Backpacken Zuid-Amerika: Essentiële Tips voor Jouw Avontuur

Backpacken in Zuid-Amerika is een avontuur dat je leven kan veranderen. Met zijn rijke culturen, adembenemende landschappen en ongeëvenaarde biodiversiteit biedt dit continent de perfecte setting voor reizigers die op zoek zijn naar uitdaging en verwondering. De Andes, het Amazonewoud, bruisende steden en afgelegen dorpjes; elk heeft z’n eigen charme die wacht om ontdekt te worden.

Tijdens mijn backpackreis door Zuid-Amerika heb ik geleerd dat flexibiliteit en openheid essentieel zijn om volop van deze ervaring te genieten. De mogelijkheid om spontaan routes aan te passen of nieuwe activiteiten te ondernemen maakte elke dag uniek. Van het trekken over oude Inca-paden tot het salsa dansen in Colombia – de diversiteit is overweldigend.

Het plannen van zo’n reis kan echter ook ontmoedigend zijn gezien de grootte van het continent en de talloze bezienswaardigheden. Ik wil mijn persoonlijke tips delen over hoe je jouw backpackavontuur kunt starten, welke bestemmingen niet te missen zijn en hoe je veilig kunt blijven terwijl je de wonderen van Zuid-Amerika verkent.

Voorbereidingen voor backpacken in Zuid-Amerika

Backpacken in Zuid-Amerika is een avontuur dat je niet zomaar onvoorbereid aangaat. Het is essentieel om van tevoren goed te plannen en de nodige voorbereidingen te treffen. Ik begin altijd met grondig onderzoek naar de bestemmingen die ik wil bezoeken. Welke landen staan op mijn lijst? Wat zijn de must-see plekken? Ik raadpleeg reisblogs, forums en boeken om een idee te krijgen van wat mij te wachten staat.

Een ander belangrijk aspect is het regelen van mijn reispapieren. Denk hierbij aan een geldig paspoort en eventueel benodigde visa. Sommige Zuid-Amerikaanse landen vereisen dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst. Ook vaccinaties mogen niet vergeten worden; het laatste wat je wilt, is ziek worden ver van huis.

 • Paspoort en visa check
 • Vaccinaties up-to-date
 • Reisverzekering afsluiten

Nu we het toch over gezondheid hebben, een goede reisverzekering is cruciaal. Zoek er een die specifieke dekking biedt voor backpackers, met inbegrip van medische hulp en evacuatie indien nodig. Daarnaast moet ik ook denken aan mijn budget: hoeveel kan of wil ik uitgeven tijdens mijn reis? Een handige tip is om dagbudgetten vast te stellen om zo kosten in de hand te houden.

Wat betreft paklijsten, minder is meestal meer bij backpacken. Ik kies voor multifunctionele kleding en accessoires die geschikt zijn voor verschillende klimaten – in Zuid-Amerika kun je immers alles tegenkomen, van tropische hitte tot Andes-koude! Vergeet ook niet:

 • Lichtgewicht rugzak
 • Comfortabele wandelschoenen
 • Waterzuiveringsmiddelen

Tot slot verdiep ik me altijd in lokale gewoontes en taalbarrières. Het spreken van wat Spaans of Portugees kan enorm helpend zijn – al zijn het maar basiszinnen zoals ‘Hoe gaat het?’ of ‘Kunt u mij helpen?’. Dit helpt niet alleen bij praktische situaties maar stelt me ook in staat meer contact met locals te maken, iets wat elke reis onvergetelijk maakt!

Vooruit plannend leg ik vaak contact met andere reizigers via sociale media of apps als Couchsurfing om tips uit te wisselen of zelfs samen op pad te gaan. Door deze stappen grondig door te lopen voordat ik vertrek, weet ik zeker dat mijn rugzakavontuur door Zuid-Amerika soepel zal verlopen!

Beste reistijd voor backpacken in Zuid-Amerika

Wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika is de beste reistijd afhankelijk van waar je precies naartoe wilt. Het continent kent diverse klimaatzones, van tropisch regenwoud tot woestijn en hooggebergte. Hieronder geef ik een overzicht per regio:

 • De Andeslanden (Peru, Bolivia, Ecuador):
 • Het Amazonegebied:
 • Patagonië:

Daarnaast spelen festivals en lokale evenementen een rol bij het bepalen van de beste periode om te reizen. Zoals het beroemde carnaval in Brazilië dat meestal plaatsvindt in februari of maart, of Inti Raymi, het zonnefeest in Peru rond eind juni.

Regio Beste Reistijd Festival/Evenement
Andeslanden Mei – September Inti Raymi (Juni)
Amazonegebied Juni – November
Patagonië December – Februari
Brazilië Februari – Maart Carnaval

Houd er wel rekening mee dat populaire bestemmingen drukker kunnen zijn tijdens deze optimale reismaanden. Het is slim om vroegtijdig accommodatie te boeken als je rond deze tijden gaat backpacken.

Ten slotte moet je niet vergeten dat weerpatronen aan verandering onderhevig zijn door bijvoorbeeld El Niño. Wees dus flexibel in je planningsproces en houd kort voor vertrek nog even de lokale weersvoorspelling goed in de gaten!

Populaire bestemmingen voor backpackers in Zuid-Amerika

Backpacken door Zuid-Amerika is een onvergetelijke ervaring. Het continent is bezaaid met bestemmingen die het hart van elke avonturier sneller doen kloppen. Ik begin mijn verkenningstocht vaak in Machu Picchu, Peru. Deze oude Incastad is niet alleen een architecturaal meesterwerk maar ook een spirituele plek die je het gevoel geeft even terug in de tijd te kunnen stappen.

 • Machu Picchu, Peru: Beroemd om zijn historische Inca ruïnes en adembenemende uitzichten.

Daarnaast staat Bolivia bekend om de Salar de Uyuni, ’s werelds grootste zoutvlakte. De reflecterende horizon biedt rugzaktoeristen unieke fotomomenten en een kans om te overnachten in hotels volledig gemaakt van zout.

 • Salar de Uyuni, Bolivia: Unieke landschappen die het idee van oneindigheid benadrukken.

Verder naar het zuiden ligt Patagonië, verdeeld tussen Argentinië en Chili. Dit gebied trekt avonturiers aan met zijn ruige natuur en uitdagende trektochten zoals die naar Torres del Paine of Fitz Roy.

 • Patagonië, Argentinië/Chili: Een paradijs voor liefhebbers van extreme natuur en trekking.

Colombia heeft zich snel ontwikkeld tot een favoriete bestemming voor backpackers dankzij steden als Medellín, ooit berucht maar nu beroemd om zijn innovatie en cultuur.

 • Medellín, Colombia: Stedelijk avontuur gemixt met warme lokale sferen.

Brazilië kan niet ontbreken op deze lijst; met bruisende steden als Rio de Janeiro en natuurlijke wonderen zoals het Amazonewoud biedt dit land een complete mix voor elke backpacker.

 • Rio de Janeiro, Brazilië: Levendige cultuur gecombineerd met iconische stranden zoals Copacabana.

Voor wie op zoek is naar wat minder bewandelde paden zou Suriname kunnen verrassen met rijke culturele diversiteit en ongerepte jungle ervaringen langs de Amazone rivier.

Elk van deze bestemmingen biedt iets unieks voor backpackers: geschiedenis, cultuur, natuur of alles tegelijk! Wat je ook kiest, Zuid-Amerika zal gegarandeerd indruk maken.

Budget tips voor backpacken in Zuid-Amerika

Backpacken door Zuid-Amerika is een onvergetelijke ervaring, maar het kan ook best prijzig zijn als je niet oppast. Gelukkig heb ik enkele budgettips die je portemonnee zullen sparen tijdens dit avontuur. Laten we beginnen met de basics.

Kies goedkopere landen: Niet alle landen in Zuid-Amerika kosten evenveel. Bolivia en Peru zijn bijvoorbeeld vaak goedkoper dan Brazilië of Chili. Door slimme keuzes te maken over waar je heengaat, kun je veel besparen.

 • Vervoer: Langeafstandsbussen zijn een voordelige manier om rond te reizen. Nachtbussen helpen je zelfs accommodatie kosten uit te sparen omdat je slaapt terwijl je reist.
 • Eten: Ga voor lokale markten en eetkraampjes in plaats van restaurants. Hier vind je de beste deals en het meest authentieke eten.

Verblijf op budgetplekken: Hostels zijn de go-to voor budgetreizigers. Veel hostels bieden dorms aan waarbij je een bed huurt in een gedeelde kamer, wat aanzienlijk scheelt in de kosten vergeleken met privékamers of hotels.

 • Activiteiten: Kijk uit naar gratis of goedkopere activiteiten zoals wandelen, stadsrondleidingen op basis van fooien of bezoek nationale parken die vaak slechts een kleine entreeprijs hebben.

Tenslotte is het belangrijk om altijd te onderhandelen over prijzen op markten en soms zelfs bij tours. In veel culturen in Zuid-Amerika is dit heel normaal en verwacht men dat er onderhandeld wordt. Schrik dus niet terug om af te dingen – het kan flink schelen!

Hieronder zie je een tabel met geschatte dagbudgetten per land:

Land Geschat dagbudget (USD)
Bolivia $20 – $30
Peru $25 – $35
Brazilië $30 – $50
Chili $40 – $60

Door deze tips toe te passen zul jij jouw droomreis door Zuid-Amerika kunnen verwezenlijken zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten!

Veiligheidstips voor backpackers in Zuid-Amerika

Backpacken in Zuid-Amerika is een onvergetelijke ervaring maar veiligheid moet altijd voorop staan. Ik heb zelf gemerkt dat goed geïnformeerd zijn en het volgen van een paar basisrichtlijnen ervoor kan zorgen dat je avontuur niet alleen spannend, maar ook veilig is.

 • Wees altijd bewust van je omgeving en val niet teveel op als toerist. Dit betekent bijvoorbeeld geen dure sieraden dragen of met grote camera’s rondlopen.
 • Het is essentieel om onderzoek te doen naar de plekken die je wilt bezoeken. Sommige regio’s kunnen gevaarlijker zijn dan andere door criminaliteit of politieke onrust.

Het kiezen van accommodatie met goede recensies en veiligheidsvoorzieningen zoals kluisjes en 24-uursbewaking maakt al een groot verschil. Daarnaast raad ik aan om:

 • Altijd gebruik te maken van officiële taxi’s of transportdiensten aangeraden door het hostel of hotel.
 • Niet ’s nachts alleen over straat gaan, vooral niet in minder verlichte of onbekende gebieden.

In mijn reizen heb ik geleerd dat lokale kennis goud waard is; praten met andere backpackers of het personeel van je verblijfplaats kan waardevolle informatie opleveren over welke gebieden te vermijden. Ook kunnen ze vaak tips geven over hoe je het beste kunt navigeren door de lokale cultuur en gebruiken.

Vergeet bovendien niet:

 • Kopieën maken van belangrijke documenten zoals je paspoort en deze gescheiden houden van de originelen.
 • Op de hoogte blijven van lokale nieuwsberichten voor eventuele waarschuwingen of adviezen gerelateerd aan veiligheid.

Door alert te blijven en slimme keuzes te maken kun je veel problemen vermijden tijdens het backpacken in Zuid-Amerika. En vergeet niet, soms zegt je instinct meer dan genoeg; als iets niet goed voelt, is het vaak beter om weg te gaan of extra voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Conclusie

Zuid-Amerika als backpackbestemming is een onvergetelijke ervaring. De diversiteit aan culturen, natuur en avonturen maakt het tot een unieke reis. Hieronder vind je de belangrijkste punten die ik heb ontdekt tijdens mijn backpackavontuur.

 • Culturele rijkdom: Van het Incarijk in Peru tot de levendige steden van Brazilië, elke plek heeft zijn eigen verhaal.
 • Natuurschoon: Het Amazonegebied, de Andes en Patagonië bieden landschappen die nergens anders op aarde te vinden zijn.
 • Betaalbaarheid: Over het algemeen zijn de kosten voor levensonderhoud en reizen in Zuid-Amerika gunstig voor backpackers met een budget.

Mijn tips voor toekomstige reizigers:

 • Wees flexibel met je plannen. Het weer of lokale evenementen kunnen soms roet in het eten gooien.
 • Leer wat Spaans of Portugees. Dit zal je helpen om beter te communiceren met locals en meer van de cultuur te begrijpen.
 • Let goed op je persoonlijke veiligheid en wees bewust van je omgeving.

Wat betreft accommodatie en vervoer:

Type Gemiddelde Kosten
Hostels $10 – $20 per nacht
Bussen $1 – $5 per rit
Binnenlandse vluchten $50 – $150

Backpacken in Zuid-Amerika vraagt om een open houding en bereidheid om nieuwe dingen te leren. Ik kan niet wachten om mijn volgende trip naar dit fascinerende continent te plannen! Vergeet niet dat elke ervaring persoonlijk is; wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Dus pak je rugzak, doe onderzoek naar jouw interesses en creëer je eigen avontuurlijke verhaal!