Hoeveel Liter Backpack Heb Ik Nodig? Vind Jouw Maat!

Het kiezen van de juiste grootte backpack is essentieel voor elke reiziger. Hoeveel liter backpack je nodig hebt hangt vooral af van de lengte en het type van je trip. Voor een dagtocht heb je bijvoorbeeld vaak genoeg aan een rugzak van 10 tot 20 liter, terwijl je voor een meerdaagse trektocht al snel moet denken aan een model tussen de 40 en 70 liter.

De kunst is om balans te vinden tussen ruimte en comfort. Een te grote backpack kan verleidelijk zijn omdat alles er dan in past, maar deze kan onhandig en zwaar worden als hij volledig is ingepakt. Aan de andere kant wil ik niet dat mijn tas zo klein is dat ik belangrijke spullen moet thuislaten.

Voor langere reizen waarbij ik verschillende klimaten tegenkom of extra uitrusting zoals slaapzakken of tenten mee moet nemen, neigen veel avonturiers inclusief mijzelf naar een grotere rugzak. Denk hierbij aan capaciteiten van 60 liter of meer. Het allerbelangrijkste blijft echter om een backpack te kiezen die goed op mijn rug zit; zelfs met minder inhoud kan een slecht passende rugzak voor ongemak zorgen tijdens mijn avonturen.

Waarom is de grootte van je backpack belangrijk?

Het kiezen van de juiste grootte backpack is cruciaal voor je comfort tijdens het reizen. Een te grote tas kan onnodig zwaar zijn en je bewegingsvrijheid beperken, terwijl een te kleine rugzak betekent dat je misschien niet alles mee kunt nemen wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse hike; zonder voldoende ruimte voor voedsel, water en een slaapzak zou zo’n avontuur snel minder aangenaam kunnen worden.

De inhoud van de backpack die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren:

 • De duur van je trip: Een weekend weg vereist veel minder capaciteit dan een maand trekken door Azië.
 • Het soort activiteiten: Ga je kamperen of verblijf je in hostels? Kampeeruitrusting neemt meer ruimte in.
 • Persoonlijke behoeften: Sommige mensen kunnen met minder toe dan anderen. Dit gaat ook op voor kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.

Een goed uitgangspunt bij het kiezen van de grootte is om te kijken naar literinhoud gerelateerd aan de lengte van de reis:

Reisduur Aanbevolen Inhoud Backpack
Weekend (1-3 dagen) 20-30 liter
Week (4-7 dagen) 30-50 liter
Meer dan een week 50+ liter

Let wel, dit zijn slechts richtlijnen. De daadwerkelijke benodigde grootte kan variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Ook het gewicht speelt een rol; hoe groter de backpack, des te zwaarder deze vaak ook is als hij volgepakt zit. Dat heeft weer invloed op hoe lang en hoe ver je comfortabel kunt wandelen. Neem dus altijd alleen mee wat echt noodzakelijk is om onnodige belasting te vermijden.

Ten slotte nog dit: vergeet niet dat luchtvaartmaatschappijen beperkingen hebben qua bagageafmetingen en -gewicht voor zowel ingecheckte bagage als handbagage. Een enorme backpack kan extra kosten met zich meebrengen of mag zelfs helemaal niet mee aan boord als handbagage.

Door goed na te denken over de grootte van je rugzak kun jij ervoor zorgen dat jouw reis zo aangenaam mogelijk wordt!

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een backpack

Het kiezen van de juiste backpack is essentieel voor elke reis. Voordat je een beslissing maakt, zijn er verschillende belangrijke punten om in gedachten te houden.

 • Duur en type reis: Voor een weekendtrip volstaat vaak een kleinere rugzak van ongeveer 30 liter, terwijl je voor langere trektochten of wereldreizen beter af bent met een model van 50 liter of meer.
 • Jouw lichaamsbouw: Niet elke rugzak past bij iedereen. Zorg ervoor dat je eentje kiest die afgestemd is op jouw torso lengte en heupomvang zodat het gewicht goed verdeeld wordt en comfortabel zit tijdens lange wandelingen.
 • Opbergruimte en vakken: Overweeg wat je mee wilt nemen. Een georganiseerde backpack met meerdere vakken kan handig zijn om snel spullen terug te vinden zonder alles eruit te moeten halen.
| Type Reis        | Aanbevolen Backpack Grootte |
|-------------------------|----------------------------:|
| Weekendtrip       |           30 liter |
| Meerdaagse hike     |          40-50 liter |
| Lange wereldreis    |          60+ liter |

Een ander aspect waar je op moet letten is het materiaal waarvan de rugzak gemaakt is. Kies voor duurzaam materiaal zoals nylon of polyester dat bestand is tegen slijtage en waterafstotend kan zijn.

Tot slot mag het belang van comfort niet worden onderschat. Een verstelbaar rugsysteem, gewatteerde schouderbanden en heupgordels zorgen ervoor dat de last gelijkmatig verdeeld wordt over jouw lichaam wat enorm helpt bij langdurige avonturen.

Door deze factoren in overweging te nemen ben ik ervan overtuigd dat je de backpack vindt die perfect aansluit bij jouw behoeften. Vergeet niet om reviews te lezen en eventueel de rugzak eerst uit te proberen voordat je tot aankoop overgaat!

Hoeveel spullen wil je meenemen?

Als je een backpack kiest, is het essentieel om na te denken over de hoeveelheid spullen die je wilt meenemen. Dit hangt natuurlijk sterk af van het type reis dat je gaat maken. Gaat het om een weekendje weg of plan je een maandenlange trektocht? Hier zijn enkele vragen die ik mezelf stel bij het kiezen van de grootte van mijn backpack:

 • Wat is de duur van mijn reis?
 • Welk soort activiteiten ga ik ondernemen?
 • Moet ik speciale uitrusting zoals slaapzak of tent meenemen?

Voor korte trips zijn kleinere rugzakken tussen 10 en 30 liter vaak voldoende. Denk aan dagwandelingen of citytrips waarbij alleen de essentials nodig zijn. Voor langere reizen, zoals interrailen of backpacken in Azië, kun je beter kijken naar backpacks van 50 tot 70 liter.

Duur van Reis Aanbevolen Backpack Grootte
Daguitstapjes 10-30L
Weekendweg 30-50L
Weken tot maanden 50-70L+

Echter moet niet alleen naar de duur gekeken worden, maar ook naar wat je allemaal mee wilt nemen. Ben jij iemand die graag voor elke situatie iets bij heeft, dan neig je wellicht naar een grotere rugzak. Houd er wel rekening mee dat meer ruimte ook vaak leidt tot meer gewicht op jouw schouders.

Met slimme paktechnieken en multifunctionele items kun je trouwens veel ruimte besparen! Zo gebruik ik altijd compressiezakken voor mijn kleding en neem ik schoenen mee die zowel geschikt zijn voor wandelen als voor een avondje uit.

Tenslotte is het belangrijk te bedenken dat sommige luchtvaartmaatschappijen restricties hebben qua bagageafmetingen en -gewicht. Het zal jammer zijn als jouw zorgvuldig gekozen backpack niet als handbagage mee mag omdat hij net iets te groot of te zwaar is!

Kortom, denk goed na over wat je echt nodig hebt en wees eerlijk tegenover jezelf. Het kan verleidelijk zijn om extra’s in te pakken ‘voor het geval dat’, maar minder is vaak meer wanneer het aankomt op comfortabel reizen met jouw rugzak!

Hoe lang ga je op reis?

De duur van je reis is cruciaal bij het kiezen van de juiste backpack. Voor een weekendtrip heb je meestal genoeg aan een rugzak met een inhoud van 30 tot 40 liter. Hierin passen je kleding, een EHBO-kit en andere essentials zonder dat je ruimte tekortkomt of met teveel gewicht sjouwt.

Staat er een weekje weg op de planning dan is iets meer ruimte wel prettig. Een backpack tussen de 40 en 50 liter biedt voldoende plaats voor extra outfits en misschien wat souvenirs. Vergeet ook niet dat als je in verschillende klimaten reist, laagjes en diverse soorten kleding nodig zijn die meer plek innemen.

 • Weekend (2-3 dagen): 30-40 liter
 • Eén week: 40-50 liter
 • Twee weken: 50-60 liter
 • Drie weken of langer: +60 liter

Bij tochten die langer duren dan twee weken wordt het interessant om naar backpacks van boven de 60 liter te kijken. Je hebt immers genoeg ruimte nodig voor alle benodigdheden en aangezien wassen niet altijd mogelijk is, kan het aantal mee te nemen kledingstukken snel oplopen.

Let wel op dat hoe groter de tas, hoe zwaarder deze zal zijn wanneer volledig ingepakt. Het’s belangrijk om dit mee te wegen in je overweging—letterlijk en figuurlijk! Een goede vuistregel is om nooit meer dan ongeveer een kwart van je eigen lichaamsgewicht mee te dragen.

Voor avonturiers die plannen hebben voor lange trektochten waarbij ze zelfvoorzienend moeten zijn, zoals bijvoorbeeld het afleggen van een gedeelte van de Pacific Crest Trail, kunnen zelfs backpacks tot wel 70 liter noodzakelijk zijn. Dit omdat naast persoonlijke spullen ook tentmateriaal, slaapspullen, eten en water meegenomen moeten worden.

Hoe dan ook moet comfort jouw leidraad zijn bij het selecteren van de grootte; test daarom verschillende modellen uit terwijl ze beladen zijn zodat je echt kunt voelen hoe ze dragen. En vergeet niet dat efficiënt inpakken net zo belangrijk is als de capaciteit—een goed georganiseerde rugzak kan wonderen doen!

Hoeveel ruimte heb je nodig voor je reisbenodigdheden?

Het kiezen van de juiste backpack is essentieel voor een geslaagde trip. Maar hoeveel liter heb je nu precies nodig? Dat ligt aan verschillende factoren, zoals de lengte van je reis en wat je allemaal mee wilt nemen. Voor een weekend weg volstaat vaak een rugzak van 20 tot 30 liter, terwijl voor een wereldreis die meerdere maanden duurt al snel 60 liter of meer nodig kan zijn.

 • Korte trips (1-3 dagen): 20-30 liter
 • Middellange reizen (3-7 dagen): 30-50 liter
 • Lange reizen (meer dan een week): 50+ liter

Bedenk bij het inpakken dat elke extra kilo gewicht op je rug telt tijdens lange wandelingen of drukke overstappen. Slimme paklijsten en multifunctionele items kunnen veel ruimte besparen. Een compacte slaapzak, sneldrogende handdoeken en kledingstukken die op verschillende manieren te gebruiken zijn, maken al een groot verschil.

Stel bijvoorbeeld dat je gaat kamperen in de natuur; dan heb je naast persoonlijke spullen ook kampeeruitrusting zoals een tent, slaapmatje en kookgerei nodig. Dit vraagt om meer volume dan wanneer je overnacht in hostels waar beddengoed en keukenfaciliteiten beschikbaar zijn.

Type accommodatie Benodigde extra ruimte
Kamperen +10 tot +15 liter
Hostels/Hotels Geen extra ruimte

Ervaren backpackers zweren vaak bij het principe ‘minder is meer’. Ze raden aan om met minder bagage te reizen om zo meer vrijheid te ervaren. Dit betekent niet dat je onvoorbereid moet vertrekken; integendeel, het gaat erom bewuste keuzes te maken over wat echt noodzakelijk is.

Mijn beste tip: Pak eerst alles in wat je denkt nodig te hebben, haal vervolgens de helft eruit en zie dit als jouw definitieve paklijst. Je zult versteld staan ​​hoe vaak de items die thuisblijven eigenlijk helemaal niet gemist worden! En vergeet niet: In veel landen kun je ter plekke nog dingen aanschaffen mocht er iets ontbreken.

Conclusie

Het kiezen van de juiste backpack is een persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren zoals reisduur, activiteit en persoonlijke voorkeuren. Gedurende het artikel heb ik verschillende aspecten belicht om je te helpen bij deze keuze.

 • Voor korte trips of dagtochten is een kleinere rugzak van 10 tot 30 liter vaak voldoende.
 • Bij meerdaagse hikes of backpacktrips varieert de ideale grootte tussen 40 en 70 liter.
 • Voor lange reizen of expedities kan het nodig zijn om te investeren in een rugzak met een capaciteit van meer dan 70 liter.

Belangrijk is dat je niet alleen naar de capaciteit kijkt, maar ook naar de pasvorm, het draagsysteem en extra features zoals waterbestendigheid en bevestigingspunten voor uitrusting.

De tabel hieronder toont een samenvatting van aanbevolen rugzakgroottes op basis van reisduur:

Reisduur Aanbevolen Rugzakgrootte (liters)
Dagtocht 10 – 30
Weekend trip 30 – 50
Meerdaagse hike 50 – 70
Lange reis/expeditie >70

Onthoud wel dat dit richtlijnen zijn; sommige mensen pakken lichter in terwijl anderen graag wat extra comfort meenemen. Mijn advies: ga altijd uit van jouw eigen situatie en behoeften. Probeer verschillende modellen uit en laat je eventueel adviseren in een gespecialiseerde winkel.

Tot slot, ongeacht hoeveel liter je kiest, zorg ervoor dat jouw backpack comfortabel zit en afgesteld is op jouw lichaam. Dit zal bijdragen aan een plezierige reiservaring waarbij jij je kunt focussen op het avontuur dat voor je ligt!