Hoe Groot Moet Je Backpack Zijn: Kies de Juiste Maat

De grootte van je backpack is cruciaal voor een comfortabele en efficiënte reis. De keuze hangt af van de duur van je trip, het soort activiteiten dat je gaat ondernemen en persoonlijke voorkeuren. Een te grote backpack kan onnodig gewicht toevoegen, terwijl een te kleine rugzak niet genoeg ruimte biedt voor al je spullen.

Voor korte trips of dagwandelingen volstaat meestal een rugzak van 10 tot 30 liter. Ga ik echter op een weekendtrip, dan kies ik vaak voor iets tussen de 30 en 50 liter. Bij langere reizen of als ik kampeeruitrusting moet meenemen, overweeg ik rugzakken die groter zijn dan 50 liter.

Het is ook belangrijk om naar de pasvorm en het draagsysteem van de backpack te kijken. Een goed passende rugzak met verstelbare schouder- en heupbanden verdeelt het gewicht gelijkmatig over mijn lichaam wat zorgt voor meer draagcomfort tijdens lange tochten. Daarom meet ik altijd mijn torso voordat ik een backpack aanschaf om er zeker van te zijn dat hij perfect past bij mijn lichaamsbouw.

Waar ga je naartoe reizen?

Het kiezen van de juiste grootte backpack hangt nauw samen met je bestemming. Ga ik bijvoorbeeld backpacken in Thailand, dan is een lichtere en kleinere rugzak vaak voldoende omdat het klimaat daar warm is en ik minder zware kleding mee hoef te nemen. Aan de andere kant vereist een trektocht door Patagonië waarschijnlijk een grotere tas voor alle noodzakelijke uitrusting tegen koude weersomstandigheden.

 • Warm weer: 30-50 liter
 • Koud weer: 50-70 liter

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op algemene ervaringen maar houd er rekening mee dat iedere reis uniek is.

Duur van de trip speelt ook een rol. Een weekendje weg vraagt om minder spullen dan een maandenlange rondreis. Het belangrijkste is dat mijn backpack past bij de lengte en het soort avontuur dat ik gepland heb. Voor langere reizen waarbij ik meer moet meedragen, neig ik naar een capaciteit aan de bovenkant van het spectrum.

Hier zijn wat specifieke voorbeelden:

Bestemming Klimaat Aanbevolen Backpack Grootte
Zuidoost-Azië Tropisch 30-50 liter
Scandinavië Gematigd tot koud 50-70 liter
Stedentrip Varieert 20-40 liter

Echter, deze cijfers zijn slechts startpunten. Ik pas ze altijd aan op basis van mijn eigen behoeften en ervaringen uit eerdere trips.

Tenslotte mag het belang van persoonlijke comfort niet onderschat worden. Mijn backpack moet goed passen om rugpijn te voorkomen en mij vrij te laten bewegen tijdens mijn reisavonturen. Daarom probeer ik verschillende modellen uit voordat ik een definitieve beslissing neem over de grootte van mijn bagage.

Door al deze factoren af te wegen kom ik tot de ideale keuze voor mijn volgende reisbestemming!

Wat zijn je reisplannen?

Bij het kiezen van de juiste grootte voor je backpack speelt het type reis dat je gaat maken een cruciale rol. Ga je bijvoorbeeld een weekend weg of plan je een maandenlange wereldreis? De lengte en het soort vakantie bepalen grotendeels hoeveel spullen je mee moet nemen. Voor een kort uitstapje is vaak een kleinere rugzak van ongeveer 30 tot 40 liter voldoende.

 • Korte trips (weekend tot 1 week): circa 30-40 liter
 • Middellange reizen (1-2 weken): 40-60 liter
 • Lange reizen (meer dan 2 weken): 60+ liter

Denk ook aan de activiteiten die op de planning staan. Een backpacking trip door Azië vraagt om andere benodigdheden dan een wandelavontuur in de Alpen. Ben je van plan veel te gaan hiken, dan is ruimte voor goede wandelschoenen en eventueel specifieke gear essentieel.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de bestemmingen die je wilt bezoeken. Reis je naar diverse klimaten, dan heb je verschillende soorten kleding nodig die meer ruimte in beslag nemen. Denk hierbij aan zowel warme truien als luchtige shirts.

Vergeet ook niet dat sommige landen of gebieden specifieke vereisten hebben wat betreft bagage, zoals gewichtsbeperkingen op binnenlandse vluchten of trektochten waarbij alles wat je meeneemt zelf gedragen moet worden. Dit kan invloed hebben op zowel de grootte als het gewicht van jouw ideale backpack.

Tot slot is persoonlijke voorkeur niet te onderschatten; sommige reizigers kunnen minimalistisch inpakken terwijl anderen graag wat extra comfortartikelen meesleuren. Het komt neer op jouw eigen stijl en hoe jij het liefste reist!

Hoe lang ga je reizen?

De duur van je reis is cruciaal bij het kiezen van de juiste backpack. Voor een weekendje weg heb je vaak niet meer nodig dan een rugzak van 30 tot 40 liter. Dit is ruim genoeg voor wat kleding, je toilettas en een goed boek of tablet. Ga je echter op een trektocht of rondreis die meerdere weken duurt? Dan kom je al snel uit bij backpacks van 60 liter of zelfs meer.

Bij lange reizen waarbij verschillende klimaten en omstandigheden elkaar afwisselen, is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor diverse soorten uitrusting. Denk aan warme truien voor in de bergen en luchtige shirts voor de tropen. Ook moet er plek zijn voor slaapspullen als je gaat kamperen. In dit geval kan een backpack met een inhoud tussen de 70 en 90 liter ideaal zijn.

Voor wie langer dan drie maanden onderweg is, wordt het spel van inpakken nog interessanter. Hierbij moet men niet alleen denken aan volume maar ook aan gewicht. Een te zware backpack kan immers fysiek belastend zijn tijdens lange wandelingen of overstappen tijdens jouw avontuur.

Reisduur Aanbevolen Backpack Grootte
Weekend 30 – 40 liter
Enkele weken 50 – 70 liter
Maandenlang >70 liter

Zorg dat jouw backpack verstelbaar is naar jouw lichaam zodat hij comfortabel zit, hoe lang de reis ook duurt. Verstelbare heupbanden, borstriemen en schouderstraps maken dat mogelijk.

 • Korte trip (1-3 dagen): Kies voor compactheid en gemak.
 • Lange reis (meer dan een week): Zorg voor veelzijdigheid en ruimte.
 • Maandenlange odyssee: Let op draagcomfort én volume; overweeg eventueel twee tassen: één grote backpack en een kleinere dagrugzak.

Door deze factoren in gedachten te houden kun je beter inschatten welke backpackgrootte past bij jouw type reis!

Wat zijn de essentiële items die je moet meenemen?

Bij het inpakken van je backpack is het belangrijk om te focussen op wat echt noodzakelijk is. Een veelgemaakte fout is dat men te veel meeneemt, wat resulteert in een zware en onpraktische tas. Hier volgt een lijstje met essentiële items die niet mogen ontbreken:

 • Kleding: Afhankelijk van je bestemming kies je voor lichtgewicht en multifunctionele kleding. Denk aan sneldrogende shirts, ondergoed en sokken.
 • Toiletartikelen: Houd dit simpel met:

Wat betreft slaapuitrusting, als je gaat kamperen heb je minimaal een lichtgewicht tent, slaapzak geschikt voor het klimaat waarin je reist, en eventueel een slaapmat nodig.

Voor navigatie kun je niet zonder:

 • Kaarten of een GPS-apparaat
 • Kompas

Zorg ervoor dat deze altijd toegankelijk zijn.

Daarnaast zijn er nog andere benodigdheden zoals:

 • Waterfles of hydratatiesysteem
 • Eerstehulpset met persoonlijke medicatie
 • Multitool of zakmes (vergeet deze niet uit je handbagage te halen als je vliegt!)

Eten is natuurlijk ook belangrijk; verpak genoeg calorieën maar overweeg de houdbaarheid. Energiebars, notenmix of gedroogd fruit zijn vaak goede keuzes.

Tot slot mag veiligheid nooit onderschat worden. Neem altijd een fluitje mee voor noodsituaties en informeer iemand over je reisplannen.

Door goed na te denken over wat wel en niet mee moet kunnen backpackers hun last minimaliseren waardoor de reis aangenamer wordt. Elk extra item betekent extra gewicht dus vraag bij alles af: “Heb ik dit echt nodig?”

Wat zijn je persoonlijke voorkeuren en behoeften?

Bij het kiezen van de juiste grootte voor je backpack speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Ga jij bijvoorbeeld voor minimalistisch reizen, dan is een kleinere rugzak vaak voldoende. Houd je echter van wat meer comfort of neem je graag extra uitrusting mee voor activiteiten zoals fotografie of bergbeklimmen, dan heb je waarschijnlijk een grotere backpack nodig.

 • Voor minimalisten: Een backpack van 30 tot 40 liter kan genoeg zijn.
 • Voor gemiddelde trips: Tussen 50 en 70 liter biedt meestal genoeg ruimte zonder te overdrijven.
 • Voor lange reizen of speciale activiteiten: Overweeg 70 liter of meer.

Je lichaamsbouw is ook bepalend. Een grote, zware rugzak kan oncomfortabel zijn als je zelf niet zo groot bent. Het draagsysteem moet passen bij jouw torso lengte en heupbreedte om comfort tijdens het dragen te garanderen.

Lichaamsbouw Aanbevolen Backpack Grootte
Klein/petit Tot 50 liter
Gemiddeld 50 – 70 liter
Groot/lang 70 liter of meer

Denk ook na over de duur van je reis. Een weekendje weg vraagt minder capaciteit dan een maand rondtrekken door Azië. De seizoenen hebben eveneens invloed; winteruitrusting is vaak volumineuzer dan zomerkleding.

Hierbij nog enkele punten die belangrijk kunnen zijn:

 • Heb je medische benodigdheden die ruimte innemen?
 • Neem je elektronische apparaten mee die veilig opgeborgen moeten worden?
 • Wil je eten en drinkwater dragen in jouw backpack?

Tenslotte mag de keuze voor het formaat rugzak nooit ten koste gaan van jouw veiligheid en gezondheid. Zorg ervoor dat de belasting niet leidt tot overbelasting van jouw lichaam – dit kan immers snel gebeuren wanneer men geneigd is ‘nog net dat extra item’ in te pakken. Hou dus altijd rekening met wat echt noodzakelijk is voor jouw avontuur!

Conclusie

Het kiezen van de juiste grootte backpack is cruciaal voor een comfortabele reiservaring. Na het doorlopen van verschillende factoren zoals reisduur, bestemming en persoonlijke behoeften kom ik tot de volgende aanbevelingen:

 • Voor korte trips of citytrips zijn backpacks tussen 10-30 liter vaak voldoende.
 • Bij wandeltochten of weekendjes weg kan een backpack met een inhoud van 30-50 liter ideaal zijn.
 • Langere reizen of backpackavonturen waarbij je veel spullen moet meenemen vereisen doorgaans een grotere rugzak, denk aan 50-70 liter.

Dit zijn algemene richtlijnen en het belangrijkste is dat je tas past bij wat jij nodig hebt. Een goed passende backpack kan het verschil maken tussen een geslaagde trip en één die geteisterd wordt door ongemak.

Belangrijke overwegingen:

 • Comfort: Zorg dat de tas goed zit; verstelbare schouderbanden en heupgordels zijn hierbij essentieel.
 • Gewicht: Houd het totale gewicht zo laag mogelijk zonder essentiële items thuis te laten.
 • Duurzaamheid: Kies voor hoogwaardige materialen om slijtage te beperken.
Reistype Aanbevolen volume
Korte trips 10-30L
Weekend weg 30-50L
Lange reizen 50-70L

Tot slot raad ik aan altijd ervaringen van anderen te lezen en indien mogelijk de rugzak voor aankoop uit te proberen. Zo verzeker je jezelf ervan dat jouw keuze niet alleen gebaseerd is op theoretische kennis maar ook op praktische ervaringsgegevens. Met deze informatie in hand hoop ik dat je beter in staat bent om de perfecte maat rugzak voor jouw avontuur te vinden.