Binnenlandse Vluchten Thailand: Mijn Top Tips

Thailand, met zijn uitgestrekte landschappen en prachtige eilanden, is een land dat zowel toeristen als lokale bewoners verleidt om het luchtruim te kiezen voor binnenlandse reizen. Vliegen binnen Thailand is niet alleen een tijdbesparende optie, maar biedt ook de kans om vanuit een ander perspectief naar de adembenemende schoonheid van het land te kijken. De populariteit van binnenlandse vluchten in Thailand is sterk gestegen door de jaren heen, mede dankzij de toename van low-cost vliegmaatschappijen die betaalbare prijzen hanteren.

Met mijn ervaring als frequente reiziger binnen Thailand kan ik bevestigen dat de efficiëntie en het gemak van binnenlandse vluchten ongekend zijn. Belangrijk hierbij is welke luchtvaartmaatschappijen beschikbaar zijn en wat hun routes en dienstregelingen zijn. Van Bangkok naar Chiang Mai of de zonnige stranden van Phuket in slechts een paar uur; het bespaart kostbare vakantietijd die anders verloren zou gaan aan lange bus- of treinreizen.

Binnenlands vliegen biedt bovendien extra comfort en soms zelfs luxueuze opties voor wie bereid is iets meer uit te geven. Het’s interessant om op te merken hoe divers het aanbod aan vluchten en services in Thailand is, variërend van budget tot premium klassen. Hierdoor vind ik altijd wel een vlucht die past bij mijn budget en reisvoorkeuren.

Voor- en nadelen van binnenlandse vluchten in Thailand

Reizen door Thailand met het vliegtuig kan een geweldige ervaring zijn. Het is snel, wat betekent dat je meer tijd hebt om te genieten van de prachtige eilanden en bruisende steden. Bijvoorbeeld, een vlucht van Bangkok naar Chiang Mai duurt slechts ongeveer een uur, terwijl je met de bus of trein al gauw 10 uur onderweg bent.

Een ander voordeel is het comfort. Veel binnenlandse luchtvaartmaatschappijen bieden moderne toestellen met airconditioning, wat zeker geen overbodige luxe is in het warme klimaat van Thailand. Plus, je vermijdt lange wachttijden op busstations of treinstations.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan binnenlands vliegen in Thailand. Eén daarvan is de impact op het milieu; vliegen veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen per passagier vergeleken met andere transportmiddelen.

Wat kosten betreft kun je soms verrast worden door extra toeslagen die bij de prijs komen kijken. Bagagekosten en transfers naar afgelegen luchthavens kunnen de totale reiskosten aanzienlijk verhogen.

Daarnaast moet je niet vergeten dat er risico’s verbonden zijn aan elke vorm van reizen en hoewel ze relatief veilig zijn, hebben kleine binnenlandse luchtvaartmaatschappijen soms minder strikte veiligheidsstandaarden dan internationale maatschappijen.

Voordelen Nadelen
Snelheid: bespaar tijd Milieu-impact: hoge uitstoot
Comfort: moderne toestellen Kosten: mogelijke extra toeslagen
Vermijd lange wachttijden bij alternatieven Veiligheid: variërende standaarden

Al deze factoren wegen mee als je beslist hoe je door Thailand wilt reizen. Het kiezen voor een binnenlandse vlucht kan ideaal zijn om snel op je bestemming te komen maar denk goed na over alle voor- en nadelen voordat je boekt.

Populaire binnenlandse luchtvaartmaatschappijen in Thailand

Thailand kent een bruisende binnenlandse luchtvaartsector met verscheidene populaire maatschappijen. Een van de meest bekende is Thai Airways, de nationale vervoerder die uitgebreide diensten aanbiedt naar verschillende bestemmingen binnen het land. Hun netwerk omvat grote steden zoals Bangkok, Chiang Mai en Phuket.

Naast Thai Airways is er ook Bangkok Airways, vaak aangeprezen als ‘Asia’s Boutique Airline’. Deze maatschappij staat bekend om haar uitstekende klantenservice en heeft vaak vluchten naar toeristisch aantrekkelijke locaties. Ze beheren zelfs enkele privéluchthavens waardoor reizigers een exclusievere ervaring kunnen genieten.

 • Thai Smile, een dochteronderneming van Thai Airways
 • Nok Air biedt budgetvriendelijke opties met een speelse branding
 • AirAsia Thailand staat bekend om zijn goedkope tarieven en brede bereikbaarheid

De lagekostenmaatschappij AirAsia Thailand verdient ook zeker vermelding. Bekend om hun scherp geprijsde tickets maken zij het mogelijk voor meer mensen om door het land te reizen zonder dat dit ten koste gaat van de portemonnee. Met hun “Fly-Thru” service kunnen passagiers gemakkelijk verbinding maken tussen internationale en binnenlandse vluchten zonder opnieuw in te checken.

Niet te vergeten is Lion Air, onderdeel van de Indonesische Lion Group. Zij bieden eveneens voordelige vluchten aan binnen Thailand en staan erom bekend regelmatig promoties te hebben die voor budgetbewuste reizigers erg aantrekkelijk zijn.

Het interessante aan vliegen in Thailand is dat elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen unieke charme heeft. Van luxe services tot spotgoedkope vluchten, er is voor ieder wat wils. Bovendien blijft de concurrentie tussen deze maatschappijen ervoor zorgen dat ze allemaal streven naar innovatie en verbetering van de reiservaring van hun klanten.

Kosten en ticketprijzen van binnenlandse vluchten in Thailand

Wanneer je op zoek bent naar binnenlandse vluchten in Thailand, zul je merken dat de kosten behoorlijk kunnen variëren. Factoren zoals het seizoen, hoe vroeg je boekt en zelfs de dag van de week kunnen invloed hebben op de prijs. Hier zijn een paar punten die je moet overwegen:

 • Vroege Vogels: Boek je tickets ruim van tevoren om te profiteren van lagere tarieven.
 • Last-minute Deals: Soms kun je geluk hebben met last-minute aanbiedingen, hoewel dit riskanter is.
 • Luchtvaartmaatschappijen: Kies tussen budgetmaatschappijen zoals AirAsia en Nok Air of traditionele carriers als Thai Airways.

Binnenlandse vluchten beginnen vaak al bij ongeveer 1000 baht (ongeveer €27), maar dat kan snel oplopen tot 5000 baht (rond de €135) of meer afhankelijk van de bestemming en het type service. Low-cost carriers bieden meestal alleen handbagage in hun goedkoopste tarieven, terwijl extra kosten worden gerekend voor ingecheckte bagage.

Hier is een eenvoudige tabel met gemiddelde prijzen voor populaire routes:

Route Budget Luchtvaartmaatschappij Volledige Service Maatschappij
Bangkok – Chiang Mai 1200 – 2500 Baht 2500 – 4500 Baht
Bangkok – Phuket 1300 – 3000 Baht 3000 – 5000 Baht
Bangkok – Krabi 1100 – 2600 Baht 2600 – 4600 Baht

Let wel, deze prijzen zijn indicatief en kunnen wijzigen door promoties of specifieke periodes zoals feestdagen wanneer prijzen vaak stijgen. Het loont ook om vergelijkingssites te gebruiken om verschillende maatschappijen naast elkaar te leggen.

Veel reizigers kiezen ervoor om verschillende delen van Thailand te verkennen via het uitgebreide netwerk van binnenlandse vluchten. Met zo’n diversiteit aan bestemmingen is er altijd wel een goede deal te vinden als je flexibel bent met jouw reisdata en niet terugdeinst voor wat onderzoek!

Belangrijke luchthavens voor binnenlandse vluchten in Thailand

Wanneer je door Thailand reist, zul je ongetwijfeld merken dat er een aantal sleutelluchthavens zijn die de ruggengraat vormen van het binnenlandse vliegverkeer. Suvarnabhumi Airport in Bangkok is niet alleen de internationale gateway tot het land, maar ook een centraal punt voor binnenlandse vluchten. Vanuit deze hypermoderne hub kun je praktisch naar alle hoeken van Thailand vliegen.

Een andere belangrijke speler is Don Mueang International Airport, eveneens gelegen in Bangkok. Deze luchthaven was ooit de belangrijkste internationale en binnenlandse luchthaven voordat Suvarnabhumi werd geopend. Tegenwoordig dient Don Mueang als thuisbasis voor veel low-cost carriers en verwerkt het een groot aantal binnenlandse vluchten dagelijks.

 • Chiang Mai International Airport in het noorden van Thailand bedient als poort tot de prachtige berglandschappen en cultuurrijke steden zoals Pai en Chiang Rai.
 • Phuket International Airport opent dan weer de weg naar adembenemende stranden en eilanden in het zuiden.
 • Hat Yai International Airport speelt een cruciale rol voor bezoekers aan het diepe zuiden en naburige landen zoals Maleisië.

Deze luchthavens zijn uitgerust met faciliteiten om grote aantallen passagiers efficiënt te behandelen. Ze bieden moderne gemakken als snelle security checks, diverse winkels, lokale en internationale restaurants, plus goed georganiseerd openbaar vervoer of taxiservices om je laatste bestemming te bereiken.

Met zo’n uitgebreid netwerk aan luchtverbindingen is reizen door Thailand met het vliegtuig verrassend makkelijk en betaalbaar geworden. De concurrentie tussen low-cost maatschappijen houdt prijzen laag terwijl frequenties hoog blijven — dit betekent dat zelfs last-minute planningswijzigingen vaak mogelijk zijn zonder al te veel extra kosten.

Kortom, dankzij deze belangrijke knooppunten kan ik genieten van snelle overstappen naar mijn volgende avontuurlijke bestemming of ontspannen vakantieplekje ergens in dit divers en boeiend land.

Tips voor het boeken en plannen van binnenlandse vluchten in Thailand

Thailand biedt een uitgebreid netwerk aan binnenlandse vluchten die reizen door dit prachtige land zowel snel als comfortabel maken. Hier zijn mijn persoonlijke tips om je te helpen bij het boeken en plannen van je vliegavonturen in Thailand.

Boek op voorhand om de beste deals te krijgen. Luchtvaartmaatschappijen zoals AirAsia, Thai Lion Air, en Nok Air bieden vaak goedkope tickets als je vroeg boekt. Houd promoties in de gaten en schrijf je in voor nieuwsbrieven zodat je direct op de hoogte bent van kortingen.

 • Gebruik vergelijkingssites zoals Skyscanner of Kayak om prijzen te vergelijken.
 • Schrijf je in voor prijsalerts; zo krijg je automatisch een melding wanneer de prijs daalt.

Wees flexibel met je reisdata. Als je bereid bent om op minder populaire dagen of tijden te vliegen, kun je soms veel besparen. Midden in de week vliegen is vaak goedkoper dan tijdens het weekend.

 • Overweeg alternatieve luchthavens die misschien iets verder weg liggen maar wel goedkopere vluchten aanbieden.

Controleer bagagebeleid grondig voordat je boekt. Budgetmaatschappijen hebben vaak strenge limieten voor handbagage en kunnen hoge kosten rekenen voor ingecheckte bagage.

 • Wees bewust van de afmetingen en gewichtslimieten.
 • Pak slim in om onnodige extra kosten te vermijden.

Plan genoeg tijd tussen aansluitende vluchten. In geval van vertraging wil je niet het risico lopen dat je jouw volgende vlucht mist, zeker niet als deze bij verschillende maatschappijen geboekt zijn die niet samenwerken bij gemiste aansluitingen.

Denk na over reisverzekering, vooral tijdens het regenseizoen wanneer vluchten meer kans hebben op vertraging of annulering door slecht weer. Een goede verzekering kan veel hoofdpijn besparen als er iets misgaat tijdens jouw reisplannen.

Door deze tips toe te passen wanneer ik mijn binnenlandse vluchten in Thailand plan, heb ik al meermaals kunnen genieten van soepele en betaalbare reizen!

Conclusie

Het verkennen van Thailand via binnenlandse vluchten is een efficiënte en vaak voordelige optie. Mijn ervaring leert dat de variatie in luchtvaartmaatschappijen en de frequentie van vluchten uitstekende mogelijkheden biedt voor zowel toeristen als locals. Hieronder vat ik samen wat we geleerd hebben over het reizen met binnenlandse vluchten in Thailand:

 • Efficiëntie: Binnenlandse vluchten zijn tijdbesparend, vooral wanneer je meerdere bestemmingen wilt bezoeken.
 • Verscheidenheid aan maatschappijen: Met maatschappijen zoals Thai Airways, Bangkok Airways, AirAsia, en Nok Air heb je ruime keuze.

De prijzen kunnen enorm verschillen afhankelijk van het seizoen en hoe vroeg je boekt. Flexibiliteit kan leiden tot aanzienlijke besparingen.

Maatschappij Gemiddelde Prijs (Laagseizoen) Gemiddelde Prijs (Hoogseizoen)
Thai Airways 2000 THB 3000 THB
Bangkok Airways 1800 THB 2800 THB
AirAsia 900 THB 1500 THB
Nok Air 850 THB 1400 THB

Prijzen zijn indicatief en kunnen variëren.

Ten slotte moet er rekening gehouden worden met duurzaamheidsaspecten. Hoewel vliegen snel is, draagt het bij aan de CO2-uitstoot. Alternatieven zoals treinen of bussen kunnen soms een meer milieuvriendelijke optie zijn.

Mijn advies? Plan vooruit, vergelijk prijzen en houd rekening met milieu-impact bij het maken van je keuze voor binnenlandse vluchten in Thailand. Zo haal je het meeste uit jouw tijd én budget terwijl je dit prachtige land ontdekt!