Bangkok Ayutthaya: Ontdek de Historische Route

Wanneer ik aan Thailand denk, komt als eerste de bruisende hoofdstad Bangkok in me op. Maar een reis naar Thailand zou niet compleet zijn zonder Ayutthaya bezocht te hebben. Dit historische stadje ligt slechts 80 kilometer ten noorden van Bangkok en biedt een fascinerend kijkje in het rijke verleden van het land.

Ayutthaya, ooit de glorieuze hoofdstad van het Koninkrijk Siam, staat tegenwoordig bekend om zijn indrukwekkende ruïnes en tempelcomplexen die getuigen van de grandeur die deze plek ooit uitstraalde. Als UNESCO Werelderfgoed trekken deze eeuwenoude overblijfselen jaarlijks duizenden bezoekers.

M’n persoonlijke ervaring met Ayutthaya was er een vol verwondering: de imposante tempels zoals Wat Phra Mahathat met zijn beroemde Boeddha-hoofd verstrengeld in boomwortels of Wat Chaiwatthanaram spreken tot ieders verbeelding. De historie is hier tastbaar en brengt je terug naar een tijd waarin Ayutthaya het middelpunt was van handel, politiek en cultuur in Zuidoost-Azië.

De geschiedenis van Bangkok

Bangkok, officieel bekend als Krung Thep Maha Nakhon, heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis. Het’s de hoofdstad en grootste stad van Thailand, maar dat was niet altijd zo. Ayutthaya, ongeveer 80 kilometer ten noorden van het moderne Bangkok, was ooit de bloeiende hoofdstad van het Siamese koninkrijk tot het in 1767 verwoest werd door Birmaanse invallers.

Het gebied dat nu Bangkok is begon als een klein handelscentrum en haven gemeenschap tijdens het Ayutthaya Koninkrijk onder de naam Bang Makok. Dit betekent “plaats van olijfpruimen”. Na de val van Ayutthaya zocht Koning Taksin een nieuwe locatie voor zijn hoofdstad om strategische redenen; hij vestigde deze in Thonburi aan de westelijke oevers van de Chao Phraya rivier rond 1768.

De huidige locatie op de oostelijke oever kwam onder Koning Rama I die in 1782 besloot om de hoofdstad te verplaatsen naar wat we nu kennen als Bangkok. Hij bouwde hier het Grand Palace en verklaarde dit gebied tot centrum van zijn koninkrijk. Sindsdien is Bangkok uitgegroeid tot een metropool met meer dan acht miljoen inwoners.

In de negentiende eeuw ging Bangkok door veel moderniseringen dankzij koning Rama IV en Rama V waarbij westerse stijlen werden geadopteerd. Deze periode zag ook grote verbeteringen in infrastructuur zoals wegenbouw, kanalen en zelfs spoorwegen.

Tijdens de twintigste eeuw maakte Bangkok verdere ontwikkelingen door waardoor het één van ’s werelds meest bezochte steden werd. Hoewel moderne hoogbouwen nu domineren blijven historische wijken zoals Chinatown en oude tempels zoals Wat Arun nog steeds bestaan als herinnering aan haar fascinerende verleden.

Doorheen haar bestaan heeft deze dynamische stad golven van politieke veranderingen overleefd die hebben bijgedragen aan haar complexiteit en charme. Het continue samenspel tussen traditie en moderniteit maakt Bangkok’s geschiedenis niet alleen boeiend maar ook uniek binnen Zuidoost-Azië.

Bezienswaardigheden in Bangkok

Bangkok is een stad van ongekende dynamiek en contrasten. Hier vind je zowel ultramoderne winkelcentra als eeuwenoude tempels, wat de stad tot een fascinerende bestemming maakt voor elke reiziger. Ik neem jullie mee langs enkele hoogtepunten die je niet mag missen.

 • Grand Palace & Wat Phra Kaew: Deze historische complexen vormen het hart van Bangkok’s toeristische trekpleisters. De Grand Palace was ooit de residentie van de Thaise koning en Wat Phra Kaew herbergt de heilige Emerald Buddha.
 • Wat Arun: Ook bekend als de Tempel van de Dageraad, deze prachtige tempel ligt aan de oevers van de Chao Phraya rivier en biedt een adembenemend uitzicht, vooral tijdens zonsopgang of zonsondergang.
 • Chatuchak Weekend Market: Voor wie op zoek is naar souvenirs, kleding of lokale snacks, is deze gigantische markt met meer dan 15.000 kramen een waar paradijs.

De straten van Bangkok zijn levendig en vol verrassingen. Elke hoek onthult nieuwe geuren, kleuren en geluiden. Streetfood-liefhebbers kunnen hun hart ophalen met gerechten zoals Pad Thai of Mango Sticky Rice, verkrijgbaar bij talloze stalletjes langs Sukhumvit Road of Yaowarat Road in Chinatown.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur biedt het Bangkok Art and Culture Centre (BACC) regelmatig wisselende exposities die moderne kunstenaars uit Thailand en daarbuiten tentoonstellen. Daarnaast vormt het Jim Thompson House Museum een oase van rust in het centrum van Bangkok; hier ontdek je meer over zijdehandel en traditionele Thaise architectuur.

Met openbaar vervoer zoals BTS Skytrain of MRT Metro ben je snel bij alle belangrijke bezienswaardigheden. Vergeet ook niet om eens een boottocht over de Chao Phraya te maken voor een uniek perspectief op de stad!

De culturele diversiteit van Bangkok

Bangkok is een smeltkroes van verschillende culturen. Hier vind je een mix van traditionele Thaise levenswijze naast invloeden uit China, India en zelfs westerse landen. Loop door de straten en je zult zien dat tempels, moskeeën en kerken vreedzaam naast elkaar bestaan. Dit toont de religieuze harmonie die in de stad heerst.

 • Tempels: Het boeddhisme is zeer aanwezig met meer dan 400 tempels.
 • Markten: Chinatown biedt een kijkje in de Chinese cultuur met zijn levendige markten en eetstalletjes.
 • Festivals: Van het Thaise Nieuwjaar Songkran tot het vegetarische festival, elk viert iets unieks over deze diverse samenleving.

De keuken weerspiegelt ook deze diversiteit. Je kunt genieten van authentiek Thais street food terwijl je ook gemakkelijk internationale gerechten vindt. Denk aan Pad Thai of Tom Yum Goong maar vergeet niet de Indiase curry’s of Chinese dim sum te proberen!

Keuken Aantal Restaurants Typisch Gerecht
Thais 5000+ Pad Thai
Chinees 1000+ Dim Sum
Indiaas 500+ Curry

Kunst en entertainment laten ook zien hoe rijk Bangkok’s culturele tapestry is. Galeries tonen werk van lokale kunstenaars terwijl hippe nachtclubs westerse muziek draaien naast K-Pop hits.

Dit alles maakt Bangkok tot wat het vandaag is: een bruisende metropool waar traditie hand in hand gaat met moderniteit. Als bewijs hiervan hoef je alleen maar naar de skyline te kijken waar oude tempeldaken uitsteken tussen glazen wolkenkrabbers.

Neem bijvoorbeeld Asiatique The Riverfront, dit enorme complex combineert winkelen met geschiedenis en cultuur op een plek waar ooit oude pakhuizen stonden aan de oevers van de rivier Chao Phraya. Hier zie je hoe oud en nieuw perfect samenvloeien.

Mijn advies? Duik erin zonder aarzeling! Verken elke hoek en sta open voor nieuwe ervaringen; zo ontdek je pas echt wat Bangkok uniek maakt op cultureel gebied.

Ayutthaya: Een historische stad

Ayutthaya, ooit een bloeiend handelscentrum en de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk, is tegenwoordig een fascinerende historische site in Thailand. Deze stad ligt op slechts ongeveer 80 kilometer ten noorden van Bangkok en is beroemd om zijn ruïnes die getuigen van de grandeur uit vervlogen tijden. Mijn bezoek aan Ayutthaya was alsof ik terugstapte in de tijd; de eeuwenoude tempelrestanten en paleizen vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal.

Deze voormalige hoofdstad werd gesticht in 1350 en bleef meer dan vier eeuwen lang het machtige centrum van Thailand. Toen ik door het Historisch Park van Ayutthaya slenterde, dat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, voelde ik echt de rijke geschiedenis die deze plek ademt. De indrukwekkende tempelcomplexen zoals Wat Phra Si Sanphet en Wat Mahathat met hun karakteristieke stoepas (chedi’s) zijn slechts twee voorbeelden van wat je daar kunt vinden.

 • Wat Phra Si Sanphet: Dit was oorspronkelijk de heiligste tempel op het terrein van het oude koninklijk paleis in Ayutthaya.
 • Wat Mahathat: Bekend om zijn prachtige boeddha-hoofd verstrengeld tussen boomwortels, een iconisch beeld voor velen die Thailand bezoeken.

Tijdens mijn rondwandeling kwam ik ook langs talloze boeddhabeelden—sommigen nog intact terwijl anderen beschadigd waren door conflicten uit het verleden. Het deed me denken aan 1767 toen het Birmese leger Ayutthaya binnen viel en bijna alles tot as herleidde. Maar toch heeft deze plek zich staande gehouden wat aantoont hoe veerkrachtig zowel de stad als haar mensen zijn.

Eén ding dat mij altijd zal bijblijven is hoe levendig deze plek blijft ondanks haar littekens uit het verleden; lokale bewoners komen hier nog steeds om te bidden en toeristen struinen verwonderd rond tussen al dit UNESCO erfgoed. Met elk pad dat je volgt of ruïne waar je naar kijkt, ontvouwt zich een ander stukje geschiedenis—alsof elke steen z’n eigen authentieke verhaal met zich meebrengt.

Kortom, wie geïnteresseerd is in geschiedenis of simpelweg wil genieten van prachtige architectuur mag een trip naar Ayutthaya niet overslaan wanneer hij of zij in Thailand is. Het geeft niet alleen context aan wat je ziet in hedendaags Bangkok maar brengt ook hulde aan de rijke culturele tapestry die zo kenmerkend is voor Zuidoost-Azië.

Wat te zien en te doen in Ayutthaya

Ayutthaya, ooit de hoofdstad van het koninkrijk Siam, is tegenwoordig een fascinerende historische site vol met tempelruïnes en oude paleizen. Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur biedt deze plek een onvergetelijke ervaring.

 • Bezoek de tempelcomplexen: De stad staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling tempels zoals Wat Phra Si Sanphet, Wat Mahathat waar je de beroemde Boeddha’s hoofd verstrengeld in boomwortels vindt, en Wat Ratchaburana met prachtige muurschilderingen.
 • Ontdek het historische park: Ayutthaya Historical Park is een UNESCO Werelderfgoedlocatie die je niet mag missen. Het park omvat vier belangrijke tempels die verspreid liggen over een groot gebied dat eenvoudig per fiets of tuk-tuk te verkennen is.

Verkenningstochten per fiets zijn enorm populair omdat ze je de vrijheid geven om op eigen tempo door dit openluchtmuseum te reizen. Mocht fietsen niets voor jou zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor een boottocht rondom het eiland om de ruïnes vanaf het water te bewonderen.

 • Proef lokale gerechten: Terwijl je door Ayutthaya wandelt zul je talloze straatverkopers tegenkomen die traditionele Thaise snacks en maaltijden aanbieden. Probeer zeker eens ‘roti sai mai’, zoete zijden draadjes gesponnen suiker gewikkeld in dun brood, wat typisch is voor deze regio.

Wie zich echt wil verdiepen in de geschiedenis kan overwegen om mee te gaan met een georganiseerde tour; gidsen kunnen fascinerende verhalen vertellen over hoe deze stad floreerde tijdens haar glorietijdperk.

Vergeet tenslotte niet om genoeg tijd uit te trekken; hoewel sommigen proberen Ayutthaya binnen één dag te bezichtigen, kun je gemakkelijk meerdere dagen besteden aan alle wonderlijke bezienswaardigheden die er hier zijn. Pak dus je camera en maak je klaar voor een avontuurlijke dag (of dagen) tussen de ruïnes van wat eens één van ’s werelds meest vooraanstaande steden was!

Conclusie

Een trip van Bangkok naar Ayutthaya is voor velen een hoogtepunt in hun Thailand avontuur. Mijn ervaring was niet anders. Deze historische stad, ooit de glorieuze hoofdstad van het Siamese koninkrijk, biedt een unieke mix van cultuur en geschiedenis die je nergens anders in Thailand vindt.

Hier zijn enkele belangrijke punten die ik mee wil geven:

 • Bereikbaarheid: Ayutthaya ligt op slechts een korte trein-, bus- of boottocht verwijderd van Bangkok en is daarmee een ideale bestemming voor een dagtrip.
 • Cultuurervaring: De tempelruïnes, zoals Wat Mahathat en Wat Phra Sri Sanphet, zijn indrukwekkend en getuigen van de rijke geschiedenis van de stad.
 • Fotomogelijkheden: Voor fotografie liefhebbers is Ayutthaya een paradijs met zijn schilderachtige ruïnes en prachtige boeddha beelden.

De balans tussen oud en nieuw maakt dat mijn reis naar Ayutthaya zowel verrijkend als onvergetelijk was. Het heeft mij geholpen om de Thaise cultuur beter te begrijpen.

Voor iedereen die overweegt deze historische plek te bezoeken raad ik aan:

 • Plan je reis goed
 • Neem genoeg water mee
 • Vergeet niet je camera op te laden
 • Trek comfortabele schoenen aan
 • Respecteer de lokale gebruiken

Ayutthaya mag dan wel door oorlog getekend zijn, het heeft zich hersteld als een plaats waar heden en verleden harmonieus samenvloeien. Mocht je dus in Thailand zijn, sla deze bijzondere locatie dan zeker niet over!