Battambang Cambodia: Ontdek de Verborgen Schatten

Battambang, gelegen in het noordwesten van Cambodja, is een stad die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Maar ik kan je verzekeren dat dit charmante oase een bezoek meer dan waard is. Met z’n rijke geschiedenis, Franse koloniale architectuur en ontspannen sfeer vormt Battambang een fascinerende bestemming voor cultuurliefhebbers en avonturiers.

De stad staat bekend om zijn bamboetrein, lokale markten en prachtige tempels die verspreid liggen in de nabijgelegen plattelandsgebieden. Het is ook de perfecte locatie om authentiek Khmer-eten te proberen zonder de drukte van toeristische hotspots zoals Siem Reap of Phnom Penh.

Mijn persoonlijke ervaring met Battambang was onvergetelijk; de vriendelijke locals maakten mijn reis extra speciaal. De mix van traditionele cultuur met een snufje hedendaagse invloeden maakt deze plek uniek in haar soort. Als je op zoek bent naar een onderdeel van Cambodja dat nog niet overspoeld is door het massatoerisme, dan mag Battambang zeker niet ontbreken op je lijstje!

Geschiedenis van Battambang

Battambang, ooit de hoofdstad van het machtige Khmer-rijk, heeft een rijke en gelaagde geschiedenis. Deze stad in Cambodja is gesticht in de 11e eeuw en is vernoemd naar een oude legende over een boer genaamd Ta Dumbong die koning werd door een magische staf te vinden. De naam ‘Battambang’ betekent letterlijk ‘verliezen stok’, verwijzend naar deze mythe.

 • Prekoloniale Periode
  In de prekoloniale periode was Battambang onderdeel van het Khmer-rijk, dat monumenten zoals Angkor Wat heeft voortgebracht. De stad bloeide als een belangrijk handelscentrum en religieus centrum.
 • Koloniale Tijdperk
  Onder Frans koloniaal bewind in de 19e en begin 20e eeuw werd Battambang beïnvloed door Europese architectuur en urbanisatie. Franse kolonisten lieten hier hun sporen na met klassieke gebouwen die nog steeds te bezichtigen zijn.
 • Moderne Geschiedenis
  Meer recentelijk heeft Battambang turbulente tijden meegemaakt tijdens de heerschappij van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979. Het land, inclusief deze historische stad, leed enorm onder dit regime.

Nu staat Battambang bekend om zijn goed bewaard gebleven koloniale architectuur en als centrum voor hedendaagse kunst in Cambodija. De charme van deze plaats ligt niet alleen in haar verleden maar ook in hoe ze zichzelf opnieuw uitvindt terwijl ze trouw blijft aan haar roots. Jaarlijks trekken toeristen naar deze regio om zowel de schoonheid als het verdriet uit het verleden te ervaren.

Deze unieke mix van historie en cultuur maakt dat ik gefascineerd ben door Battambang – een plek waar elke straatsteen iets te vertellen heeft over haar veelbewogen geschiedenis.

Bezienswaardigheden in Battambang

Battambang is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur die veel te bieden heeft voor reizigers. Het staat bekend om zijn Franse koloniale architectuur en charmante oude wereld sfeer. Een van de meest iconische trekpleisters is de Bamboo Train, lokaal bekend als ‘Norry’. Deze unieke vorm van vervoer biedt bezoekers een avontuurlijke rit door het Cambodjaanse platteland.

 • Bamboo Train (Norry)
 • Frans-koloniale architectuur
 • Plattelandservaring

De tempels in en rondom Battambang mogen zeker niet overgeslagen worden. De Wat Banan tempel, vaak aangeduid als een kleinere versie van Angkor Wat, biedt prachtige uitzichten na een klim op de heuvel waarop deze gelegen is. Niet ver daarvandaan vind je Phnom Sampeau, waar zowel natuurlijke schoonheid als donkere historische plekken zoals de Killing Caves te vinden zijn.

 • Wat Banan tempel
 • Phnom Sampeau
 • Killing Caves

Voor liefhebbers van kunst en cultuur is er het Battambang Art Museum waar lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen. Ook zijn er diverse galerijen verspreid door de stad die hedendaagse Cambodjaanse kunst promoten. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan één van de vele traditionele markten; hier proef je letterlijk en figuurlijk de lokale cultuur.

 • Battambang Art Museum
 • Lokale galerijen
 • Traditionele markten

Culinaire ontdekkingstrekkers kunnen hun hart ophalen door het proeven van lokale delicatessen zoals Amok, een traditioneel gestoomd visgerecht, of Bai Sach Chrouk, gegrild varkensvlees met rijst. Lokale restaurants en straatverkopers bieden volop mogelijkheden om deze smaken te ervaren.

Daarnaast kunnen avonturiers zich wagen aan fietstochten langs rijstvelden of boottrips over de Sangker-rivier die dwars door Battambang loopt. Zo’n tocht geeft je niet alleen beweging maar ook inzicht in het dagelijkse leven op het platteland.

Fiets- en boottours:

 • Langs rijstvelden
 • Over de Sangker-rivier

Lokale markten in Battambang

Een bezoek aan de lokale markten in Battambang is een ware onderdompeling in de Cambodjaanse cultuur. Hier vind ik de meest uiteenlopende producten, van verse groenten en exotisch fruit tot handgemaakte kleding en ambachtelijk gereedschap. Psar Nat, de centrale markt, is een levendig trefpunt waar locals hun dagelijkse boodschappen doen.

 • Psar Nat
  • Hart van het stadsleven
  • Diverse assortiment
  • Architecturaal interessant gebouw

Op deze markt heerst altijd een gezellige drukte. Mijn zintuigen worden er geprikkeld door de geuren van vers bereide street food en het geroezemoes van koopjesjagende menigte. Het is fascinerend om te zien hoe verkopers met vlotte babbel hun waren aanprijzen.

Dan heb je nog Psar Boeung Chhouk, net buiten het centrum, bekend om zijn authentieke sfeer en lokale specialiteiten zoals gedroogde vis en pittige sauzen. Het geeft mij een inkijkje in wat voor ingrediënten de Cambodjanen gebruiken voor hun dagelijkse maaltijden.

 • Psar Boeung Chhouk
  • Authentieke ervaring
  • Specialiteit: lokale voedingswaren

Terwijl ik rondloop zie ik dat handel hier niet alleen over kopen en verkopen gaat; het is ook een sociale aangelegenheid. Onderhandelingen gaan gepaard met lachsalvo’s en soms zelfs met uitnodigingen om mee te eten.

De Phsar Leu is een andere populaire spot die iets meer upscale aandoet dan andere markten. Je kunt hier terecht voor kwaliteitsproducten zoals zijde, zilverwerk en edelstenen – vaak tegen prijzen die goedkoper zijn dan op toeristische plekken.

 • Phsar Leu
  • Grotere variatie aan luxe goederen
  • Goede deals mogelijk

Niet alleen zijn deze markten geweldig om unieke souvenirs op te pikken; ze bieden ook perfecte fotomomentjes! Van kleurrijke stapels specerijen tot karakteristieke portretten van hardwerkende Cambodjanen – mijn camera krijgt er geen genoeg van.

Dus of je nu op zoek bent naar dat speciale handgemaakte cadeau of simpelweg wilt verdwalen tussen kraampjes vol curiosa, Battambangs lokale markten staan garant voor een onvergetelijke ervaring. Vergeet niet af te dingen; ’t hoort bij de cultuur én kan jou leuke kortingen opleveren!

Traditionele kunst in Battambang

Battambang is niet alleen bekend om zijn prachtige landschappen en koloniale architectuur, het is ook een broeinest voor traditionele Cambodjaanse kunsten. Duik ik dieper in de artistieke cultuur van deze stad, dan ontdek ik dat het een belangrijke rol speelt in het bewaren van Cambodja’s culturele erfgoed.

 • Phare Ponleu Selpak is een school die opgericht werd door overlevenden van het Khmer Rouge regime. Deze plek biedt jongeren opleidingen aan in verschillende vormen van kunst.
  • Hier leren studenten onder andere circuskunsten, muziek, dans en visuele kunsten.
  • De focus ligt op storytelling en expressie als middelen voor sociale verandering en persoonlijke groei.

De invloed van deze school reikt verder dan alleen educatie; ze heeft zelfs een professioneel circusteam voortgebracht dat internationaal optreedt. Hun shows bevatten vaak elementen uit de Khmer-mythologie gecombineerd met hedendaagse thema’s.

Naast performative kunsten bloeit ook de beeldende kunst hier in Battambang. Galerijen zoals Sangker Gallery vertegenwoordigen lokale artiesten wiens werk geïnspireerd wordt door zowel de rijke geschiedenis als door hedendaagse kwesties binnen Cambodja.

 • Zo zijn er regelmatig exposities te zien die reflecteren op het dagelijkse leven of historische gebeurtenissen zoals het Angkor-tijdperk of de periode van de Rode Khmer.

Workshops en festivals worden ook vaak gehouden om ambachten zoals houtsnijwerk, weven of lakwerk te promoten. Deze evenementen stimuleren niet alleen toerisme maar helpen ook bij het levend houden van traditionele technieken:

 • Tijdens mijn bezoek kon ik bijvoorbeeld getuige zijn van een workshop waarin men leerde hoe zijde geweven wordt – een proces dat talent en geduld vereist.
 • Het Battambang Art and Handicraft Festival is nog zo’n evenement waarbij ambachtslieden hun vaardigheden tonen aan bezoekers uit alle windstreken.

Het behoud en de promotie van traditionele kunstvormen in Battambang zorgt ervoor dat deze unieke aspecten van Cambodja’s culturele identiteit niet verloren gaan. Als liefhebber van cultuur vind ik dit enorm belangrijk; immers draagt elke penseelstreek of gebogen metaal bij aan het verhaal dat generaties lang verteld zal blijven worden.

Beste tijd om Battambang te bezoeken

Het kiezen van het juiste moment om Battambang in Cambodja te bezoeken kan je ervaring aanzienlijk verbeteren. Het droge seizoen, dat loopt van november tot mei, is de meest populaire periode voor toeristen. Tijdens deze maanden valt er weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam.

 • November tot februari: dit is de ideale tijd met koelere temperaturen.
 • Maart tot mei: het wordt warmer wat perfect kan zijn voor sommigen die graag zonnebaden of rondreizen zonder zich zorgen te maken over regenbuien.

Weersomstandigheden

De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar ligt tussen 25°C en 27°C maar tijdens het piekseizoen kunnen de temperaturen dalen waardoor het een stuk comfortabeler wordt om activiteiten buiten te ondernemen.

Maand Gemiddelde Temperatuur (°C)
November 25 – 26
December 24 – 26
Januari 24 – 25
Februari 25 – 27
Maart 27 – 30
April >30

Festivals en Evenementen

Battambang heeft ook verschillende lokale festivals die je reis kunnen verrijken:

 • Phum Ben: een religieuze ceremonie in september of oktober waarbij mensen hun voorouders eren.
 • Khmer Nieuwjaar: midden april een groot feest met veel culturele activiteiten.

Door je reis rond deze evenementen te plannen krijg je een authentieke inkijk in de cultuur van Cambodja.

Toeristische drukte vermijden

Als je liever de massa’s toeristen wilt vermijden dan kun je overwegen om Battambang net na het hoogseizoen te bezoeken. In juni begint het regenseizoen en hoewel sommige dagen behoorlijk nat kunnen zijn, zal dit vaak leiden tot minder drukte bij de belangrijkste attracties en kun je genieten van meer persoonlijke interacties met lokale bewoners. Plus, alles is groener!

Vergeet niet dat ongeacht wanneer je gaat, flexibel blijven altijd handig is gezien het weer snel kan omslaan. Door mijn eigen ervaring raad ik aan altijd lichte kleding mee te nemen maar ook iets voor als het frisser wordt ’s avonds. Zo ben ik altijd klaar voor wat Battambang mij biedt!

Conclusie

Battambang in Cambodja is een ware ontdekking voor reizigers die op zoek zijn naar authenticiteit en cultuur. Mijn ervaring daar was zowel verrijkend als onthullend. Deze stad biedt een unieke mix van historische tempels, Franse koloniale architectuur en levendige markten.

Een ding dat me opviel tijdens mijn bezoek was hoe de lokale bevolking trots hun erfgoed in stand houdt. De vriendelijkheid waarmee ze verhalen delen over hun stad maakte mijn reis nog gedenkwaardiger.

Hier zijn enkele hoogtepunten die ik absoluut niet mag vergeten te noemen:

 • De Bamboetrein: een unieke manier om het platteland rond Battambang te verkennen.
 • Phnom Sampeau: met een adembenemende tempel bovenop de heuvel.
 • De vele kunstgalerijen: waar jonge Cambodjaanse kunstenaars hun werk tonen.

Wat betreft culinaire ervaringen, de lokale keuken is simpelweg verrukkelijk. Gerechten zoals Amok en Lok Lak moet je echt proberen wanneer je er bent.

Ondanks de groeiende belangstelling blijft Battambang relatief onaangetast door massatoerisme, wat het tot een ideale bestemming maakt voor avonturiers die het echte Cambodja willen ervaren.

Tot slot, als iemand met passie voor reizen kan ik Battambang alleen maar aanbevelen als must-see locatie in Zuidoost-Azië. Het heeft alles wat je nodig hebt om ondergedompeld te worden in een andere cultuur zonder overspoeld te raken door toeristenmassa’s. Hiermee sluit ik af; mocht je ooit besluiten deze verborgen parel te bezoeken, dan ben ik er zeker van dat het ook jou zal bekoren!