Betalen in Thailand: Tips voor Geldzaken op Reis

Als je op vakantie gaat naar Thailand is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je daar kunt betalen. De Thaise Baht is de officiële munteenheid en wordt overal geaccepteerd, maar er zijn ook andere mogelijkheden voor toeristen. Cash geld blijft koning in veel lokale markten en kleinere winkeltjes, dus zorg ervoor dat je altijd wat contanten bij je hebt.

Tegelijkertijd raad ik aan om niet al te veel cash mee te nemen vanwege veiligheidsredenen. Geldautomaten zijn wijdverspreid in grotere steden en toeristische gebieden, waardoor je gemakkelijk geld kunt opnemen met een internationale bankpas of creditcard. Let wel op de transactiekosten; deze kunnen soms hoog uitvallen.

Het gebruik van creditcards wordt steeds gebruikelijker in hotels, restaurants en grotere winkels. Zorg echter dat je controleert of jouw kaart geen hoge buitenlandse transactiekosten heeft voordat je vertrekt. En vergeet niet informeer bij jouw bank over het gebruik van jouw pas in Thailand – zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als plotseling jouw pas geblokkeerd zou zijn omdat de bank fraude vermoedt.

Betalen in Thailand

Wanneer je naar Thailand reist, is het handig om te weten hoe betalingen daar werken. De Thaise Baht is de officiële munteenheid en je vindt er zowel biljetten als munten. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd maar het is altijd slim om ook wat contant geld bij je te hebben. Vooral in kleinere winkels of op lokale markten kan contant betalen vaak de enige optie zijn.

ATM’s zijn wijdverspreid in steden en toeristische gebieden maar let wel op dat er vaak transactiekosten gerekend worden voor internationale passen. Die kosten kunnen variëren, dus het loont zich om dit even na te gaan bij jouw bank voordat je vertrekt. Een tip van mij: neem een creditcard mee die geen extra kosten rekent voor pinnen in het buitenland.

In sommige gevallen kan afdingen onderdeel zijn van de koopervaring, vooral op markten. Het wordt gezien als een sociale interactie en met respectvol onderhandelen kun je soms de prijs flink drukken. Toch moet ik benadrukken dat dit niet overal gepast is, zoals in supermarkten of grote warenhuizen waar vaste prijzen gelden.

Dienst Gemiddelde Kosten ATM (in Baht)
Geldopname lokale bank 150-200
Geldopname internationale pas 220+

Het gebruik van mobiele betaalapps wordt steeds populairder in Thailand. Apps zoals GrabPay bieden gemakkelijkheid waarmee je zelfs ritten kunt boeken en afrekenen zonder cash nodig te hebben. Zorg ervoor dat je smartphone klaar is voor gebruik door een lokale SIM-kaart aan te schaffen met voldoende data.

 • Contante betaling vaak vereist op lokale markten
 • Creditcards breed geaccepteerd in hotels, restaurants, grotere winkels
 • Mobiele betaalapps winnen terrein

Thailand blijft innoveren op financieel gebied waardoor reizigers verschillende manieren hebben om betalingen te verrichten. Bereid je goed voor en geniet zonder zorgen van alles wat dit prachtige land te bieden heeft!

Traditionele betaalmethoden in Thailand

Thailand is een land waar contant geld nog steeds heer en meester is, vooral buiten de grote steden. Toeristen ontdekken al snel dat baht, de lokale valuta, op veel plaatsen onmisbaar is. Hier zijn een paar traditionele betaalmethoden die je kunt verwachten als je naar het ‘Land van de Glimlach’ reist.

 • Contant geld: In kleine winkels, markten en bij straatverkopers is cash koning. Het is handig om altijd wat kleingeld bij je te hebben voor deze transacties.
 • Bankoverschrijvingen: Voor grotere aankopen of bij het betalen van accommodatie kan men soms gebruikmaken van bankoverschrijvingen direct naar de verkoper of dienstverlener.
 • Cheques: Hoewel niet zo gangbaar onder toeristen worden cheques nog steeds gebruikt door lokale bedrijven en sommige expats.

Wanneer ik door Thailand reis merk ik dat veel locals de voorkeur geven aan fysiek geld over digitale betalingen. Dit komt omdat niet iedereen toegang heeft tot moderne bankdiensten. In afgelegen gebieden kunnen mensen zelfs verrast zijn als je probeert met een creditcard te betalen!

Echter, in hotels, grote winkels en toeristische attracties kun je vaak wel met creditcards terecht. Belangrijk hierbij is om bewust te zijn van mogelijke extra kosten voor internationale transacties.

Betaalmethode Gebruikssituatie Aanvaarding
Contant (Baht) Overal Zeer wijdverspreid
Bankoverschrijving Grotere aankopen Matig tot hoog
Cheque Zakelijk / Expats Beperkt

Ten slotte moet je erop letten dat biljetten en munten in goede staat zijn; gescheurd of beschadigd geld wordt vaak geweigerd. Als ik baht uit een pinautomaat haal zorg ik altijd dat ik verschillende coupures ontvang zodat ik overal kan betalen zonder problemen met wisselgeld.

Hoewel Thailand langzaam maar zeker digitaliseert blijft het belangrijk om de traditionele betaalmethodes te begrijpen en respecteren!

Contant geld

Contant geld is in Thailand nog steeds een populaire betalingswijze. In de bruisende markten en bij lokale straatverkopers kun je vaak alleen met baht, de Thaise valuta, betalen. Zorg dus dat je altijd wat contant op zak hebt. Pinautomaten zijn alomtegenwoordig in de steden zoals Bangkok en Chiang Mai, maar in afgelegen gebieden of op eilanden kan het lastiger zijn om er een te vinden.

Wisselkoersen variëren per locatie en aanbieder, dus het loont om vooraf even te checken waar je de beste deal krijgt. Vaak bieden banken een gunstigere koers dan wisselkantoortjes langs de weg of op het vliegveld. Let ook goed op bijkomende kosten; sommige automaten rekenen extra fees voor elke transactie.

 • Gebruik van contant geld:
  • Bij lokale handelaren
  • Op traditionele markten
  • Voor transport zoals tuktuks en taxis

Bij aankomst in Thailand is het verstandig direct wat geld te wisselen zodat je vervoer naar jouw accommodatie kunt betalen zonder te hoeven zoeken naar een pinautomaat. Kleine coupures zijn handig omdat niet iedere verkoper genoeg wisselgeld heeft voor grote biljetten.

Coupure Waarde (ongeveer)
20 baht €0,50
50 baht €1,25
100 baht €2,50
500 baht €12,50
1000 baht €25

Er wordt verwacht dat je onderhandelt over prijzen op markten en bij straatverkopers. Met gepast geld betaal je niet alleen makkelijker; het geeft je ook meer onderhandelingskracht als men ziet dat je bereid bent direct af te rekenen. Vergeet echter niet respectvol te blijven tijdens het onderhandelen; dit is een belangrijk aspect van de Thaise cultuur.

Het meedragen van grote hoeveelheden contant geld brengt risico’s met zich mee door diefstal of verlies. Daarom is mijn advies om slechts zoveel cash bij je te hebben als nodig is voor één dag en gebruik te maken van kluisjes in hotels voor grotere bedragen. Zo vermijd ik zelf onnodige stress tijdens mijn verblijf in Thailand.

Pinnen en creditcards

Wanneer je naar Thailand reist is het handig om te weten hoe het zit met pinnen en creditcards. Veel toeristen maken zich zorgen over de beschikbaarheid van geldautomaten, maar gelukkig zijn die in de meeste stedelijke gebieden en populaire toeristische bestemmingen ruimschoots aanwezig. In kleinere dorpen of op afgelegen eilanden kan het echter een uitdaging zijn.

 • Geldautomaten accepteren vaak Visa en Mastercard.
 • De kosten per transactie kunnen variëren van 150 tot 220 Baht.
 • Het dagelijkse opnamelimiet ligt vaak rond de 20.000 tot 30.000 Baht.

Het gebruiken van creditcards is ook mogelijk, vooral in hotels, grote winkels en restaurants. Toch is het slim om altijd wat contant geld bij je te hebben voor kleine aankopen of plaatsen waar geen kaartlezer beschikbaar is.

Service Kosten (Baht) Opnamelimiet (Baht)
Geldautomaat 150 – 220 20.000 – 30.000
Creditcardbetaling Varieert N.v.t

Let wel op dat er soms extra kosten worden gerekend voor het gebruik van buitenlandse kaarten, dus controleer dit vooraf bij je bank. Daarnaast raden veel reizigers aan om een kopie van hun creditcardgegevens apart te bewaren voor het geval hun kaart verloren gaat of gestolen wordt.

Tip: Informeer bij je bank naar mogelijke partnerschappen met Thaise banken; dit kan schelen in de kosten!

Het is ook een goed idee om je pincode te bedekken wanneer je geld opneemt; skimming-apparatuur komt wereldwijd voor en Thailand is daarop geen uitzondering.

Maak je dus geen zorgen als je binnenkort naar Thailand vertrekt – met een beetje planning kun je zonder problemen genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft!

Mobiele betalingen

Mobiel betalen wordt steeds populairder in Thailand en het is een gemakkelijke manier om transacties te verrichten. Zonder de noodzaak van contant geld of creditcards kunnen reizigers met hun smartphone snel en veilig afrekenen. Apps zoals PromptPay, een veelgebruikt systeem in Thailand, maken het mogelijk om directe overboekingen te doen.

De meeste mobiele betaalsystemen werken via QR-codes die je eenvoudig scant met je telefooncamera. Je komt deze codes overal tegen: in restaurants, winkels en zelfs bij straatverkopers. Naast de lokale apps zijn internationale diensten als PayPal ook aanwezig, wat handig kan zijn voor toeristen.

 • PromptPay: Wijdverspreid onder locals
 • PayPal: Geschikt voor internationale bezoekers
 • Line Pay: Populair bij jongeren
 • Alipay & WeChat Pay: Voornamelijk gebruikt door Chinese toeristen

Een groot voordeel van mobiel betalen is dat je niet constant wisselgeld hoeft mee te sjouwen of je zorgen te maken over de wisselkoers op het moment van aankoop. Het biedt ook extra veiligheid omdat je niet met grote hoeveelheden contant geld op zak loopt.

Tot slot zien we dat banken en bedrijven investeren in technologieën om mobiele betalingen nog toegankelijker te maken. Met verbeteringen in netwerkverbindingen en de groeiende acceptatie bij lokale ondernemers lijkt cashloos betalen de norm te worden in Thailand.

Toeristische valkuilen

Thailand is een prachtig land met een rijke cultuur en vriendelijke locals, maar zoals elke populaire toeristische bestemming heeft het ook zijn valkuilen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van bepaalde praktijken die je reisbudget onnodig kunnen belasten.

Eén veelvoorkomende valkuil in Thailand is de zogenaamde ’tuktuk-scam’. Chauffeurs bieden aan om je voor een zeer lage prijs naar populaire bezienswaardigheden te brengen. Wat ze er niet bij vertellen, is dat ze onderweg stoppen bij winkels of juweliers waarvan ze commissie krijgen als jij iets koopt. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties en tijdverlies.

 • Wees altijd duidelijk over de route en kom een totaalprijs overeen voordat je instapt.
 • Stel vragen wanneer iets te goed lijkt om waar te zijn.

Een andere bekende truc is de ‘geforceerde aankoop’. Verkopers proberen toeristen over te halen om souvenirs of etenswaren tegen veel hogere prijzen dan normaal aan te schaffen. Vaak spelen zij in op het gevoel van beleefdheid of schuld van toeristen.

 • Leer nee zeggen op een vastberaden maar vriendelijke manier.
 • Vergelijk prijzen tussen verschillende verkopers alvorens iets aan te kopen.

Het wisselen van geld kan ook een uitdaging zijn. Sommige wisselkantoren gebruiken verwarrende tarieven of rekenen hoge commissies. Hierdoor ontvang je minder baht voor je euro’s dan verwacht.

 • Check altijd de actuele wisselkoers online.
 • Vermijd geldwisselkiosken op luchthavens en hotels; deze hebben vaak slechtere koersen.

Tot slot is het belangrijk opmerkzaam te blijven bij het betalen met creditcard. Creditcardfraude komt regelmatig voor, dus houd je kaart altijd in zicht als je betaalt en controleer regelmatig transacties via je mobiele bankapp of online banking platform.

Dus terwijl Thailand ongetwijfeld een droombestemming kan zijn, loont het zich om alert en geïnformeerd te blijven wat betreft mogelijke financiële valkuilen. Met deze tips kun jij genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft zonder nare verrassingen achteraf!

Veiligheidstips bij betalen in Thailand

Wanneer je in Thailand bent, is het belangrijk om alert te zijn tijdens het betalen. Hieronder volgen enkele tips om financiële transacties veilig te laten verlopen:

 • Gebruik bekende geldautomaten: Kies voor geldautomaten die zich bevinden bij banken of op drukbezochte locaties. Deze zijn vaak beter beveiligd tegen skimmers en fraude.
 • Scherm je pincode af: Wees altijd discreet als je jouw pincode intoetst. Het gebruik van een hand of portemonnee om het toetsenbord af te schermen kan de kans op fraude aanzienlijk verminderen.
 • Beperk cash gebruik: Probeer waar mogelijk met creditcard te betalen. Mocht er iets misgaan, dan bieden veel creditcardmaatschappijen bescherming tegen fraude.
 • Controleer je transacties: Hou regelmatig je bankrekening en creditcarduitgaven in de gaten via online banking. Bij onregelmatigheden direct contact opnemen met de bank kan problemen voorkomen.

Hierbij een eenvoudige tabel met wat statistieken over ATM-fraude wereldwijd, hoewel specifieke gegevens voor Thailand misschien niet beschikbaar zijn:

Jaar Gemeld aantal gevallen van ATM-fraude
2019 10,000+
2020 12,000+
2021 Afname door verbeterde beveiliging

Let op wisselkoersen bij pinnen: Geldautomaten kunnen hoge tarieven rekenen en slechte wisselkoersen bieden. Het is slim om van tevoren uit te zoeken welke banken de beste tarieven hanteren.

Deze tips kunnen helpen jouw ervaring met geldzaken in Thailand veiliger en zorgelozer te maken!

Conclusie

Het betalen in Thailand vereist wat voorbereiding en kennis van de lokale valuta en betaalmogelijkheden. Ik heb ontdekt dat cash nog steeds koning is, vooral buiten de grote steden en toeristische gebieden. Maar ook pinautomaten zijn wijdverspreid beschikbaar, hoewel je rekening moet houden met extra kosten.

 • Cash is essentieel op markten en in kleinere winkels.
 • Creditcards worden vaak geaccepteerd in hotels, grotere restaurants en winkels.
 • Zorg altijd voor wat contant geld op zak voor kleine uitgaven.

Mobiele betalingen winnen aan populariteit maar het is slim om niet volledig hierop te vertrouwen als je door verschillende delen van Thailand reist. Het loont zich om zowel een creditcard als contant geld achter de hand te hebben voor gemak en zekerheid.

De wisselkoersen kunnen fluctueren dus het’s een goed idee om deze in de gaten te houden voordat je geld wisselt of transacties doet. Hieronder vind je een overzicht van de gangbare kosten bij pinautomaten:

Dienst Gemiddelde Kosten
Geldopname ATM 220 THB per transactie
Wisselkoersopslag 1% – 3%

Ik raad aan om altijd lokale valuta bij je te dragen en zorgvuldig na te gaan welke betaalopties jouw bank biedt in Thailand. Vergeet niet dat informeren naar eventuele partnerschappen met Thaise banken verrassingen kan voorkomen en soms zelfs besparingen kan opleveren.

Het belangrijkste is dat je geniet van je tijd in dit prachtige land zonder dat geldzorgen het plezier bederven. Met een beetje planning kun jij je financiën soepel beheren tijdens jouw verblijf in Thailand.