Nachttrein Bangkok – Chiang Mai: Mijn Ervaringen en Tips

Reizen per nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een echte ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het is niet alleen een praktische en betaalbare manier om deze afstand te overbruggen, maar het biedt ook een unieke kans om de schoonheid van Thailand op een andere manier te ontdekken. Terwijl je door het landschap glijdt, krijg je beelden te zien die overdag verborgen blijven.

De treinreis zelf duurt ongeveer 12 tot 15 uur, wat betekent dat je genoeg tijd hebt om te ontspannen en misschien wel nieuwe mensen te ontmoeten. De treinen zijn uitgerust met verschillende klassen, waardoor er voor elke budget en comfortwens een passende optie is. Van eenvoudige zitplaatsen tot luxe slaapcabines, alles is mogelijk.

Belangrijk is dat je vooraf reserveert, vooral tijdens het hoogseizoen of Thaise feestdagen wanneer de treinen snel vol kunnen raken. Door mijn ticket vroegtijdig te boeken verzekerde ik mezelf van een plekje en kon ik zonder stress uitkijken naar de reis. De rustgevende ritmiek van de rails en het schommelen van de wagon wiegen je in slaap terwijl je richting het noorden spoort – op weg naar avontuur in Chiang Mai!

Geschiedenis van de nachttrein

De nachttrein tussen Bangkok en Chiang Mai is een iconische reis die al decennia lang reizigers betovert. Deze treinroute heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de vroege 20e eeuw toen het spoorwegnet van Thailand in ontwikkeling was. Met de voltooiing van de Northern Line in 1921 werd het mogelijk voor passagiers om per trein te reizen tussen de hoofdstad en het noorden van Thailand.

 • De eerste diensten waren vrij basis en boden niet veel comfort.
 • Ondanks dat groeide de populariteit gestaag door de jaren heen.

Toentertijd was deze manier van reizen revolutionair; het verbond mensen en plaatsen met elkaar op een manier die eerder onmogelijk was. De economische impact was aanzienlijk, want handel tussen regio’s kreeg hierdoor een impuls.

In de loop der tijd hebben moderniseringen en upgrades plaatsgevonden om comfort te verhogen en aan internationale standaarden te voldoen. Dit leidde tot:

 • Betere slaaprijtuigen
 • Airconditioning in bepaalde klassen
 • Eet- en restauratiewagens waar men lokale gerechten kan proeven

Door deze verbeteringen werd de nachttrein niet alleen praktisch maar ook een attractie op zichzelf; sommige toeristen zien het zelfs als hoogtepunt van hun Thailand ervaring.

De route tussen Bangkok en Chiang Mai is nu berucht om zijn schilderachtige uitzichten, vooral bij dageraad wanneer nevels boven landerijen hangen. Reizigers kunnen genieten van een unieke blik op het Thaise landschap:

 • Rijstvelden die uitgestrekt liggen onder sterrenhemels of ochtendzon
 • Bergen die majestueus rijzen aan horizon

Het huidige succes van deze nachttreinen laat zien hoe belangrijk ze zijn voor zowel binnenlandse als internationale bezoekers. Ze bieden een perfecte mix tussen avontuur, gemak, cultuurbeleving en historisch besef – wat zal blijken uit talloze anekdotes over deze legendarische treinritten.

Voordelen van de nachttrein

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai heeft verschillende voordelen die het tot een aantrekkelijke optie maken voor zowel toeristen als locals. Hieronder belicht ik een aantal van deze pluspunten:

 • Comfort: In tegenstelling tot busritten of budgetvluchten bieden nachttreinen comfortabele slaapplaatsen. Je kunt kiezen uit verschillende klassen, variërend van eenvoudige stoelen tot privécabines met bedden. Zo kun je ontspannen en uitgerust op je bestemming aankomen.
 • Sfeervolle reiservaring: Er is iets magisch aan het langzaam zien veranderen van het landschap terwijl je door Thailand reist. De rit biedt prachtige uitzichten, van landelijke dorpjes tot rijstvelden onder de sterrenhemel.
 • Milieuvriendelijkheid: Treinreizen is een stuk duurzamer dan vliegen of autorijden. Door te kiezen voor de trein help je mee om de CO2-uitstoot te verminderen en draag je bij aan milieubescherming.
 • Kostenbesparing: Een ticket voor de nachttrein kan ook financieel aantrekkelijk zijn omdat je tegelijkertijd vervoer en accommodatie regelt. Je bespaart dus op een hotelnacht door in de trein te slapen.
 • Socialiseren: In tegenstelling tot andere vormen van transport waarbij iedereen geïsoleerd is, biedt de nachttrein mogelijkheden om medereizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Laten we eens wat dieper ingaan op deze punten:

Het comfortniveau in de treinen varieert afhankelijk van welke klasse je boekt, maar zelfs in tweede klasse kun je verwachten dat het personeel regelmatig langsloopt om ervoor te zorgen dat alles naar wens is. Met betrekking tot veiligheid kunnen persoonlijke bezittingen worden opgeborgen bij jouw slaapplek, waardoor er minder zorg is over bagage tijdens het slapengaan.

Op milieugebied maakt treinvervoer gebruik van gedeelde middelen en efficiënte brandstofverbruik per passagier kilometer vergeleken met auto’s of vliegtuigen, wat resulteert in een lagere ecologische voetafdruk per reis.

Wat betreft kostenbesparing heb ik gemerkt dat veel backpackers en budget-reizigers neigen naar deze optie omdat ze zo meer geld overhouden voor activiteiten overdag in Chiang Mai of elders.

Tot slot bevorderd samen reizen in dezelfde wagon interacties die anders misschien niet plaatsgevonden hadden – denk aan lokale tips delend met nieuwe vrienden onderweg!

Door al deze voordelen zou ik persoonlijk altijd weer kiezen voor dit avontuurlijke alternatief als ik tussen Bangkok en Chiang Mai moet reizen!

Reis van Bangkok naar Chiang Mai

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een avontuur op zich. Deze treinroute, die het bruisende hart van Thailand verbindt met de serene noordelijke heuvels, biedt reizigers een unieke kijk op het landschap en de cultuur van het land.

 • Vertrek uit Bangkok: De reis begint meestal in de late namiddag of vroege avond vanuit Hua Lamphong, het hoofdtreinstation van Bangkok.

Aan boord vind je verschillende klassen om uit te kiezen:

 • Tweede klasse slaaprijtuigen zijn populair omdat ze betaalbaar en comfortabel zijn.
 • Eerste klasse compartimenten bieden meer privacy en gemak maar zijn ook duurder.

Het traject voert je door steden en dorpen waarbij je getrakteerd wordt op scenes rechtstreeks uit het dagelijkse Thaise leven. Het is fascinerend hoe de omgeving verandert; van stedelijke chaos naar serene rijstvelden en uiteindelijk dichte jungle.

De nachttrein staat bekend om zijn gezellige sfeer. Je maakt makkelijk contact met medereizigers terwijl je geniet van lokale snacks die verkocht worden door langslopende verkopers. Denk hierbij aan fruit, saté of zelfs soms warme maaltijden.

Eenmaal aangekomen in Chiang Mai wacht er een geheel nieuwe wereld vol tempels, markten en natuurlijke schoonheid. De stad heeft iets magisch, vooral in de ochtenduren wanneer monniken hun alledaagse bedelronde doen. Na zo’n twaalf tot vijftien uur reizen kun je fris beginnen aan jouw ontdekkingstocht door deze prachtige regio.

Klasse Prijsindicatie
Eerste klasse Vanaf 1.600 THB
Tweede klasse Vanaf 1.000 THB

Prijzen variëren afhankelijk van seizoen en beschikbaarheid dus het’s altijd slim om vooruit te boeken. Dit kan eenvoudig online of bij elk Thais treinstation.

Pro tip: Boek een onderbed in tweede klasse voor iets meer ruimte tijdens jouw slaapervaring! En vergeet niet ’n oogmasker en oordopjes mee te nemen voor een ongestoorde nachtrust.

Als ik terugdenk aan mijn eigen reizen per nachttrein herinner ik me vooral de rustgevende ritmiek van de rails die samenvalt met flarden gesprekken in diverse talen – ’n symfonie die elke keer weer zorgt voor nostalgische momenten lang nadat ik mijn bestemming heb bereikt.

Slaapopties in de nachttrein

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een unieke ervaring en het kiezen van de juiste slaapaccommodatie kan je reis maken of breken. Er zijn verschillende klassen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Eersteklas Privécoupés

De eersteklas optie biedt privécoupés die ideaal zijn voor wie graag privacy heeft. Deze coupés zijn uitgerust met comfortabele bedden en je hebt vaak toegang tot een eigen wastafel. Hoewel dit de duurste optie is, betalen veel reizigers graag extra voor deze luxe.

 • Voordelen:
  • Privacy gegarandeerd
  • Comfortabeler slapen
  • Eigen wastafel in de coupé

Tweedeklas Slaapwagens

Tweedeklas slaapwagens zijn een populaire keuze omdat ze een goede balans bieden tussen comfort en prijs. In deze klasse veranderen zitplaatsen ’s avonds in bedden, waarbij boven- en onderbedden naast elkaar liggen. De ruimte is gedeeld, dus verwacht gezelligheid en nieuwe vrienden te maken!

 • Voordelen:
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Sociale interactie met medereizigers
  • Beddengoed wordt verschaft

Derdeklas Zitplaatsen

Voor budgetreizigers zijn er derdeklas zitplaatsen waar geen bedden beschikbaar zijn. Het is zeker geen luxe ervaring, maar het stelt je wel in staat om tegen lage kosten te reizen.

 • Voordelen:
  • Zeer betaalbaar
  • Echte lokale ervaring

Elke treinreiservaring hangt af van wat je zoekt: gemak, kostenbesparing of misschien zelfs avontuur. Persoonlijk vind ik dat tweedeklas slaapwagens het beste evenwicht bieden tussen comfort en authenticiteit van reizen per trein door Thailand!

Dingen om onderweg te doen en te zien

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een ervaring op zich. Terwijl je door het Thaise landschap glijdt, zijn er verschillende activiteiten waar je van kunt genieten.

 • Ontmoet medereizigers: Dit is de perfecte kans om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak zijn medepassagiers ook avontuurlijke reizigers met wie je ervaringen kunt uitwisselen of misschien zelfs plannen kunt maken voor excursies in Chiang Mai.
 • Geniet van het uitzicht: Zorg dat je een plekje bij het raam bemachtigt zodat je getuige kunt zijn van de veranderende landschappen. Van bruisende stadsgezichten tot rustige plattelandsdorpen – houd je camera bij de hand!

In mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat rond zonsopgang één van de meest magische momenten is tijdens deze treinreis. De hemel kleurt in prachtige tinten terwijl je langzaam ontwaakt uit een sluimering.

 • Lees een boek of kijk een film: Soms wil je gewoon ontspannen en wat tijd voor jezelf hebben. Een goede thriller of romantisch verhaal kan wonderen doen voor de uren die voorbij tikken.
 • Proef lokale snacks: Verkopers stappen vaak in op stations om etenswaren aan te bieden, dus dit is dé kans om lokale Thaise snacks zoals sticky rice met mango of versbereide saté te proeven.

Mijn advies: stap even uit wanneer de trein een langere stop maakt bij een station langs de route. Strek je benen en adem wat frisse lucht voordat jouw avontuur weer verdergaat richting Chiang Mai!

Conclusie

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een ervaring die ik zeker zou aanbevelen. Het biedt niet alleen een comfortabele manier om deze afstand af te leggen, maar het geeft ook een unieke kijk op het Thaise landschap dat je overdag misschien mist.

 • Comfort: De treinen zijn uitgerust met slaapcabines die de reis aangenamer maken dan lange busritten.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Tickets voor de nachttrein zijn redelijk geprijsd, vooral als je bedenkt dat je bespaart op een overnachting in een hotel.
 • Veiligheid: De treinen worden als veilig beschouwd, met weinig incidenten die gerapporteerd worden.

De keuze tussen eerste en tweede klasse hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Eerste klasse biedt meer privacy en comfort terwijl tweede klasse wat socialer kan zijn.

Klasse Voordelen
1e Privacy, comfort
2e Sociaal, kostenefficiënt

Het boeken van tickets kan eenvoudig online of op het treinstation zelf gedaan worden. Zorg er wel voor dat je dit tijdig doet om teleurstelling te voorkomen; vooral tijdens hoogseizoen kunnen ze snel uitverkocht raken.

Tot slot is mijn advies om deze treinrit minstens één keer mee te maken als onderdeel van je Thailand avontuur. Het combineert gemak met culturele verrijking en stelt je in staat om op een relaxte wijze van A naar B te komen terwijl je geniet van prachtige uitzichten. Vergeet niet voldoende snacks en water mee te nemen want hoewel er catering aanwezig is, hebben sommigen liever eigen proviand bij zich. Bon voyage!