Koh Chang Airport: Vluchtinformatie en Reistips

Als je op zoek bent naar informatie over Koh Chang Airport, dan ben je hier aan het juiste adres. Velen vragen zich af of er een luchthaven is op het eiland Koh Chang in Thailand, omdat dit de reisplanning aanzienlijk zou vergemakkelijken. Echter, Koh Chang heeft geen eigen luchthaven. De dichtstbijzijnde luchthaven is Trat Airport, die ongeveer 17 kilometer van de veerhaven ligt die passagiers naar Koh Chang brengt.

Reizigers moeten weten dat Trat Airport relatief klein is en voornamelijk binnenlandse vluchten afhandelt. Bangkok Airways verzorgt dagelijks vluchten tussen Bangkok en Trat, waardoor toeristen snel en comfortabel naar de regio kunnen reizen. Na aankomst op Trat Airport kunnen bezoekers gebruikmaken van taxi’s of gedeelde minibusjes om de ferry te bereiken die hen verder zal brengen richting hun tropische bestemming.

Het plannen van een trip naar Koh Chang vereist dus wat extra stappen maar laat dat je niet afschrikken; het eiland biedt prachtige stranden en een ontspannen sfeer die de extra moeite meer dan waard zijn. Door vooraf goed te onderzoeken hoe je het beste kunt reizen, zorg ik ervoor dat mijn lezers voorbereid zijn op hun avontuur in dit paradijselijke stukje Thailand.

Geschiedenis van Koh Chang Airport

Toen ik voor het eerst hoorde over Koh Chang, was het me duidelijk dat dit eiland een verborgen parel in Thailand is. Het interessante aan de geschiedenis van Koh Chang Airport is dat er eigenlijk geen vliegveld op het eiland zelf is. Verrassend, niet waar? De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich in Trat, een provincie op het vasteland.

Deze luchthaven heeft een boeiende evolutie doorgemaakt, vooral met de groeiende populariteit van Koh Chang als toeristenbestemming. In de beginjaren was deze regio veel minder toegankelijk en waren reizigers hoofdzakelijk aangewezen op urenlange busritten of de trein om vervolgens per boot over te steken naar het eiland.

Met de komst van Trat Airport in 2003 kreeg Koh Chang plotsklaps een boost in bereikbaarheid. Deze ontwikkeling werd aangedreven door Bangkok Airways die investeerde in de bouw hiervan om zo betere verbindingen te bieden voor zowel binnenlandse als internationale bezoekers. Hun visie: een exclusieve gateway creëren naar dit ongerepte paradijs.

Sindsdien heeft Trat Airport zich gestaag ontwikkeld tot een efficiënt operationeel knooppunt met dagelijkse vluchten die reizigers uit alle windstreken bedienen. De faciliteiten zijn weliswaar bescheiden maar functioneel, wat perfect past bij de relaxte sfeer van Koh Chang.

 • In 2019 meldde Trat Airport zelfs een recordaantal passagiers, wat bewijst hoe belangrijk deze hub geworden is voor toerisme in de regio.
 • Naast Bangkok Airways maken ook andere regionale luchtvaartmaatschappijen gebruik van deze route wat concurrentie en keuzevrijheid voor reizigers vergroot.

Het mag dan wel geen directe “Koh Chang Airport” zijn zoals sommigen misschien verwachten; toch speelt Trat Airport een cruciale rol in het verhaal en succes van dit prachtige Thaise eiland. En hoewel plannen voor uitbreiding altijd onderwerp van gesprek blijven zal men zorgvuldig moeten afwegen hoe dit impact zal hebben op de natuurlijke charme die Koh Chang zo uniek maakt.

Voor- en nadelen van Koh Chang Airport

Op het eerste gezicht lijkt Koh Chang Airport een handige toegangspoort tot dit tropische paradijs. Toch is ’t belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen voordat je jouw reis plant. Hieronder vind je een doorlichting van de luchthavenfaciliteiten en -diensten.

Voordelen

 • Directe verbinding: Eenmaal geland op Koh Chang Airport, ben je direct in de buurt van stranden en resorts. Dit bespaart tijd omdat er geen lange overtochten of extra vluchten nodig zijn.
 • Klein maar fijn: Dankzij de kleinschaligheid van de luchthaven zijn er korte wachttijden bij check-in balies en beveiligingscontroles.
 • Schilderachtige aankomst: De aanvliegroute biedt vaak prachtige uitzichten over het eiland en de omliggende zee, waardoor jouw vakantiegevoel direct begint.

Nadelen

 • Beperkte vluchtfrequenties: Er zijn niet veel vluchten per dag naar Koh Chang Airport, wat kan leiden tot minder flexibiliteit in jouw reisschema.
 • Weersafhankelijkheid: Als tropisch eiland kan slecht weer soms zorgen voor vertragingen of annuleringen, wat frustrerend kan zijn als je strakke plannen hebt.
 • Mogelijke kostenpost: Hoewel dichtbij gelegen bestemmingen makkelijk bereikbaar zijn, kunnen transfers van/naar het vliegveld prijzig uitvallen vergeleken met andere lokale transportopties.

Het is duidelijk dat een keuze voor Koh Chang Airport afhangt van persoonlijke voorkeuren en specifieke reisplannen. Weeg daarom goed af welke factoren voor jou doorslaggevend zijn.

Hoe naar Koh Chang Airport te komen

Reizen naar Koh Chang Airport lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste informatie kom je er moeiteloos. Afhankelijk van waar je vertrekt zijn er verschillende opties om het eiland en zijn luchthaven te bereiken.

Per Vliegtuig

Voor velen begint de reis met een binnenlandse vlucht naar Trat Airport, dat is de dichtstbijzijnde luchthaven op het vasteland bij Koh Chang. Vanaf daar heb je meerdere keuzes:

 • Pak een taxi of minibus voor het laatste stukje over land tot aan de pier.
 • Neem een gedeelde minivan service die vaak inclusief de ferryovertocht is.

Deze rit duurt ongeveer 20 minuten en daarna volgt nog eens 30 tot 45 minuten per veerboot om op het eiland aan te komen.

Over Land

Als je liever zelf rijdt of vanuit een nabijgelegen stad komt, kun je ook rechtstreeks naar één van de pieren rijden die diensten aanbieden naar Koh Chang:

 • Ao Thammachat Pier
 • Centerpoint Pier

Vanaf hier kun je kiezen tussen verschillende veerdiensten die jou en eventueel je voertuig naar het eiland brengen. De overtocht duurt gemiddeld ongeveer 30-45 minuten.

Per Bus

Er zijn busverbindingen beschikbaar vanuit grote steden zoals Bangkok, die rechtstreeks naar de pieren gaan voor overtochten naar Koh Chang:

 • Vertrek vanaf Ekkamai of Mo Chit busstations in Bangkok.
 • Reistijd varieert maar reken op ongeveer 5 tot 6 uur tot aan de pier plus veerboot tijd.

Tickets kunnen vaak online geboekt worden of ter plaatse gekocht, afhankelijk van beschikbaarheid.

Zodra aangekomen op Koh Chang zelf kan ik lokale transport opties gebruiken zoals songthaews (gedeelde taxi’s), motortaxi’s of privé taxidiensten om bij mijn uiteindelijke bestemming te komen. Het is belangrijk goed onderzoek te doen en eventueel accommodatie te raadplegen voor advies over transfers.

Vliegmaatschappijen die naar Koh Chang Airport vliegen

Het plannen van een reis naar het exotische eiland Koh Chang wordt spannender als je weet welke luchtvaartmaatschappijen erheen vliegen. Helaas moet ik jullie informeren dat er op dit moment geen directe vluchten zijn naar Koh Chang, want het eiland beschikt niet over een eigen luchthaven. Reizigers die Koh Chang willen bezoeken, maken meestal gebruik van de luchthaven Trat die door enkele maatschappijen bediend wordt.

Bangkok Airways is de primaire luchtvaartmaatschappij die vluchten aanbiedt naar Trat Airport. Vanaf daar kunnen vakantiegangers via een korte transfer met bus en veerboot het eiland bereiken. De frequentie kan variëren afhankelijk van het seizoen, maar over het algemeen kun je uitgaan van dagelijkse vluchten.

De tijdsduur voor deze laatste etappe tot aan Koh Chang hangt af van verschillende factoren zoals wachttijden en weercondities maar gemiddeld duurt de reis van Trat Airport naar Koh Chang ongeveer anderhalf uur inclusief de veerboottijd. Dit is iets om in gedachten te houden bij het plannen van je trip.

Hoewel er geen rechtstreekse vluchten zijn biedt deze route toch een efficiënte manier om op dit paradijselijke eiland te komen. En laten we eerlijk zijn, soms draagt juist zo’n kleine omweg bij aan het avontuurlijke gevoel van reizen!

Voor meer comfort tijdens de overstap biedt Bangkok Airways ook pakketten aan waarbij zowel de vlucht als de transfer gecombineerd worden aangeboden. Zo’n pakket kan stress verminderen omdat alles vooraf geregeld is wat vooral prettig kan zijn na een lange internationale vlucht.

Luchtvaartmaatschappij Bestemming Frequentie
Bangkok Airways Trat (TDX) Dagelijks

Hieronder volgt nog wat extra informatie:

 • Zorg ervoor dat je ruimte laat tussen jouw aansluitende vluchten gezien mogelijke vertragingen.
 • Check altijd voor vertrek de actuele vliegschema’s; deze kunnen namelijk wijzigen.
 • Overweeg om buiten het piekseizoen te reizen voor minder drukte en potentieel goedkopere tarieven.

Door bovenstaande tips in acht te nemen ben je goed voorbereid op jouw trip naar Koh Chang!

Beste tijd om naar Koh Chang Airport te reizen

Het plannen van een trip naar Koh Chang vereist wat inzicht in het klimaat en de seizoenen. Ik heb ontdekt dat de beste periode om dit prachtige eiland te bezoeken tussen november en april ligt. Gedurende deze maanden is het droogseizoen aan de gang, wat betekent minder regen en aangenamere weersomstandigheden voor buitenactiviteiten.

 • November tot februari: Deze maanden zijn ideaal omdat het weer koel en droog is, perfect voor stranduitjes en verkenningstochten.
 • Maart tot april: Het wordt warmer, maar het is nog steeds een goede tijd om te reizen voordat het regenseizoen begint.

Toch kunnen prijzen voor vluchten en accommodaties variëren afhankelijk van lokale festivals of vakantieperiodes. Het loont dus om vooraf te boeken als je rond Thaise feestdagen zoals Songkran (Thais Nieuwjaar in april) of Loy Krathong (meestal in november) wilt gaan.

Houd ook rekening met de drukte. Hoewel Koh Chang niet zo overvol raakt als sommige andere Thaise bestemmingen, kan het tijdens piekmomenten toch behoorlijk druk worden op de wegen en in resorts.

Vergeet ten slotte niet dat hoewel Koh Chang Airport dichtbij lijkt, er geen directe vluchten zijn naar het eiland zelf. Reizigers moeten vliegen naar Trat Airport gevolgd door een transfer per busje en veerboot naar Koh Chang. Dit avontuur maakt onderdeel uit van de charme! De extra reistijd moet zeker meegenomen worden in je planning.

Door deze factoren mee te nemen bij jouw planning kun je optimaal genieten van alles wat Koh Chang te bieden heeft zonder onverwachte verrassingen qua weer of drukte!

Conclusie

Mijn analyse van de Koh Chang luchthaven heeft verschillende interessante punten aan het licht gebracht. Eerst en vooral is het duidelijk dat deze bestemming nog steeds relatief onaangetast is door massatoerisme wat een authentieke reiservaring biedt.

 • De nabijheid tot Bangkok maakt het toegankelijk
 • Een beperkt aantal vluchten helpt de rust op het eiland te bewaren
 • De lokale infrastructuur is voldoende voor de huidige vraag

Ondanks dat er geen directe luchthaven op Koh Chang zelf is blijven reizigers goede verbindingen vinden via Trat Airport. Hierdoor behoudt Koh Chang zijn charme en natuurlijke schoonheid terwijl het toch bereikbaar blijft.

Ik heb gemerkt dat de transportopties naar en van Trat Airport divers zijn. Er zijn zowel gedeelde als private transfers beschikbaar die aansluiten bij verschillende budgetten en voorkeuren.

Vervoersmiddel Gemiddelde Prijs
Gedeelde minibus 300 THB
Privé taxi 900 THB

In termen van ontwikkeling lijkt er een balans gevonden te zijn tussen groei en duurzaamheid. Dit is cruciaal voor het behouden van Koh Chang’s unieke ecosysteem.

Wat betreft mijn persoonlijke aanbevelingen:

 • Plan je trip buiten het hoogseizoen om drukte te vermijden
 • Overweeg een verblijf in kleinschalige accommodaties om lokale ondernemers te steunen
 • Maak gebruik van milieuvriendelijke activiteiten zoals snorkelen, hiking of kajakken

Samengevat biedt Koh Chang via Trat Airport een uitgebalanceerde mix van bereikbaarheid, schoonheid en duurzaam toerisme. Het mag dan wel geen eigen luchthaven hebben maar dit draagt juist bij aan de exclusiviteit die ervoor zorgt dat ik, net als vele andere reizigers, verliefd werd op dit Thaise paradijsje.