Hoe Groot Backpack Nodig: Kies de Juiste Maat

Als je voorbereidingen treft voor een backpackavontuur, is een van de eerste vragen die opkomt: “Hoe groot moet mijn backpack zijn?” Het kiezen van de juiste maat rugzak is cruciaal omdat het comfort en functionaliteit tijdens je reis aanzienlijk kan beïnvloeden. De inhoud van de backpack, uitgedrukt in liters, geeft aan hoeveel spullen je mee kunt nemen. Maar let op, groter is niet altijd beter.

De duur van je reis speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de ideale grootte. Voor korte trips of weekenduitjes volstaat meestal een rugzak tussen 30 en 40 liter. Ga ik echter langer op pad of heb ik specifieke uitrusting nodig dan zal ik al snel kijken naar modellen tussen 50 en 70 liter. Let erop dat hoe meer ruimte er in je tas zit, des te groter de verleiding om deze ook volledig te benutten wat resulteert in extra gewicht.

Mijn ervaring leert dat elk detail telt bij het selecteren van de perfecte backpack. Naast capaciteit moet ik ook letten op aspecten als toegankelijkheid, vakindeling en draagcomfort. Comfortabele heupbanden, verstelbare schouderriemen en voldoende ventilatie zijn essentieel voor langere trektochten waarbij mijn tas gedurende lange periodes gedragen wordt. Door hier goed over na te denken voorkom ik ongemakken onderweg en kan ik genieten van mijn avonturen met alles wat ik nodig heb mooi verpakt op mijn rug!

Waarom heb je een backpack nodig?

Een backpack is onmisbaar als je gaat reizen of trekken. Het is je mobiele opslagplaats die ervoor zorgt dat al je benodigdheden binnen handbereik zijn. Of je nu een dagtocht maakt of een wereldreis plant, met de juiste rugzak ga je goed voorbereid op pad. Hieronder bespreek ik enkele redenen waarom een goede backpack essentieel is.

 • Comfort: Een ergonomisch ontworpen backpack verdeelt het gewicht gelijkmatig over je schouders en heupen waardoor lange afstanden comfortabeler worden.
 • Efficiëntie: Met verschillende compartimenten en zakjes kun je jouw spullen georganiseerd houden en snel vinden wat je nodig hebt.
 • Veiligheid: Stevige materialen en slotjes beschermen tegen slijtage en diefstal.

Je weet nooit precies wat er onderweg kan gebeuren. Weersveranderingen, extra aankopen of onverwachte uitstapjes kunnen extra eisen stellen aan jouw bagageruimte. Een flexibele backpack met voldoende capaciteit biedt ruimte voor deze eventualiteiten zonder dat het ten koste gaat van draagcomfort.

Het kiezen van de juiste grootte is cruciaal voor jouw reiservaring. Ga niet blindelings voor de grootste maat; overbeladen raken is een veelvoorkomend probleem onder reizigers. Aan de andere kant wil ik ook niet dat mijn tas barstensvol zit; dan wordt iets nieuws toevoegen opeens heel lastig.

Hier zijn wat gemiddelden qua inhoudsmaten om te helpen bij jouw keuze:

Type trip Duur van trip Volume in liter
Dagtrip 1 dag 10 – 30 L
Weekend weg 2 – 3 dagen 30 – 50 L
Meerdaagse tocht tot een week 50 – 70 L
Lange reizen meer dan een week 70+ L

Zorg ervoor dat jouw backpack past bij het type avontuur dat jij wilt beleven!

Hoe kies je de juiste maat backpack?

De zoektocht naar de perfecte backpack kan overweldigend zijn, maar het begint allemaal met het bepalen van de juiste maat. Je wilt niet eindigen met een tas die te klein is voor je spullen of zo groot dat hij onhandig wordt. Het hangt af van het soort reis dat je gaat maken. Voor een stedentrip of kort uitje is een rugzak van 20-30 liter vaak al voldoende.

 • Weekends: 30-50 liter
 • Meerdaagse hikes: 50-70 liter
 • Lange trektochten: 70 liter of meer

Voor langere tochten waarbij je kampeerspullen en meer kleding moet meenemen, heb je een grotere tas nodig. Let wel op dat hoe groter de tas, hoe verleidelijker het kan zijn om hem vol te stoppen met dingen die je misschien niet nodig hebt.

Denk ook na over pasvorm en comfort. Probeer verschillende modellen met gewicht erin om te zien hoe ze zitten. De ruglengte is cruciaal; als deze niet goed is kan zelfs de lichtste last zwaar aanvoelen.

Soort reis Aanbevolen volume (liters)
Stedentrip 20-30
Weekend weg 30-50
Meerdaagse hike 50-70
Lange trektocht 70+

Bedenk wat voor activiteiten je gaat doen. Ga je bijvoorbeeld klimmen dan is een slanke, stabiele rugzak zonder al te veel uitstekende delen belangrijk. Ben je van plan veel te wandelen? Kijk dan naar tassen met goede ventilatie op de rug.

Tot slot speelt duurzaamheid een rol in jouw keuze voor een backpackmaat. Een robuuste tas die tegen een stootje kan gaat langer mee, maar bedenk wel dat duurzame materialen dikwijls zwaarder zijn en dit draagt bij aan het totale gewicht van jouw bagage.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het bepalen van de grootte?

Bij het kiezen van een backpack is het cruciaal om eerst na te denken over hoe lang je trip gaat zijn. Een weekendje weg vraagt natuurlijk om een minder grote tas dan een meerdaagse trektocht. Voor korte trips tot drie dagen volstaat meestal een rugzak met een volume van 30 tot 50 liter. Ga je echter langer op pad, dan zul je waarschijnlijk richting de 50 tot 70 liter moeten kijken.

Het type activiteit speelt ook mee in je keuze. Ben ik van plan veel te gaan wandelen waarbij ik comfort en bewegingsvrijheid nodig heb of staat er vooral stadsbezoek op het programma? Een compactere, gestroomlijnde rugzak is ideaal voor actieve avonturen terwijl ruimere modellen met extra vakken handiger kunnen zijn voor citytrips of reizen waarbij minder fysieke activiteit komt kijken.

Denk ook aan wat je allemaal wilt meenemen. Kampeeruitrusting zoals tenten en slaapzakken nemen al snel veel plaats in beslag. Hieronder zie je een tabel die als richtlijn kan dienen:

Duur van Reis Aanbevolen Volume
Weekend 30-50 liter
Meerdere dagen 50-70 liter
Lange trektochten 70+ liter

Je eigen lichaamsbouw mag niet vergeten worden bij het kiezen van de juiste maat rugzak. Het draagsysteem moet goed aansluiten op jouw ruglengte voor optimaal draagcomfort en gewichtsverdeling. Rugzakken komen vaak in verschillende maten en verstelmogelijkheden dus neem hier zeker de tijd voor om dit goed af te stellen.

Tot slot is ook duurzaamheid iets om over na te denken; investeer in kwaliteit die lang meegaat en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Reflecteer daarbij op materialen, ritssterkte en waterdichtheid want dat kan enorm verschil maken tijdens onvoorziene situaties onderweg.

Door deze factoren mee te wegen vindt iedere avonturier uiteindelijk de perfect passende backpack!

Verschillende soorten backpacks en hun aanbevolen maten

Bij het kiezen van de juiste backpack is het belangrijk om te weten welk type je nodig hebt. De grootte hangt vaak af van de duur en het soort reis. Een dagrugzak varieert meestal van 10 tot 30 liter, perfect voor korte uitjes of als handbagage op vliegreizen. Voor weekendtrips zijn rugzakken rond de 30 tot 50 liter ideaal. Ze bieden genoeg ruimte voor reserveschoenen, een extra set kleding en wat toiletartikelen.

Voor langere trektochten of backpackreizen zijn tassen van 50 tot 70 liter aan te raden. Deze hebben vaak veel vakken en bevestigingspunten voor slaapmatten of tenten, wat ze geschikt maakt voor avontuurlijke tochten waarbij je veel moet meedragen. Bij expeditiereizen, die nog meer uitrusting vereisen, kijken we naar backpacks met een inhoud van maar liefst 70 liter of meer.

Hieronder vind je een handige tabel met de verschillende typen rugzakken en hun bijpassende groottes:

Type Rugzak Aanbevolen Inhoud (liter)
Dagrugzak 10-30
Weekendrugzak 30-50
Meerdaagse trektocht 50-70
Expeditierugzak >70

Het draait niet alleen om volume; ook het ontwerp speelt een rol. Zo hebben sommige modellen specifieke kenmerken zoals waterbestendig materiaal of ingebouwde regenhoezen, terwijl andere gericht zijn op maximaal comfort met verstelbare schouderbanden en heupgordels.

Eén ding dat ik altijd adviseer is om naar een gespecialiseerde winkel te gaan waar je verschillende modellen kunt passen. Het gewicht moet goed verdeeld worden over je schouders en heupen om pijnlijke drukpunten tijdens lange wandelingen te voorkomen.

Zo zie je dat er echt wel iets komt kijken bij het vinden van de juiste backpack – ’t is niet zo simpel als ‘pak maar eentje van de plank’. Je moet nadenken over wat je gaat doen, hoe lang je weg blijft en wat jouw persoonlijke comfortvoorkeuren zijn.

Tips voor het inpakken van je backpack

Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als je met een backpack op reis gaat. Daarom heb ik een aantal handige tips verzameld om ervoor te zorgen dat jij alles bij je hebt wat nodig is en toch comfortabel kunt reizen.

 • Maak een paklijst
  Voordat je ook maar iets in je tas stopt, maak je best eerst een gedetailleerde paklijst. Dit helpt om overzicht te houden en niets belangrijks te vergeten. Denk aan de essentiële items zoals kleding, toilettas, EHBO-setje, documenten en elektronica.
 • Rol je kleding op
  Kleding oprollen in plaats van vouwen bespaart niet alleen ruimte; het zorgt er ook voor dat het minder snel kreukt. Je kunt zelfs compressiezakken gebruiken waarmee je lucht uit de kleding drukt voor nog meer efficiëntie.
 • Gebruik de binnenruimte optimaal
  Schoenen kun je vullen met sokken of ondergoed om elke centimeter nuttig te gebruiken. Bovendien blijven gevoelige items zoals zonnebrillen veiliger wanneer ze zijn ingepakt tussen zachtere spullen.
 • Houd rekening met gewichtsverdeling
  Zware items doe je dicht tegen de rug aan; lichte spullen mogen bovenaan of aan de buitenkant. Zo blijft de rugzak in balans en is deze gemakkelijker te dragen tijdens lange wandelingen of trekkings.
 • Wees selectief met toiletartikelen
  Neem mini-verpakkingen mee van shampoo, douchegel en tandpasta of koop deze ter plaatse. Het scheelt veel gewicht en ruimte in de rugzak die beter benut kan worden.

Hieronder vind je een eenvoudige tabel die aantoont hoeveel liter inhoud men gemiddeld nodig heeft gebaseerd op de duur van de reis:

Reisduur Aanbevolen Inhoud Backpack
Weekend 20 tot 30 liter
Een week 30 tot 40 liter
Twee weken 40 tot 50 liter
Een maand 50 tot 70 liter
Langer dan een maand Meer dan 70 liter

Onthou dat dit slechts richtlijnen zijn; alles hangt af van jouw persoonlijke behoeften en type reis. Probeer altijd zo licht mogelijk te pakken zonder essentiële zaken achterwege te laten – dit zal jouw mobiliteit ten goede komen!

Conclusie

Het kiezen van de juiste grootte backpack is belangrijker dan je misschien denkt. Gedurende mijn zoektocht naar het perfecte formaat ben ik heel wat interessante feiten tegengekomen die ik graag met jullie deel.

Eerst en vooral hangt de ideale grootte af van het type reis dat je plant. Een weekendje weg vereist een heel andere aanpak dan een maandenlange trektocht door verschillende klimaten. Ik heb geleerd dat:

 • Voor korte trips zijn rugzakken tussen 10 en 30 liter vaak ruim voldoende.
 • Ga je voor een week op pad, overweeg dan een backpack van 30 tot 50 liter.
 • Bij lange reizen of expedities kies je best voor modellen vanaf 50 liter.

Daarnaast speelt ook jouw persoonlijke inpakstijl een rol. Ben je iemand die graag alles meeneemt “voor het geval dat”, of pak je liever minimalistisch in? Denk hierbij na over:

 • Extra vakjes voor organisatie
 • Mogelijkheid om spullen buiten aan de rugzak te bevestigen
 • Gewichtsverdeling en comfort

Niet te vergeten, let altijd op het gewicht van de lege rugzak zelf; elke gram telt als je langere tijd met jouw bagage moet rondlopen.

Belangrijkste punten

Hieronder vind je nog eens kort samengevat waarop je moet letten:

 • Reisduur: Bepaalt grotendeels het volume.
 • Inpakstijl: Minimalistisch of juist uitgebreid?
 • Comfort: Ergonomische ondersteuning is cruciaal.
 • Gewicht: Een lichtere backpack kan veel schelen in draagcomfort.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij tevreden bent met jouw keuze. Mijn advies is dus om niet alleen online research te doen maar ook fysiek verschillende modellen te gaan passen en vergelijken. Zo kom je tot de beste beslissing voor jouw unieke avontuur!

Tenslotte wil ik meegeven: test altijd eerst met een volgeladen rugzak in de winkel als dat mogelijk is. Zo krijg je direct een goed beeld van hoe hij zit als hij vol zit met jouw gear.

Met deze tips hoop ik dat jij nu beter geïnformeerd bent om een weloverwogen keus te maken bij de aanschaf van jouw nieuwe backpack! Veilige reizen en veel plezier met alle prachtige ervaringen die komen gaan!