Lop Buri: Ontdek de Verborgen Schatten van Thailand

Lopburi, gelegen in het centrale deel van Thailand, is een stad die doordrenkt is met geschiedenis en cultuur. Het staat bekend om zijn prachtige tempelruïnes en wilde apenpopulatie die door de straten zwerft. Deze unieke combinatie maakt van Lopburi een fascinerende bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar iets anders dan de gebruikelijke toeristische paden.

Als liefhebber van onontdekte parels heb ik Lopburi altijd hoog op mijn lijstje staan wanneer ik tips geef over Thailand. De stad biedt namelijk niet alleen historische bezienswaardigheden zoals het beroemde Apenkasteel, maar ook de kans om authentieke Thaise cultuur te ervaren ver weg van de massa.

Het verkennen van Lopburi geeft je een glimp in het verleden, vooral bij plekken als Prang Sam Yot, ooit een belangrijke hindoeïstische tempel die later werd omgevormd tot een boeddhistisch heiligdom. Dit soort sites tonen aan hoe Lopburi eeuwenlang evolueerde en verschillende culturele invloeden absorbeerde. Ik raad iedere bezoeker aan zich open te stellen voor deze mix van geschiedenis en hedendaags leven die je nergens anders vindt.

Geschiedenis van Lop Buri

Lop Buri is een stad met een rijke historie die teruggaat tot de Dvaravati-periode rond de 6e eeuw. Het gebied was oorspronkelijk bekend als Lavo en diende als een belangrijk centrum in het Khmer-rijk, vooral tijdens de periode van de 10e tot de 13e eeuw. De overblijfselen uit deze tijd, zoals tempels en ruïnes, zijn nog steeds zichtbare getuigen van deze bloeiende periode.

In de Ayutthaya-periode, die liep van de 14e tot de 18e eeuw, kreeg Lop Buri een nieuwe rol als militaire outpost om het koninkrijk te beschermen tegen Birmaanse invasies. Koning Narai maakte in de 17e eeuw zelfs van Lop Buri zijn tweede hoofdstad. Hij bouwde er veel paleizen en tempels en liet Europese architectuur integreren in traditionele Thaise ontwerpen.

Tijdens mijn bezoek aan Lop Buri werd ik vooral geraakt door het verhaal achter Phra Narai Ratchaniwet. Dit indrukwekkende paleiscomplex laat duidelijk zien hoe verschillende culturen elkaar hier hebben beïnvloed. Franse ambassadeurs bijvoorbeeld hadden aanzienlijke invloed op lokale kunstenaars en ambachtslieden.

Na het overlijden van Koning Narai raakte Lop Buri langzaam in verval maar bleef wel bewoond. Interessant genoeg heeft het moderne leven zich vermengd met oude ruïnes waardoor je apen kunt vinden die tussen historische sites wonen zoals Prang Sam Yot, ooit een hindoeistische schrijn nu populair onder toeristen voor deze unieke interacties met wilde dieren.

Ondanks dat veel gebouwen niet meer in hun originele staat zijn, kunnen bezoekers nog altijd genieten van diverse archeologische sites die verhalen vertellen over vervlogen tijden. Het National Museum biedt bovendien een schat aan informatie voor wie meer wil weten over dit fascinerende stukje Thaise geschiedenis.

 • Dvaravati-periode: Circa 6e eeuw
 • Khmer-heerschappij: Vooral prominent tussen de 10e en 13e eeuw
 • Ayutthaya-periode: Vanaf ongeveer de 14e tot aan het einde van de 18e eeuw
 • Koning Narai’s regeerperiode: Midden tot late 17e eeuw
Periode Kenmerk
Dvaravati Eerste vestiging
Khmer Tempels en ruïnes
Ayutthaya Militaire outpost; tweede hoofdstad
Koning Narai Integratie Europese architectuur
Hedendaags Lop Buri Samensmelting oud & nieuw; toerisme door apen bij ruïnes

Terwijl je door Lop Buri loopt merk je dat elke steen daar zijn eigen verhaal heeft; sommige fluisterend over machtige koningen en anderen schreeuwend over culturele uitwisselingen die plaatsvonden op deze historisch rijke grond.

Bezienswaardigheden in Lop Buri

Lop Buri, een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Dvaravati-periode, is tegenwoordig vooral bekend door haar historische tempels en ruïnes. Een van de meest iconische bezienswaardigheden hier is het Prang Sam Yot, ooit een Hindoe-heiligdom dat later werd omgevormd tot een boeddhistisch tempelcomplex. De drie opvallende torens zijn kenmerkend en trekken jaarlijks vele bezoekers.

 • Prang Sam Yot: Ondanks dat deze plek vaak overspoeld wordt door brutale apen, blijft het een must-see voor elke toerist.

De geschiedenis van Lop Buri komt ook goed naar voren in het Lopburi National Museum. Hier vind je een schat aan artefacten uit verschillende tijdperken die allemaal bijdragen aan het verhaal van deze fascinerende stad. Van sculpturen uit de Khmer-periode tot voorwerpen uit de Ayutthaya-tijd, dit museum biedt een diepgaande blik op Thailands rijke culturele erfgoed.

 • Lopburi National Museum: Gevestigd in het koninklijk paleis Narai Ratchaniwet, dit museum laat echt zien hoe veelzijdig de geschiedenis van Lop Buri is.

Natuurlijk mogen we de Wat Phra Si Ratana Mahathat niet vergeten. Deze majestueuze tempel staat bekend om zijn grote centrale prang en indrukwekkende Boeddhabeelden. Het complex dateert uit de 13e eeuw en is nog steeds een plaats van aanbidding en bezinning.

 • Wat Phra Si Ratana Mahathat: Bewonder hier zeker de fijn gedetailleerde handwerk dat nog steeds getuigt van ambachtelijke expertise.

Tijdens mijn bezoek stond ik ook versteld van Ban Wichayen, een historische residentie die diende als verblijfplaats voor buitenlandse diplomaten tijdens het bewind van Koning Narai. De architectuur met zowel Europese als Thaise invloeden maakt het tot een uniek monument binnen deze regio.

Voor liefhebbers van natuur biedt Lop Buri ook mooie plekjes zoals Sunflower Fields (Zonnebloemvelden), waar je tussen november en januari kunt genieten van kilometerslange gouden bloesems onder de stralende zon – absoluut fotowaardig!

Wanneer ik terugdenk aan mijn reis naar Lop Buri kan ik alleen maar beamen dat deze stad vol verrassingen zit—van historisch erfgoed tot natuurlijke schoonheid—het heeft alles om elke soort reiziger te bekoren!

Wat te doen in Lop Buri

Lop Buri is een stad met een rijke geschiedenis en biedt bezoekers tal van activiteiten. Een must-see is het Prang Sam Yod, ook bekend als het Monkey Temple complex. Dit historische heiligdom staat bekend om de grote populatie makaken die er vrij rondlopen.

 • Bezoek Prang Sam Yod: Bewonder de oude Khmer architectuur.
 • Observeer de makaken: Zorg voor je spullen, want deze kleine apen staan bekend om hun streken!

Een andere trekpleister is het Phra Narai Ratchaniwet, oftewel het King Narai’s Palace. Dit paleiscomplex geeft je een kijkje in de prachtige mix van Thaise, Europese en Khmer bouwstijlen.

 • Verken King Narai’s Palace: Ontdek hoe oud en nieuw samenkomen in dit majestueuze paleis.

Voor liefhebbers van de natuur mag een bezoek aan Sunflower Fields niet ontbreken. Van november tot januari veranderen ze in een gouden zee waar je prachtige foto’s kunt maken.

 • Wandel door Sunflower Fields: Geniet van de uitgestrekte velden vol bloeiende zonnebloemen.

Mis ook zeker niet de lokale markten waar je kennismaakt met het alledaagse leven in Thailand. Proef hier van lokale lekkernijen of koop unieke souvenirs voor thuis.

 • Ontdek lokale markten: Duik in de cultuur en proef traditionele Thaise gerechten.

Ten slotte kunnen avonturiers hun hart ophalen bij Wat Khao Wongkot, waar je via trappen naar boven kunt klimmen voor een adembenemend uitzicht over de regio.

 • Beklim Wat Khao Wongkot: Overwin honderden treden voor een onvergetelijk panorama.

Door deze mix van culturele schatten, natuurlijke schoonheid en levendige markten zal Lop Buri gegarandeerd indruk op je maken!

Lop Buri als apenstad

Lop Buri in Thailand staat bekend om zijn unieke bewoners, de makaken. Deze stad heeft een fascinerende relatie met deze primaten ontwikkeld die toeristen van over de hele wereld aantrekt. De apen worden gezien als nakomelingen van Hanuman, de god-aap uit het Ramayana-epos, en genieten een bijzondere status binnen de gemeenschap.

 • Macaques: De lokale bevolking beschouwt ze als geluksbrengers.
 • Toerisme: Hun aanwezigheid trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Elk jaar wordt er in Lop Buri een feestmaal voor de apen gehouden. Deze gebeurtenis is niet alleen een groot festijn voor de dieren zelf maar ook een belangrijke toeristische attractie. Het menu bestaat uit rijst, fruit, groenten en zelfs zoetigheden die speciaal voor hen worden bereid.

Feestmaaltijd statistieken:

Jaar Aantal Bezoekers
2020 10.000
2021 12.500

De interacties tussen mensen en apen in Lop Buri zijn niet altijd rooskleurig. Ondanks hun charme kunnen deze dieren behoorlijk ondeugend zijn! Ze sluipen graag gebouwen binnen op zoek naar voedsel of iets interessants om mee te spelen wat soms leidt tot schade of overlast.

Voorbeelden van ondeugend gedrag:

 • Stelen van etenswaren
 • Beschadigen van eigendommen
 • Spontane ‘invasies’ in huizen

Omgaan met deze stadsbewoners vereist respect en begrip voor hun natuurlijke gedragingen. Lokale initiatieven focussen zich op harmonieuze samenleving door onder andere sterilisatieprogramma’s om overpopulatie tegen te gaan en educatieve programma’s voor zowel locals als bezoekers over hoe veilig om te gaan met de apen.

Het is duidelijk dat Lop Buri’s identiteit nauw verbonden is aan haar harige inwoners. Hun invloed reikt verder dan lokaal amusement; ze dragen bij aan het culturele erfgoed en stimuleren het toerisme waardoor zij onlosmakelijk verbonden zijn met het imago van de stad.

Lop Buri’s unieke cultuur

Lop Buri, gelegen in het centrale deel van Thailand, is een stad die bol staat van historie en traditie. Hier vermengt de rijke geschiedenis zich met lokale gebruiken waardoor er een unieke cultuur ontstaat die nergens anders in Thailand te vinden is.

 • Historische invloeden: De Ayutthaya-periode heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de stad. Overal zie je ruïnes en oude tempels die getuigen van deze glorieuze periode.

Een festival dat je niet mag missen als je Lop Buri bezoekt, is het ‘Monkey Banquet’. Dit jaarlijkse event vindt plaats rond de Phra Prang Sam Yot tempel waar honderden makaken leven.

Jaar Geschat aantal bezoekers
2020 10.000
2021 8.000
2022 12.000

Deze bijzondere viering benadrukt hoe mens en natuur samenleven in Lop Buri.

 • Culinair erfgoed: Inwoners van Lop Buri zijn trots op hun culinaire tradities. Ze serveren gerechten zoals ‘Khao Lam’ (bamboe gevuld met kleverige rijst) en ‘Som Tam’ (pittige papajasalade), beide perfecte voorbeelden van hoe lokaal voedsel culturen kan verbinden.

Dans en muziek spelen ook een belangrijke rol binnen de lokale gemeenschap. Traditionele Thaise dansshows zijn vaak te zien tijdens festivals of ceremoniële gelegenheden.

 • Kunst en ambacht: Lokale markten staan vol met handgemaakte producten uit Lop Buri. Van zijden stoffen tot aardewerk, de vakmanschap hier weerspiegelt het artistieke talent dat door generaties heen wordt doorgegeven.

Door deze mix van historische overblijfselen, feestelijke evenementen, smaakvol eten en traditionele kunsten krijgt elke bezoeker aan Lop Buri een authentieke ervaring mee die ze niet snel zullen vergeten. Het is duidelijk dat deze kleine stad meer biedt dan alleen maar een tussenstop; het nodigt reizigers uit om ondergedompeld te worden in haar rijke tapestry van cultuur en traditie.

Conclusie

Lopburi is een stad die me blijvend heeft verrast met haar rijke geschiedenis, unieke cultuur en de vriendelijke inwoners. Mijn ervaring daar was zowel verrijkend als onvergetelijk.

 • De prachtige ruïnes en tempels, zoals Phra Prang Sam Yot en Wat Phra Sri Rattana Mahathat, tonen een glimp van het glorieuze verleden.
 • Een ontmoeting met de beroemde makaken van Lopburi biedt een bijzondere ervaring die je niet snel ergens anders tegenkomt.
 • De lokale keuken heeft mijn smaakpapillen getrakteerd op ongekende smaken, waarbij vooral de Pad Thai mij is bijgebleven.

De combinatie van historische schatten en levendige hedendaagse cultuur maakt Lopburi tot een bestemming die ik iedereen zou aanraden. Het is duidelijk dat deze plaats meer aandacht verdient dan het vaak krijgt vergeleken met andere toeristische hotspots in Thailand.

Mocht je overwegen om zelf naar Lopburi te reizen, bedenk dan dat het beste reisseizoen tussen november en februari ligt. Dit is wanneer het klimaat aangenaam koel is wat jouw bezoek nog plezieriger zal maken.

Hieronder vind je een kort overzicht van de hoogtepunten:

 • Geschiedenis & Cultuur: Ontdek oude tempels en monumenten
 • Natuur: Geniet van de interacties met lokale apen
 • Gastronomie: Proef authentieke Thaise gerechten

Ten slotte kan ik concluderen dat Lopburi een parel in Thailand is die wacht om ontdekt te worden. Met haar charmes en verborgen schatten biedt deze stad voor ieder wat wils, of je nu liefhebber bent van geschiedenis, natuur of culinaire avonturen. Ik kijk er al naar uit om zelf weer terug te gaan!