Van Bangkok Naar Koh Chang: De Ultieme Reisgids

Reizen van Bangkok naar Koh Chang is een avontuur dat veel reizigers in Thailand ondernemen. Het eiland Koh Chang, bekend om zijn prachtige stranden en ontspannen sfeer, is de perfecte ontsnapping uit de drukte van de hoofdstad. Hoe kom je er? Dat is een vraag die ik vaak hoor en het antwoord hangt af van je voorkeuren qua comfort, snelheid en budget.

De meest gebruikelijke manier om deze reis te maken is door eerst per bus of minibus naar Trat te gaan en vervolgens een ferry te nemen naar het eiland. Er zijn verschillende opties beschikbaar: sommige reizigers kiezen voor de luxe van een privétransfer terwijl anderen voor een goedkopere openbare bus gaan. De totale reistijd kan variëren van 5 tot 6 uur, afhankelijk van hoe lang je moet wachten op de ferry.

Voor diegenen die tijd willen besparen, is er ook de mogelijkheid om te vliegen naar Trat Airport gevolgd door een kortere ferryovertocht. Hoewel dit sneller is, zal het meer kosten dan over land reizen. Eens aangekomen op Koh Chang kun je gemakkelijk taxi’s vinden die je naar jouw hotel of resort brengen. Het kiezen van de juiste transportwijze hangt dus helemaal af van wat jij belangrijk vindt: snelheid, comfort of kostenbesparing.

Route van Bangkok naar Koh Chang

Het plannen van een trip van Bangkok naar Koh Chang is spannend en er zijn meerdere mogelijkheden om deze prachtige reis te maken. De afstand tussen beide bestemmingen is ongeveer 310 kilometer en de reistijd kan variëren afhankelijk van het gekozen vervoermiddel.

 • Per bus: Een populaire optie is de bus nemen. Vanuit het Eastern Bus Terminal (Ekkamai) in Bangkok vertrekken dagelijks verschillende bussen richting Trat, de provincie dicht bij Koh Chang. Deze rit duurt ongeveer 5 tot 6 uur.
 • Combinatie bus en ferry: Zodra je in Trat aankomt, kun je een lokale songthaew of taxi pakken naar de pier voor de oversteek met de ferry naar Koh Chang. De overtocht zelf duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Voor wie snel op bestemming wil zijn, biedt ook het vliegtuig uitkomst:

 • Per vliegtuig: Er zijn directe vluchten beschikbaar vanaf Bangkok’s Suvarnabhumi Airport naar Trat Airport. Van daaruit kun je een transfer regelen naar de pier voor dezelfde ferry richting het eiland.

De route per auto huren behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden:

 • Met een huurauto: Je kunt zelf rijden door een auto te huren; dit geeft vrijheid om onderweg stops te maken en op eigen tempo te reizen.

Zorg dat je vooraf goed checkt wat de laatste ferry tijden zijn zodat je niet misgrijpt bij aankomst in Trat. Het zou jammer zijn als je na zo’n lange reis nog eens extra moet wachten!

Hieronder zie je een handig overzicht met gemiddelde reistijden:

Vervoermiddel Reistijd
Bus 5 – 6 uur
Combinatie bus/ferry +30 – 45 minuten (ferry)
Vliegtuig Ongeveer 1 uur
Auto Afhankelijk van stops

Als persoonlijke tip: Neem altijd wat snacks en water mee voor onderweg, vooral als je met kinderen reist! En vergeet niet te genieten van het uitzicht tijdens de tocht – Thailand’s landschap zal zeker indruk maken.

Vervoersopties

Van Bangkok naar Koh Chang reizen biedt verschillende vervoersmogelijkheden. Elk met eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je budget, tijdschema en comfortvoorkeur.

 • Bus + Veerboot: De meest gangbare optie is de bus nemen vanuit Ekkamai busstation in Bangkok naar de veerhaven in Trat. Van daaruit stap je over op een veerboot naar Koh Chang. Er zijn verschillende busmaatschappijen die deze route aanbieden, waarbij de reistijd varieert tussen 5 tot 6 uur voor de bus en ongeveer 30 minuten voor de veerboot.
 • Gecombineerde tickets: Voor gemak kun je kiezen voor een gecombineerd ticket waarbij zowel het landvervoer als de overtocht per boot zijn inbegrepen. Deze tickets kun je vaak online boeken of bij toeristenkantoren in Bangkok.

Een privétaxi huren is een snellere maar duurdere optie. Je kunt rechtstreeks vanaf je hotel of het vliegveld vertrekken en zonder overstappen naar de pier rijden waar je vervolgens op de boot stapt richting Koh Chang.

Voor hen die tijd geen rol speelt, is er ook nog een avontuurlijke route via minibussen of zelfs door te liften, alhoewel dit laatste natuurlijk minder betrouwbaar is qua tijdsduur en comfort.

Hieronder vind je een tabel met geschatte prijzen en reistijden voor elk type vervoermiddel:

Vervoermiddel Geschatte Prijs (THB) Reistijd
Bus + Veerboot 300-600 6-7u
Taxi + Veerboot 3.000-4.500 4-5u
Gecombineerd ticket Variabel Variabel

Het is raadzaam om prijzen te vergelijken en recensies te lezen voordat je boekt om zo te zorgen dat je kiest voor een betrouwbare aanbieder. Ook moet er aandacht besteed worden aan het seizoen; buiten het hoogseizoen kunnen sommige routes minder frequent worden bediend waardoor reisplannen flexibel moeten zijn.

Met deze informatie ben ik ervan overtuigd dat iedere reiziger wel iets passends kan vinden om van Bangkok naar Koh Chang te komen!

Met de bus naar Trat

Reizen vanuit Bangkok naar Koh Chang begint vaak met een busrit naar Trat. De bussen vertrekken meestal vanaf Ekkamai, het oostelijke busstation in Bangkok. Ik vind het prettig dat er verschillende maatschappijen zijn die deze rit aanbieden, wat betekent dat ik kan kiezen voor een tijdstip en service die bij mijn reisplannen passen.

 • Overdag of ’s nachts? Je kunt zowel overdag als ’s nachts reizen. Nachtbussen kunnen ideaal zijn als je tijd wilt besparen, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan dagreizen omdat ik dan onderweg kan genieten van de uitzichten.

Het comfortniveau in de bussen varieert: er zijn standaardbussen beschikbaar, maar ook VIP-bussen met meer beenruimte en soms zelfs snacks en drankjes aan boord. De prijzen fluctueren afhankelijk van het soort bus en het seizoen, maar over het algemeen is het een betaalbare optie.

Bustype Prijsklasse Extra’s
Standaardbus Laag Basisstoelen
VIP-bus Middel-hoog Meer beenruimte, snacks

De reisduur is iets om rekening mee te houden; deze ligt normaal gesproken rond de 5 tot 6 uur. Zorg ervoor dat je wat entertainment meeneemt – een goed boek of offline muzieklijsten bijvoorbeeld – om de tijd te doden.

Eens aangekomen in Trat, moet je nog vervoer regelen naar de pier om vervolgens per boot naar Koh Chang te gaan. Er rijden songthaews (gedeelde taxi’s) en er zijn privétransfers mogelijk; alles hangt af van jouw budget en voorkeur.

Tip: Check altijd even online recensies of vraag in hostels/hotels naar ervaringen met specifieke busmaatschappijen voor je boekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Met het vliegtuig naar Trat

Een snelle manier om van Bangkok naar Koh Chang te reizen is door eerst naar Trat te vliegen. Trat Airport is de dichtstbijzijnde luchthaven tot aan Koh Chang en wordt voornamelijk bediend door binnenlandse vluchten. Ik zal je meenemen door het proces.

 • Boeken van uw vlucht: De vluchten worden verzorgd door een paar lokale luchtvaartmaatschappijen, waaronder Bangkok Airways. Het is belangrijk om vooruit te boeken omdat de frequentie van de vluchten beperkt kan zijn.
 • Reistijd: De gemiddelde vliegtijd van Bangkok naar Trat is ongeveer 1 uur, wat betekent dat je in no-time op je bestemming aankomt.

Zodra je geland bent in Trat, kun je kiezen uit verschillende opties om Koh Chang te bereiken:

 1. Gedeelde minibusjes zijn beschikbaar en bieden comfortabel transport direct naar de ferry pier.
 2. Taxi’s kunnen ook geboekt worden, wat ideaal kan zijn als je meer privacy of ruimte nodig hebt voor bagage.

Het laatste stukje van de reis naar Koh Chang is met de ferry; deze overtocht duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en biedt prachtige uitzichten op de omliggende eilanden.

Vervoersmiddel Gemiddelde Reistijd Aanbeveling
Vlucht ~1 uur Boek vooraf om teleurstellingen te voorkomen
Minibus ~30 minuten Goedkoop en efficiënt
Taxi ~30 minuten Meer comfort en ruimte
Ferry 30-45 minuten Niet overslaan, onderdeel van de ervaring

Houd er rekening mee dat weersomstandigheden of seizoensdrukte invloed kunnen hebben op zowel het vlieg- als ferry schema. Plan dus altijd wat extra tijd in jouw reisschema voor eventuele vertragingen die zich kunnen voordoen.

Met deze informatie kun je een goed geïnformeerde keuze maken over hoe jij jouw avontuur van Bangkok naar Koh Chang wilt beginnen!

Met de auto naar de veerboot

Reizen van Bangkok naar Koh Chang met de auto betekent dat je ook gebruik zult maken van een veerboot. Het avontuur begint eigenlijk al wanneer je in de auto stapt, want het is een rit vol bezienswaardigheden en Thaise cultuur. De afstand die je moet overbruggen is ongeveer 300 kilometer en dit leidt je langs pittoreske dorpen en soms uitdagende wegen.

Het eerste wat ik doe is ervoor zorgen dat mijn tank vol is, omdat er lange stukken zijn zonder benzinestations. De route brengt me via Highway 3 (Sukhumvit Road) of Highway 344, afhankelijk van het verkeer en mijn voorkeur voor snelheid versus landschap. Zodra ik in Trat aankom, is het tijd om richting de pier te rijden waar de veerboten naar Koh Chang vertrekken.

Er zijn twee belangrijke pieren die diensten aanbieden naar Koh Chang: Ao Thammachat Pier en Center Point Pier. Een tip die ik altijd meegeef:

 • Check vooraf de tijden van de laatste veerboot zodat je niet strandt voor een nacht.
 • Wees bereid om kleine lokale muntjes bij je te hebben voor tolwegen.
 • Hou rekening met extra tijd tijdens piekseizoen door toegenomen verkeer.

Bij aankomst op de pier kan ik kiezen tussen verschillende ferrydiensten. Tickets koop ik ter plaatse en vaak kan mijn auto gewoon mee aan boord. Hieronder een tabel met gemiddelde prijzen:

Voertuig Prijs (THB)
Auto 120 – 150
Motorfiets 30 – 40
Passagier (volwassene) 80 – 100

De overtocht duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het weer en drukte op dat moment. Ik geniet altijd enorm van deze mini-cruise; het geeft me even pauze na een lang stuk rijden!

Eén ding hou ik altijd in gedachten: wees geduldig als er wachtrijen zijn bij aankomst bij de pier, vooral tijdens vakantieperiodes of weekenden wanneer veel mensen dezelfde reis maken. Maar eens aan boord? Dan is ’t puur genieten geblazen – wind door m’n haren, zoutige lucht opsnuiven en uitkijken naar die prachtige eilanden in zicht!

Overtocht naar Koh Chang

Als je vanuit Bangkok naar Koh Chang wilt, is de overtocht per veerboot een essentieel onderdeel van je reis. De ferry brengt je van het vasteland naar het eiland en biedt onderweg prachtige uitzichten op de Golf van Thailand. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor deze oversteek, afhankelijk van waar je de boot neemt.

 • Centerpoint Pier: Dit is een populaire keuze voor velen omdat het frequente diensten aanbiedt.
 • Ao Thammachat Pier: Hier kun je met je auto of motor op de veerboot stappen.

De reistijd varieert meestal tussen 30 tot 45 minuten en tijdens het hoogseizoen kan het druk zijn, dus zorg dat je op tijd bij de pier aankomt om een plekje te verzekeren. De kosten voor de overtocht zijn redelijk betaalbaar; hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen:

Voertuigtype Prijs (in THB)
Voetpassagier 80
Motor 100
Auto 120

Het is ook belangrijk om te weten dat er laat in de avond geen boten meer gaan. Plan daarom goed zodat je niet op het laatste moment vast komt te zitten. Eenmaal aangekomen op Koh Chang wachten er taxi’s en songthaews bij de pier om bezoekers naar hun accommodatie te brengen.

Tijdens mijn persoonlijke ervaring met deze overtocht was ik vooral gecharmeerd door hoe soepel alles verliep. Zelfs toen we door licht ruwe zeeën voeren, bleef de bemanning kalm en professioneel wat mij als passagier veel vertrouwen gaf.

Vergeet niet om wat lokale valuta bij je te hebben want hoewel sommige grotere bedrijven creditcards accepteren, is dit bij kleinere ondernemingen zoals straatverkopers of lokale markten vaak niet mogelijk. En natuurlijk wil ik nog even meegeven: vergeet geen foto’s te maken tijdens jouw tocht – die uitzichten wil je echt vastleggen!

Activiteiten op Koh Chang

Duiken en snorkelen zijn populaire activiteiten op Koh Chang. Met kristalhelder water en een rijke onderwaterwereld is het eiland een waar paradijs voor liefhebbers van de zee. Bij verschillende duikscholen kun je cursussen volgen of excursies boeken. Voorbeelden van bekende duikspots zijn HTMS Chang wrak en de koraalriffen rondom de eilanden bij Koh Rang National Park.

 • HTMS Chang wrak: Een gezonken oorlogsschip dat nu dient als kunstmatig rif.
 • Koraalriffen: Prachtige natuurlijke riffen met kleurrijk zeeleven.

Jungle trekking biedt avonturiers de kans om het binnenland te verkennen. De dichte jungle herbergt talloze soorten flora en fauna, watertjes en verborgen watervallen zoals Klong Plu. Je kunt begeleide tochten doen die variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van je ervaring en conditie.

Trektocht Beschrijving
Korte routes Geschikt voor beginners
Lange routes Vereisen goede fysieke conditie

Strandliefhebbers kunnen genieten van prachtige zonsondergangen op White Sand Beach of Lonely Beach. Naast zwemmen en zonnebaden worden er ook strandfeestjes gehouden, vaak compleet met vuurshows en livemuziek.

 • White Sand Beach: Bekend om haar brede strook wit zand.
 • Lonely Beach: Populair onder backpackers voor haar relaxte sfeer.

Thaise kooklessen zijn een unieke manier om meer over de lokale cultuur te leren. Veel resorts bieden workshops aan waarin je leert hoe je traditionele Thaise gerechten maakt zoals Pad Thai of Som Tam (papajasalade).

Elephant trekking was eens een aangeprezen attractie maar wordt tegenwoordig steeds meer ontmoedigd wegens ethische redenen; ik raad aan om alternatieven te zoeken die diervriendelijk zijn, zoals bezoekjes aan beschermde gebieden waar olifanten in hun natuurlijke habitat leven zonder dat ze bereden worden.

Om het eiland per scooter te verkennen moet je wel goed opletten; hoewel het huren van scooters makkelijk is, kan het rijden op de soms steile wegen uitdagend zijn – draag altijd een helm!

Op zoek naar iets rustigs? Yoga-retreats bieden sessies in serene omgevingen aan – perfect voor ontspanning midden in de tropische natuur van Koh Chang.

Bezienswaardigheden op Koh Chang

Eenmaal aangekomen op Koh Chang valt er veel te ontdekken. Dit prachtige eiland, dat bekend staat om zijn ongerepte natuur en relaxte sfeer, heeft bezoekers heel wat te bieden. Hieronder neem ik je mee langs een aantal must-see attracties die je niet mag missen tijdens je verblijf.

Watervallen

Koh Chang is gezegend met meerdere adembenemende watervallen. Een van de populairste is Klong Plu, gelegen op slechts een korte trektocht vanaf de hoofdweg. Neem zeker zwemkleding mee want je kunt hier heerlijk afkoelen in het heldere water.

 • Klong Plu Waterfall
 • Than Mayom Waterfall
 • Khiri Phet Waterfall

Stranden

Strandliefhebbers zullen zich thuis voelen op Koh Chang met zijn uitgestrekte witte zandstranden en kristalheldere water:

 • White Sand Beach voor levendige strandbars.
 • Lonely Beach als je hunkert naar rust en sereniteit.
 • Kai Bae Beach waar je perfect kunt genieten van de zonsondergang.

Snorkelen en Duiken

De onderwaterwereld van Koh Chang is rijk aan kleurrijke koraalriffen en exotische vissen:

 • Snorkeltrips brengen je naar locaties zoals Coral Reef bij Bang Bao.
 • Duikcentra bieden cursussen voor beginners tot gevorderden.

Wildpark en Jungle Trekking

Het eiland herbergt ook het Mu Ko Chang National Park, een tropisch paradijs vol met wilde dieren en weelderig groen:

 • Ontdek diverse wandelroutes door de jungle.
 • Spot wilde dieren zoals apen, vogels en zelfs olifanten.

Elke hoek van Koh Chang belooft avontuurlijke ontdekkingstochten of momenten van pure ontspanning in een idyllische setting. Of je nu komt voor de natuurlijke schoonheid of om even helemaal tot rust te komen; dit eiland zal zonder twijfel indruk maken!

Beste reistijd

Het plannen van een trip van Bangkok naar Koh Chang vereist wat inzicht in het lokale klimaat. Thailand kent drie seizoenen: het hete, het regenseizoen en de koelere maanden. Als je op zoek bent naar de ideale periode om dit prachtige eiland te bezoeken, dan is de beste tijd tussen november en februari. In deze maanden is het weer aangenaam met minder neerslag en temperaturen die variëren tussen 25°C en 30°C.

 • November tot februari: Koeler seizoen, ideaal voor strandvakanties en buitenactiviteiten.
 • Maart tot mei: Hete seizoen met hogere temperaturen, wellicht te warm voor sommigen.
 • Juni tot oktober: Regenseizoen waarin je meer neerslag kunt verwachten.

Tijdens het hete seizoen kan de temperatuur oplopen tot boven de 35°C wat voor sommige reizigers als oncomfortabel kan worden ervaren. Stranddagen zijn nog steeds mogelijk maar zorg dat je goed gehydrateerd blijft en bescherming tegen de zon zoekt.

In het regenseizoen kan er bijna dagelijks een bui vallen wat reisplannen kan verstoren. Toch heeft deze periode ook zijn charme; de natuur is op zijn groenst en watervallen zijn vaak spectaculairder door de hoeveelheid water die ze voeren.

Hieronder staat een kort overzicht van gemiddelde temperaturen per maand:

Maand Gemiddelde Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Jan 27 40
Feb 28 30
Mrt 29 30
Apr 31 60
Mei 31 160
Jun 30 150
Jul 29 170
Aug 29

Let wel dat weersomstandigheden kunnen verschillen per jaar dus check altijd even de lokale weervoorspelling voordat je vertrekt. Het laagseizoen kan ook voordelen hebben zoals lagere prijzen en minder drukte op populaire locaties. Wat jouw besluit ook zal zijn, Koh Chang blijft een fascinerende bestemming gedurende het hele jaar!

Conclusie

Het plannen van een reis van Bangkok naar Koh Chang lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld. Maar met de juiste informatie en voorbereiding is het goed te doen. Ik heb alle transportopties uitgebreid onderzocht en kan zeggen dat er voor ieder wat wils is, ongeacht je budget of tijdsschema.

 • Met de bus en ferry kom je economisch en redelijk comfortabel aan op je bestemming.
 • De minivan optie biedt een snellere maar vaak ook iets duurdere manier van reizen.
 • Een privé taxi combineren met de ferry staat gelijk aan gemak en flexibiliteit, ideaal als je bereid bent meer te betalen.

Hieronder vind je nog eens overzichtelijk de geschatte tijden en kosten:

Vervoersmiddel Reistijd Kosten
Bus + Ferry 5 – 6 uur €15 – €30
Minivan 4 – 5 uur €20 – €40
Taxi + Ferry 4 – 5 uur €75 – €100

Het komt neer op persoonlijke voorkeur, hoeveel waarde je hecht aan comfort versus kosten. Mijn advies is om altijd vroeg te boeken vooral in het hoogseizoen om teleurstellingen te voorkomen.

Koh Chang zelf is een prachtige bestemming die niet overgeslagen mag worden tijdens een bezoek aan Thailand. Met zijn weelderige natuur, prachtige stranden en relaxte sfeer biedt het eiland voor elk wat wils. Als ik terugkijk op mijn eigen ervaring, was de reis absoluut de moeite waard.

Zorg dat je goed verzekerd bent, houd lokale gewoontes in acht en geniet volop van deze mooie tocht naar één van Thailands parels! En vergeet niet: avontuur begint waar planning eindigt – soms moet je gewoon gaan!

Veilig reizen!