Hoe Groot Backpack Kiezen: Mijn Tips Voor De Perfecte Maat

Bij het kiezen van een backpack is grootte één van de belangrijkste factoren. Hoe groot je backpack moet zijn, hangt af van de duur en aard van je reis. Ga je bijvoorbeeld voor een lange wereldreis, dan heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig dan voor een weekendje weg. Het is essentieel dat je rugzak groot genoeg is om al je spullen te kunnen meenemen, maar ook weer niet zo groot dat hij onhandig wordt of dat je geneigd bent te veel mee te nemen.

Een veelgemaakte fout is het aanschaffen van een backpack die te groot of juist te klein is voor wat iemand nodig heeft. Dit kan leiden tot ongemak tijdens het reizen en zelfs lichamelijke klachten veroorzaken door een verkeerde gewichtsverdeling. Mijn advies: ga altijd na wat de inhoud in liters moet zijn voor jouw specifieke situatie. Backpacks variëren doorgaans tussen de 10 en 85 liter, waarbij elke maat geschikt is voor een ander type trip.

Daarnaast speelt persoonlijke comfort ook een grote rol; let dus op zaken als verstelbaarheid, padding en ondersteuning. Ik raad aan om verschillende modellen te passen met gewicht erin, zodat je voelt hoe ze zitten wanneer ze volgeladen zijn. Goede merken bieden vaak ergonomische opties die helpen bij het verdelen van de last over je heupen en schouders, iets wat cruciaal kan zijn tijdens langere tochten of activiteiten waarbij bewegingsvrijheid belangrijk is.

Hoe groot moet een backpack zijn?

De juiste grootte van een backpack hangt sterk af van de duur en het type reis. Voor een weekendje weg is een rugzak van 30 tot 50 liter vaak voldoende. Ga je echter op een meerdaagse trektocht, dan zul je snel merken dat je meer ruimte nodig hebt – denk aan 50 tot 70 liter. De kunst is om niet te overdrijven; een te grote tas kan onhandig en zwaar zijn.

Bij het kiezen van de capaciteit speelt ook jouw lichaamsbouw een belangrijke rol. Het is essentieel dat de rugzak goed past en niet leidt tot overbelasting van je rug of schouders. Veel mensen vergeten dit aspect en kopen simpelweg de grootste tas die ze kunnen vinden, maar comfort tijdens het dragen is cruciaal.

Hieronder zie je een handige richtlijn voor de inhoudsmaten:

Reisduur Aanbevolen Inhoud Backpack (liters)
Weekend (1-3 dagen) 30-50
Week (4-7 dagen) 50-70
Meer dan een week 70+

Het gebruik van compartimenten en zakken helpt om alles georganiseerd te houden in je backpack. Dit maakt niet alleen het inpakken makkelijker, maar helpt ook tijdens je reis als je snel iets nodig hebt zonder alles overhoop te halen.

Vergeet ook niet na te denken over wat voor soort activiteiten je gaat doen. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik ga kamperen of wandelen in regio’s waar weinig faciliteiten zijn, dan zal mijn keuze uitgaan naar een grotere backpack met ruimte voor slaapspullen en extra voedselvoorraad.

Kortom, ‘one size fits all’ geldt zeker niet voor backpacks – neem de tijd om jouw behoeften af te stemmen op de grootte van jouw ideale reisgenoot!

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een backpack grootte

Bij het uitzoeken van de perfecte backpack is de duur van je reis cruciaal. Voor een weekendtrip volstaat doorgaans een rugzak met een volume van 30 tot 50 liter. Ga je echter langer op pad, dan heb je al snel 50 tot 70 liter nodig. En voor die meerdaagse trektochten of wereldreizen zit je vaak aan een capaciteit van boven de 70 liter.

De inhoud is één ding, maar comfort mag je zeker niet over het hoofd zien. Het draagsysteem moet passen bij jouw lichaamsbouw en gewichtsverdeling is key. Een verstelbare torso-lengte, heupbanden en schouderstraps maken een wereld van verschil tijdens lange wandelingen. Hierbij geldt: probeer verschillende modellen om te voelen wat het beste past.

Natuurlijk speelt ook de activiteit waarvoor je de backpack gebruikt een rol. Bergbeklimmers hebben andere behoeften dan citytrippers of strandgangers. Zoek naar specifieke features zoals bevestigingspunten voor klimgerei als dat relevant is voor jouw avontuur.

Mijn ervaring leert dat weersbestendigheid vaak onderschat wordt. Een goede regenhoes kan redding brengen wanneer je plots in een bui terechtkomt, maar nog beter zijn waterafstotende materialen en gesealde naden die voorkomen dat er überhaupt vocht binnenkomt.

 • Draagcomfort: Verstelbaarheid en pasvorm zijn essentieel.
 • Volume: Afhankelijk van reisduur kies je tussen 30 en >70 liter.
 • Activiteit: Kijk naar extra features voor jouw type trip.
 • Weersbestendigheid: Waterafstotend materiaal en naden plus regenhoezen bieden bescherming tegen neerslag.

Tenslotte raad ik aan altijd recensies te lezen voordat je tot aankoop overgaat; ervaringen van anderen kunnen enorm helpend zijn bij het maken van jouw keuze!

Verschillende formaten van backpacks

Bij het kiezen van een backpack is formaat cruciaal. Afhankelijk van de reisduur en activiteiten variëren de benodigde afmetingen. Voor dagtochten of stedelijke verkenningen zijn kleinere rugzakken met een inhoud van 10 tot 30 liter vaak voldoende. Deze compacte tassen bieden genoeg ruimte voor water, snacks, een camera en een extra laagje kleding.

De middelgrote backpacks tussen de 30 en 50 liter zijn ideaal voor weekendtrips of meerdaagse hikes waarbij je wat meer uitrusting nodig hebt. In deze categorie vind je vaak modellen met handige indelingen en extra vakken om spullen georganiseerd te houden.

Voor langere trektochten of backpackreizen die meerdere weken duren, zijn grote rugzakken met een capaciteit van meer dan 50 liter aan te raden. Deze tassen hebben vaak verstelbare heupriemen en schouderbanden voor maximaal comfort, evenals meerdere toegangspunten tot het hoofdvak.

Rugzakgrootte Gebruik
10-30 liter Dagtochten/stedentrips
30-50 liter Weekendtrips/meerdaagse hikes
>50 liter Lange trektochten/backpackreizen

Het is belangrijk om niet alleen naar volume te kijken maar ook naar gewichtsverdeling en draagsysteem. Een goed passende backpack kan het verschil maken tijdens lange wandeldagen. Ik raad altijd aan om verschillende maten te passen in de winkel, zelfs als je online wilt kopen.

Daarnaast speelt persoonlijke lichaamsbouw ook mee bij de keuze voor het juiste formaat rugzak; wat perfect zit bij iemand anders hoeft niet ideaal te zijn voor jouw lichaamstype. Daarom neem ik altijd mijn tijd wanneer ik op zoek ben naar de perfecte match qua grootte en fit.

Ervaren reizigers gaan soms bewust voor iets grotere modellen om flexibel te blijven; anderen prefereren minimalisme en pakken ultracompact in. Het hangt echt af van je persoonlijke stijl en behoeften tijdens het reizen.

Hoeveel liter moet een backpack hebben?

Het kiezen van de juiste grootte voor je backpack hangt af van verschillende factoren. Ga je bijvoorbeeld op een lange trektocht of juist een korte citytrip? Voor langere reizen heb je doorgaans een grotere backpack nodig dan voor kortere uitstapjes. Gemiddeld genomen kiezen reizigers vaak voor een rugzak met een capaciteit tussen de 40 en 70 liter.

 • Korte trips (1-3 dagen): Een backpack van 20 tot 30 liter is meestal voldoende.
 • Weekend weg (3-5 dagen): Overweeg een rugzak tussen de 30 en 50 liter.
 • Langere trekkings (meer dan 5 dagen): Hierbij is vaak een backpack van meer dan 50 liter aan te raden.

Zorg ervoor dat je niet alleen naar het volume kijkt maar ook naar het draagcomfort. Een goed aangepaste en ergonomisch ontworpen backpack maakt het verschil tijdens lange wandelingen.

Trip Lengte Aanbevolen Volume Backpack
Korte trips (1-3 dagen) 20 – 30 liter
Weekend weg (3-5 dagen) 30 – 50 liter
Langere trekkings (>5 dgn) >50 liter

Persoonlijke items die ik altijd meeneem, zoals mijn camera, extra paar schoenen of slaapzak, kunnen ook invloed hebben op de benodigde grootte van je backpack. Het belangrijkste is dat alles wat je nodig hebt erin past zonder dat de tas overbelast raakt.

Het kan verleidelijk zijn om voor de zekerheid maar de grootste tas te nemen. Toch is het slim om hier terughoudend in te zijn; hoe groter de tas, hoe meer je geneigd bent om onnodige spullen mee te sjouwen. En geloof me, na enkele kilometers voel je elk extra kilootje!

Tips voor het bepalen van de juiste grootte van je backpack

Het kiezen van de perfecte backpack is essentieel voor een comfortabele reis. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van de juiste grootte.

Bepaal het doel van je backpack
Voordat je een maat kiest, moet je nadenken over waarvoor je hem gaat gebruiken. Een dagrugzak heeft meestal een capaciteit van 10 tot 30 liter, terwijl voor meerdaagse tochten rugzakken tussen 30 en 50 liter vaak volstaan. Gaat ’t om langdurige trekkings of backpackreizen? Dan kan je beter kijken naar modellen die 50 liter of meer bieden.

 • Dagtochten: 10-30 liter
 • Meerdaagse tochten: 30-50 liter
 • Langdurige reizen: >50 liter

Hou rekening met je lichaamsbouw
De rugzak moet passen bij jouw lichaamslengte en -vorm. Vrouwen en jongere avonturiers kunnen beter kiezen voor specifieke vrouwen-of kindermodellen die aangepast zijn aan hun anatomie. Meet altijd je torso om de juiste pasvorm te garanderen; dit is belangrijker dan je lengte.

Lichaamsbouw Torso Lengte (meestal)
Klein <46 cm
Gemiddeld 46 – 52 cm
Groot >52 cm

Kijk naar verstelbaarheid en functionaliteit
Een goede backpack heeft verschillende verstelmogelijkheden zodat hij op maat gemaakt kan worden naar jouw lichaam. Heupbanden, schouderriemen, borstbandjes – ze moeten allemaal aanpasbaar zijn. Ook is het verstandig om te letten op de indeling en extra vakken; deze vergroten niet alleen het draagcomfort maar zorgen ook voor een efficiënte pakmethode.

Test verschillende maten uit
Loop rond in de winkel met gevulde rugzakken om een gevoel te krijgen voor wat comfortabel zit. Dit geeft vaak een realistischer beeld dan wanneer ze leeg zijn.

Wees slim met inpakken
Eens gekozen, komt ’t neer op slim inpakken. Zwaardere items dicht tegen je rug in het midden plaatsen helpt bij stabiliteit en gewichtsverdeling, terwijl minder zware spullen bovenin kunnen komen of in externe zakjes.

Door goed na te denken over hoeveel ruimte je echt nodig hebt en wat comfortabel draagt, vind jij ongetwijfeld de ideale partner-in-crime voor jouw volgende avontuur!

Conclusie

Het kiezen van de juiste grootte backpack is cruciaal voor een comfortabele en efficiënte reiservaring. Doorheen dit artikel heb ik verschillende aspecten besproken die meespelen bij het maken van deze keuze. Hieronder volgt een beknopte samenvatting:

 • De duur van je reis bepaalt grotendeels de capaciteit van je rugzak. Voor korte trips zijn rugzakken rond 30 liter vaak voldoende, terwijl voor langere avonturen een backpack met een inhoud van 50 liter of meer aan te raden is.
 • Je lichaamsbouw is belangrijk bij het selecteren van een goed passende backpack. Zorg dat je de rugzak past en de gewichtsverdeling correct is.
 • Het soort reis dat je onderneemt – zoals trekking, citytrips of wereldreizen – heeft invloed op zowel de grootte als het type rugzak dat je nodig hebt.

Hier zijn nog wat aanbevelingen voor het kiezen van jouw ideale backpack:

 • Voor weekendtrips:
 • Voor meerdaagse hikes:
 • Voor lange reizen of backpacken over de wereld:

Uiteindelijk hangt mijn keuze af van persoonlijke voorkeuren en behoeften tijdens het reizen. Ik zorg ervoor dat ik niet alleen naar capaciteit kijk maar ook naar pasvorm, comfort en praktische features die mijn reiservaring kunnen verbeteren.

Met deze informatie in gedachten ben ik er zeker van dat jij ook de perfecte backpack kunt vinden die aansluit op jouw avontuurlijke plannen!