Khajuraho: Ontdek de Tempels en Hun Geheimen

Khajuraho is niet alleen een getuigenis van architectonische grandeur, maar ook een venster naar de artistieke verbeelding die in het oude India bloeide. Gelegen in de staat Madhya Pradesh, zijn deze tempels bekend om hun nagelaten schoonheid en ingewikkelde beeldhouwwerken die zowel cultuur als geschiedenis weerspiegelen. Wat mij altijd fascineert aan Khajuraho is dat het een perfect voorbeeld is van de Indo-Aryaanse architectuur.

Deze tempelgroep werd gedurende de 10e en 11e eeuw gebouwd door de Chandela-dynastie en staat nu op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Mijn bezoek daar was alsof ik terugreisde in de tijd, waarbij ik me kon verwonderen over het vakmanschap van lang geleden. De erotiek afgebeeld in sommige sculpturen heeft vaak tot nieuwsgierigheid geleid, maar het vertegenwoordigt slechts een klein onderdeel van het rijke scala aan thema’s dat deze monumenten omvatten.

Het bijzondere aan Khajuraho ligt in het detail en variëteit: godheden, mythologische wezens, muzikanten, dansers – ze maken allemaal deel uit van dit historisch tableau. Elk jaar trekt dit complex duizenden toeristen uit binnen- en buitenland die komen om zich te vergapen aan deze kunstschatten uit vervlogen tijden. Bij mij bleef vooral de harmonieuze integratie van natuurlijke symmetrie en geometrische patronen bijblijven; iets wat je echt met eigen ogen moet zien om te kunnen waarderen.

Geschiedenis van Khajuraho

Khajuraho, met zijn prachtige tempels, is een fascinerend dorp in de staat Madhya Pradesh in India. Deze architectonische wonderen stammen uit de periode tussen 950 en 1050 na Christus en werden gebouwd tijdens het bewind van de Chandela-dynastie. Oorspronkelijk bestond het complex uit ongeveer 85 tempels maar nu zijn er slechts rond de 25 die de tand des tijds hebben doorstaan.

Deze tempels zijn beroemd om hun nagara-stijl architectuur en hun erotische beeldhouwwerken, hoewel deze slechts een klein onderdeel vormen van het totale kunstwerk. De site werd herontdekt door Britse ingenieur T.S. Burt in de jaren 1830 waarna Khajuraho langzaamaan meer bekendheid verwierf.

 • Bouwperiode: 950 – 1050 na Christus
 • Aantal oorspronkelijke tempels: ongeveer 85
 • Huidig aantal tempels: rond de 25

De bouwstijl van de Khajuraho-tempels is uniek omdat ze niet aan elkaar vastzitten zoals veel andere Indiase tempelcomplexen. Elke tempel staat op een hoog platform en toont verfijnde details die zowel mythologische als seculiere scènes bevatten. Het wordt aangenomen dat deze plek diende als religieus centrum voor verschillende sekten.

De erotiek van sommige sculpturen heeft geleid tot allerlei theorieën over waarom ze gemaakt zijn. Enkele historici suggereren dat ze symbolisch staan voor tantrische praktijken die destijds gangbaar waren terwijl anderen geloven dat het simpelweg uitingen zijn van menselijke emoties en relaties.

In tegenstelling tot vele andere heilige sites bleven deze tempels lange tijd verborgen voor indringers dankzij hun afgelegen locatie, wat mogelijk heeft bijgedragen aan hun behoud. Inmiddels staan ze op UNESCO’s Werelderfgoedlijst en trekken jaarlijks duizenden bezoekers die geïntrigeerd worden door hun schoonheid en mysterie.

Eén ding is zeker: of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of kunst, Khajuraho zal je verrassen met haar rijke erfgoed dat al eeuwenlang standhoudt. De magie van dit oude complex blijft hedendaagse historici en kunstliefhebbers boeien.

Architectuur van de Khajuraho-tempels

De Khajuraho-tempels in India zijn een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur die tot op de dag van vandaag bewonderd wordt. Deze tempelgroep, gebouwd tussen 950 en 1050 na Christus door de Chandela-dynastie, is bekend om de nauwkeurige beeldhouwwerken en gedetailleerde versieringen. Wat direct opvalt aan deze architectuur is het gebruik van zandsteen, waardoor de tempels een warme uitstraling krijgen.

 • De tempelcomplexen zijn ingedeeld in drie groepen: westelijk, oostelijk en zuidelijk.
 • Elk complex heeft een uniek ontwerp dat religieuze thema’s uitbeeldt.

Een kenmerkende eigenschap van deze tempels is hun nadruk op symmetrie en geometrische patronen. De plattegronden zijn bijna altijd vierkant met meerdere concentrische niveaus die naar binnen toe steeds heiliger worden. Het belangrijkste aspect hiervan is het ‘garbhagriha’ of heilige der heiligen waarin zich het hoofdbeeld bevindt.

Tempelgroep Aantal Tempels Bouwjaar
Westelijk 7 950-1050
Oostelijk 8 950-1050
Zuidelijk 3 950-1050

Elke tempel staat op een hoog platform, wat niet alleen bescherming bood tegen wateroverlast maar ook symbolisch de verheven status aangaf. Daarnaast zijn er talrijke beelden die diverse aspecten van het leven tonen, inclusief mytische wezens en godheden maar ook alledaagse taferelen.

Het pronkstuk onder deze tempels is zonder twijfel de Kandariya Mahadeva-tempel. Met zijn indrukwekkende hoogte torent hij boven alle andere uit:

 • Hoogte: Ongeveer 31 meter
 • Versierd met meer dan 870 standbeelden

Tenslotte mag men niet negeren dat ondanks hun religieuze doeleinden sommige sculpturen erotische taferelen afbeelden. Dit werd vaak geïnterpreteerd als uiting van Tantrisme of als symbolisatie van menselijke passies die overwonnen moeten worden om spirituele zuiverheid te bereiken.

Alles bij elkaar genomen biedt Khajuraho een fascinerend venster op oude Indiase kunst en architectuur die nog steeds veel geleerden en toeristen lokt met haar mysterieus karakter en schoonheid.

Symboliek en betekenis van de beeldhouwkunst

De tempels van Khajuraho staan bekend om hun uitgebreide en kunstzinnige beeldhouwwerken. Deze sculpturen zijn niet zomaar willekeurige afbeeldingen; ze zijn diep geworteld in de spirituele filosofieën van het hindoeïsme en jaïnisme. De symboliek achter deze kunstwerken is complex en veelzijdig.

 • Murtis (afbeeldingen) van goden: Deze representeren verschillende aspecten van het goddelijke, waarbij elke godheid een unieke set eigenschappen heeft.
 • Apsaras (hemelse nimfen): Vaak geïnterpreteerd als de belichaming van schoonheid en sensualiteit, wat wijst op de waardering voor kama (plezier) in het hindoeïsme.
 • Dieren: Afbeeldingen hiervan symboliseren vaak natuurlijke krachten of karaktereigenschappen zoals loyaliteit of kracht.

Een bijzonder interessant aspect is dat sommige sculpturen erotische taferelen weergeven. Dit heeft geleid tot uiteenlopende interpretaties over hun betekenis:

 • Tantrische invloeden: Sommigen geloven dat deze afbeeldingen verwijzen naar tantrische praktijken die lichaam en geest moeten zuiveren.
 • Levenscyclus: Andere theorieën suggereren dat ze de vier doelen van het leven illustreren—dharma (deugd), artha (rijkdom), kama (plezier), en moksha (verlichting).

De architectuur zelf heeft ook een diepe symbolische waarde:

 • De tempels zijn zo gebouwd dat ze oprijzen richting de hemel, wat staat voor het menselijk verlangen naar eenwording met het hogere.

Het is fascinerend hoe elk detail in Khajuraho’s beeldhouwkunst een specifieke betekenis draagt. Zo wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de plaatsing van erotische afbeeldingen buiten de tempel symboliseert dat men lust moet achterlaten alvorens het heiligdom te betreden—aangezien dit binnenin niet voorkomt.

Deze rijkdom aan symboliek maakt Khajuraho tot een onuitputtelijke bron voor historici, kunsthistorici, toeristen en spirituele zoekers. Het biedt ons een inkijkje in hoe oude beschavingen dachten over spiritualiteit, ethiek, maar ook over wereldse genoegens.

Erotische sculpturen in Khajuraho

Khajuraho staat bekend om zijn tempels die rijkelijk versierd zijn met een overvloed aan beeldhouwwerken. Onder deze kunstwerken bevindt zich een serie afbeeldingen die nogal opzienbarend is: de erotische sculpturen. Deze beelden tonen een verscheidenheid van expliciete taferelen, waaronder maithuna of seksuele vereniging.

 • Vele toeristen en kunsthistorici trekken naar Khajuraho juist vanwege deze unieke beelden.
 • Ze vormen slechts een klein percentage van de totale hoeveelheid sculpturen.

Dit aspect van Khajuraho heeft door de jaren heen veel aandacht gekregen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat hun aanwezigheid meer inhoudt dan alleen sensatie zoeken. De redenen achter deze erotische uitbeeldingen blijven onderwerp van debat onder geleerden. Enkele theorieën suggereren dat ze symbool staan voor tantrische praktijken, terwijl anderen beweren dat ze het alledaagse leven weerspiegelen en dienen als instructies voor de levenswijze binnen het huwelijk.

De positie en locatie van de sculpturen geven vaak ook inzicht in hun betekenis. Ze worden meestal gevonden op externe delen van de tempels, misschien suggererend dat men lust dient te overstijgen alvorens het goddelijke binnen te treden. Bovendien:

 • Het merendeel bevindt zich buiten het zichtveld bij binnenkomst in een tempel.
 • Dit zou kunnen wijzen op een symbolische overgangsrite waarbij men materiële verlangens achterlaat voordat men innerlijke zuiverheid bereikt.

De erotiek in Khajuraho wordt niet alleen tentoongesteld in menselijke vorm maar ook via mythologische wezens zoals mithuna’s (paren), apsara’s (hemelse nimfen) en gandharva’s (muzikale artiesten). Zij spelen allemaal een rol in deze fascinerende en complexe iconografie:

 • Apsara’s worden vaak afgebeeld terwijl zij zichzelf tooien en dansbewegingen maken.
 • Gandharva’s zijn soms te zien tijdens muzikale optredens of romantische interacties met apsara’s.

Het begrijpen van de context waarin deze kunst werd gecreëerd biedt ons niet alleen esthetisch genot maar ook dieper cultureel begrip. De schoonheid ligt niet alleen in wat er getoond wordt, maar ook in wat dit vertegenwoordigt binnen de bredere Indiase filosofie en spiritualiteit.

Invloed van het hindoeïsme op Khajuraho

Khajuraho is een uniek testament van de artistieke en religieuze waarden van het hindoeïsme. Deze tempelstad, gelegen in Madhya Pradesh, India, staat bekend om zijn architectonische schoonheid en beeldhouwkunst die diep geworteld zijn in de hindoeïstische filosofie. Eeuwenlang hebben deze tempels verhalen verteld over Devi’s en Devta’s (godinnen en goden), het leven zoals dat was en rituelen die centraal staan in de hindoe cultuur.

De invloed van het hindoeïsme op deze plek is vooral zichtbaar in de uitgebreide voorstellingen van Dharma, Artha, Kama en Moksha – de vier doelen van het menselijk leven volgens hindoeïstische tradities. Elke hoeksteen hiervan is weergegeven door middel van minutieus gesneden sculpturen:

 • Dharma wordt afgebeeld door scènes waarin mensen offers brengen en goddelijke instructies volgen.
 • Artha, wat materieel succes betekent, komt tot uiting in afbeeldingen van koninklijke processies.
 • Kama, of sensueel genot, wordt misschien wel het meest controversieel uitgedrukt met erotische beelden.
 • Moksha symboliseert bevrijding; dit ziet men terug in taferelen waar individuen spirituele praktijken ondergaan.

Het merendeel van Khajuraho’s tempels zijn gewijd aan Vishnu en Shiva – twee belangrijke godheden binnen het pantheon. Hun avatars worden vaak gedetailleerd weergegeven langs de wanden. Zo vindt men er bijvoorbeeld beelden die Narasimha (de man-leeuw avatar) tonen tijdens zijn strijd met demonenkoning Hiranyakashipu.

Bijzonder is ook hoe astronomie een rol heeft gespeeld bij de bouw van deze tempels. De positionering ten opzichte van elkaar en ten opzichte van hemellichamen was geen toeval maar gebaseerd op heilige geometrieën die nauw samenhangen met religieuze overtuigingen. Elk jaar vieren duizenden pelgrims hier festivals zoals Shivaratri, waarbij ze hun geloof belijden door te baden in heilige waterbronnen rondom Khajuraho.

Hoewel veel kunsthistorici wijzen op Tantrisme als een invloed voor sommige aspecten van Khajuraho’s kunstwerken, blijft het duidelijk dat elk aspect ervan een reflectie is van complexe theologische concepten uit het Hindoeïsme. Deze mix maakt Khajuraho tot een fascinerend studieveld voor zowel gelovigen als academici wereldwijd.

Met gerestaureerde monumentale pandjes leeft Khajuraho voort als een spiegelbeeld van oude Indiase beschaving waarin religiositeit hand in hand ging met aardse expressies; een plaats waar mystiek niet alleen gevoeld maar ook gezien kan worden via iedere steensnede daar aanwezig.

Khajuraho – UNESCO-werelderfgoed

Khajuraho is een fascinerende plek die sinds 1986 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De stad is wereldberoemd om zijn groep hindoeïstische en jainistische tempels, bekend om hun prachtige architectuur en ingewikkelde beeldhouwwerken. Deze tempels zijn uniek vanwege de erotische afbeeldingen die erop te vinden zijn, maar dat is slechts een klein onderdeel van het rijke repertoire aan sculpturen die de menselijke ervaring in al haar vormen uitbeelden.

Deze architectonische wonderen dateren uit de periode tussen 950 en 1050 n.Chr., gebouwd door de Chandela-dynastie. Wat nog steeds verbazing wekt, is hoe deze tempels na eeuwen van verwaarlozing vrijwel intact zijn gebleven tot ze in de 19e eeuw werden herontdekt door Britse kolonisten. Van oorspronkelijk ongeveer 85 tempels zijn er nu nog zo’n 25 over die ons een venster bieden naar het verleden.

Hieronder staan wat kenmerken van Khajuraho:

 • Uitmuntende Architectuur: De symmetrie en geometrische patronen in deze zandstenen constructies getuigen van geavanceerde bouwkundige kennis.
 • Beeldhouwkunst: Bevat meer dan erotisch alleen; voorstellingen van muzikanten, dansers, godheden en het dagelijks leven.
 • Spirituele Betekenis: Elke tempel heeft een specifieke spirituele betekenis met een sterke nadruk op dharma of religieuze plicht.

Het aantal toeristen dat Khajuraho jaarlijks bezoekt, varieert, maar ligt vaak rond tienduizenden mensen die komen om zich te vergapen aan dit historisch erfgoed.

Jaar Aantal Toeristen
2019 ~250000
2020 ~50000
2021 ~100000

Let wel, deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals wereldwijde evenementen of politieke situaties.

Mijn persoonlijke ervaring bij het bezoeken van Khajuraho was adembenemend; ik voelde me ondergedompeld in geschiedenis terwijl ik langs elke sculptuur liep. Het besef dat elke uithouwing handwerk is en honderden jaren oud maakt het des te indrukwekkender.

Khajuraho blijft dus niet alleen als monumentaal erfgoed bewaard maar fungeert ook als inspiratiebron voor kunstenaars en historici wereldwijd. Het belang ervan reikt veel verder dan alleen esthetiek; het vertelt verhalen over cultuur, religie en filosofieën die eeuwenoud zijn. Voor iedere liefhebber van geschiedenis of architectuur is dit Indiase wonder ongetwijfeld een must-see bestemming.

Hedendaagse betekenis van Khajuraho

Khajuraho is tegenwoordig een symbool van India’s rijke geschiedenis en culturele erfgoed. De tempels, bekend om hun uitgebreide beeldhouwwerken en architectuur, trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. Ze zijn niet alleen een toeristische trekpleister maar hebben ook een diepere spirituele en educatieve waarde.

 • Toerisme: Khajuraho staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst wat bijdraagt aan het groeiende internationale toerisme in India.
 • Cultureel belang: De tempels zijn een prachtig voorbeeld van middeleeuwse Indiase kunst.
 • Onderwijs: Voor historici en studenten biedt Khajuraho inzicht in oude bouwtechnieken en esthetiek.

Educatief gezien spelen deze monumenten een cruciale rol in het begrijpen van Indiase mythologieën, rituelen en sociaal-culturele normen uit het verleden. Ik merk dat hedendaagse kunstenaars en architecten zich vaak laten inspireren door de unieke stijl van Khajuraho.

Daarnaast speelt Khajuraho ook een rol in discussies over seksualiteit binnen de Indiase cultuur. De expliciete sculpturen weerspiegelen een openheid die tegenwoordig soms als controversieel wordt beschouwd maar ze bieden wel perspectief op hoe seksualiteit vroeger werd geïntegreerd in religieuze expressie.

Met al deze aspecten blijft Khajuraho relevant voor zowel mensen met interesse in geschiedenis als moderne reizigers op zoek naar unieke ervaringen. Het is duidelijk dat deze eeuwenoude stad nog steeds veel te bieden heeft, zelfs in onze hedendaagse maatschappij.

Conclusie

Na een uitgebreide verkenning van Khajuraho’s rijke geschiedenis en adembenemende architectuur is het duidelijk dat deze plek meer dan alleen een toeristische attractie is. Het symboliseert de artistieke expressie en spirituele diepgang van de middeleeuwse Indiase samenleving.

Mijn bezoek aan Khajuraho liet me met ontzag achter voor de verfijnde kunstwerken die zo gedetailleerd in steen zijn uitgebeeld. De tempels, elk met hun unieke verhalen en versieringen, vertegenwoordigen een tijdperk waarin spiritualiteit en erotiek naast elkaar bestonden zonder taboe of oordeel.

Belangrijke punten om mee te nemen:

 • Cultureel Erfgoed: Khajuraho staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat aangeeft hoe belangrijk deze site is voor het wereldcultuurerfgoed.
 • Architectonische Wonderen: De architectuur weerspiegelt een mix van hindoeïsme en jaïnisme, twee prominente religies in India.
 • Erotische Kunst: Hoewel bekend om de erotische sculpturen, vormen deze slechts een klein deel van het totale kunstaanbod.

Het behoud van Khajuraho blijft cruciaal voor educatieve doeleinden maar ook om ons eraan te herinneren hoe geavanceerd oude beschavingen waren in hun begrip van menselijke emoties en connecties.

Door mijn ervaring daar ben ik overtuigd geraakt dat iedere bezoeker iets waardevols kan meenemen; of het nu gaat om inspiratie door kunst, spirituele groei of historisch bewustzijn. Laten we hopen dat komende generaties dezelfde verwondering kunnen ervaren bij het aanschouwen van deze tijdloze monumenten.