Phnom Penh Naar Siem Reap: De Beste Reistips

Reizen van Phnom Penh naar Siem Reap is een tocht die veel reizigers in Cambodja maken. Het is niet alleen een verplaatsing tussen twee belangrijke steden, maar ook een overgang van de drukte van de hoofdstad naar de poort van de wereldberoemde Angkor tempels. Met ongeveer 320 kilometer die ze scheidt, zijn er verschillende opties om deze afstand te overbruggen; elk met hun eigen voor- en nadelen.

Het kiezen voor de bus als vervoermiddel is populair omwille van het comfort en de kostenefficiëntie. Bussen rijden regelmatig en bieden zowel standaard- als luxe-opties, waardoor reizigers kunnen kiezen wat het best bij hun budget past. Een andere populaire keuze is het nemen van een boot over het Tonle Sap-meer, wat je een uniek perspectief geeft op het plattelandsleven langs de waterkant.

Vliegen kan dan weer tijd besparen – met slechts ongeveer een uur in de lucht – maar dit komt vaak tegen hogere kosten en minder gelegenheid om het landschap te bewonderen. Afhankelijk van mijn planning en budget weeg ik deze opties tegen elkaar af om mijn ideale route te bepalen.

De route van Phnom Penh naar Siem Reap

Reizen tussen de bruisende hoofdstad Phnom Penh en het betoverende Siem Reap is een avontuur op zich. Deze reis neemt je mee door het hart van Cambodja, waar traditionele dorpen, uitgestrekte rijstvelden en de machtige Tonle Sap rivier het landschap kleuren. De afstand tussen beide steden is ongeveer 320 kilometer.

Verschillende opties staan tot je beschikking om deze reis te maken:

 • Bus: Comfortabele bussen verbinden dagelijks Phnom Penh met Siem Reap, met een reistijd van ongeveer 6 uur. Veel busmaatschappijen bieden voorzieningen zoals airconditioning en WiFi.
 • Vliegtuig: Voor wie tijd wil besparen is er de optie om te vliegen. Vluchten duren slechts ongeveer 45 minuten.
 • Boot: Een populaire keuze tijdens het regenseizoen wanneer de waterstanden hoog genoeg zijn; een boottocht kan zo’n 8 uur duren en biedt unieke uitzichten op het leven langs de rivier.

Hieronder staat een overzicht van de verschillende transportmiddelen inclusief hun gemiddelde reistijd:

Transportmiddel Gemiddelde Reistijd
Bus 6 uur
Vliegtuig 45 minuten
Boot 8 uur (seizoensgebonden)

Mijn persoonlijke ervaring vertelt dat elke methode zijn eigen charme heeft. Met de bus krijg je bijvoorbeeld meer mee van het Cambodjaanse landschap en kun je stops maken in kleinere stadjes langs de weg. Het vliegtuig daarentegen biedt snelheid en gemak, ideaal voor strakke schema’s.

Deze route wordt ook steeds moderner dankzij investeringen in infrastructuur die het gemakkelijker maken om tussen deze twee belangrijke toeristenbestemmingen te reizen. Dit draagt bij aan een positieve ontwikkeling voor zowel lokale bewoners als internationale bezoekers.

Het blijft fascinerend hoe veel manieren er zijn om deze twee iconische locaties met elkaar te verbinden, elk met hun eigen voordelen. Afhankelijk van wat je zoekt in een reiservaring, of het nu comfort, snelheid of avontuur is, vind je vast wel iets dat bij jouw wensen aansluit!

Vervoersopties van Phnom Penh naar Siem Reap

Reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap kan op verschillende manieren. Elk vervoermiddel heeft zijn eigen charme en afhankelijk van je budget, comfortvoorkeuren en tijdschema kun je kiezen wat het beste bij je past.

Per bus of minivan
De meest gangbare optie is de bus of minivan. Verschillende bedrijven bieden dagelijkse diensten aan met uiteenlopende niveaus van comfort. Reistijden variëren van 6 tot 7 uur en de prijzen zijn zeer betaalbaar. Sommige bussen hebben extra’s zoals wifi en snacks, wat een lange reis aangenamer maakt.

 • Giant Ibis
 • Mekong Express
 • Bayon VIP
Busmaatschappij Comfortniveau Prijsklasse
Giant Ibis Hoog $$
Mekong Express Gemiddeld $
Bayon VIP Laag $

Per boot langs de Tonle Sap
Voor wie het niet erg vindt om meer tijd onderweg te zijn is er de boottocht over het Tonle Sap-meer. Deze tocht duurt ongeveer 8 uur maar biedt prachtige uitzichten en een unieke ervaring op het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië.

Met het vliegtuig voor snelheid
Wil je snel ter plekke zijn dan is binnenlands vliegen een goede keuze. Vluchten duren slechts ongeveer een uur en brengen je zonder veel gedoe van stad naar stad. Prijzen liggen hoger dan bij andere transportmiddelen maar als tijd kostbaar is kan dit het waard zijn.

Privétransfer voor comfort
Een privéauto huren met chauffeur geeft flexibiliteit en gemak maar komt ook met een steviger prijskaartje. Je kunt zelf bepalen wanneer je vertrekt en waar je onderweg stopt voor foto’s of een pauze.

Het avontuur begint al met de reis zelf! Of je nu liever langzaam aan doet over land of water, of juist snelheid prefereert via de lucht, tussen Phnom Penh en Siem Reap liggen diverse mogelijkheden open die passen bij elke soort reiziger.

Met de bus reizen van Phnom Penh naar Siem Reap

Reizen met de bus tussen Phnom Penh en Siem Reap heeft zich ontwikkeld tot een populaire optie voor zowel toeristen als locals. De afstand van ongeveer 320 kilometer kan in zo’n 6 tot 7 uur overbrugd worden, afhankelijk van het verkeer en de wegomstandigheden. Er zijn meerdere busmaatschappijen die deze route dagelijks bedienen, wat betekent dat er een ruime keuze is qua vertrektijden en comfortniveaus.

De prijzen voor een busticket variëren doorgaans tussen de $10 en $20. Deze prijsverschillen hangen samen met de klasse van de bus; je hebt standaardbussen, maar ook VIP-bussen die meer beenruimte bieden en soms zelfs snacks en WiFi aan boord hebben. Hier volgt een tabel met een paar bekende busmaatschappijen:

Busmaatschappij Standaard Prijs VIP Prijs
Giant Ibis Transport $15 $18
Mekong Express $12 N.V.T
Virak Buntham Express $10 N.V.T

Het kiezen van een vroeg tijdstip om te vertrekken kan voordelig zijn omdat je dan nog het grootste gedeelte van de dag in Siem Reap hebt na aankomst. Veel bussen bieden ook nachtritten aan, wat ideaal kan zijn als je liever slaapt tijdens het reizen.

Tijdens mijn eigen reis ervoer ik dat bussen veel stops maken langs hun route om passagiers op te pikken of pauzes in te lassen bij lokale eetgelegenheden – iets om rekening mee te houden als je graag snel op je bestemming wilt zijn. Ook kun je onderweg genieten van het Cambodjaanse platteland; het landschap is vaak adembenemend en geeft een goede indruk van het landelijke leven buiten de stedelijke centra.

 • Verwacht airconditioning in vrijwel elke bus – essentieel gezien de Cambodjaanse hitte.
 • Sommige bussen vertonen films of muziek tijdens de rit – neem oordopjes mee als dit niet jouw ding is.

Kortom, hoewel vliegen sneller is, biedt reizen per bus tussen Phnom Penh naar Siem Reap vele voordelen: lagere kosten, prachtige uitzichten onderweg en regelmatige diensten gedurende hele dag door verschillende gerenommeerde maatschappijen. Zorg wel dat je tickets op voorhand boekt, vooral tijdens piekseizoen wanneer bussen snel vol kunnen raken!

Met de boot reizen van Phnom Penh naar Siem Reap

Reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap per boot biedt een unieke blik op het Cambodjaanse leven langs de rivier. Deze route neemt je mee over de machtige Mekongrivier en het Tonlé Sapmeer, het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. De tocht is adembenemend met uitzichten op drijvende dorpen, vissers aan het werk en een rijkdom aan vogels die langs de waterkant fladderen.

De duur van de reis varieert afhankelijk van het seizoen. Gedurende het regenseizoen, wanneer het waterpeil hoger is, kan de reis sneller zijn dan in het droge seizoen. Gemiddeld duurt de tocht ongeveer 4 tot 6 uur. Het’s belangrijk om voorbereid te zijn op zon en hitte, want hoewel er schaduwdekken beschikbaar zijn, kan de tropische zon intens zijn.

 • Boottype: Snelle veerboot
 • Capaciteit: Varieert, maar meestal ruimte voor 50-100 passagiers
 • Faciliteiten: Basis – toiletten beschikbaar, verkoop van snacks en drankjes
 • Prijsklasse: Ongeveer $20-$35 USD

Passagiers moeten zich bewust zijn dat comfortniveaus kunnen variëren. Luxere boten bieden airconditioning en maaltijden aan boord terwijl meer basic opties alleen essentiële diensten hebben. Het’s altijd raadzaam om recensies te lezen alvorens te boeken.

Tickets kunnen online gekocht worden of via lokale reisbureaus in Phnom Penh. Veel hotels bieden ook boekingsservices aan wat handig kan zijn om alles op één plek te regelen.

Seizoen Geschatte Duur
Regenseizoen (mei-oktober) 4-5 uur
Droogseizoen (november-april) 5-6 uur

Zorg dat je camera klaar is voor onvergetelijke momenten! En vergeet niet genoeg water mee te nemen – hydratatie is cruciaal tijdens deze vaak warme reiservaring.

Met het vliegtuig reizen van Phnom Penh naar Siem Reap

Vliegen is een snelle en comfortabele manier om de afstand tussen Phnom Penh en Siem Reap te overbruggen. Met een vliegduur van ongeveer 45 minuten is het een populaire optie voor zowel toeristen als zakelijke reizigers. Diverse luchtvaartmaatschappijen, zoals Cambodia Angkor Air en Lanmei Airlines, bieden dagelijkse vluchten aan tussen deze twee steden.

De ervaring begint op Phnom Penh International Airport, waar je kunt genieten van moderne faciliteiten terwijl je wacht op je vlucht. Eenmaal in de lucht biedt de korte vlucht adembenemende uitzichten over het Cambodjaanse landschap, met name tijdens zonsopgang of zonsondergang. Aangekomen op Siem Reap-Angkor International Airport ben je slechts enkele kilometers verwijderd van de wereldberoemde tempels van Angkor Wat.

Luchtvaartmaatschappij Gemiddelde Vluchttijd Frequentie
Cambodia Angkor Air 45 minuten Meerdere vluchten per dag
Lanmei Airlines 45 minuten Dagelijks
 • Eenvoudige boekingsprocessen maken het mogelijk om online of via lokale reisbureaus een ticket te regelen.
 • Check-in procedures zijn meestal snel door de efficiëntie van beide luchthavens.
 • Prijzen variëren afhankelijk van het seizoen en hoe ver van tevoren je boekt.

Het’s ook belangrijk om even stil te staan bij duurzaamheidsoverwegingen; hoewel vliegen snel is, heeft het een grotere ecologische voetafdruk dan andere reismethodes zoals bus of boot. Wie geïnteresseerd is in milieuvriendelijkere alternatieven kan daarom beter kijken naar overland opties die meer tijd in beslag nemen maar minder impact hebben op onze planeet. Toch blijft voor wie weinig tijd heeft en comfort zoekt, vliegen dé manier om te reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap.

Conclusie

De reis van Phnom Penh naar Siem Reap kan op verschillende manieren worden ondernomen elk met eigen voor- en nadelen. Ik heb de opties onderzocht om je te helpen beslissen welke het beste bij je past.

Met de bus reizen is de meest kosteneffectieve methode. Bussen bieden vaak comfortabele zitplaatsen en airconditioning wat belangrijk is gezien de soms hoge temperaturen in Cambodja. De prijzen zijn over het algemeen laag wat deze optie toegankelijk maakt voor budgetreizigers.

Vliegen is duidelijk de snelste optie hoewel dit ook het duurst is. Het bespaart tijd maar niet geld dus weeg goed af of die paar uur extra vakantietijd opwegen tegen de extra uitgaven.

De boottocht biedt een uniek perspectief op het landschap en het leven langs de rivier tussen beide steden. Hoewel dit langer duurt dan vliegen geeft het je een kans om te ontspannen en te genieten van de reis zelf.

Het huren van een privéauto met chauffeur combineert comfort met flexibiliteit maar komt uiteraard ook met een hoger prijskaartje vergeleken met openbaar vervoer.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde kosten en tijdsduur per vervoerswijze:

Vervoermiddel Kosten (USD) Reistijd
Bus 10 – 20 5 – 6 uur
Vliegtuig 50 – 120 1 uur
Boot 20 – 35 4 – 6 uur
Privé-auto 75 – 150 5 uur

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan reizen over land omdat dit me in staat stelt meer van Cambodja te zien en echt contact te maken met het land en zijn mensen. Ongeacht jouw keuze plan altijd vooruit en check recente beoordelingen van transportaanbieders om ervoor te zorgen dat jouw reis soepel verloopt.

Onthoud bij elke vorm van transport veiligheid gaat boven alles. Zorg dat je kiest voor betrouwbare aanbieders die bekend staan om hun service en waarbij passagiers zich veilig voelen tijdens hun reis.

Door alle informatie die ik verzameld heb hoop ik dat je nu een beter beeld hebt gekregen van hoe je kunt reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap, zodat jij kunt genieten van al het moois dat Cambodja te bieden heeft!