofden verstrengeld in boomwortels

De geschiedenis van Ayutthaya gaat terug tot in de 14e eeuw en het park biedt dan ook een fascinerend kijkje in deze periode. Mijn bezoek aan dit historische wonderland was alsof ik door verschillende lagen tijd liep; elke ruïne vertelt z’n eigen verhaal.

Het park beslaat ongeveer 289 hectare land en telt meer dan honderd monumenten. Hieronder zie je wat statistieken:

Aantal Monumenten Oppervlakte (hectare)
>100 ~289

Een tip voor reizigers: huur een fiets of neem een tuktuk om de uitgestrekte site te verkennen. Zo kun je op eigen tempo genieten van de serene sfeer die er hangt, zonder iets te missen.

M’n persoonlijke favoriet was Wat Ratchaburana met z’n prachtig bewaarde prang (reliktoren). Hier klom ik naar boven voor een adembenemend uitzicht over het complex. Het is echt verbazingwekkend hoe deze structuren de tand des tijds hebben doorstaan.

Zorg dat je voldoende tijd reserveert om dit historische pareltje te ontdekken. Veel mensen combineren hun bezoek aan Kanchanaburi met Ayutthaya, waardoor ze vaak maar één dag hier spenderen – maar geloof me, het is ’t waard om hier wat langer rond te dwalen!

Conclusie

Na een reis van Kanchanaburi naar Ayutthaya te hebben uitgelicht in mijn artikel, wil ik graag enkele belangrijke punten samenvatten. Mijn ervaring leert me dat grondige planning essentieel is voor een soepele overgang tussen deze historische steden.

 • Reismogelijkheden: Er zijn diverse opties om van Kanchanaburi naar Ayutthaya te reizen: de bus, trein of het huren van een auto. Elke optie heeft z’n eigen voordelen en afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor snelheid, comfort of flexibiliteit.
 • Reistijd: Afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel varieert de reistijd. Over het algemeen duurt de reis tussen 2 tot 4 uur.
 • Kosten: De kosten kunnen ook verschillen per transportwijze. Budgetreizigers vinden vaak goede deals met bussen en treinen terwijl comfortzoekers wellicht liever iets meer uitgeven aan een privéhuurauto.

Wat betreft de culturele waarde benadruk ik dat beide steden hun unieke verhalen en bezienswaardigheden hebben. Terwijl Kanchanaburi diep in de geschiedenis duikt met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, pronkt Ayutthaya met zijn eeuwenoude tempelruïnes die ons herinneren aan het rijke koninklijke verleden.

Voor mij persoonlijk was de overstap van Kanchanaburi’s indrukwekkende natuur naar Ayutthaya’s historische schatten een onvergetelijke ervaring. Ik raad dan ook iedereen aan om genoeg tijd vrij te maken voor beide locaties om zo volop te kunnen genieten van wat ze te bieden hebben.

Ten slotte wil ik benadrukken dat gedegen onderzoek naar accommodatie en lokale vervoeropties kan bijdragen aan een nog rijker bezoek. Plan daarom vooruit, wees bereid je plannen aan te passen als dat nodig is, en bovenal: geniet van elke stap op deze prachtige route door Thailand!