Phonsavan: Ontdekking van Laos’ Verborgen Juweel

Phonsavan, gelegen in de provincie Xieng Khouang in Laos, is een bestemming die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers. Toch is het een plaats met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is vooral bekend om de mysterieuze Vlakte der Kruiken, waar duizenden stenen kruiken verspreid liggen over het plateau. Men denkt dat deze kruiken gebruikt werden voor begrafenisceremonies meer dan 2000 jaar geleden.

Mijn interesse in Phonsavan werd gewekt door verhalen over het ongerepte landschap en de onopgeloste mysteries van deze regio. De stad zelf biedt naast toegang tot historische locaties ook moderne gemakken voor bezoekers, waaronder restaurants en accommodaties die passen bij verschillende budgetten.

Het gebied rondom Phonsavan heeft zwaar te lijden gehad onder bombardementen tijdens de Vietnamoorlog en tot op heden zijn er nog steeds projectielen die niet ontploft zijn (UXO’s) te vinden in dit gebied. Dit maakt sommige delen van de provincie moeilijk begaanbaar, maar lokale organisaties werken hard aan het opruimen hiervan om veiligheid voor bewoners en toeristen te garanderen. Als je gefascineerd bent door geschiedenis en archeologie, dan is Phonsavan absoluut een plek die je moet bezoeken.

Geschiedenis van Phonsavan

Phonsavan’s geschiedenis is rijk en complex, met sporen die teruggaan tot in de ijzertijd. De regio is vooral bekend om de mysterieuze Vlakte der Kruiken, waar duizenden stenen kruiken verspreid liggen over het plateau. Historici denken dat deze tussen 500 voor Christus en 500 na Christus zijn geplaatst door een nog onbekende beschaving.

 • Archeologen hebben gereedschap en ornamenten gevonden die aantonen dat er al vroeg menselijke activiteit was.
 • Door koolstofdatering weten we dat sommige kruiken meer dan 2000 jaar oud zijn.

De naam ‘Phonsavan’ betekent ‘heuvels van paradijs’ in het Lao, wat wijst op de natuurlijke schoonheid van het gebied. Het moderne Phonsavan is echter relatief jong; het werd pas in de jaren zestig ontwikkeld als nieuwe hoofdstad van de provincie Xieng Khouang na de vernietiging van de oude stad tijdens de Vietnamoorlog.

Tijdens deze oorlog werd Laos het meest gebombardeerde land per hoofd van de bevolking in de geschiedenis. Dit heeft duidelijke sporen nagelaten:

Periode Aantal bommen
Vietnamoorlog Meer dan 2 miljoen ton

Naast oorlogsrestanten vindt men er ook bewijzen van Franse koloniale aanwezigheid en handelsroutes die door verschillende koninkrijken liepen.

In recentere tijden richt Phonsavan zich op toerisme als middel om economische groei te stimuleren. Met programma’s voor landmijnopruiming wordt gepoogd het gebied veiliger te maken voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in zowel zijn historische als natuurlijke erfgoed. De jaarlijkse Hmong Nieuwjaarsviering trekt bijvoorbeeld veel belangstellenden aan, waarmee culturele tradities worden behouden en gedeeld met een internationaal publiek.

Het huidige Phonsavan balanceert tussen respect voor zijn verleden en blik op een hoopvolle toekomst. Het herbergt vele verhalen binnen haar heuvels – sommige reeds verteld, andere wachten nog om ontdekt te worden door nieuwsgierige zielen.

Bezienswaardigheden in Phonsavan

Phonsavan, gelegen in de provincie Xieng Khouang in Laos, is een bestemming die rijk is aan historie en cultuur. Het meest bekend zijn misschien wel de Vlakte der Kruiken — een mysterieuze archeologische site waar duizenden grote stenen kruiken verspreid liggen over het plateau. Niemand weet precies waar ze voor dienden of hoe oud ze zijn, maar theorieën suggereren dat ze gebruikt werden voor begrafenisrituelen.

 • De Vlakte der Kruiken: Deze fascinerende plek biedt bezoekers de kans om zich te verwonderen over meer dan 2.000 jaar oude artefacten.
 • Thong Hai Hin: Dit is de grootste site van allemaal en heeft kruiken die tot één meter hoog reiken.

Het gebied rondom Phonsavan draagt ook sporen van recentere geschiedenis zoals uit de tijd van de Vietnamoorlog. Zo kun je bijvoorbeeld naar het UXO Information Center gaan waar je leert over de onontplofte munitie (UXO) die nog steeds veel voorkomt in dit gebied.

Natuurliefhebbers zullen genieten van een trip naar het Nam Ngum reservoir, een serene plek waar je kunt vissen, zwemmen of gewoon ontspannen langs de waterkant. Voor wie avontuurlijker ingesteld is, biedt Phonsavan ook mogelijkheden voor trektochten door lokale dorpjes en langs groene heuvels.

Verder kan men er traditionele handgemaakte producten vinden op lokale markten waarmee je niet alleen mooie souvenirs huiswaarts keert maar ook lokale ambachtslieden steunt.

Bijzondere aandacht verdient ook That Foun — de ‘Stupa of the Crater’ — die volgens legendes gebouwd werd om een boeddhistisch relikwie te bewaren dat hier met een meteoriet uit de hemel viel.

Phonsavan’s unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom maakt het tot een onvergetelijke locatie op elke Laos-reisroute. Hier heb ik slechts enkele highlights aangestipt maar er valt nog zoveel meer te ontdekken!

De vlakte der kruiken

De Vlakte der Kruiken is een van de meest raadselachtige archeologische vindplaatsen in Laos. Verspreid over honderden kilometers liggen duizenden stenen kruiken, sommige wel zo groot dat je erin zou kunnen staan. Wetenschappers breken zich nog steeds het hoofd over het doel van deze gigantische potten; ze dateren uit de ijzertijd en zijn naar schatting tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. gemaakt.

 • Mysterieuze oorsprong: De ware betekenis achter deze kruiken blijft onbekend.
 • Onderzoek en theorieën: Er zijn verschillende theorieën die variëren van praktisch gebruik tot rituele betekenissen.

Archeologen hebben uiteenlopende hypothesen voorgesteld om de functie van de kruiken te verklaren. Een populaire theorie suggereert dat ze gebruikt werden voor begrafenisceremonies, terwijl anderen beweren dat ze dienden als opslagcontainers of zelfs voor het fermenteren van alcohol. Ondanks talrijke onderzoeken blijven concrete antwoorden uit.

Het gebied waar deze mysterieuze artefacten gevonden worden staat bekend als Plain of Jars, genoemd naar hun kenmerkende vormgeving. Het landschap biedt een surrealistisch tafereel: grote groepen van deze massieve steenkruiken verspreid over heuveltoppen en dalen met op de achtergrond het ruige berglandschap.

 • Toeristische aantrekkingskracht: Bezoekers komen wereldwijd om dit unieke historische fenomeen te zien.
 • UNESCO Werelderfgoedstatus: Sinds 2019 heeft dit belangrijke historische erfgoed internationale erkenning gekregen.

In recente jaren is Phonsavan, de stad nabij de Vlakte der Kruiken, toegankelijker geworden voor toeristen. Dit draagt bij aan lokale economieën maar zorgt ook voor nieuwe uitdagingen rondom behoud en bescherming van het gebied.

De impact van oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten in dit gebied; niet geëxplodeerde bommen (UXO’s) uit de Vietnamoorlog maken sommige delen gevaarlijk om te bezoeken. Gelukkig werken organisaties zoals MAG (Mines Advisory Group) hard aan het veiliger maken van deze gebieden, waardoor meer kruikenvelden toegankelijk worden voor zowel locals als bezoekers.

Eén ding is zeker: wie geïnteresseerd is in geschiedenis of archeologie zal gefascineerd zijn door dit prehistorische raadsel midden in Laos’ indrukwekkende natuur.

Culturele activiteiten in Phonsavan

Phonsavan, een stad met een rijke historie en unieke tradities, biedt bezoekers de kans om diep in de Laotiaanse cultuur te duiken. De jaarlijkse Hmong Nieuwjaarsviering is hier een perfect voorbeeld van. Dit kleurrijke festival vindt plaats aan het einde van het oogstseizoen en is een spectaculaire ervaring voor elke reiziger.

 • Tijdens het Hmong Nieuwjaar zie je traditionele klederdracht en kun je genieten van lokale gerechten.
 • Het evenement staat ook bekend om zijn stierengevechten, een eeuwenoude traditie die nog steeds leeft onder de lokale bevolking.

Een andere culturele attractie is het Plain of Jars, waar mysterieuze stenen kruiken verspreid liggen over de vlaktes rond Phonsavan. Hoewel dit meer iets weg heeft van een archeologische site dan van een actieve culturele bezigheid, brengt het bezoekers dicht bij de oude geschiedenis en legendes van deze regio.

 • Rondleidingen door Plain of Jars geven inzicht in verschillende theorieën over de oorsprong en functie van deze antieke artefacten.

Wie lokaal handwerk wil ontdekken kan terecht op de levendige markten van Phonsavan. Hier verkoop men handgemaakte textielwaren die vaak gemaakt zijn via traditionele weeftechnieken.

 • Op deze markten krijg ik altijd het gevoel echt contact te maken met de ambachtslieden en hun manier van leven.

Phonsavans rijke erfgoed komt ook tot uiting in muziek en dans. Regelmatig worden er optredens georganiseerd waarbij traditionele Laotiaanse muziek instrumentaal ten gehore wordt gebracht.

 • Deze optredens vormen vaak hoogtepunten tijdens feestdagen en festivals.

Door deze culturele uitstapjes krijg ik telkens weer nieuwe perspectieven op wat het betekent om Laotiaan te zijn. Ik raad iedereen aan zich onder te dompelen in deze authentieke ervaringen wanneer ze Phonsavan bezoeken – ze verrijken je reis ongetwijfeld!

Lokale keuken van Phonsavan

De lokale keuken in Phonsavan reflecteert de rijke culturele tapestry van deze regio. Hier vind je een unieke mix van Laotiaanse tradities en invloeden uit naburige landen, wat resulteert in heerlijke gerechten die je nergens anders zult proeven. Wat opvalt is het gebruik van verse, lokaal geoogste ingrediënten die de basis vormen voor elk recept.

 • Or lam, een stoofpot met buffelvlees of varkensvlees, is niet te missen.
 • Khao piak sen is een hartverwarmende noedelsoep die vaak als ontbijt genuttigd wordt.

Een ander populair gerecht is larb, ook bekend als Laotiaanse salade. Het kan gemaakt worden met kip, rund of vis en wordt gemengd met limoensap, chili’s en verschillende kruiden om een onvergetelijke smaaksensatie te creëren.

Typisch voor Phonsavan zijn ook de markten waar lokale verkopers hun zelfgemaakte producten aanbieden. Hier kun je vers fruit zoals drakenfruit en mango proeven, maar ook snacks zoals gegrilde spinnen voor de avontuurlijke eters onder ons.

Wat drankjes betreft valt er ook genoeg te ontdekken. Lao-Lao is een rijstwhisky die vaak thuis gebrouwen wordt en staat bekend om zijn sterke smaak. Thee liefhebbers kunnen genieten van verse groene thee die rechtstreeks afkomstig is uit de bergachtige plantages rondom Phonsavan.

De diversiteit in de lokale keuken weerspiegelt zich niet alleen in het eten maar ook in het samenzijn tijdens maaltijden. Inwoners komen graag samen om voedsel te delen, wat maaltijden tot sociale gebeurtenissen maakt waarbij gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Door deze culinaire reis door Phonsavan leer ik telkens weer iets nieuws over de complexiteit en rijkdom van Laotiaanse smaken – een ervaring die ik iedere reiziger zou aanraden!

Conclusie

Phonsavan is een unieke bestemming met een rijke geschiedenis en cultuur. Mijn bezoek aan deze regio in Laos heeft diepe indruk op me gemaakt, vooral door de mysterieuze Vlakte der Kruiken en de ontroerende geschiedenis van de geheime oorlog.

Wat ik bijzonder fascinerend vind, is hoe Phonsavan zich presenteert als een mengeling van oud en nieuw. De traditionele gebruiken van de lokale bevolking gaan hand in hand met moderne invloeden. Dit maakt het tot een plek waar je echt kunt ervaren hoe Laos zich ontwikkelt.

De natuurlijke schoonheid rondom Phonsavan is adembenemend. Bergen bedekt met groen en heldere blauwe luchten vormen het perfecte decor voor avontuurlijke trekkings of rustige wandelingen.

Hier zijn wat hoogtepunten die ik graag wil benadrukken:

 • Vlakte der Kruiken: Een must-see historische site.
 • War Remnants: Sporen uit het verleden die tot nadenken stemmen.
 • Natuur: Ideaal voor liefhebbers van outdoor activiteiten.

Daarnaast biedt Phonsavan heerlijk eten dat de Laotiaanse keuken eer aandoet; verse ingrediënten en krachtige smaken kenmerken elk gerecht dat ik heb geproefd.

Het toerisme in Phonsavan is nog steeds in opkomst, wat betekent dat sommige faciliteiten misschien niet zo ontwikkeld zijn als in andere delen van Zuidoost-Azië. Desondanks draagt dit juist bij aan de charme van het gebied; het voelt authentiek en ongerept.

Alles overwegend kan ik zeggen dat mijn ervaring in Phonsavan eentje was om nooit te vergeten. Het biedt iets voor iedere reiziger, of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of cultuur. Mocht je plannen hebben om Laos te bezoeken, dan mag een trip naar Phonsavan zeker niet ontbreken op je lijstje!