Battambang Cambodja: Ontdek Mijn Tips en Ervaringen

Battambang in Cambodja is een plek die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers maar toch een schat aan ervaringen biedt. Met zijn koloniale architectuur, oude tempels en de beroemde bamboetrein heeft Battambang een unieke charme die je nergens anders in het land vindt. De stad zelf ademt een ontspannen sfeer uit en dient als de perfecte uitvalsbasis om de omliggende rijstvelden en plattelandsgemeenschappen te verkennen.

Als tweede stad van Cambodja heeft Battambang veel te bieden voor cultuurliefhebbers en avonturiers. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld Phnom Sampeau, een kalkstenen heuvel met daarop prachtige pagodes en adembenemende uitzichten over het vlakke landschap dat zich kilometers ver uitstrekt. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot aan de Khmer Rouge-periode waarbij grotten dienden als executieplaatsen, iets wat nu herdacht wordt met stiltemomenten bij de Killing Caves.

Mijn bezoek aan Battambang was gevuld met verrassingen; van de hartelijkheid van de lokale bevolking tot aan het heerlijke eten dat op elke straathoek te vinden is. Ik ontdekte dat hoewel Angkor Wat alle lof krijgt – terecht trouwens – Battambang zeker niet mag worden vergeten wanneer men besluit dit fascinerende land te verkennen. Het levert authentieke ervaringen op die mij lang bij zullen blijven.

Geschiedenis van Battambang

De stad Battambang, gelegen in het noordwesten van Cambodja, heeft een rijke en complexe historie die teruggaat tot in de 11e eeuw. Oorspronkelijk was het een belangrijk handelscentrum binnen het Khmer-rijk dat bekend stond om zijn vruchtbare gronden en strategische ligging nabij de Sangker-rivier.

Tijdens de Franse koloniale periode, die begon rond de late 19e eeuw, werd Battambang onderdeel van Frans-Indochina. De Fransen brachten hun invloed mee wat nu nog zichtbaar is in de architectuur en infrastructuur. Kenmerkende gebouwen uit deze tijd zijn goed bewaard gebleven waaronder het oude gouverneurshuis en het treinstation.

 • Franse kolonisatie: Eind 19e – midden 20e eeuw
 • Architectuur: Gouverneurshuis, treinstation

Na de onafhankelijkheid van Cambodja in 1953 bleef Battambang een essentiële schakel voor economische activiteiten maar kreeg tevens te maken met de verwoestingen door burgeroorlog en het geweldadige regime van Pol Pot’s Rode Khmer tussen 1975 en 1979. Veel historische sites werden beschadigd en veel mensen verloren hun leven of werden verplaatst gedurende deze donkere periode.

In recentere jaren heeft Battambang zich ontwikkeld tot een cultureel centrum met initiatieven die lokale kunstenaars promoten en bijdragen aan behoud van erfgoed. Het is ook een trekpleister voor toeristen geworden dankzij haar geschiedenis, charmante stadskern en omliggende tempels zoals Phnom Sampeau.

 • Culturele wederopbouw: Lokale kunst & erfgoedbehoud
 • Toerisme: Historisch centrum, Phnom Sampeau-tempel

Bezienswaardigheden in Battambang

Battambang, gelegen in het noordwesten van Cambodja, is een stad die bol staat van cultuur en geschiedenis. Wat deze plek zo bijzonder maakt zijn de vele bezienswaardigheden die je hier kunt vinden. Ik neem je mee langs enkele hoogtepunten.

De Bamboo Train, ook bekend als de ‘Norry’, biedt een unieke ervaring. Het is een soort spoorwegkarretje dat over ongebruikte treinsporen rijdt en toeristen de kans geeft om het prachtige landschap op een avontuurlijke manier te verkennen. Hoewel eenvoudig van constructie, is dit vervoersmiddel onmisbaar voor een authentiek bezoek aan Battambang.

 • Phnom Sampeau is een kalksteenheuvel met daarop verschillende tempels en grotten die zeker de moeite waard zijn.
  • In deze grotten vind je naast Boeddhistische altaren ook meer sombere historische plaatsen zoals de Killing Caves, waar herinneringen aan het Khmer Rouge-regime nog altijd voelbaar zijn.

Vervolgens kun je niet om het indrukwekkende Battambang Provincial Museum heen. Hier duik ik altijd graag in de rijke geschiedenis van Cambodja door middel van traditionele kostuums, gereedschappen en sculpturen uit verschillende periodes.

Daarnaast vormt de architectuur in het stadscentrum zelf ook een trekpleister:

 • Koloniale gebouwen getuigen van een tijd waarin Frankrijk nog invloed had in Cambodja.

Een andere fascinerende plek is Wat Ek Phnom. Deze oude tempelruïne dateert uit de 11e eeuw en hoewel deels ingestort, straalt het complex nog steeds sereniteit uit. Omringd door bomen en natuur krijg ik hier altijd weer dat speciale gevoel van rust over me heen.

Tot slot is er voor natuurliefhebbers onder ons iets wat absoluut niet mag ontbreken: de Sangker Rivier. Een boottocht op deze rivier toont je idyllische dorpjes langs waterwegen vol weelderige vegetatie – perfect voor mooie foto’s of gewoon om even helemaal tot rust te komen.

Met al deze bezienswaardigheden wordt al snel duidelijk waarom Battambang zo geliefd is bij zowel locals als reizigers!

De cultuur van Battambang

Battambang, de tweede grootste stad van Cambodja, is een ware smeltkroes van culturele invloeden. Deze historische stad weerspiegelt de rijke Khmer tradities vermengd met Franse koloniale architectuur. Mijn fascinatie voor deze plek groeit elke keer dat ik er meer over leer.

 • Traditionele Kunsten: Battambang staat bekend om zijn traditionele kunstvormen zoals klassieke Khmer dans, muziek en het wereldberoemde ‘Phare Ponleu Selpak’ – een circusschool die jongeren uit kansarme gezinnen helpt hun leven te veranderen door middel van kunst.
 • Culinaire Specialiteiten: Het eten hier is net zo gevarieerd als de cultuur zelf. Je vindt er heerlijke lokale gerechten zoals ‘Bai Sach Chrouk’ (geroosterd varkensvlees met rijst) of ‘Amok’, een soort curry gestoomd in bananenbladeren.

De architectuur in Battambang is even indrukwekkend met gebouwen die nog steeds de sporen dragen van het Franse koloniale tijdperk. Pagodes en tempels verspreid door de stad vertellen oude verhalen waarin religie en mythes hand in hand gaan.

Festivals zijn ook een belangrijk onderdeel van het culturele landschap in Battambang. Van het kleurrijke Waterfestival tot Pchum Ben, waarbij mensen hun voorouders eren, brengen deze festiviteiten iedereen samen en benadrukken ze de sterke gemeenschapszin.

Ik moet zeggen dat de warmte en gastvrijheid van de lokale bevolking me altijd bijblijft na elk bezoek. Ze delen graag hun tradities en staan open voor gesprekken waardoor je echt een kijkje krijgt in hun dagelijkse leven. Dit maakt mijn ervaring in Battambang telkens weer uniek en authentiek.

Activiteiten in Battambang

Battambang, een stad met een rijke historie en cultuur, biedt reizigers tal van activiteiten. Het is de perfecte bestemming voor wie het authentieke Cambodja wil ervaren. Hier zijn enkele hoogtepunten:

 • Bamboetrein: Een ritje met de bamboetrein, lokaal bekend als ‘norry’, is een unieke ervaring. Deze geïmproviseerde treinen bestaan uit een bamboeplatform op wieltjes aangedreven door een kleine motor. Ze razen over oude spoorlijnen en bieden prachtige uitzichten op het platteland.
 • Wat Banan Tempel: De klim naar deze eeuwenoude tempel kan zwaar zijn door de vele trappen, maar het uitzicht boven maakt alles goed. De sfeer is rustig en het panorama over de omliggende gebieden is adembenemend.
 • Phare Ponleu Selpak: Deze organisatie ondersteunt kansarme jongeren door middel van kunst. Bezoekers kunnen hier circusvoorstellingen bijwonen die niet alleen vermakelijk zijn maar ook cultureel verrijkend.
 • Markten: De markten in Battambang zijn levendig en kleurrijk. Proef lokale specialiteiten of koop ambachtelijke producten als souvenirs voor thuis.

Vergeet niet je camera mee te nemen om al deze unieke momenten vast te leggen! Hieronder vind je nog wat extra suggesties voor activiteiten:

 • Kookcursussen: Leer hoe je traditionele Khmer-gerechten maakt.
 • Kunstgalerijen: Ontdek moderne kunst gecombineerd met traditionele invloeden.
 • Fietstochten: Verken de omliggende dorpen en rijstvelden per fiets.

Mijn persoonlijke favoriet? De ontspannen fietstochten langs landelijke wegen waarbij je echt contact kunt maken met de lokale bevolking. Het geeft me altijd weer nieuwe energie!

Ontdekken van de omgeving van Battambang

Battambang is een stad die barstensvol geschiedenis en cultuur zit, maar het omliggende landschap is minstens even betoverend. Tijdens mijn bezoek aan deze regio werd ik getrokken door de rustieke charme van het platteland. Het glooiende landschap met rijstvelden, traditionele hutten en vriendelijk zwaaiende boeren biedt een heerlijke afwisseling na de drukte van stedelijke avonturen.

 • Fietsen langs slingerende landweggetjes geeft je een uniek perspectief op het dagelijks leven hier.
 • De fascinerende Bamboetrein, ook bekend als ‘norry’, biedt een spannende rit over oude treinsporen.
 • Bezoekers kunnen zich ook laten betoveren door eeuwenoude tempels zoals Wat Banan dat zich bevindt op de top van een heuvel.

De lokale markten zijn levendig en geven kleur aan elke ervaring in Cambodja. Ik kon niet anders dan mij onderdompelen in de geuren en geluiden terwijl ik langsliep bij kraampjes vol vers fruit, groenten en handwerk. Het is dé kans om interactie te hebben met de locals en misschien zelfs je hand te wagen aan wat haggelen.

Wat echt indrukwekkend is, zijn de verhalen verbonden aan plaatsen als Phnom Sampeau. Deze berg herbergt donkere historische plekken zoals Killing Caves waar tragische gebeurtenissen uit het verleden herdacht worden. Een bezoek hieraan biedt niet alleen prachtige uitzichten over het landschap maar ook momenten voor bezinning.

Natuurliefhebbers vinden hun gading bij Battambang’s omgeving zonder twijfel. Met ecosystemen variërend van dichte bossen tot serene rivieren kun je:

 • Vogels spotten tijdens ontspannen boottochten op de Sangker Rivier.
 • Meer leren over traditionele landbouwtechnieken die nog steeds gebruikt worden door lokale boeren.

Mijn tip: neem voldoende tijd om deze diverse regio te verkennen; elke hoek heeft iets nieuws te onthullen dat bijdraagt aan jouw begrip van Cambodjaanse cultuur en natuur.

Conclusie

Mijn reis naar Battambang in Cambodja heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Deze stad, die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die zich haasten tussen Siem Reap en Phnom Penh, is een schatkamer van cultuur, geschiedenis en natuurlijke pracht.

Hier zijn enkele hoogtepunten die ik graag met jullie deel:

 • De Bamboetrein: Een unieke ervaring waarbij je op een eenvoudig platform zit dat over oude treinsporen zoefde.
 • Tempels en Historische Sites: De Banan Temple en het Battambang Provincial Museum boden fascinerende inzichten in de rijke historie van de regio.
 • Kunstscene: Ik was onder de indruk van de levendige kunstscene; lokale kunstgalerijen zoals Sangker Gallery getuigen van een bloeiende creatieve gemeenschap.

Wat betreft accommodatie en eten, vond ik comfortabele verblijven voor elke portemonnee. De lokale keuken liet me kennismaken met heerlijke Khmer-gerechten die nog lang bijblijven.

Bezienswaardigheden Indruk
Bamboetrein Uniek
Tempels Rijk
Kunst Levendig

Mijn avontuur in Battambang bewijst dat deze stad veel meer verdient dan een snelle doortocht. Het is de perfecte bestemming voor wie het echte Cambodja wil ervaren zonder de drukte van massatoerisme. Mijn advies aan iedereen die nieuwsgierig is naar wat Cambodja te bieden heeft: sla Battambang niet over!