Van Chiang Mai Naar Koh Samui: Reistips en Opties

De reis van Chiang Mai naar Koh Samui is een populaire route voor veel reizigers in Thailand. Ik heb deze tocht zelf meerdere keren gemaakt en weet dat het een fantastische ervaring kan zijn, mits je goed voorbereid bent. Het traject verbindt de bergachtige noordelijke regio met een van de mooiste eilanden in het zuiden, wat betekent dat ik zowel cultuur als strandplezier heb kunnen combineren.

Om van Chiang Mai naar Koh Samui te reizen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Elk met hun eigen voors en tegens. Vliegen is de snelste manier maar ook vaak de duurste optie. Daarentegen biedt reizen per bus of trein een meer budgetvriendelijke keuze, hoewel dit aanzienlijk langer duurt. De combinatie van vervoersmiddelen kan eveneens interessant zijn; denk aan eerst vliegen naar Surat Thani gevolgd door een ferry naar het eiland.

Het plannen van deze trip vereist enige aandacht voor details zoals tijdschema’s en transfers tussen verschillende transportmodaliteiten. Ik leg later uit hoe je dit het beste kunt aanpakken om zo efficiënt mogelijk op je bestemming te komen, zonder onnodige stress of tijdverlies. Door mijn ervaringen te delen hoop ik jouw overgang van het charmante Chiang Mai naar het tropische paradijs Koh Samui zo soepel mogelijk te maken!

Inleiding

Wanneer je een reis plant van het schilderachtige Chiang Mai naar het tropische paradijs Koh Samui, dan bevind je je op een pad vol avontuur en ontdekking. Ik heb deze reis zelf meerdere keren gemaakt en de ervaringen die ik onderweg heb opgedaan zijn onvergetelijk. Het is fascinerend hoe twee zo verschillende bestemmingen – de een in de bergen en de ander aan zee – samen Thailand’s diversiteit tonen.

Reizen binnen Thailand kan soms behoorlijk uitdagend zijn, vooral als je de route voor het eerst aflegt. Er zijn echter verschillende opties beschikbaar die passen bij ieders voorkeuren en budgetten. Je kunt kiezen uit vliegen, busreizen of zelfs treinreizen gevolgd door veerboten; elk met hun eigen charme en avontuur.

Mijn favoriete manier om deze oversteek te maken is via een combinatie van vlucht en veerboot. Dit bespaart niet alleen tijd maar geeft ook dat extra beetje comfort wat welkom kan zijn na al het verkennen in Chiang Mai. Toch moet ik bekennen dat er iets speciaals is aan langzamer reizen, waarbij je meer van het landschap ziet en echt voelt dat je onderdeel bent van de omgeving.

Hieronder zal ik wat tips delen die gebaseerd zijn op mijn persoonlijke ervaringen:

 • Boek je tickets vooraf om teleurstelling te voorkomen, want sommige routes kunnen snel vol raken.
 • Overweeg tussenstops als je niet gehaast bent; dit kan verrassend aangename pauzes toevoegen aan jouw reis.
 • Vergeet niet goed te hydrateren en bereid te zijn op temperatuurverschillingen.

Het plannen van dit soort reis vereist aandacht voor detail maar biedt tegelijkertijd ruimte voor spontaniteit. Dus pak je koffers, maak je klaar voor een mix van cultuurshock en ontspanning, want we gaan kijken hoe je het beste van Chiang Mai naar Koh Samui kunt reizen!

Reis van Chiang Mai naar Koh Samui

Thailand is een land vol avontuur en het reizen van noord naar zuid brengt je langs allerlei prachtige ervaringen. Van de bergachtige omgeving in Chiang Mai tot de idyllische stranden van Koh Samui, elke bestemming heeft zijn eigen charme. Als je plannen hebt om deze route af te leggen, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen.

 • Vliegtuig: De snelste manier om van Chiang Mai naar Koh Samui te reizen is ongetwijfeld met het vliegtuig. Er zijn dagelijks meerdere vluchten beschikbaar en de reistijd bedraagt slechts ongeveer 1,5 uur. Houd wel rekening met extra tijd voor transfers en wachten op de luchthavens.
 • Bus en Ferry: Voor wie liever over land (en water) reist, is er de combinatie bus en ferry. Deze tocht biedt een unieke kans om onderweg meer van Thailand te zien maar neemt wel aanzienlijk meer tijd in beslag, vaak meer dan 10 uur.

De keuze tussen snelheid en budget kan lastig zijn want hoewel vliegen sneller is kan het duurder uitvallen dan andere vervoersmiddelen. Toch bieden veel luchtvaartmaatschappijen competitieve tarieven aan, waardoor dit ook voor budgetreizigers een interessante optie kan zijn.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen voor transport:

Vervoermiddel Prijsklasse Reisduur
Vliegtuig €100 – €200 1.5 uur
Bus + Ferry €30 – €60 >10 uur

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het gemak van vliegen maar heb ook genoten van lange bustochten door het landschap als tijdsdruk geen rol speelt. Wat betreft logistiek kun je vaak bij lokale reisbureaus of zelfs online pakketten vinden die zowel accommodatie als transport inclusief hebben wat planning vergemakkelijkt.

Mijn advies? Weeg goed af hoeveel tijd je hebt versus wat je wilt uitgeven aan vervoer. En vergeet niet dat soms een langzamere tocht net zo memorabel kan zijn als de bestemming zelf!

Opties voor vervoer

Als je van Chiang Mai naar Koh Samui reist, zijn er meerdere manieren om op je bestemming aan te komen. Elk transportmiddel heeft zijn eigen charme en afhankelijk van tijd, budget en persoonlijke voorkeur kun je de optie kiezen die het beste bij jou past.

Per Vliegtuig

Een veelgekozen optie is het vliegtuig. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden directe vluchten van Chiang Mai naar Koh Samui. De vlucht duurt ongeveer 1,5 uur en is daarmee verreweg de snelste manier om te reizen. Hoewel dit de snelste route is, kan het ook de duurste zijn.

 • Voorbeeldmaatschappijen: Bangkok Airways, Thai Airways
 • Gemiddelde Duur: 1 tot 2 uur
 • Prijsindicatie: €100 – €300

Per Bus en Ferry

Een avontuurlijker maar tijdsintensiever alternatief is een combinatie van bus en ferry. Hierbij reis je eerst met de nachtbus naar Surat Thani waarna je overstapt op een ferry naar Koh Samui. Deze trip kan comfortabel zijn als je goed slaapt in bewegend vervoer; anders kan het een lange zit worden.

 • Duur Busreis: Ongeveer 10 tot 12 uur
 • Duur Ferry: 1,5 tot 2,5 uur
 • Totale Reistijd: Circa 12 tot 15 uur

Treinopties

Ook kun je ervoor kiezen om per trein te reizen naar Surat Thani gevolgd door een ferryovertocht naar Koh Samui. De treinen bieden verschillende klassen waarbij slaapcabines beschikbaar zijn voor langere trajecten. Dit kan gezien worden als een meer authentieke reiservaring door Thailand.

 • Treinklassen: Tweede klasse met ventilator/airco of eerste klasse privé-cabine.

Privé transfer

Tot slot zijn er privé transfers mogelijk waarbij alles voor jou geregeld wordt inclusief pick-up service. Dit is ideaal voor wie houdt van gemak en bereid is daarvoor iets extra’s uit te geven.

Het hangt allemaal af van wat jij belangrijk vindt: snelheid, comfort of kosten? Kies dus wijslijk want hoewel elk vervoermiddel je uiteindelijk zal brengen waar je wilt zijn hebben ze allemaal hun eigen unieke twist aan jouw reiservaring!

Optie 1: Vliegen

Vliegen is de snelste manier om van Chiang Mai naar Koh Samui te reizen. Ik heb zelf deze route meerdere keren gevlogen en het bespaart je niet alleen tijd maar ook energie. De vluchten vertrekken dagelijks vanaf Chiang Mai International Airport (CNX) en landen op Koh Samui Airport (USM), wat bekend staat om zijn openluchtterminal en prachtige architectuur.

 • Directe vluchten zijn handig, maar kunnen aan de prijs zijn.
 • Tussenstops in Bangkok bieden vaak goedkopere tarieven.

Er is een ding waar je rekening mee moet houden: tijdens het hoogseizoen kunnen vluchten snel volgeboekt raken. Daarom raad ik altijd aan om ruim van tevoren te boeken. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde vliegtijden en geschatte kosten:

Vluchttype Gemiddelde Vliegtijd Geschatte Kosten
Directe Vlucht 1 uur 45 minuten €150 – €300
Vlucht met Tussenstop 3 uur 30 minuten €100 – €200

Het comfort tijdens de vlucht verschilt per luchtvaartmaatschappij, dus check reviews voordat je boekt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een directe vlucht met Bangkok Airways; hun service is topnotch en ze hebben vaak goede deals als je vroeg boekt.

Bedenk dat aankomen in Koh Samui slechts het begin is. Vanaf het vliegveld zul je waarschijnlijk nog een taxi of shuttle moeten nemen naar jouw hotel of resort. Deze ritjes zijn makkelijk ter plekke te regelen en kosten niet veel, afhankelijk van hoe ver je moet.

Ik hoop dat deze informatie helpt bij het plannen van jouw reis! Als er nog specifieke vragen zijn over vliegen naar Koh Samui, laat dan gerust een bericht achter onderaan dit artikel.

Optie 2: Trein en veerboot

Reizen per trein in combinatie met een veerboot is een avontuurlijke optie om van Chiang Mai naar Koh Samui te komen. De reis start met een treintocht naar Surat Thani, de springplank naar de eilanden in de Golf van Thailand. Ik vind het altijd prettig om ’s nachts te reizen, want dan bespaar je op een overnachting en arriveer je uitgerust in de ochtend.

 • Reserveer vooraf jouw slaapplaats in de nachttrein om zeker te zijn van een comfortabele rit.
 • Vergeet niet dat er verschillende klassen beschikbaar zijn, afhankelijk van jouw budget en comfortwensen.

Na aankomst in Surat Thani staat meestal een bus klaar die passagiers direct naar de Donsak pier brengt. Deze overgang is vaak naadloos als je kiest voor een gecombineerd trein- en ferryticket. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met deze service omdat het veel gedoe wegneemt.

De veerboottijd kan variëren, maar gewoonlijk duurt de overtocht naar Koh Samui ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tijdens deze tocht kun je genieten van het uitzicht op zee en even heerlijk ontspannen voordat je voet aan wal zet op het tropische eiland.

Veerbootmaatschappij Vertrektijden Reisduur
Seatran Ferry Om de paar uur ~1,5 uur
Raja Ferry Meerdere keren per dag ~2 uur

Eenmaal aangekomen op Koh Samui kun je gemakkelijk vervoer vinden naar je hotel of verblijfplaats. Er zijn talrijke taxi’s en minibusjes beschikbaar bij aankomst; vergeet echter niet om vooraf duidelijke prijsafspraken te maken om verrassingen te vermijden.

 • Overweeg ook lokale transportapps of services voor mogelijk betere tarieven.
 • Check recensies online om betrouwbare diensten te vinden die door andere reizigers worden aanbevolen.

Optie 3: Bus en veerboot

Reizen door Thailand betekent vaak het combineren van verschillende vervoersmiddelen om op je bestemming te komen. Van Chiang Mai naar Koh Samui is geen uitzondering. De bus- en veerbootcombinatie is een populaire keuze voor budgetreizigers die niet tegen een lange reis opzien. Ik deel graag mijn ervaring met deze optie.

De reis begint meestal bij het Arcade Bus Station in Chiang Mai, waar je aan boord gaat van een VIP-bus of een standaard nachtbus. Deze bussen zijn verrassend comfortabel met verstelbare stoelen en airconditioning, wat essentieel is in het warme Thaise klimaat.

 • Verstelbare stoelen
 • Airconditioning
 • Toilet aan boord

Eenmaal aangekomen in Surat Thani, de dichtstbijzijnde stad op het vasteland, stap je over op de veerboot naar Koh Samui. Deze overstap is meestal goed gecoördineerd; veel busdiensten bieden pakketten aan waarbij zowel de busrit als de veerboottickets zijn inbegrepen.

Veerboten vertrekken Frequentie
Vroeg in de ochtend Elke paar uur
Laat in de avond Minder frequent

Zorg dat je tijdens deze overtocht even stilstaat bij het prachtige uitzicht op de Golf van Thailand. Het kan behoorlijk warm zijn aan boord, maar gelukkig bieden veel boten binnenruimtes met airco.

Bij aankomst op Koh Samui kun je gemakkelijk verder reizen naar je hotel of verblijfplaats via taxi of songthaew – lokale open vrachtwagens die als gedeeld vervoermiddel dienen. Prijzen variëren afhankelijk van de afstand en onderhandelingsskills.

 • Taxi
 • Songthaew

Hoewel deze methode langer duurt dan vliegen – reken op ongeveer 16 tot 20 uur inclusief transfers – biedt het wel een meer authentieke ervaring van Thailand’s landschap en lokale leven. Plus, het bespaart geld dat anders uitgegeven zou worden aan duurdere vluchten!

Bezienswaardigheden onderweg

Van Chiang Mai naar Koh Samui is een reis die je door enkele van de mooiste landschappen in Thailand voert. Ik vind het altijd spannend om te zien wat er allemaal te ontdekken valt op zo’n route.

 • Doi Inthanon National Park: Dit park staat bekend als het dak van Thailand en biedt adembenemende uitzichten, prachtige watervallen zoals de Wachirathan en Mae Ya, en unieke flora en fauna. Het is een perfecte stop voor natuurliefhebbers.
 • Historische Stad Sukhothai: Een UNESCO-werelderfgoed dat vaak wordt overgeslagen, maar zeker de moeite waard is. Hier kun je de ruïnes van oude tempels bewonderen terwijl je meer leert over de rijke geschiedenis van Thailand.

Laten we ook niet vergeten dat onderweg verschillende lokale markten zijn waar je kunt stoppen. Deze markten geven een kijkje in het dagelijks leven in kleinere gemeenschappen:

 • Lampang: Bekend om zijn keramiekmarkt, hier vind je uniek handwerk dat nergens anders in Thailand te vinden is.

En natuurlijk als we aan komen bij de Golf van Thailand:

 • Donsak Pier: Terwijl je wacht op de veerboot naar Koh Samui kan dit een interessante plek zijn om even uit te rekken en misschien zelfs dolfijnen te spotten!

Het mooie aan deze reis is dat er onderweg genoeg kansen zijn om spontaan iets nieuws te ontdekken. Elke keer als ik deze route neem ben ik weer verrast door kleine cafeetjes of onverwachte bezienswaardigheden die niet in elke reisgids staan. Dus houd je ogen open, want soms zijn het juist die ongeplande stops die voor eeuwige herinneringen zorgen!

Bezoek aan Ayutthaya

Wanneer je van Chiang Mai naar Koh Samui reist, is het een fantastische kans om Ayutthaya te bezoeken. Deze historische stad was ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Siam en staat nu bekend om zijn indrukwekkende ruïnes en tempels. Het is een UNESCO Werelderfgoed site die je zeker zal betoveren met zijn rijke geschiedenis.

Ayutthaya ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Bangkok, wat betekent dat het perfect is voor een tussenstop als je onderweg bent naar Koh Samui. Je kunt ervoor kiezen om hier een dagtrip te maken of zelfs een paar nachten te blijven, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

 • De tempelruïnes zijn echt adembenemend en geven je een glimp van hoe majestueus deze stad moet zijn geweest.
 • Vergeet niet Wat Mahathat te bezoeken waar de beroemde Boeddha-hoofd verstrengeld in boomwortels zich bevindt.
 • Een boottocht langs de rivier biedt weer een heel ander perspectief op de oude stad.

Voor wie geïnteresseerd is in fotografie of architectuur, is dit gebied absoluut een goudmijn. Elk hoekje biedt nieuwe perspectieven en prachtige taferelen die smeken om vastgelegd te worden. Daarnaast geeft elk bezoek aan de verschillende tempels zoals Wat Ratchaburana en Wat Phra Si Sanphet weer nieuwe inzichten over het leven in vervlogen tijden.

Het lokale eten mag ook niet vergeten worden; er zijn talloze marktkraampjes waar je heerlijke Thaise lekkernijen kunt proeven. Dus neem zeker even pauze tussen het verkennen door voor wat gastronomisch genot!

Als laatste tip: huur een fiets! Het is misschien wel de beste manier om rond Ayutthaya te reizen omdat veel van de historische sites verspreid liggen over de stad. Zo krijg je meer mee dan alleen de meest toeristische plekken en ervaar je de lokale sfeer des te intenser. Plus, het houdt je actief na al dat heerlijke eten!

Door Ayutthaya op te nemen in jouw routeplan maak je jouw reis door Thailand nog completer. Dit stukje geschiedenis komt tot leven op manieren die foto’s simpelweg niet kunnen overbrengen – dit moet je echt zelf zien en beleven!

Verkenning van Bangkok

Bangkok is een stad die nooit slaapt en altijd iets te bieden heeft. Mijn reis door deze fascinerende metropool begon bij de beroemde Khao San Road, een paradijs voor backpackers. Overal waar je kijkt zie je straatverkopers, levendige bars en reizigers uit alle hoeken van de wereld. Ik raakte verwikkeld in de energieke sfeer en merkte dat ik snel vrienden maakte.

 • Khao San Road: Het epicentrum voor reizigers
  • Straatvoedsel dat je moet proberen: Pad Thai, Mango Sticky Rice
  • Niet te missen ervaring: Een traditionele Thaise massage

Verder verkennend kwam ik terecht bij het koninklijke Grand Palace, dat schittert onder de zon met zijn gouden daken. De architectuur hier is werkelijk adembenemend; geen wonder dat het beschouwd wordt als een heiligdom van Thaise cultuur.

 • Grand Palace en Wat Phra Kaew: Thais cultureel erfgoed
  • Entreegelden: Volwassenen – 500 THB | Kinderen – Gratis (onder begeleiding)

Het nachtleven in Bangkok is iets wat ik niet over kon slaan. Dus bezocht ik Sukhumvit Road, waar het leven na zonsondergang pas echt begint. Met een verscheidenheid aan clubs en rooftop bars was er genoeg keuze om mijn avonden te vullen.

Naast entertainment heeft Bangkok ook veel groene ruimtes zoals Lumphini Park waar locals joggen, tai chi oefenen of gewoon genieten van de rust weg van de stadsdrukte.

 • Lumphini Park: Een oase in het hart van Bangkok
  • Activiteiten die je kunt doen: Bootje varen op het meer, openluchtconcerten bijwonen

Elke wijk in Bangkok vertelt zijn eigen verhaal en als bezoeker kun je daarvan meegevoetstappen door simpelweg rond te dwalen. Of het nu gaat om historische tempels of moderne winkelcentra; er is altijd wel iets nieuws om te ontdekken in deze levendige stad.

Rust en ontspanning op Koh Samui

Na de drukte van Chiang Mai is het tijd voor wat rust en ontspanning. Koh Samui, met zijn parelwitte stranden en kristalhelder water, biedt de perfecte ambiance om te onthaasten. Ik heb zelf ervaren dat dit eiland een oase van kalmte kan zijn.

 • Lamai Beach is ideaal als je wilt genieten van zon en zee zonder overspoeld te worden door massatoerisme.
 • Maenam Beach staat bekend om zijn relaxte sfeer en is een geweldige plek voor families of stelletjes die samen willen komen in alle rust.

Yoga- en wellnesscentra vind je hier in overvloed. Een aanrader is de Tamarind Springs Forest Spa, waar ik me volledig kon onderdompelen in natuurlijke schoonheid terwijl ik genoot van een therapeutische massage.

Wellness Center Service Aangeboden
Tamarind Springs Therapeutische massages
Anantara Spa Holistische behandeling

Eten speelt ook een sleutelrol bij ontspannen. De Thaise keuken, rijk aan smaken en aroma’s, wordt op het eiland tot kunst verheven. Vergeet vooral niet om een lokale vismarkt te bezoeken; versere ingrediënten voor je maaltijd ga je nergens vinden! Bij Fisherman’s Village kun je ’s avonds heerlijk slenteren langs de vele winkeltjes en kraampjes.

Als afsluiter mag een bezoek aan één van de vredige tempels zoals Wat Plai Laem niet ontbreken. Deze spirituele plek geeft mij altijd weer nieuwe energie door zijn serene uitstraling.

Dus vergeet even alle hectiek and ‘just breathe’. Op Koh Samui vind je gegarandeerd jouw momenten van pure rust.

Conclusie

Het plannen van een reis van Chiang Mai naar Koh Samui kan in eerste instantie overweldigend lijken, gezien de afstand en het aantal vervoersmogelijkheden. Maar met de informatie uit dit artikel ben ik ervan overtuigd dat je een keuze kunt maken die past bij jouw voorkeuren en budget.

 • Vliegen is duidelijk de snelste optie, hoewel niet altijd de goedkoopste. Toch biedt het gemak van directe vluchten of vluchten met een tussenstop in Bangkok veel reizigers de gewenste balans tussen tijd en comfort.
 • De combinatie van bus en veerboot is een avontuurlijke keuze die meer tijd kost maar vaak voordeliger is. Dit geeft je ook de kans om onderweg te genieten van het landschap.
 • De treinreis gevolgd door een busrit en veerboot brengt je dichter bij het lokale leven en laat je op een unieke manier kennismaken met Thailand.

Ik adviseer om alle opties goed te vergelijken voordat je beslist. Houd rekening met factoren zoals reistijd, kosten, comfortniveau en persoonlijke voorkeuren. Boek tickets vooraf, zeker in het hoogseizoen, om teleurstellingen te voorkomen.

Thailand blijft één van mijn favoriete bestemmingen en ik hoop dat jouw trip van Chiang Mai naar Koh Samui net zo memorabel zal zijn als al mijn avonturen daar. Veilig reizen!

Vergeet niet deze pagina te bookmarken voor toekomstige referentie – ik update regelmatig met nieuwe tips en informatie om jouw reiservaring zo soepel mogelijk te laten verlopen! En als er nog vragen zijn over andere aspecten van reizen in Thailand staan mijn andere blogposts klaar om je verder te helpen.