Beste Reistijd Cambodja: Tips Voor Jouw Trip

Bepalen wat de beste reistijd is voor Cambodja hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat, toeristische seizoenen en persoonlijke voorkeuren. Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat, met een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen. Het land kan echter het hele jaar door bezocht worden.

De periode van november tot februari staat bekend als de ideale tijd om dit prachtige land te bezoeken. De temperaturen zijn dan aangenaam en de luchtvochtigheid is laag, waardoor je volop kunt genieten van alle activiteiten die Cambodja te bieden heeft zonder oververhit of door muggen overvallen te worden.

Van maart tot mei wordt het aanzienlijk warmer en dat kan oncomfortabel zijn als je niet gewend bent aan hoge temperaturen. Echter, voor sommige reizigers is dit juist de perfecte tijd om bijvoorbeeld rustigere tempels te verkennen of betere deals te krijgen omdat het minder druk is. Vergeet niet dat zelfs binnen deze optimale reismaanden lokale festivals en nationale feestdagen kunnen leiden tot drukkere perioden.

Klimaat in Cambodja

Cambodja kent een tropisch moessonklimaat. Er zijn twee belangrijke seizoenen die mijn reisplannen kunnen beïnvloeden: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en wordt gekenmerkt door korte maar hevige buien, vaak aan het einde van de middag. De natuur is dan op haar mooist, alles staat in bloei en de rijstvelden zijn felgroen.

Tijdens het droge seizoen dat van november tot april duurt is er weinig neerslag. Dit is over het algemeen de beste periode om naar Cambodja te reizen omdat de wegen beter begaanbaar zijn en de kans op een helderblauwe lucht groot is. Echter, deze maanden kunnen ook behoorlijk warm zijn, vooral rond april wanneer de temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius.

De koelste maanden zijn december en januari waarbij de temperaturen nog steeds aangenaam warm zijn maar niet zo verstikkend als in april. Het toerisme piekt gedurende deze maanden dus ik houd rekening met drukkere bezienswaardigheden en hogere prijzen.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde temperaturen per maand:

Maand Gemiddelde Temperatuur (°C)
Januari 26 – 31
Februari 27 – 32
Maart 29 – 34
April 30 – 35+
Mei 28 – 34
Juni 27 – 33
Juli 26 – 32
Augustus 26 – 32
September 25 – 31
Oktober 25 -31
November 26-31
December 25-30

Vochtigheid speelt ook een grote rol in hoe ik het klimaat ervaar tijdens mijn reis door Cambodja. In het regenseizoen kan de luchtvochtigheid oplopen tot wel boven de90%. Dit zorgt voor klamme hitte die best uitputtend kan zijn als ik niet gewend ben aan dit soort omstandigheden.

Als ik avontuurlijk ingesteld ben kan het regenseizoen toch een goede tijd zijn om te gaan; watervallen stromen volop en er is minder toerisme waardoor ik meer ruimte heb om te genieten van al het moois dat Cambodja biedt. Belangrijk is wel dat ik me goed voorbereid op mogelijke ongemakken zoals muggen en slechte wegcondities.

Regenseizoen in Cambodja

Het regenseizoen in Cambodja, ook bekend als het moessonseizoen, valt meestal tussen mei en oktober. Gedurende deze maanden is het land gehuld in een groene pracht doordat de natuur tot leven komt met de overvloedige regenval. Voor sommigen kan dit seizoen ideaal zijn om te reizen; de temperaturen zijn milder en de toeristische drukte neemt af.

 • Voordelen van reizen tijdens het regenseizoen:
  • Minder toeristen
  • Lagere prijzen voor accommodatie en tours
  • Het landschap is weelderig en groen

Toch moet ik erop wijzen dat reizen tijdens het regenseizoen z’n uitdagingen kent. De hevige buien kunnen leiden tot tijdelijke overstromingen, vooral op het platteland. Dit betekent dat bepaalde wegen onbegaanbaar worden waardoor je reisplannen flexibel moeten zijn.

 • Uitdagingen tijdens het regenseizoen:
  • Hevige buien die kunnen leiden tot overstromingen
  • Onvoorspelbare weersomstandigheden
  • Hogere luchtvochtigheid wat oncomfortabel kan aanvoelen

De piek van de neerslag vinden we gewoonlijk in september, waarbij statistieken laten zien dat er gemiddeld meer dan 200mm valt.* Desondanks biedt juist deze periode unieke mogelijkheden voor fotografie – denk aan spiegelgladde tempelvijvers en dramatische wolkenformaties boven Angkor Wat.

Maand Gemiddelde Neerslag (mm)
Mei 150
Juni 175
Juli 155
Augustus 160
September >200

Voor avontuurlijke zielen biedt dit seizoen ook speciale ervaringen zoals boottochten op hoger water door de mangroven of rond Tonlé Sapmeer waar dorpen half onderwater staan. Het’s fascinerend om te zien hoe lokale gemeenschappen zich hebben aangepast aan deze waterrijke omgeving.

Kortom, hoewel veel mensen kiezen voor drogere maanden om Cambodja te bezoeken mag je zeker niet onderschatten wat het regenseizoen te bieden heeft. Met goede planning en een flexibele instelling kun je zelfs tijdens deze nattere maanden genieten van al het moois dat Cambodja rijk is!

*Data gebaseerd op historische gemiddelden; actuele jaarlijkse variaties kunnen voorkomen.

Droogseizoen in Cambodja

Het droogseizoen in Cambodja loopt van november tot april. In deze periode valt er weinig regen en is de luchtvaak helder, wat ideaal is voor sightseeing en het verkennen van de beroemde tempels zoals Angkor Wat. De temperaturen zijn aangenaam, al kunnen ze in april behoorlijk oplopen.

 • November tot februari: koeler weer, perfect voor activiteiten buitenshuis
 • Maart en april: warmer, met temperaturen die soms boven de 40°C uitstijgen

Bezoekers kunnen tijdens het droogseizoen genieten van verschillende festivals:

 • Bon Om Touk (Waterfestival) – een spectaculaire gebeurtenis waarbij races met lange boten worden gehouden
 • Khmer Nieuwjaar – midden april; een belangrijke feestdag waarbij mensen samenkomen om te vieren

Hoewel dit seizoen meer toeristen trekt, betekent dit ook dat populaire bestemmingen zoals Siem Reap levendiger zijn. Er is een breed scala aan activiteiten beschikbaar – van ballonvaarten tot fiets tours door het platteland.

Hieronder staan enkele gemiddelde temperatuurgegevens voor Phnom Penh als voorbeeld:

Maand Gemiddelde hoge temperatuur (°C) Gemiddelde lage temperatuur (°C)
November 31 23
December 30 22
Januari 31 21
Februari 32 22
Maart 34 24
April 35 25

Voor avontuurlijke reizigers biedt het droge seizoen ook de beste tijd om meer afgelegen gebieden te bezoeken die anders moeilijk bereikbaar zijn tijdens het regenseizoen. Denk hierbij aan provincies zoals Ratanakiri en Mondulkiri waar je indrukwekkende natuurlijke schoonheid kunt ontdekken.

Toch is het goed om voorbereid te zijn op hete middagen vooral later in het seizoen. Voldoende water drinken en zonnebescherming gebruiken is dan essentieel. Daarnaast kunnen hotels en vluchten sneller volboeken dus vroegtijdig plannen wordt sterk aangeraden.

Beste maanden om Cambodja te bezoeken

Cambodja is een land met een tropisch klimaat en kent daarom drie belangrijke seizoenen: het regenseizoen, het koelere droge seizoen en het warme droge seizoen. De beste tijd om dit fascinerende land te bezoeken hangt grotendeels af van wat je prettig vindt qua weer en wat je wilt doen.

Het koelere droge seizoen loopt van november tot februari. Dit wordt breed gezien als de ideale periode om Cambodja te verkennen:

 • Aangename temperaturen variëren tussen 25°C en 30°C.
 • Weinig neerslag waardoor reizen binnen het land comfortabeler is.
 • Perfect weer voor sightseeing, vooral bij tempelcomplex Angkor Wat.
Maand Gem. Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
November 25 – 30 Laag
December 24 – 29 Laag
Januari 24 – 31 Laag
Februari 26 – 33 Toenemend

Van maart tot mei wordt het warmer in Cambodja waarbij temperaturen kunnen stijgen tot boven de 35°C. Hoewel dit door velen als minder comfortabel wordt ervaren, zijn er ook voordelen aan reizen in deze periode:

 • Minder toeristen wat zorgt voor rustigere bezichtigingen.
 • Lagere prijzen voor accommodaties en tours vanwege laagseizoen tarieven.

Het regenseizoen begint in juni en eindigt in oktober. Reizen gedurende deze maanden kan uitdagend zijn maar biedt unieke ervaringen:

 • Het landschap verandert in een levendige groene oase.
 • Watervallen zijn op hun krachtigst – een spectaculair gezicht!

Voor mij persoonlijk is de beste tijd om Cambodja te bezoeken net na het regenseizoen, wanneer alles nog fris en groen is maar de zware buien verdwenen zijn. Echter, ieder heeft z’n eigen voorkeur dus hopelijk helpt deze informatie jou bij het plannen van je perfecte reistijd!

Tips voor reizen naar Cambodja

Bij het plannen van een reis naar Cambodja is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele tips die je helpen om het meeste uit je bezoek aan dit fascinerende land te halen:

 • Visum en documentatie: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de visumvereisten voor jouw specifieke situatie. Voor de meeste toeristen is het mogelijk om een e-visum online aan te vragen voordat ze vertrekken, wat veel tijd bespaart bij aankomst.
 • Vaccinaties en gezondheid: Raadpleeg ruim op tijd een arts of vaccinatiecentrum. Aanbevolen vaccinaties kunnen onder meer DTP, hepatitis A en B en buiktyfus omvatten. Neem ook maatregelen tegen muggenbeten, aangezien ziekten als dengue er voorkomen.
 • Kleding: Het klimaat in Cambodja kan heel warm zijn dus lichte, luchtige kleding is essentieel. Echter, wanneer je tempels bezoekt zoals Angkor Wat, vergeet dan niet dat respectvolle kleding verplicht is; schouders en knieën dienen bedekt te zijn.
 • Lokale cultuur: Respecteer lokale gebruiken en tradities. Een vriendelijke groet in het Khmer, zoals “Sous-dey”, wordt altijd gewaardeerd door de lokale bevolking.
 • Geldzaken: De Amerikaanse dollar wordt breed geaccepteerd naast de Cambodjaanse riel, maar zorg ervoor dat je kleine coupures bij je hebt omdat wisselgeld vaak in riels teruggegeven wordt.

Door deze tips in gedachten te houden kun je met volle teugen genieten van al het moois dat Cambodja te bieden heeft!

Conclusie

Het kiezen van de beste reistijd voor Cambodja hangt sterk af van wat ik zoek in mijn vakantie. Hou ik van warm weer en wil ik de drukte vermijden, dan zijn mei en juni ideaal. Ben ik echter op zoek naar de perfecte balans tussen aangename temperaturen en beperkte neerslag, dan is de periode van november tot februari ongetwijfeld de beste keuze.

 • November tot februari: Koelere temperaturen, weinig regen.
 • Maart tot mei: Heetste maanden, toerisme neemt af.
 • Juni tot oktober: Regenseizoen met sporadische buien maar ook groener landschap.

Rekening houdend met festivalperiodes kan mijn ervaring nog rijker worden. Het beroemde Waterfestival of Bon Om Touk vindt plaats in november en is een spektakel dat ik niet mag missen als mijn bezoek in deze maand valt.

Maand Weertype Evenement
November Droog & koel Waterfestival (Bon Om Touk)
December Droog & koel Geen grote evenementen
Januari Droog & koel Chinees Nieuwjaar (varieert)
Februari Droog & warm Meak Bochea

Als ervaren blogger raad ik aan om lokale gebruiken te respecteren en goed voorbereid op pad te gaan. Denk aan lichte kleding tijdens het hete seizoen en een goede regenjas tijdens het regenseizoen.

Alles overwegend is er geen eenduidig ‘beste’ moment om naar Cambodja te reizen; het hangt helemaal af van persoonlijke voorkeuren. Door slim te plannen kan ik genieten van al het moois dat Cambodja te bieden heeft, ongeacht de maand waarin ik besluit te gaan. Vergeet niet dat elke periode zijn eigen charme heeft!