Bangkok Naar Koh Tao: De Reisopties Uitgelicht

Reizen van Bangkok naar Koh Tao is een avontuur dat veel reizigers in Thailand ondernemen. Bekend om zijn kristalheldere wateren en kleurrijke koraalriffen, is Koh Tao een paradijs voor duikers en snorkelaars. Ik heb deze reis zelf meerdere keren gemaakt en kan uit ervaring spreken over de beste manieren om er te komen.

Vliegen, bussen, treinen, en veerboten zijn allemaal opties die je ter beschikking staan wanneer je deze reis plant. Hoewel er geen directe vluchten zijn naar het eiland aangezien het geen eigen luchthaven heeft, kan men vliegen naar nabijgelegen gebieden zoals Koh Samui of Chumphon en vervolgens de boot nemen. De keuze hangt vaak af van je budget, tijdschema en voorkeur voor comfort.

De voordeligste maar langzaamste methode is per bus of trein naar Chumphon of Surat Thani te reizen gevolgd door een veerboottocht naar Koh Tao. Deze optie biedt een prachtige kans om het landschap van Thailand te zien en onderweg misschien wat lokale cultuur op te snuiven. Echter, als tijd belangrijk is, zou je kunnen overwegen iets meer uit te geven aan een binnenlandse vlucht gevolgd door een snelle catamaran service om zo snel mogelijk op dit idyllische eiland uit te komen.

Vervoer van Bangkok naar Koh Tao

Reizen vanuit de bruisende metropool Bangkok naar het idyllische eiland Koh Tao is een avontuur op zich. Er zijn verschillende manieren om deze reis te maken, afhankelijk van budget en voorkeur. Ik begin bij de vliegopties. Vliegen is verreweg de snelste methode, hoewel er geen directe vluchten zijn naar Koh Tao. Je vliegt eerst naar het nabijgelegen eiland Koh Samui en neemt dan een veerboot over.

Treinen bieden een schilderachtige route die veel reizigers aanspreekt. Vanuit Bangkok kun je de nachttrein nemen naar Chumphon of Surat Thani en vervolgens overstappen op een bus- en veerdienstcombo dat je rechtstreeks naar Koh Tao brengt. Dit is zowel comfortabel als betaalbaar.

De bus-veerbootcombinatie is nog zo’n populaire keuze; bussen vertrekken dagelijks vanuit Bangkok’s Southern Bus Terminal (Sai Tai Mai) richting Chumphon pier waar je aan boord gaat van de veerboot naar Koh Tao. Zorg ervoor dat je tickets ruim van tevoren boekt tijdens het hoogseizoen.

Voor wie iets meer luxe wil, zijn er ook privétransfers beschikbaar die autoverhuur met chauffeur combineren met bootkaartjes voor een soepele overgang. Hoewel dit duurder is, geeft het wel het gemak van persoonlijke service en planning op maat.

Hieronder staat een tabel met schattingen voor reistijd en kosten:

Vervoeroptie Reistijd Kosten (indicatie)
Vliegen + Veerboot 4 – 6 uur €150 – €250
Trein + Bus + Veerboot 9 – 12 uur €30 – €60
Bus + Veerboot 8 – 10 uur €20 – €40
Privétransfer Variabel Vanaf €100

Onthoud dat deze tijden exclusief transfers en wachttijd zijn; plan altijd wat extra tijd in voor onvoorziene omstandigheden zoals vertragingen of lange rijen bij ticketbalies.

Koh Tao mag dan wel niet de makkelijkste bestemming zijn om te bereiken, maar ik verzeker je: eens daar aangekomen weet je waarom al die moeite loont! De kristalheldere wateren, fascinerende onderwaterwereld en relaxte sfeer zorgen ervoor dat elke minuut die besteed wordt aan reizen het waard is.

Opties voor vervoer naar Koh Tao

Reizen van Bangkok naar Koh Tao kan op verschillende manieren. Afhankelijk van je budget en tijdschema kun je kiezen uit vliegen, bussen, treinen of een combinatie hiervan met de ferry.

Vliegen is de snelste optie. Je kunt een vlucht nemen naar het nabijgelegen eiland Koh Samui en vanaf daar de ferry pakken naar Koh Tao. Een andere mogelijkheid is om te vliegen naar Chumphon of Surat Thani en vervolgens per boot verder te reizen.

 • Vluchten naar Koh Samui zijn vaak duurder
 • De combinatie vlucht + ferry is tijdbesparend
 • Vluchten naar Chumphon/Surat Thani bieden een goedkoper alternatief maar hebben langere reistijden

De nachttrein vanuit Bangkok biedt ook een avontuurlijke reisoptie. Je kunt genieten van het comfortabele bed terwijl je door het prachtige Thaise landschap rijdt. Eenmaal aangekomen in Chumphon of Surat Thani stap je over op de ferry die je direct naar het eiland brengt.

Bussen zijn beschikbaar in vele varianten, variërend van goedkopere lokale bussen tot luxere VIP-bussen. Deze rijden vaak ’s nachts waardoor je tijd bespaart die anders aan accommodatie besteed zou worden.

 • Nachttreinen geven een unieke ervaring
 • Bussen komen in verschillende comfortniveaus
 • Zowel trein als bus vereisen planning rondom de ferrieschedule

Tenslotte zijn er gecombineerde tickets beschikbaar waarbij bus, trein en ferry samengevoegd worden tot één handig pakket. Dit maakt het plannen makkelijker omdat alle aansluitingen al voor je geregeld zijn.

Het loont om prijzen en tijden te vergelijken voordat je boekt om zo de beste optie voor jouw situatie te vinden. Vergeet niet dat tijdens piekseizoenen transportmiddelen sneller vol kunnen raken, dus vooruit boeken is dan zeker aan te raden!

Met de trein naar Chumphon

Reizen van Bangkok naar Koh Tao begint vaak met een treinreis naar Chumphon. De nachttreinen zijn populair omdat je dan lekker kunt slapen en uitgerust arriveert. Vanaf het Hua Lamphong treinstation in Bangkok vertrekken dagelijks meerdere treinen richting het zuiden van Thailand.

 • De trein is een comfortabele keuze
 • Nachttreinen bieden slaapplaatsen

De reisduur varieert afhankelijk van welke treinservice je kiest. Snellere treinen doen er ongeveer 6 tot 7 uur over, terwijl de langzamere opties tot 9 uur kunnen duren. Het is aan te raden om vooraf te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen of Thaise feestdagen wanneer de vraag hoog kan zijn.

Treintype Reistijd
Snelle trein 6-7 uur
Langzame trein Tot 9 uur

Eens aangekomen in Chumphon staan er taxi’s of songthaews klaar om je naar de pier te brengen waar je op de veerboot stapt naar Koh Tao. Deze rit duurt ongeveer een uurtje.

 • Taxi’s en songthaews beschikbaar bij aankomst
 • Uur rijden naar de pier

Het traject met de nachttrein heeft als bijkomend voordeel dat je kunt genieten van prachtige ochtenduitzichten als je door het Thaise platteland rijdt. Je ziet kleine dorpjes ontwaken en werkers die zich klaarmaken voor een nieuwe dag op de velden.

Persoonlijk vind ik deze manier van reizen één van de mooiste ervaringen die Thailand te bieden heeft; het geeft echt een inkijkje in het landelijke leven ver buiten de drukte van Bangkok. Vergeet dus niet even uit het raampje te kijken voordat je uitstapt in Chumphon!

Met de bus naar Chumphon

Een populaire manier om van Bangkok naar Chumphon te reizen is per bus. Ik heb zelf deze reis een aantal keer gemaakt en het is me goed bevallen. De bussen variëren van standaard tot VIP-services, wat betekent dat er voor elk budget wel een optie is. Afhankelijk van je keuze kan de bus over airconditioning beschikken, comfortabele stoelen hebben en soms zelfs snacks en drankjes aanbieden.

De reistijd met de bus ligt meestal rond de 6 tot 8 uur. Dit hangt natuurlijk af van het verkeer en van het type service dat je kiest. Nachtbussen zijn erg populair omdat je dan kunt slapen tijdens de reis en ’s ochtends vroeg in Chumphon aankomt, klaar om je tocht naar Koh Tao voort te zetten.

Bij aankomst in Chumphon kun je vaak direct doorreizen naar de pier waarvandaan de veerboten vertrekken richting Koh Tao. Sommige bustickets zijn inclusief de transfer naar de pier, dus controleer dit bij het boeken! Het bespaart niet alleen tijd maar ook gedoe bij aankomst.

Hieronder volgt een kort overzicht van wat je kunt verwachten qua kosten:

 • Standaardbus: ongeveer €12 – €18
 • VIP-bus: ongeveer €20 – €30

Let op: Prijzen kunnen fluctueren afhankelijk van seizoen en beschikbaarheid.

Het vinden van tickets is eenvoudig; veel bedrijven bieden online boekingsopties of je kunt ze kopen bij lokale reisbureaus in Bangkok. Mijn advies: vergelijk prijzen online om zo de beste deal te scoren!

Reizen met de bus geeft ook een unieke kans om meer van het mooie Thaise landschap te zien. Onderweg kom ik langs uitgestrekte rijstvelden, pittoreske dorpjes en soms krijg ik zelfs een glimp op van bergen in de verte – iets wat ik altijd weer fascinerend vind.

Als laatste tip raad ik aan altijd wat extra water mee te nemen voor onderweg en eventueel een warme trui als je snel last hebt van kou door airconditioning. Zo ben ik elke keer weer goed voorbereid op mijn avontuurlijke tocht naar Koh Tao!

Met het vliegtuig naar Surat Thani

Reizen van Bangkok naar Koh Tao kan snel en efficiënt als je kiest voor een vlucht naar Surat Thani. Verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Thai Airways, AirAsia, en Nok Air bieden dagelijks meerdere vluchten aan vanuit de hoofdstad van Thailand. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 • De vlucht duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten.
 • Je landt op de Surat Thani Airport, die zich op het vasteland bevindt.
 • Vanaf daar kun je verder reizen naar Koh Tao via gecombineerde bus- en ferrydiensten.

De prijzen voor vliegtickets variëren afhankelijk van factoren zoals hoe ver je boekt voor vertrek en of je tijdens het hoogseizoen of laagseizoen reist. Het is raadzaam om tickets te vergelijken via online platforms om de beste deals te vinden.

Luchtvaartmaatschappij Aantal Vluchten per Dag Geschatte Duur Prijsindicatie
Thai Airways 3 1u 10m €€€
AirAsia 5 1u 10m €€
Nok Air 4 1u 15m

Eenmaal aangekomen in Surat Thani zijn er verschillende opties om door te reizen naar Koh Tao:

 • Busvervoer naar de pier Donsak gevolgd door een ferry overtocht
 • Directe transfers die zowel busrit als ferry in één pakket aanbieden

Mijn ervaring leert dat directe transfers vaak handiger zijn omdat ze beter op elkaar afgestemd zijn qua tijdsplanning. Let wel op dat de laatste ferry’s rond het middaguur vertrekken; plan daarom jouw vlucht dienovereenkomstig.

Surat Thani zelf heeft ook wat bezienswaardigheden te bieden, dus als je tijd hebt is het misschien leuk om hier een nachtje te verblijven en bijvoorbeeld de lokale markten of tempels te verkennen voordat je doorreist naar Koh Tao.

Aankomst in Chumphon of Surat Thani

Na een levendige rit vanuit Bangkok is het moment aangebroken: de aankomst in Chumphon of Surat Thani. Deze twee steden zijn belangrijke toegangspoorten voor reizigers die op weg zijn naar het idyllische Koh Tao. Bij aankomst merk je direct dat de sfeer hier anders is dan in de metropool Bangkok. De lucht voelt frisser en het tempo lijkt vertraagd.

Afhankelijk van je vervoerskeuze, trein, bus of vliegtuig, zul je verschillende ervaringen hebben bij aankomst. In Chumphon arriveer je wellicht met de nachttrein, wat een avontuur op zich is. De eerste zonnestralen die door het raam priemen terwijl de trein langzaam tot stilstand komt; het heeft iets magisch. Mocht je per vliegtuig komen dan land je op de kleine, overzichtelijke luchthaven van Chumphon waar alles snel en soepel verloopt.

Surat Thani daarentegen is vaak drukker en groter qua opzet. Hier kom je terecht als je kiest voor een binnenlandse vlucht vanaf Bangkok of als alternatieve route per bus of trein reist. Het busstation en treinstation bruisen van activiteit en er hangt een mix van lokale geuren die nieuwsgierigheid wekken.

 • In beide steden vind je talrijke opties om door te reizen naar Koh Tao:
  • Snelle veerdiensten
  • Gecombineerde bustickets inclusief ferry
  • Privétransfers voor wie comfort prioriteert

Het uitzoeken van de juiste verbinding naar Koh Tao kan even duren maar wees gerust, er zijn genoeg mogelijkheden passend bij elk budget en schema. Vaak kun je al bij aankomst jouw vervolgtransport regelen door gebruik te maken van ticketbalies of lokale agentschappen.

Bij deze transitpunten ontmoet ik meestal medereizigers, allemaal klaar voor hun volgende avontuur richting tropisch paradijs. Het delen van ervaringen en tips geeft mij altijd weer nieuwe energie en inspiratie voor mijn eigen reisplannen!

Overstappen naar Koh Tao

Het plannen van een reis naar Koh Tao kan spannend zijn, vooral als je bedenkt dat het eiland bekendstaat om zijn prachtige duiklocaties en relaxte sfeer. Maar eerst moet je er zien te komen. Overstappen naar Koh Tao doe je meestal via Bangkok, wat betekent dat je een combinatie van vervoersmiddelen zult gebruiken.

De meeste reizigers starten hun trip met een vlucht of busreis naar één van de nabijgelegen steden: Chumphon of Surat Thani. Vanuit daar neem je de veerboot die rechtstreeks naar Koh Tao vaart. De keuze tussen deze twee steden hangt af van tijd, budget en persoonlijke voorkeur:

 • Chumphon is dichterbij wat resulteert in een kortere boottocht.
 • Surat Thani heeft meer opties voor nachtboten, wat handig kan zijn als je overdag andere activiteiten wilt ondernemen.

De planning is KEY bij het overstappen. Check altijd de tijden van bussen en boten zodat ze op elkaar aansluiten. Niets is zo vervelend als uren wachten op de volgende aansluiting omdat je eerste rit vertraging had.

Vertrekpunt Transportmiddel Reistijd (ongeveer)
Bangkok Vliegtuig/bus 1 – 12 uur
Chumphon Veerboot 1,5 – 3 uur
Surat Thani Veerboot 6 – 7 uur

Vergeet niet dat het weer ook een rol speelt bij overstappen; ruwe zeeën kunnen leiden tot annuleringen of vertragingen – houd hier dus rekening mee in je planning!

Eens aan boord van de veerboot begint het echte avontuur pas echt. Kijk uit over de uitgestrekte oceaan terwijl Koh Tao steeds groter wordt aan de horizon. Mijn tip: probeer zo relaxed mogelijk te blijven tijdens deze etappe en geniet van elke minuut!

Aankomst op Koh Tao

Eindelijk voet aan wal zetten op Koh Tao is een ervaring om nooit te vergeten. Het eiland verwelkomt je met open armen en een relaxte vibe die je meteen in de vakantiemodus brengt. Mijn eerste blik op de helderblauwe wateren en het groene heuvellandschap maakte duidelijk dat ik een paradijs had bereikt.

 • De pier waar je aankomt bruist van activiteit. Je vindt er taxi’s en songthaews, dat zijn lokale open vrachtwagentjes omgevormd tot gedeelde taxi’s, klaar om je naar jouw accommodatie te brengen.
 • Verschillende duikshops bieden hun diensten aan zodra je van de boot stapt. Dit is niet verrassend, want Koh Tao is wereldberoemd om zijn uitstekende duikmogelijkheden.

Het kleine eiland heeft maar één hoofdweg dus verdwalen is haast onmogelijk. Ik merkte snel dat de beste manier om het eiland te verkennen per scooter of fiets was, wat direct bij verschillende verhuurders rond de pier gehuurd kan worden.

De lokale bevolking begroette me met vriendelijke glimlachen en ‘sawadee’ terwijl ik langs kleurrijke winkels en knusse cafés liep. Hun gastvrijheid maakt dat je je gelijk thuis voelt.

Het vinden van een plekje voor mijn eerste nacht was gemakkelijk dankzij de talloze bungalows en resorts die verspreid over het eiland liggen. Voor iedere budget is er wel iets; van goedkope hostels tot luxe villa’s met uitzicht op zee.

Na deze eerste kennismaking kon ik niet wachten om meer te ontdekken over dit fascinerende eiland waar elke hoek weer iets nieuws belooft!

Accommodatie op Koh Tao

Het vinden van de juiste accommodatie op Koh Tao kan een avontuur op zich zijn. Dit eiland biedt namelijk voor elk wat wils, van luxe resorts tot gezellige hostels. Mijn ervaring is dat je het beste kunt kiezen voor een plek die aansluit bij jouw activiteitenplanning. Duikers geven vaak de voorkeur aan verblijven dichtbij duikcentra terwijl strandgangers misschien liever iets direct aan het zand kiezen.

 • Luxe Resorts: Voor wie houdt van comfort en stijl zijn er prachtige resorts met infinity pools en uitzicht over de oceaan. Denk hierbij aan plekken zoals The Tarna Align Resort of Ban’s Diving Resort.
 • Middenklasse Hotels: Er is ook een ruim aanbod aan middenklasse hotels die goede faciliteiten bieden zonder de hoofdprijs te vragen. Een voorbeeld hiervan is het Koh Tao Coral Grand Resort.
 • Budget Hostels: Reizigers met een beperkt budget kunnen terecht in diverse hostels waar je naast een bed vaak ook een community vindt om ervaringen mee te delen. Goodtime Beach Hostel staat bekend om zijn levendige sfeer.

Eén ding is zeker: boek tijdig! Vooral tijdens het hoogseizoen kan het snel gaan met beschikbare kamers en wil je niet misgrijpen. Volgens recente statistieken uit 2022 was er een bezettingsgraad van ongeveer 75% in populaire accommodaties gedurende piekmomenten.

Type Accommodatie Gemiddelde Prijs per Nacht Populair bij
Luxe Resorts €100 – €250 Koppels, luxe reizigers
Middenklasse Hotels €50 – €100 Gezinnen, gemiddelde reizigers
Budget Hostels €10 – €30 Backpackers, solo reizigers

Natuurlijk hangt je keuze ook af van locatie binnen het eiland; Sairee Beach trekt veel jong publiek terwijl Mae Haad wat rustiger is maar toch centraal ligt. Persoonlijke tip: vergeet niet reviews te checken en foto’s goed te bekijken voordat je boekt – zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Kortom, of je nu komt om te duiken, relaxen of feesten, Koh Tao heeft genoeg opties om jouw verblijf onvergetelijk te maken. Zorg dat je weet wat jouw prioriteiten zijn en maak daarop gebaseerd jouw keuze – dan wordt jouw tijd op dit tropische paradijs absoluut fantastisch!

Activiteiten op Koh Tao

Koh Tao staat bekend als een paradijs voor duikers. Met kristalhelder water en een rijk onderwaterleven is het eiland de perfecte plek om je PADI te halen of gewoon wat prachtige duiken te maken. Er zijn talloze duikscholen waar beginners en gevorderden terechtkunnen.

 • Duikcursussen: Van open-watercertificering tot geavanceerde cursussen
 • Fun dives: Voor gecertificeerde duikers die de lokale sites willen verkennen

Naast duiken biedt het eiland ook fantastische mogelijkheden voor snorkelen. Veel resorts en tour operators organiseren snorkeltrips naar plekken zoals Shark Island, waar je naast kleurrijk koraal soms zelfs kleine haaien kunt spotten.

 • Snorkeltours: Georganiseerde uitjes naar de beste snorkelspots
 • Vrij snorkelen: Huur je eigen uitrusting en ontdek de kustlijn op eigen houtje

Als je even genoeg hebt van al dat water, is er ook genoeg te doen aan land op Koh Tao. De John-Suwan Viewpoint hike is een must-do voor adembenemende uitzichten over Chalok Baan Kao Bay.

 • Wandelingen: Ontdek verborgen paden en panoramische uitzichtpunten
 • Yogalessen: Sluit aan bij een van de vele studio’s voor wat ontspanning of actieve yoga

Het nachtleven op Koh Tao kan verrassend levendig zijn met verschillende bars en feestjes langs Sairee Beach. Vooral tijdens volle maan zijn er vaak speciale evenementen.

 • Beach parties: Feest tot in de late uurtjes met andere reizigers
 • Live muziek: Geniet van lokale en internationale acts in gezellige bars

En natuurlijk mag je niet vergeten om gewoon lekker te relaxen op één van Koh Tao’s prachtige stranden – neem een boek mee, bestel iets lekkers bij een strandtentje, en geniet van jouw tijd in dit tropisch stukje Thailand!

 • Strandleven: Zonnebaden, zwemmen, volleyballen of simpelweg chillen
 • Eetgelegenheden aan het strand: Proef lokale delicatessen met uitzicht op zee

Strandhoppen op Koh Tao

Strandhoppen op Koh Tao is voor velen het hoogtepunt van hun reis naar Thailand. Dit kleine eiland heeft een overvloed aan adembenemende stranden die wachten om ontdekt te worden. Elk met z’n eigen unieke sfeer en charme.

 • Sairee Beach is wellicht de bekendste en biedt naast goudgeel zand ook veel gelegenheid voor sociale activiteiten. Hier mengen backpackers, duikers en zonaanbidders zich moeiteloos.
 • Shark Bay, wat officieel Haad Tien heet, is een waar paradijs voor snorkelliefhebbers. Ja, je kunt hier zelfs haaien spotten!
 • Mango Bay, bereikbaar per boot of via een steile wandeling, staat bekend om zijn kristalheldere water en rustige omgeving.

Het bezoeken van deze stranden kan gemakkelijk met gehuurde scooters of door gebruik te maken van de lokale taxibootjes die je van baai tot baai kunnen brengen. Verwacht echter geen alledaagse strandervaring; Koh Tao’s kustlijn is gevuld met verborgen juweeltjes die vaak alleen per voet of water bereikt kunnen worden.

Duiken blijft de hoofdattractie maar zelfs als je niet de onderwaterwereld in duikt, valt er genoeg te verkennen tijdens het strandhoppen op Koh Tao. Elke dag kan gevuld worden met nieuwe uitzichten, smaken en ervaringen terwijl je langs de diverse kustlijn reist.

Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn bezoek aan dit eiland, dan is het dat elke bocht weer iets nieuws onthult – van verscholen lagunes tot uitstekende rotsformaties. En gelukkig zijn er genoeg lokale ondernemers die klaarstaan om jouw avontuur zo comfortabel mogelijk te maken!

Snorkelen en duiken op Koh Tao

Koh Tao is een waar paradijs voor liefhebbers van snorkelen en duiken. Met kristalhelder water en een rijk onderwaterleven biedt het eiland onvergetelijke ervaringen. Eén van de grootste trekpleisters is de mogelijkheid om zeeschildpadden in hun natuurlijke habitat te zien, wat voor veel bezoekers een droom is die uitkomt.

 • Rijke biodiversiteit: Koraaltuinen vol kleurrijke vissen
 • Ontmoetingen met zeedieren: Mogelijkheid tot het zien van haaien, roggen en barracuda’s
 • Duikscholen: Talrijke PADI gecertificeerde centra met cursussen voor alle niveaus

De beste plekken om te snorkelen zijn vaak rondom kleine baaitjes zoals Shark Bay of Aow Leuk. Hier kan ik zonder al te veel moeite het water inglijden en direct genieten van de onderwaterwereld. Voor duikers zijn er meer dan 50 officiële duikspots rondom Koh Tao, elk met hun eigen unieke kenmerken. Chumphon Pinnacle wordt vaak genoemd als één van de toplocaties, vooral omdat hier regelmatig walvishaaien worden gespot.

Duikcursussen variëren qua prijs maar liggen over het algemeen tussen 9000 THB tot 15000 THB voor een Open Water-certificaat. De meeste scholen bieden all-in pakketten aan inclusief uitrusting, instructie en boottochten.

Duikcursus Prijs (THB)
Open Water 9000 – 15000
Advanced Open Water 10000 – 13000
Specialiteit Afhankelijk van cursus

Naast reguliere duikcursussen worden er ook freediving-cursussen aangeboden waarmee ik kan leren om langere tijd mijn adem onder water in te houden—een compleet andere ervaring!

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het seizoen bij het plannen van snorkel- of duikactiviteiten; de beste periode is tussen maart en oktober wanneer de zee rustigst is. Tijdens deze maanden heb ik zelfs kans om bioluminescente plankton tegen te komen tijdens nachtduiken, wat letterlijk een schitterende ervaring oplevert!

Voor wie nog nooit heeft gedoken maar dit graag wil leren, biedt Koh Tao talloze mogelijkheden om op een veilige manier kennis te maken met deze hobby. Ervaren instructeurs staan klaar om alles stap voor stap uit te leggen, waardoor ook beginners snel comfortabel kunnen genieten van alles wat deze adembenemende onderwaterwereld te bieden heeft.

Genieten van de Thaise keuken op Koh Tao

Een reis naar Koh Tao is niet compleet zonder de overheerlijke Thaise keuken te ervaren. De smaken zijn rijk en divers, van pittige curries tot zoete mango sticky rice. Op dit eiland kan ik echt genieten van verse zeevruchten die direct uit de omliggende wateren worden gehaald.

 • Pad Thai
 • Tom Yum Goong
 • Massaman Curry
 • Som Tam (papajasalade)

De lokale marktjes zijn een paradijs voor foodies. Hier vind je kleine kraampjes waar ambachtelijke koks hun versgemaakte lekkernijen aanbieden. Het is fascinerend om te zien hoe zij met passie hun gerechten bereiden terwijl de geuren je tegemoetkomen.

Restaurants op het eiland variëren van eenvoudige straatstalletjes tot luxe dineergelegenheden met uitzicht op zee. Ik probeer altijd verschillende plekken uit om een breed spectrum aan Thaise gerechten te ontdekken:

Type Eetgelegenheid Aanbevolen Gerecht
Straatstalletje Pad Thai
Lokale Markt Mango Sticky Rice
Strandrestaurant Verse Gegrilde Vis

Workshops Thais koken zijn ook populair op Koh Tao. Dit geeft mij de kans om zelf te leren hoe ik authentieke Thaise gerechten kan bereiden, een vaardigheid die ik mee naar huis neem als souvenir dat net zo blijvend is als mijn herinneringen.

Koh Tao’s culinaire scene biedt meer dan alleen traditioneel Thais eten; er zijn ook internationale keukens beschikbaar voor wie iets anders wil proberen. Maar ik raad iedere bezoeker aan zich over te geven aan de lokale smaken – het is immers een essentieel onderdeel van de reiservaring!

Het nachtleven op Koh Tao

Koh Tao staat bekend om zijn relaxte sfeer, maar als de zon ondergaat, komt het eiland tot leven met een bruisend nachtleven. De strandbars langs Sairee Beach zijn populair en bieden vaak vuurshows en live muziek. Ik heb zelf gezien hoe backpackers en andere reizigers zich mengen met locals om te genieten van de laid-back vibe die Koh Tao ’s avonds uitstraalt.

 • Sairee Beach: Dit is waar het allemaal gebeurt na zonsondergang. Je vindt er talloze bars met verschillende thema’s en muziekstijlen.

Een van mijn favoriete spots is Fishbowl Beach Bar, waar je kunt genieten van heerlijke cocktails terwijl je luistert naar de nieuwste hits of meedoet met een potje beachvolleybal. Voor wie houdt van dansen tot in de vroege uurtjes, moet zeker Lotus Bar eens bezocht hebben; bekend om zijn DJ-sets en levendige sfeer.

 • Fishbowl Beach Bar: Perfect voor cocktails en sociale activiteiten.
 • Lotus Bar: Ideaal voor liefhebbers van dansen en elektronische muziek.

Voor een meer ingetogen avond kun je terecht bij bars zoals de Fizz Beachlounge, waar chill-out muziek en comfortabele zitzakken uitnodigen tot ontspannen gesprekken onder het sterrenlicht. Bovendien organiseren veel duikscholen op Koh Tao regelmatig sociale evenementen, wat een geweldige kans is om mededuikers te ontmoeten.

Naast bars bezoeken kun je ook kiezen voor een avondwandeling langs Mae Haad Pier waar lokale marktkraampjes allerlei snacks en souvenirs verkopen. Het is fascinerend om te zien hoe het eiland transformeert wanneer handelaars hun waren uitstallen tegen de achtergrond van een inktzwarte hemel verlicht door kleurrijke lichtjes.

Mijn advies aan nachtuilen: vergeet niet dat boottochten terug naar het vasteland minder frequent zijn na middernacht. Plan dus goed hoe je terugkomt naar je accommodatie na een nacht vol plezier!

Vertrek van Koh Tao naar Bangkok

Terugreizen van het idyllische eiland Koh Tao naar de bruisende metropool Bangkok is een avontuur op zich. Veel reizigers kiezen ervoor om deze route af te leggen na een ontspannende tijd op het eiland, waarbij ze moeten beslissen tussen verschillende vervoersopties. Hieronder beschrijf ik enkele van de meest populaire manieren om terug te keren naar de hoofdstad.

Eén optie is de gecombineerde ferry-en-bus ticket. Deze combinatie brengt je eerst per boot naar het vasteland en vervolgens stap je over op een bus die je direct naar Bangkok brengt.

 • Ferry van Koh Tao naar Chumphon of Surat Thani
 • Busverbindingen of minivans richting Bangkok

Deze methode is vaak geliefd bij backpackers omdat het kosteneffectief en relatief gemakkelijk is.

Voor wie iets sneller wil reizen, is er ook de mogelijkheid om een binnenlandse vlucht te nemen. Eerst neem je de ferry naar Chumphon of Koh Samui en daarna vlieg je rechtstreeks naar Bangkok.

Vervoermiddel Route Geschatte Reistijd
Ferry + Bus Koh Tao -> Chumphon/Surat Thani-> Bangkok 9-12 uur
Ferry + Vlucht Koh Tao -> Chumphon/Koh Samui -> Bangkok 4-6 uur

Het comfortniveau kan sterk variëren afhankelijk van welke maatschappij je kiest, dus onderzoek voorafgaand aan jouw trip altijd even de reviews.

Daarnaast zijn er nog speedboten die vooral in het hoogseizoen ingezet worden voor toeristen die graag wat meer betalen voor snelheid en comfort.

Wat veel mensen niet weten, is dat deze route ook prachtige doorkijkjes biedt op andere delen van Thailand. Het landschap verandert langzaam terwijl je terugreist; zeker als je per bus gaat krijg je hier heel wat van mee!

Mijn persoonlijke tip: plan jouw vertrek ruim op tijd, vooral tijdens piekseizoenen kunnen tickets snel uitverkocht raken. En vergeet niet genoeg water mee te nemen – de Thaise hitte kan verraderlijk zijn!

Conclusie

Mijn reis van Bangkok naar Koh Tao was een avontuur om nooit te vergeten. Ondanks de afstand en de tijd die nodig is om er te komen, blijkt het eiland een paradijs voor zowel duikers als niet-duikers. Hieronder vat ik samen wat ik heb geleerd over het maken van deze reis.

 • Vervoersmogelijkheden: Er zijn verschillende manieren om van Bangkok naar Koh Tao te reizen. De populairste opties zijn vliegen naar Koh Samui en vervolgens een ferry nemen, of direct met de bus of trein gevolgd door een ferry.
 • Reistijd: Afhankelijk van je keuze kan de reistijd variëren. Vliegen is snel maar duurder, terwijl bus of trein economischer zijn maar meer tijd vergen.
 • Kosten: Budget speelt altijd een rol bij het plannen van een trip. Het is belangrijk om vooraf de kosten te vergelijken om zo binnen je budget te blijven.

De beste manier om tussen deze twee prachtige plekken in Thailand te reizen hangt af van persoonlijke voorkeuren en prioriteiten, zoals comfort, tijdsduur en budget.

Het kiezen tussen snelheid en ervaring is essentieel; soms is het sneller om te vliegen maar mis je daardoor wel het pittoreske landschap dat Thailand per landweg biedt. Aan de andere kant geeft de nachttrein gecombineerd met een ferrytocht je volop mogelijkheden om medereizigers te ontmoeten en onderweg nieuwe vrienden te maken.

Hierbij sluit ik mijn artikel over ‘Bangkok naar Koh Tao’ af. Ik hoop dat mijn ervaringen en tips helpend zijn voor iedereen die dezelfde reis wil ondernemen. Vergeet niet alle opties goed af te wegen voordat je beslist hoe jij deze mooie tocht gaat maken!