Geld Laos: De Munteenheid en Betaalmethoden

Geld Laos is een onderwerp dat veel mensen interesseert die van plan zijn het land te bezoeken of er zaken willen doen. De Laotiaanse kip is de officiële munteenheid in Laos, maar wat velen niet weten is dat de US dollar en Thaise baht ook op grote schaal worden geaccepteerd. Dit maakt de financiële situatie in het land uniek, aangezien je vaak met drie verschillende valuta kunt betalen.

Wanneer ik reis, vind ik het altijd belangrijk om vooraf te weten hoe geldzaken ter plaatse geregeld zijn. In Laos bijvoorbeeld moet je rekening houden met een minder ontwikkeld bankensysteem dan we gewend zijn in Europa. Geldautomaten zijn niet overal beschikbaar en creditcards worden lang niet overal geaccepteerd. Daarom is het essentieel om altijd contant geld op zak te hebben als je door dit prachtige land reist.

Het wisselen van geld kan ook een uitdaging zijn in Laos. Hoewel er wisselkantoren en banken beschikbaar zijn, vooral in toeristische gebieden, bieden ze vaak niet de beste wisselkoersen. Ik raad daarom aan om alvast wat onderzoek te doen naar waar je gunstig kunt wisselen of misschien zelfs voor vertrek al wat Laotiaanse kip te bemachtigen voor kleine uitgaven bij aankomst.

Het belang van geld in Laos

Geld speelt een cruciale rol in elke economie en dat is in Laos niet anders. In dit land is de officiële valuta de Laotiaanse kip, die van groot belang is voor zowel de dagelijkse transacties als de bredere economische stabiliteit. Met een groeiend toerisme en een toenemende integratie in de ASEAN-handelsblok wordt het beheer van deze valuta steeds uitdagender.

 • De Laotiaanse kip (LAK) wordt gebruikt voor alle lokale aankopen
 • Dollars en baht worden soms geaccepteerd, vooral in toeristengebieden
 • Geldwisselkantoren en banken zijn essentieel voor toeristen om lokale valuta te verkrijgen

Voor kleine ondernemers en marktkooplui is contant geld nog altijd koning. Ze vertrouwen op fysiek geld voor hun dagelijkse bedrijfsvoering en levensonderhoud. Hierbij zien we vaak dat prijzen laag gehouden worden om competitief te blijven, wat weer invloed heeft op het algemene prijsniveau binnen het land.

De centrale bank van Laos probeert inflatie onder controle te houden door middel van monetair beleid. Dit heeft directe impact op hoeveel geld waard is:

Jaar Inflatiepercentage
2019 3.32%
2020 5.39%
2021 6.74%

Toch merken reizigers vaak dat ondanks de inflatie, leven en reizen in Laos relatief goedkoop kan zijn vergeleken met westerse normen. Dit komt doordat lokale producten veelal lage kosten hebben, wat ook reflecteert op de koopkracht van zowel bewoners als bezoekers.

Het gebruik van elektronisch betalen neemt toe maar cash blijft dominant, vooral buiten Vientiane waar technologische infrastructuur minder ontwikkeld is. Bankautomaten zijn weliswaar aanwezig maar kunnen soms beperkingen hebben qua opnamebedragen of beschikbaarheid.

Investeringen door zowel lokale als buitenlandse ondernemingen brengen kapitaal naar Laos wat helpt bij het financieren van infrastructuurprojecten en andere ontwikkelingsinitiatieven. Deze stroom aan investeringen moet echter goed gemanaged worden om financiële stabiliteit te garanderen:

 • Directe buitenlandse investeringen dragen bij aan economische groei
 • Overmatige leningen kunnen tot schuldenproblemen leiden
 • Transparant financieel beleid bevordert internationaal vertrouwen

Dus hoewel er veel positieve signalen zijn omtrent economische ontwikkeling in Laos, hangt veel af van hoe effectief het land omgaat met haar valuta-beheer en monetaire beleid om een gezonde balans tussen groei en stabiliteit te behouden.

De economie van Laos

Laos, een land dat lang afhankelijk was van de landbouw, ondergaat een interessante economische transformatie. Met zo’n 80% van de bevolking die leeft van de landbouw, speelt deze sector nog steeds een cruciale rol in het dagelijks leven. Echter, er is een zichtbare verschuiving naar meer diversificatie binnen de economie.

 • De groeiende mijnbouwindustrie trekt buitenlandse investeringen aan.
 • Toerisme ontwikkelt zich als een belangrijke bron van inkomsten.
 • Overheidspogingen om infrastructuur te verbeteren stimuleren nieuwe zakelijke kansen.

De regering heeft ook handelsbeleid geïmplementeerd die gericht zijn op het versterken van hun positie in de regionale en globale markt. Dit betekent dat ze bezig zijn met het aantrekken van meer buitenlandse directe investeringen en het uitbreiden van hun exportportfolio.

Sector Percentage bijdrage aan BBP
Landbouw 16.6%
Industrie 33.9%
Diensten 39.3%

Bron: World Bank (laatste update 2020)

Ondanks deze vooruitgang staat Laos voor uitdagingen zoals beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg wat arbeidsproductiviteit remt. Bovendien is er sprake van politieke instabiliteit en corruptie die potentiële investeerders kunnen afschrikken.

Toch zien we positieve signalen zoals stijgende exportcijfers voornamelijk door elektriciteitsverkoop naar buurlanden en gestegen buitenlandse interesse in Laotiaanse producten zoals koffie en thee.

Met recente ontwikkelingsprojecten zoals de China-Laos spoorlijn belooft Laos’s economische horizon alleen maar te verbreden. Deze projecten zouden moeten helpen om logistiek te verbeteren waardoor handel efficiënter wordt en nieuwe markten worden geopend voor Laotiaanse goederen.

Mijn observaties wijzen erop dat als Laos blijft focussen op infrastructuurontwikkeling, educatieverbetering en transparant overheidsbeleid, ze goed gepositioneerd kunnen zijn voor duurzame groei op lange termijn.

Geldwisselkoersen in Laos

Wanneer je reist naar Laos is het handig om te weten hoe de geldzaken daar geregeld zijn. De lokale valuta is de Lao kip (LAK). Toeristen ontdekken al snel dat hoewel de officiële munteenheid de kip is, er vaak ook betaald kan worden met US dollars of Thaise baht. Het wisselen van geld kun je op verschillende plekken doen zoals bij banken, wisselkantoren en soms zelfs in hotels.

De koersen fluctueren regelmatig en het is dus verstandig om deze goed in de gaten te houden voor je gaat wisselen. Online platforms bieden vaak een actueel overzicht van geldwisselkoersen maar let op dat deze kunnen afwijken van wat je lokaal krijgt aangeboden. Meestal vind je in grote steden als Vientiane of Luang Prabang betere wisselkoersen dan in kleinere plaatsjes.

 • Banken zijn meestal betrouwbaar maar hebben niet altijd de beste koers.
 • Wisselkantoren kunnen concurrerende tarieven bieden, zeker als je grotere bedragen wilt wisselen.
 • In hotels en bij grensovergangen krijg je vaak een minder gunstige koers.

Eén ding waar reizigers alert op moeten zijn is het controleren van biljetten na het wisselen. Beschadigde of gescheurde biljetten worden soms geweigerd door winkels en restaurants. Daarom moet je altijd even controleren of alles er netjes uitziet voordat je wegloopt bij een wisselpunt.

Vergeet ook niet dat pinnen bij lokale ATM’s mogelijk is maar hieraan zijn vaak wel extra kosten verbonden zoals transactiekosten die kunnen oplopen tot een paar dollar per keer dat je pint. En let op: niet alle pinautomaten accepteren buitenlandse passen dus zorg voor voldoende contanten als backup.

Dienst Gemiddelde Kosten
Banktransacties Variabel
Wisselkantoor commissie 0% – 2%
ATM transactiekosten Tot $5 per transactie

Ik raad aan om altijd wat kleingeld in kip achter de hand te houden voor kleine uitgaven zoals marktaankopen of tuktuk ritten. Grote bedragen kun je beter bewaren in dollars of baht totdat ze nodig zijn, dit om onnodige meerdere keren geld te moeten wisselen met bijkomende kosten van dien.

Populaire valuta in Laos

Laos, een land dat zich steeds meer opent voor toerisme, heeft zijn eigen munteenheid: de Laotiaanse kip (LAK). Toch zul je merken dat naast de kip ook andere valuta populair zijn bij zowel locals als bezoekers. Hier is een blik op welke geldsoorten je vaak tegenkomt en hoe ze worden gebruikt.

 • Laotiaanse Kip (LAK): Dit is natuurlijk de officiële munteenheid van het land. Voor kleine aankopen zoals snacks of marktartikelen is dit de meest gebruikte valuta.
 • Amerikaanse Dollar (USD): Veel hotels en tourbedrijven hanteren prijzen in dollars. Het’s handig om wat biljetten bij je te hebben, vooral als je grotere uitgaven plant.
 • Thaise Baht (THB): Gezien de nabijheid van Thailand, wordt baht veelvuldig geaccepteerd, vooral in gebieden dichtbij de Thaise grens.

Hieronder vind je een tabel met enkele veelvoorkomende wisselkoersen:

Valuta Wisselkoers t.o.v. LAK
Amerikaanse Dollar (USD) 1 USD = ongeveer 9.000 LAK
Thaise Baht (THB) 1 THB = ongeveer 300 LAK
Euro (EUR) 1 EUR = ongeveer 11.000 LAK

Let wel op dat deze koersen fluctueren en het’s slim om altijd even te checken voor actuele tarieven.

Cash blijft koning in Laos maar pinpassen winnen terrein vooral in stedelijke gebieden waar bankautomaten niet ongewoon zijn. Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld op zak hebt want niet overal kun je met pin betalen.

Als reiziger moet ik ook altijd denken aan wisselkosten die kunnen optellen bij frequent omwisselen van geld. Het loont dus om vooruit te plannen hoeveel contant geld nodig zal zijn voor mijn verblijf.

In mijn ervaring is het handig om een mix van deze valuta mee te nemen; kips voor kleinere dagelijkse aankopen, dollars of euro’s voor accommodatie en tours, en misschien wat baht als reserve of wanneer ik dichtbij Thailand ben. Zo ben ik flexibel en kan ik altijd ter plekke beslissen wat het gunstigst uitpakt zonder steeds naar een wisselkantoor te moeten rennen!

Geld besparen tijdens een bezoek aan Laos

Laos is een prachtig land met veel te bieden, maar net als bij elke reis is het verstandig om op je budget te letten. Hier zijn wat tips die ik graag deel om geld te besparen tijdens je bezoek aan dit unieke land.

Verblijf in guesthouses of hostels

Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen in Laos is door te kiezen voor goedkopere accommodaties. Guesthouses en hostels zijn vaak veel voordeliger dan hotels en bieden toch een comfortabel verblijf. Bovendien is het een geweldige manier om andere reizigers te ontmoeten.

 • Zoek naar accommodaties met goede recensies en betaalbare prijzen.
 • Overweeg kamers met gedeelde faciliteiten, die zijn vaak goedkoper.
 • Boek buiten het hoogseizoen voor de beste deals.

Eet lokaal

Laotiaanse gerechten zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook heel betaalbaar als je eet waar de locals eten. Straatvoedsel en lokale markten bieden authentieke maaltijden tegen een fractie van de prijs van toeristische restaurants.

 • Probeer klassiekers zoals Laap (een soort salade met vlees of vis) of Sticky Rice.
 • Drink kraanwater na het controleren of het veilig is, anders koop water in grote flessen om kosten te besparen.

Gebruik openbaar vervoer

In plaats van privétransfers of taxi’s kun je veel geld besparen door gebruik te maken van openbaar vervoer. Bussen en songthaews (gedeelde taxi’s) zijn relatief goedkoop in Laos en geven je bovendien een authentiekere ervaring.

 • Plan extra reistijd in omdat openbaar vervoer vaak minder snel is.
 • Wees bereid tot onderhandelen over prijzen bij songthaews.

Doe mee met gratis activiteiten

Er zijn genoeg activiteiten in Laos die weinig tot geen geld kosten. Denk aan wandelen door de natuur, tempels bezoeken of gewoon genieten van de zonsondergang langs de Mekong rivier.

 • Vraag locals naar interessante plekken die gratis toegankelijk zijn.
 • Combineer betaalde excursies met dagen waarop je kosteloze activiteiten plant.

Let op voor onnodige uitgaven

Als laatste tip; wees bewust van kleine uitgaven die snel kunnen optellen. Souvenirs, snacks tussendoor en drankjes kunnen behoorlijk aan tikken als je niet oplet.

 • Stel prioriteiten: kies wat echt belangrijk voor je is.
 • Houd bij hoeveel je dagelijks uitgeeft om verrassingen te vermijden.

Conclusie

Samenvattend blijkt geld in Laos een interessant onderwerp. De nationale munteenheid, de Lao kip, speelt een centrale rol in de lokale economie. Hoewel het voor toeristen soms verwarrend kan zijn door het grote aantal nullen op de bankbiljetten, is het toch van belang goed geïnformeerd te zijn over deze valuta voordat men het land bezoekt.

 • Toeristen moeten er rekening mee houden dat US dollars en Thaise baht breed geaccepteerd worden.
 • Geldautomaten zijn beschikbaar in grotere steden maar vaak afwezig in landelijke gebieden.
 • Het is aan te raden om altijd wat contant geld bij je te hebben.

De inflatie heeft invloed gehad op de koopkracht van de kip, maar dit fluctueert natuurlijk met de tijd. Hieronder staat een tabel met basisinformatie over de Lao kip:

Kenmerk Beschrijving
Valutacode LAK
Wisselkoers Variabel (afhankelijk van marktcondities)

Bij mijn bezoek aan Laos heb ik ervaren dat betalen met lokale valuta niet alleen gewaardeerd wordt maar ook praktischer is, vooral bij kleine aankopen en op markten. Creditcards worden meestal alleen geaccepteerd in hotels of grotere restaurants.

Het financiële systeem van Laos ontwikkelt zich gestaag en digitale betaalmethodes winnen langzaam terrein. Desondanks blijft contant geld koning, zeker buiten de stadsgrenzen.

Het begrijpen hoe geld werkt in Laos is cruciaal voor iedereen die plannen maakt om dit mooie land te bezoeken of er zaken wil doen. Met deze informatie ben je nu hopelijk beter voorbereid op jouw avontuur of zakelijke onderneming in Laos!