Derawan Eiland: Een Onontdekte Parel in Indonesië

Derawan-eiland, gelegen in de provincie Oost-Kalimantan in Indonesië, is een verborgen parel die steeds meer bekendheid geniet onder wereldreizigers. Dit tropische paradijs bestaat uit meer dan 30 eilanden en herbergt een ongekende biodiversiteit, zowel boven als onder water. Het kristalheldere water en de witte zandstranden zijn werkelijk adembenemend, maar het is vooral de onderwaterwereld die duikers van over de hele wereld aantrekt.

Met een rijke mariene fauna waaronder schildpadden, manta’s en het unieke zeekoeienleefgebied is Derawan absoluut een topbestemming voor iedereen die gepassioneerd is door natuur en avontuur. Mijn ervaring daar was alsof ik in een levende documentaire stapte; elke duik was een nieuwe ontdekking van kleurrijke koraalriffen tot scholen exotische vissen.

De gastvrijheid van de lokale bevolking maakt elk bezoek nog specialer. Ze delen graag hun kennis over het ecosysteem en hoe we dit kunnen beschermen voor toekomstige generaties. Op Derawan-eiland heb ik geleerd dat schoonheid niet alleen te zien is aan de oppervlakte – het gaat veel dieper dan dat.

De pracht van Derawan Island

Mijn reis naar Derawan Island was een onvergetelijke ervaring. Dit tropische paradijs, gelegen in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan, staat bekend om zijn kristalheldere water en rijke onderwaterwereld. Zodra mijn voeten het fijne witte zand raakten, wist ik dat dit een plek was waar natuur nog koning is.

Het eiland biedt een thuis aan honderden zeeschildpadden die ’s nachts op het strand komen om hun eieren te leggen. Het is fascinerend hoe deze majestueuze wezens kiezen voor Derawan als hun broedplaats. Hun aanwezigheid benadrukt de pure en ongerepte natuur van het eiland — een ware schat die beschermd moet worden.

Snorkelen in de wateren rondom Derawan betekent zwemmen tussen kleurrijke koraalriffen en talloze vissen. Je hoeft geen professionele duiker te zijn om te genieten van de wonderlijke biodiversiteit hier; met alleen een snorkelset kom je al heel ver. En voor wie avontuurlijker ingesteld is, biedt duiken bij Derawan’s beroemde drop-offs en grotten een kans om haaien, manta’s en zelfs afgelegen scheepswrakken te ontdekken.

Een andere bijzondere attractie van Derawan zijn de Jellyfish Lakes, waar je kunt zwemmen met niet-stekende kwallen – iets wat maar op weinig plaatsen ter wereld mogelijk is. Deze merkwaardige wezens bewegen sierlijk door het water; ze lijken wel te dansen rondom je heen.

De lokale bevolking heeft mij warm ontvangen en hun gastvrijheid maakte mijn verblijf extra speciaal. Ze leven in harmonie met hun omgeving en zetten zich actief in voor het behoud ervan. Etenstijd betekent genieten van verse zeevruchten bereid met kruidige Indonesische smaken — elke maaltijd was weer een culinaire ontdekkingstocht.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik stellen dat de schoonheid van Derawan Island niet overdreven kan worden beschreven; het moet beleefd worden om echt gewaardeerd te kunnen worden. Als je ooit droomt van een uitje naar een exotisch eiland waar je kunt ontsnappen aan de drukte van alledag dan zou dit wel eens jouw bestemming kunnen zijn!

Locatie en bereikbaarheid van Derawan Island

Derawan Island, bekend om zijn exotische schoonheid, ligt in de provincie Oost-Kalimantan in Indonesië. Het eiland is onderdeel van de Derawan-eilandenarchipel die bestaat uit 31 eilanden waaronder Maratua, Sangalaki en Kakaban. Deze parels in de Celebeszee trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan dankzij hun ongerepte natuur en rijke onderwaterwereld.

Het avontuur naar Derawan begint meestal met een vlucht naar het dichtstbijzijnde vliegveld, Sultan Aji Muhammad Sulaiman Airport in Balikpapan. Vanaf daar kun je doorvliegen naar Berau of direct een boottocht regelen richting het eiland. Terwijl sommige reizigers kiezen voor comfortabele vluchten, gaan anderen voor de meer budgetvriendelijke opties zoals lokale bussen gevolgd door speedboten.

 • Vlucht van Balikpapan naar Berau: circa 2 uur
 • Boottocht van Berau naar Derawan: 2 tot 3 uur afhankelijk van het type boot
Vervoermiddel Tijd
Vliegtuig ~2 uur
Boot 2 – 3 uur

Eenmaal aangekomen op Derawan is vervoer relatief simpel. Je kunt gemakkelijk te voet het kleine eiland verkennen of een fiets huren voor meer comfort tijdens je ontdekkingstocht. Voor tochten tussen verschillende eilanden binnen de archipel zijn er lokale vissersbootjes beschikbaar die als taxi’s functioneren.

De reis kan ingewikkeld lijken met meerdere overstappen maar ik verzeker je dat elke minuut die je spendeert aan het bereiken van deze afgelegen idylle wordt beloond met adembenemende ervaringen zowel boven als onder water. Met kristalhelder water en kleurrijke koraaltuinen zal het zeker een hoogtepunt zijn van elke trip naar Indonesië.

Het plannen van je reis vraagt wat organisatie maar er zijn talloze reisbureaus die pakketreizen aanbieden inclusief vluchten, transfers en accommodatie. Hierdoor kan zelfs de minder ervaren globetrotter zonder stress genieten van dit stukje paradijs op aarde.

De rijke onderwaterwereld van Derawan Island

Duiken bij Derawan Island is als het betreden van een andere wereld. Het kristalheldere water biedt zicht op een levend tapijt van kleurrijke koraalriffen, die thuis zijn voor een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven. Schildpadden glijden sierlijk door hun aquatische habitat en je kunt er niet omheen: dit eiland is een paradijs voor duikliefhebbers.

 • Schildpadden: Een prominente bewoner die duikers vaak tegenkomen, zijn de zeeschildpadden. Vooral groene schildpadden en karetschildpadden worden hier regelmatig gezien.
 • Manta’s: Voor wie geluk heeft, zwemmen ook de majestueuze manta’s voorbij, soms in grote aantallen tijdens het seizoen.

De biodiversiteit onder water is werkelijk indrukwekkend. Met meer dan 870 rifvissen en honderden soorten koraal, valt er elke duik weer iets nieuws te ontdekken. Hieronder vind je wat statistieken over deze biodiversiteit:

Soort Aantal
Rifvissen Meer dan 870 verschillende soorten
Soorten koraal Honderden
Zeeschildpad sightings Bijna dagelijks

Macrofotografie liefhebbers komen ook volop aan hun trekken met unieke kleine zeewezens zoals spookfluitvissen en felgekleurde naaktslakken die zich verbergen tussen het koraal.

Eén ding’s zeker: de onderwaterwereld rond Derawan Island moet je echt zelf ervaren om de magie te kunnen begrijpen. Elk bezoek brengt nieuwe verrassingen met zich mee dankzij de constante stroom van voedingsrijk water dat nieuw leven naar dit gebied brengt.

Het behoud van dit natuurwonder is cruciaal en gelukkig wordt er veel gedaan om het delicate evenwicht te beschermen. Als duiker draag ik altijd mijn steentje bij door geen afval achter te laten en niets anders mee te nemen dan foto’s en herinneringen. Zo blijft deze prachtige plek behouden voor toekomstige generaties natuurliefhebbers.

Ontdek de zeldzame diersoorten op Derawan Island

Derawan Island, een verborgen parel in Indonesië, staat bekend om zijn rijke onderwaterwereld. Duikers en natuurliefhebbers komen hier samen om een glimp op te vangen van de unieke fauna die dit eiland biedt.

 • Zeeschildpadden: Het eiland is beroemd als broedplaats voor groene zeeschildpadden en karetschildpadden. Bijzonder is dat je ze vaak ziet terwijl ze aan land komen om hun eieren te leggen.

De wateren rondom Derawan zijn ook het thuis van de zachtaardige reuzenmantas. Met wat geluk kun je deze elegante zwemmers zien tijdens een duiksessie.

 • Koraalriffen: De uitgestrekte koraalriffen herbergen een indrukwekkende verscheidenheid aan leven. Kleurrijke vissen flitsen tussen het levendige koraal door; elk stukje rif vertelt zijn eigen verhaal.

Niet alleen in zee maar ook op het land vind je bijzondere diersoorten zoals exotische vogels die zich verstoppen tussen het weelderige groen van het eiland. Hun gezang is als muziek voor de oren terwijl je door de natuur wandelt.

 • Manta’s en haaiensoorten:
  • Reuzenmanta’s
  • Hamerhaai
  • Walvishaai: Deze vriendelijke reus, ’s werelds grootste vis, wordt regelmatig gespot in de wateren rond Derawan.

Het behoud van deze prachtige biodiversiteit heeft topprioriteit gekregen; er worden voortdurend initiatieven genomen om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze ongerepte natuurpracht.

De beste tijd om Derawan Island te bezoeken

Het plannen van een reis naar Derawan Island hangt af van wat je wilt doen en zien. Voor duikliefhebbers is de periode tussen april en oktober vaak ideaal. Het weer is dan over het algemeen droog met rustige zeecondities, wat resulteert in betere zichtbaarheid onder water.

 • April tot oktober: Uitstekende periode voor duikers
  • Droog weer
  • Rustige zeecondities
  • Goede zichtbaarheid onder water

Mocht je geïnteresseerd zijn in het spotten van bepaalde mariene soorten zoals mantaroggen of schildpadden, dan is timing cruciaal. Mantaroggen zijn bijvoorbeeld meer aanwezig rond volle maan.

 • Specifieke dieren spotten:
  • Mantaroggen: vaak gespot rond volle maan
  • Schildpadden: komen het hele jaar door voor

Als je op zoek bent naar een rustigere ervaring zonder veel toeristen, kun je overwegen buiten het hoogseizoen te gaan. Houd er rekening mee dat sommige resorts en operators mogelijk gesloten zijn of beperkte diensten aanbieden.

Voor fotografie enthousiastelingen brengt elk seizoen unieke kansen met zich mee. Of het nu gaat om de levendige kleuren van de flora en fauna tijdens de drogere maanden of om dramatische wolkenformaties tijdens de moessonperiode; elk moment kan iets speciaals vastleggen.

De sleutel tot een onvergetelijke ervaring op Derawan Island is goede planning. Zorg dat je weet wat jouw prioriteiten zijn en stem daarop af wanneer je jouw avontuur plant!

Duiken en snorkelen op Derawan Island

Duiken rond Derawan Island is een onvergetelijke ervaring. Het kristalheldere water biedt perfect zicht waardoor de kleurrijke onderwaterwereld tot leven komt. Ik heb zelf de kans gehad om te duiken bij het beroemde Turtle Point, waar ik omringd werd door tientallen schildpadden die zich niks aantrokken van mijn aanwezigheid.

Snorkelaars kunnen ook hun hart ophalen op Derawan. Met alleen een snorkel en masker kun je al genieten van prachtige koraaltuinen en tropische vissen in ondiepe wateren. Het is alsof je in een levend aquarium zwemt! De biodiversiteit hier is echt indrukwekkend; soms zie je zelfs dolfijnen of een groep mantaroggen voorbijgaan.

Voor de liefhebbers van macrofotografie zijn er unieke kleine zeedieren te spotten zoals nudibranchs (zeeslakken) met hun felle kleuren en intrigerende patronen. Deze kleine wezentjes zijn vaak lastig te vinden, maar als je ze eenmaal spot, is het moeilijk om niet gefascineerd te raken door deze wonderlijke wereld.

De stromingen rond het eiland kunnen variëren, dus het is belangrijk om altijd met een ervaren gids te duiken die de lokale condities kent. Zij weten precies wanneer je naar bepaalde plekken moet gaan voor de beste ervaringen zonder dat de veiligheid in gevaar komt.

Hieronder vindt u enkele populaire duikspots rondom Derawan:

 • Turtle Point: bekend om de grote hoeveelheid schildpadden.
 • Big Fish Country: waar regelmatig haaien, barracuda’s en andere grote vissen gezien worden.
 • Manta Avenue: mantaroggen zijn hier vaak gespot tijdens hun voedingsrondes.

Het behoud van dit paradijs is cruciaal voor toekomstige generaties duikers en snorkelaars. Daarom neem ik altijd mijn verantwoordelijkheid serieus door niets anders achter te laten dan bubbels en niets anders mee te nemen dan foto’s en herinneringen.

Geniet van de lokale cultuur en keuken op Derawan Island

Derawan Island biedt een unieke kans om de rijke lokale cultuur te ervaren. De inheemse bevolking staat bekend om hun warme gastvrijheid en kleurrijke tradities, die diep geworteld zijn in het dagelijkse leven. Ik heb gemerkt dat een van de beste manieren om je onder te dompelen in deze cultuur is door deel te nemen aan lokale festiviteiten. Deze kunnen variëren van traditionele dansuitvoeringen tot ceremoniële feesten.

 • Traditionele muziek zoals ‘Sape’, een snaarinstrument
 • Dansstijlen zoals de ‘Berau’ dans
 • Ceremonies bij belangrijke levensgebeurtenissen

Wanneer het gaat over eten, dan is Derawan echt een paradijs voor fijnproevers. De zee rondom het eiland is rijk aan zeevruchten, die vaak vers worden geserveerd in lokale gerechten. Een klassieker waar ik absoluut dol op ben is ‘Ikan Bakar’, gegrilde vis gekruid met een mix van lokale specerijen.

 • Verse zeevruchten zoals krab, garnalen en verschillende soorten vis
 • Lokale specerijensoorten waarmee gerechten op smaak worden gebracht
 • Fruitsoorten zoals mango’s, papaja’s en bananen die groeien op het eiland

Tijdens mijn verblijf nam ik ook de tijd om ambachtelijke marktjes te bezoeken waar handgemaakte souvenirs worden verkocht. Dit zijn perfecte plaatsen om een praatje te maken met locals en meer te leren over hun kunstnijverheid.

 • Handgeweven stoffen genaamd ‘Tenun’
 • Ambachtelijk houtsnijwerk
 • Sieraden gemaakt van natuurlijke materialen uit zee

Eén aspect wat me altijd bijblijft na mijn reizen zijn de verhalen achter elke maaltijd of kunstvoorwerp. Daarom raad ik iedere reiziger aan tijd door te brengen met de bewoners; zij delen graag hun erfgoed en persoonlijke anekdotes.

Tot slot mag men niet vergeten dat respect voor de lokale gebruiken essentieel is wanneer je nieuwe culturen ontdekt. Op Derawan draait alles om harmonie tussen mens en natuur — iets wat terugkomt in elk aspect van het leven daar. Door open-minded naar dit prachtige eiland af te reizen neem je gegarandeerd onvergetelijke herinneringen mee naar huis!

Accommodatie opties op Derawan Island

Zoek je een plek om te verblijven op Derawan Island dan is er voor ieder wat wils. Van eenvoudige homestays tot luxueuzere resorts, de keuze is aan jou. Hieronder geef ik je een overzicht van de mogelijkheden.

 • Homestays: Deze betaalbare accommodaties bieden doorgaans basisvoorzieningen zoals een bed en een eigen badkamer. Veel homestays zijn direct aan het strand gelegen, dus je bent nooit ver verwijderd van het prachtige turquoise water.
 • Resorts: Voor wie iets meer comfort wil, zijn er diverse resorts op het eiland. Deze bieden vaak extra faciliteiten zoals restaurants, duikcentra en privéstranden. Het niveau van luxe varieert dus kijk goed wat bij jouw wensen past.
 • Overwater bungalows: Wil je echt iets bijzonders dan kun je kiezen voor een overwater bungalow. Wakker worden boven de kalme zee met directe toegang tot het water is echt een unieke ervaring.

Het prijsniveau varieert afhankelijk van het seizoen en de geboden voorzieningen:

Type Accommodatie Prijsklasse
Homestay €20 – €50 per nacht
Resort €50 – €200 per nacht
Overwater Bungalow €100 – €300 per nacht

Let wel dat boeken tijdens piekseizoenen vroegtijdig dient te gebeuren omdat populaire plekken snel volgeboekt raken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in dit kwetsbare gebied dus veel accommodaties proberen hier ook rekening mee te houden door milieuvriendelijke praktijken toe te passen.

Mijn advies is om reviews te lezen voordat je boekt; zo krijg je vaak nuttige tips over de beste kamers of bungalows voor jouw verblijf. En vergeet niet te informeren naar eventuele duikpakketten als dat iets is waarin je geïnteresseerd bent – vele accommodaties werken samen met lokale duikshops die adembenemende excursies organiseren rondom het eiland.

Dus of je nu op zoek bent naar rustiek slapen onder de sterren of liever ontwaakt met alle gemakken binnen handbereik, Derawan heeft genoeg opties om jouw ideale vakantie waar te maken!

Praktische tips voor een bezoek aan Derawan Island

Voordat je voet zet op het betoverende Derawan Island, is het handig om een paar essentiële tips in gedachten te houden. Deze helpen je om jouw trip zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Transport naar het eiland

 • Zorg ervoor dat je transport van tevoren boekt. Vlieg naar Kalimarau Airport dichtbij Berau en neem vervolgens een taxi naar de haven van Tanjung Batu.
 • Vanuit Tanjung Batu kun je met een speedboot in ongeveer 2 tot 3 uur Derawan bereiken.

Accommodatie

 • Boek je accommodatie alvast online, want hoewel er meerdere opties zijn variërend van budget hostels tot luxe resorts, kan het snel vol raken.
 • Check recensies op platforms zoals TripAdvisor of Booking.com om een idee te krijgen van wat anderen vinden van de plek waar je wilt verblijven.

Wat mee te nemen

 • Pak lichte en comfortabele kleding in samen met zwemspullen en zonnebrandcrème; de tropische hitte kan intens zijn.
 • Neem ook milieuvriendelijke verzorgingsproducten mee; dit helpt bij het behoud van de prachtige maar kwetsbare onderwaterwereld rondom Derawan.

Activiteiten plannen

 • Duiklessen en snorkeltours moet je vaak vooraf reserveren, dus wacht hier niet mee tot het laatste moment.
 • Informeer ook naar de beschermde gebieden en respecteer lokale richtlijnen als het aankomt op natuurbehoud tijdens wateractiviteiten.

Door deze praktische adviezen ter harte te nemen, ben ik ervan overtuigd dat jouw bezoek aan Derawan Island onvergetelijk zal zijn! Vergeet niet genoeg geheugenkaartjes voor je camera mee te nemen want geloof me, die ga je nodig hebben.

Conclusie

Het avontuur op Derawan Island is een onvergetelijke ervaring. Mijn tijd hier was gevuld met ontzagwekkende natuurlijke schoonheid en een unieke onderwaterwereld die ik nergens anders heb gezien. Van het snorkelen met schildpadden tot het bewonderen van de prachtige koraalriffen, Derawan heeft mijn hart gestolen.

Duurzaam toerisme is cruciaal voor de bescherming van dit paradijsje. Ik heb gezien hoe lokale gemeenschappen werken aan het behoud van hun omgeving en dat bewustwording bij bezoekers groeit. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze plek.

Hier zijn enkele hoogtepunten die ik graag wil delen:

 • Zwemmen met mantaroggen: een magische ervaring die je niet snel vergeet.
 • Het bekijken van de zonsopgang en -ondergang: puur natuurtheater.
 • De gastvrijheid van de locals: warm en oprecht, ik voelde me thuis.

Mocht je overwegen Derawan Island te bezoeken, dan kan ik alleen maar zeggen: doe het! Plan je reis zorgvuldig, respecteer de natuurlijke habitat en bereid je voor op wat misschien wel de reis van je leven wordt.

Als afsluiting wil ik benadrukken dat woorden tekort schieten om de schoonheid van Derawan echt recht te doen. Foto’s en verhalen zijn slechts een glimp; om het zelf te beleven is iets wat ik iedereen aanraad. Duik in deze betoverende wereld en laat je verrassen door wat onze planeet te bieden heeft!