Hoeveel Liter Backpack Nodig: Kies de Juiste Maat

Het kiezen van de juiste backpack is cruciaal voor een comfortabele en geslaagde reis. De inhoud van de backpack, uitgedrukt in liters, bepaalt hoeveel je kunt meenemen. Maar hoe weet je nu hoeveel liter backpack je nodig hebt? Het antwoord hangt af van verschillende factoren zoals de duur van je trip, het type reis en persoonlijke behoeften.

Voor korte trips of daguitjes is een kleine rugzak met een capaciteit van 10 tot 20 liter vaak al voldoende. Hier past net wat eten, drinken en misschien een extra laagje kleding in. Gaat het om meerdaagse tochten of zelfs backpackreizen die weken duren, dan kom je al snel uit bij een grotere rugzak tussen de 50 en 70 liter.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wat je precies mee wilt nemen. Een minimalistische paklijst kan ervoor zorgen dat je met minder liters toe kunt terwijl iemand die graag voorbereid is op alle scenario’s waarschijnlijk meer ruimte nodig heeft. Denk ook aan seizoensgebonden uitrusting: winterkleding neemt bijvoorbeeld meer ruimte in beslag dan zomerkleding. Om comfortabel te kunnen reizen is het vinden van de juiste balans essentieel; niet te klein zodat alles past maar ook niet onnodig groot waardoor de tas onhandig wordt tijdens het dragen.

Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Een vraag die veel reizigers zich stellen is “Hoeveel liter backpack heb ik nodig?” Het antwoord hangt af van verschillende factoren zoals de duur van je trip, het soort activiteiten dat je gaat ondernemen en hoe efficiënt je jouw spullen inpakt. Voor een korte dagtocht volstaat vaak een rugzak van 10 tot 20 liter. Hierin kun je water, wat eten, een regenjas en misschien nog een extra laagje kleding kwijt.

Als je echter op zoek bent naar een backpack voor meerdaagse hikes of zelfs voor langere reizen waarbij je alles op je rug draagt, dan zul je al snel kijken naar rugzakken met een inhoud van 30 tot 70 liter. Met deze groottes kun je meestal alle benodigdheden meenemen zonder dat er concessies gedaan moeten worden aan comfort of essentiële items.

Voor de echt lange reizen of expedities zijn er ook backpacks die meer dan 70 liter kunnen bevatten. Deze zijn perfect als je kampeerspullen moet dragen of als gewoonweg veel uitrusting noodzakelijk is. Belangrijk is wel om niet te vergeten dat meer capaciteit ook zwaarder zal wegen op de schouders; het is dus cruciaal om een goede balans te vinden tussen ruimte en draaggemak.

Hieronder vindt u een handige tabel die kan dienen als leidraad bij het kiezen van de juiste grootte:

Reisduur Aanbevolen volume
Dagtrip 10-20 liter
Weekend weg 30-50 liter
Weektrip 40-60 liter
Lange reis >70 liter

Onthoud dat dit slechts richtlijnen zijn – persoonlijke voorkeuren en pakstijl spelen ook een grote rol bij het bepalen van de ideale grootte. Een goed passende backpack kan wonderen doen voor jouw comfort onderweg, investeer daarom in degelijke pasvorm en verstelmogelijkheden.

Vergeet tenslotte niet dat sommige luchtvaartmaatschappijen restricties hebben qua bagageafmetingen en -gewicht. Check dit dus altijd voordat je beslist welke maat rugzak het beste past bij jouw avontuur!

Belangrijke factoren om te overwegen

Bij het kiezen van de juiste backpack is het cruciaal om een aantal belangrijke factoren in acht te nemen. De capaciteit van je backpack, uitgedrukt in liters, hangt sterk af van de lengte en aard van je reis.

 • Duur van de reis: Voor een korte trektocht of citytrip volstaat vaak een kleinere rugzak van 20 tot 30 liter. Ga je echter voor meerdere weken op pad dan heb je al snel een backpack nodig met een inhoud van 50 liter of meer.
 • Activiteiten: Wat zijn je plannen? Een eenvoudige strandvakantie vraagt minder ruimte dan een kampeeravontuur waarbij tent, slaapzak en kookgerei mee moeten.

Het soort materiaal dat je meeneemt bepaalt ook het volume:

 • Kleding: Ga ik naar warme of koude gebieden? Dikkere winterkleding neemt meer plaats in beslag dan zomerkledij.
 • Uitrusting: Speciale uitrusting voor bijvoorbeeld bergbeklimmen of duiken vergroot de benodigde opslagcapaciteit.

Daarnaast is comfort niet te negeren. Hoe voelt de rugzak aan op mijn schouders en heupen?

 • Draagsysteem: Een goed verstelbaar draagsysteem kan het verschil maken tijdens lange wandelingen.
 • Gewichtsverdeling: De verdeling van gewicht speelt een sleutelrol in hoe comfortabel de rugzak aanvoelt.

Persoonlijke pasvorm is eveneens belangrijk. Niet elke backpack zit even goed bij iedere persoon.

 • Torso lengte: Heeft mijn rugzak wel de juiste maat voor mijn torso?
 • Pasmodellen: Probeer verschillende modellen om te zien wat het beste past.

Als laatste moet ik denken aan functionaliteit versus gewicht:

 • Lichtgewicht materialen: Lichtgewicht backpacks verminderen de druk op mijn lichaam maar zijn soms minder duurzaam.
 • Extra features: Heb ik echt al die extra vakjes en bevestigingspunten nodig?

Door deze factoren grondig af te wegen kom ik tot de beste keuze voor mijn specifieke behoeften. Het vinden van het perfecte evenwicht tussen grootte, comfort, functionaliteit en duurzaamheid zal ervoor zorgen dat ik optimaal geniet van mijn reizen.

Duur van de reis

Bij het kiezen van de juiste backpack is de duur van je reis essentieel. Voor een weekendje weg volstaat vaak een kleinere backpack, denk hierbij aan 30 tot 40 liter. Deze grootte biedt voldoende ruimte voor kleding, een toilettas en wat snacks.

Voor langere reizen van een week of twee heb je meer nodig. Een backpack tussen 50 en 70 liter wordt dan aangeraden. Met deze capaciteit kun je extra kleding meenemen, evenals eventuele kampeerspullen zoals een slaapzak of tent.

Ga je langer op pad, bijvoorbeeld voor een maand of zelfs voor onbepaalde tijd? Dan kom je al snel uit bij grote backpacks van 70 liter en meer. Hierin past alles wat je nodig hebt voor langdurige avonturen in verschillende klimaten en omstandigheden.

Het is belangrijk om te overwegen hoeveel souvenirs of extra spullen je misschien mee terug wilt nemen. Soms is het slim om wat extra ruimte in je backpack te plannen hiervoor.

Hieronder vind je een handige tabel die als richtlijn kan dienen:

Reisduur Aanbevolen Backpack Grootte
Weekend (1-3 dagen) 30-40 liter
Korte trip (1 week) 40-50 liter
Gemiddelde trip (2 weken) 50-70 liter
Lange reis (>2 weken) >70 liter

Onthoud dat elke reiziger anders is: sommigen pakken lichter in dan anderen. Het beste advies dat ik kan geven? Pak eerst alle items die je wilt meenemen en bepaal daarna welke grootte backpack daarbij past!

Activiteiten en klimaat

Bij het bepalen van de ideale grootte voor je backpack speelt het type activiteit een cruciale rol. Voor een stedentrip heb je bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan voor een trektocht in de bergen. Stel jezelf vragen zoals: Ga ik kamperen? Heb ik speciale uitrusting nodig, zoals slaapzakken of wandelstokken? Elk van deze activiteiten vereist verschillende benodigdheden en dus ook meer of minder liter inhoud in je rugzak.

 • Stedentrip: 15-30 liter
 • Weekend weg: 30-40 liter
 • Lange trektocht: 50+ liter

Het klimaat is een andere belangrijke factor om te overwegen. In warmere oorden draag je lichtere kleding die minder ruimte inneemt, terwijl je voor koude bestemmingen juist dikker en omvangrijker materiaal moet meenemen. Denk aan isolatiejassen, thermisch ondergoed en extra accessoires zoals mutsen en handschoenen die meer plek innemen.

Hieronder volgt een vergelijkend overzicht:

Klimaat Backpack Liter
Warm/droog 20-40 liter
Gematigd 30-50 liter
Koud/nat 40-60+ liter

Ik raad altijd aan om rekening te houden met onverwachte weersomstandigheden door extra ruimte vrij te laten in je backpack. Zo kun je gemakkelijk dat extra paar sokken of regenjas toevoegen wanneer het weer omslaat.

Tot slot is het slim om te kijken naar multifunctionele items die zowel geschikt zijn voor diverse activiteiten als verschillende weertypes. Dit bespaart niet alleen ruimte maar maakt jouw bagage ook veelzijdiger. Een sneldrogende handdoek kan bijvoorbeeld dienen als strandlaken maar ook als extra laagje bij kille avonden.

In mijn eigen ervaring blijkt steeds weer dat een goed georganiseerde backpack met de juiste inhoud afhankelijk van activiteit en klimaat essentieel is voor een geslaagde trip. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind bij het maken van de juiste keuze!

Persoonlijke behoeften en voorkeuren

Het kiezen van de juiste grootte backpack is een persoonlijke aangelegenheid. Wat voor de één perfect werkt, kan voor de ander totaal ongeschikt zijn. Daarom is het belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren goed in kaart te brengen.

 • Reisduur: Voor een weekendje weg volstaat vaak een kleine rugzak van 20 tot 30 liter. Ga je echter op een lange reis dan heb je meer ruimte nodig, vaak tussen de 50 en 70 liter.
 • Activiteitentype: Ben jij iemand die veel gaat hiken of kamperen? Dan heb je ruimte nodig voor uitrusting zoals slaapzakken en tenten. Een dagrugzak zal in deze gevallen niet voldoen.

De kleding die je meeneemt speelt ook een grote rol:

 • Warme bestemmingen: lichte en minder kleding betekent dat je met een kleinere backpack kunt reizen.
 • Koude bestemmingen: dikke kleding neemt meer plaats in beslag waardoor al snel een grotere tas vereist is.

Lichaamsbouw moet niet over het hoofd gezien worden bij het bepalen van de backpackgrootte:

Lichaamsbouw Aanbevolen Rugzakgrootte
Klein/Smal Tot 50 liter
Gemiddeld 50 – 65 liter
Groot/Breed 65+ liter

Bedenk ook dat elke extra kilo gewicht invloed heeft op jouw draagcomfort tijdens het reizen. Daarom adviseer ik altijd om te kiezen voor de kleinst mogelijke backpack die aan jouw behoeften voldoet.

Persoonlijke items zoals camera’s, laptops of medicijnen vereisen ook hun eigen plekje binnen jouw bagageoplossing. Tegenwoordig hebben veel backpacks speciale compartimenten hiervoor.

Als laatste tip; probeer verschillende modellen uit in de winkel mét gewicht erin. Dit geeft je direct een goede indicatie hoe de tas zit als deze gevuld is met jouw spullen. Luister naar wat jouw lichaam hierbij aangeeft, comfort is koning!

Conclusie

De juiste maat backpack kiezen hangt af van meerdere factoren zoals de duur van je reis, het soort activiteiten dat je gaat ondernemen en persoonlijke voorkeuren. Na alle overwegingen die we in de voorgaande secties besproken hebben, kunnen we een aantal algemene richtlijnen vaststellen:

 • Voor dagtochten of korte uitjes is een rugzak van 10 tot 20 liter vaak voldoende.
 • Weekendtrips vereisen doorgaans een backpack tussen 30 en 40 liter.
 • Weekreizen of meerdaagse hikes zijn goed te doen met een backpack van 50 tot 60 liter.
 • Langere reizen waarbij je veel spullen moet meenemen maken een pack van boven de 70 liter noodzakelijk.

Het belangrijkste is om te zorgen voor een tas die comfortabel zit en waarin je alles georganiseerd kunt houden. Probeer altijd eerst verschillende modellen om te zien wat het beste bij jouw lichaam past.

Hieronder vind je nog eens kort de aanbevolen maten op basis van reisduur:

Reisduur Aanbevolen Volume Backpack
Dagtocht 10 – 20 liter
Weekend 30 – 40 liter
Meerdere dagen 50 – 60 liter
Lange reizen >70 liter

Bedenk ook dat als je gaat vliegen, er bepaalde restricties kunnen zijn voor handbagage en ingecheckte bagage. Controleer dit dus altijd bij je luchtvaartmaatschappij voordat je beslist welke backpack mee te nemen.

Kwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit. Een duurzaam ontwerp kan betekenen dat jouw investering jarenlang meegaat. Let daarom niet alleen op de grootte maar ook op materiaalgebruik, ritskwaliteit, waterbestendigheid en draagsysteem.

Tot slot wil ik benadrukken dat ‘less is more’ vaak geldt voor het inpakken van je rugzak. Het is verleidelijk om voor elke situatie iets mee te willen nemen maar ervaring leert dat een minimalistische aanpak vaak leidt tot minder last en meer genot tijdens het avontuur. Bezint eer ge begint met inpakken!

Ik hoop dat deze tips helpen bij het vinden van de perfecte backpack voor jouw volgende avontuur!